Xian ja terrakotta-armeija

Terrakotta-armeija nousi satojen vuosien unohduksesta vuonna 1974.

Syvällä Kiinan sisämaassa sijaitseva Xian tunnetaan terrakottasotilaistaan ja muinaisen silkkitien päätepisteenä. Nykyisin Xian on vilkas miljoonakaupunki, mutta historia on edelleen näkyvästi läsnä. Kaupunkia ympäröivät komeat, yli 10 kilometriä pitkät muurit, ja silkkitiestä muistuttavat muslimikorttelit, jotka ovat iltaisin mainio paikka käydä herkuttelemassa grilliruualla.

Xianista reilun sadan kilometrin päässä on Huashan-vuori, jonka kapeat vaelluspolut kuuluvat Kiinan päätähuimaavimpiin.

Xianin terrakotta-armeija

Xianin mahtavin nähtävyys on terrakotta-armeija, yksi maailman huikeimmista nähtävyyksistä.

Lähes 8000 terrakottasotilasta vartioi Kiinan yhdistäjän ja ensimmäisen keisarin, vuonna 210 eaa. kuolleen Qin, hautaa. Ratsuväkeäkin on satoja.

Erityisen hämmästyttäväksi terrakotta-armeijan tekee se, että kaikilla patsailla on yksilölliset kasvonpiirteet. Sotilaiden lisäksi joukossa on virkamiehiä, viihdyttäjiä ja muusikkoja huolehtimassa keisarin tuonpuoleisesta elämästä.

Maan alle haudattu terrakotta-armeija löydettiin vuonna 1974, kun kuivuuden vaivaamat paikalliset maanviljelijät kaivoivat itselleen uutta kaivoa.

Terrakotta-armeija sijaitsee 40 kilometrin päässä Xianin keskustasta. Samalla reissulla kannattaa ihmetellä ulkopuolelta myös keisari Qin hautakumpua.

Keisari Qin hautakumpu

Terrakottasotilaat ovat keisari Qin hautakummun etuvartio. Qistä tuli Kiinan ensimmäinen keisari kaksituhatta vuotta sitten, kun hän yhdisti kinastelevat maakunnat mahtavaksi imperiumiksi.

Qin hautakumpu nousee keskeltä tasaista maata 75 metrin korkeuteen. Kukkulassa itsessään ei ole paljon nähtävää, mutta se nostaa silti kylmät väreet selkäpiihin.

Varsinaista hautakumpua ei ole tähän päiväänkään asti kaivettu auki. Muinaisten kiinalaisten historiankirjoitusten mukaan keinotekoisen kukkulan sisällä sijaitsee Qinin mausoleumi. Sen katon sanotaan olevan koristeltu helmin ja jalokivin tähtitaivaaksi ja valoa tuovat kynttilät, jotka on suunniteltu palamaan ikuisesti. Lattialla virtaavat elohopeajoet.

Terrakottasotilaiden ohella keisarin hautaan uskotaan uhratun myös ihmisuhreja: kenraaleja, jalkavaimoja ja palvelusväkeä.

Mausoleumin rakentaminen kesti 700 000 työntekijältä lähes 10 vuotta. Työläisarmeija kasasi haudan päälle niin paljon maata, ettei sisälle ole päästy vieläkään. Kaivamista on estänyt myös pelko kuolettavan myrkyllisestä elohopeapitoisuudesta.

Qin hautakumpu on osuva vertaus matkailusta. Kiinnostavinta ei ole se, mitä näkee suoraan silmien edessä. Matkojen ikimuistoisimmat kokemukset odottavat mielikuvina oman pään sisällä: matkailija voi vain kuvitella, millainen maailman suurin ihme hautakummun sisällä odottaa!

Xianin hotellit

Xianista löytää helposti edullista majoitusta.

Katso tarjoukset Xianin hotelleihin.

Matka Xianiin

Xianiin on Suomesta Finnairin suora lento. Xianiin on hyvät junayhteydet Pekingistä ja Shanghaista.

Xianista matkaa voi jatkaa vaikka Sicuanin Chengduun – tai nousta Lhasaan matkaavaan Tiibetin-junaan.

Katso lentotarjoukset Xianiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!