Yunnan – vuoria ja vähemmistökansoja

Yunnan tunnetaan eksoottisista vähemmistökansoistaan. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Yunnan on Kiinan etnisesti värikkäintä aluetta. Maakunta on Lounais-Kiinassa Tiibetin, Burman, Laosin ja Vietnamin välissä, ja Yunnanissa elääkin samoja vuoristokansoja kuin naapurimaissa.

Myös Yunnanin maisemat ovat monipuoliset. On Himalajan vuoristoa, Mekong- ja Jangtse-jokien rotkolaaksoja sekä vehreitä riisivainioita.

Yunnanista onkin kehittynyt Kiinan reppureissaajakeskus, travellerien Shangri-La, jossa on mukava hengähtää Kiinan-kiertämisen lomassa. Yunnanin vuoristomaisemissa riittää tekemistä vaikka pariksi viikoksi. Yunnanissa kannattaa matkustaa Lugu Hu -järvelle naisten valtakuntaan, pyörittää rukousmyllyjä Shangri-Lassa, ja maistella erikoisia ruokia Dalin vanhassakaupungissa.

Kunming – Yunnanin provinssin suurkaupunki

Kunming Yunnan
Myös Kunmingin modernissa sykkeessä voi nähdä etnistä värikkyyttä. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Kunming on Yunnanin suurin metropoli, vaikka Kiinan mittakaavassa se on korkeintaan keskikokoinen kaupunki: asukkaita on vaivaiset 6,7 miljoonaa. Kunmingin lempinimi on ”ikuisen kevään kaupunki” – se sijaitsee 1900 metrin korkeudella merenpinnasta, joten sää on mukavan leppoisa jopa keskellä kesää.

Kunmingin luonnonihmeitä ovat upea Shilin ”kivimetsä” sekä Dongchuanin värikkäät maisemat. Myös tori, jolla myydään kukkia, häkkilintuja ja lemmikkieläimiä, on näkemisen arvoinen. Lisäksi Kunmingista löytyy suuri teetori.

Kunmingiin voi lentää mm. Pekingistä, Shanghaista ja Bangkokista.

Katso tarjoukset Kunmingin hotelleihin.

Dali – Yunnanin matkailun keskus

Dalin perinteinen ruokakultuuri on erikoinen.

Yunnanin matkailukeskittymä on 1300-luvulta periytyvä, ikivanhan muurin ympäröimä Dalin vanhakaupunki. Vanhakaupunki on kaunis, ja moni länsimaalainen matkaaja onkin jämähtänyt Daliin pitämään ravintolaa tai baaria.

Dalin yöelämä on Yunnanin vauhdikkainta. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Dalin kuuluisin nähtävyys on vanhankaupungin ohella Chongsheng-temppelin kolme kaunista pagodaa. 900-luvulla rakennetut, 69 metrin korkeuteen kohoavat pagodat olivat aikoinaan aikamoisia pilvenpiirtäjiä.

Dalin erikoinen ruokakulttuuri on kokemisen arvoinen elämys. Perinteisen dalilaisen ravintolan tunnistaa oven eteen kasatuista lautasista, jotka pullistelevat eksoottisia raaka-aineita. Herkullisten vihannesten lisäksi ruokalistalla on simpukoita, etanoita ja hyönteisiä.

Lue lisää: Dalin erikoinen ruokakulttuuri

Dalin lähellä Shapingissa järjestetään maanantaisin valtavat markkinat. Hälinän keskeltä voi bongata useita Yunnanin etnisiä vähemmistöjä, kuten naxeja ja baita.

Bussimatka Kunmingista Daliin kestää noin 4 tuntia.

Katso tarjoukset Dalin hotelleihin.

Lijiang – kaunis mutta ruuhkainen

Yunnanin toinen kaunis vanhakaupunki on Dalista pohjoiseen sijaitseva Lijiang, Unescon maailmanperintökohde. Paikka on kuin Disney-elokuvan lavaste – kaunis mutta epäaito – ja kiinalaisia turisteja parveilee vanhankaupungin kujilla riesaksi asti.

Lijiang on kuitenkin Yunnanin halki kulkevan valtatien varrella, joten suurin osa turisteista pysähtyy sinne ainakin yöksi. Bussimatka Dalista Lijiangiin kestää noin 3 tuntia.

Katso tarjoukset Lijiangin hotelleihin.

Loikkaavan tiikerin rotko

Loikkaavan tiikerin rotko on Yunnanin kuuluisimpia maisemia. Kuva: Ville Palonen.

Lijiangista 90 kilometrin päässä on kahden kilometrin syvyinen Tiger Leaping Gorge eli Loikkaavan tiikerin rotko. Valtavan rotkolaakson pohjalla kohisee Jinshajoki, Jangtsen sivu-uoma, ja ympärillä kohoavat Jadelohikäärmeen vuoren veitsenterävät huiput.

Pari kolme päivää kestävä vaellus kielekkeillä ja harjanteilla kulkevaa polkua pitkin vie pikkukylästä toiseen. Osassa kylistä on teetupia ja pieniä majataloja, joten vaellukselle voi lähteä kevyin varustein.

Lue lisää: Vaellus Loikkaavan tiikerin rotkossa

Lugu Hu -järvi on naisten valtakunta

Tashilamu Cheta on suvun vanhin nainen, ja siksi itseoikeutettu perheenpää.

Yksi Yunnanin erikoisimmista nähtävyyksistä on kuvankauniin Lugu Hu -järven rannalla elävä, matriarkaalinen mosuo-kansa. Mosuoiden kulttuurissa naiset määräävät kaapin paikan.

Katso tarjoukset Lugu Hu -järven hotelleihin.

Lue lisää: Lugu Hu -järvi on naisten valtakunta

Löytyykö Shangri-La Kiinasta?

Ganden Sumtseling Gompa on kuin minikokoinen kopio Lhasan Potalan palatsista.

Yunnanista löytyy ihan virallisestikin Shangri-La, vuoriston kätkemä rauhan paratiisi – ainakin, jos on uskomista Kiinan turistivirinomaisiin. Viranomaiset nimesivät vuonna 2001 tiibetinbuddhalaisen Zhongdian kaupungin uudelleen Xianggelilaksi eli Shangri-Laksi matkailijoita houkutellakseen.

Osalle matkailijoista kaupunki on ainoastaan lähtöpiste viikon maastoautoseikkailulle kohti Tiibetin pääkaupunkia Lhasaa. Mutta voi Shangri-Lan luostareissakin tutustua tiibetiläiseen kulttuuriin.

Katso tarjoukset Shangri-Lan hotelleihin.

Lue lisää: Kiinan Shangri-La

Mingyong-jäätikkö ja pyhä vuori

Mingyong-jäätikkö sopii lomakuvien taustaksi.

Tiibetin rajalta löytyy yksi tiibetinbuddhalaisten pyhimmistä vuorista, Kawagarbo (tunnetaan myös nimellä Kawagebo), jonka ympäri vie parin viikon mittainen pyhiinvaellusreitti. Vuoren lähellä on suosittu turistinähtävyys, Mingyong-jäätikkö, jossa voi käydä päiväretkellä Shangri-Lasta käsin.

Lue lisää: Retki Mingyong-jäätikölle

Yunnanin riisiterassit

Yunnanin pääkaupungista Kunmingista etelään, seitsemän tunnin bussimatkan päässä, ovat Yuanyangin riisiterassit, jotka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Matkaa Vietnamin rajalle ei ole kuin muutama kymmenen kilometriä, ja kuinka ollakaan: heti rajan takana ovat Sapan kuuluisat riisiterassit!

Paras aika matkustaa Yunnaniin

Yunnanin komeita maisemia Baoshanin alueella. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Yunnanin ilmasto ja sää vaihtelevat merkittävästi etelän ja pohjoisen välillä. Kaakkois-Aasiaa muistuttavaan eteläosaan sekä leppoisan ilmaston keskiosaan voi matkustaa ympäri vuoden – pääkaupunki Kunmingia kutsutaankin ”ikuisen kevään kaupungiksi”.

Pohjois-Yunnanin vuoristossa on talvisin kylmää, joten paras aika matkustaa esimerkiksi Shangri-Lahan on keväästä syksyyn. Vuoriston yöt ovat viileitä, joten pakkaa mukaan lämpökerrasto.

Liikkuminen Yunnanissa

Yunnanissa välimatkat ovat pitkiä. Jos haluaa kiertää rauhassa kaikki Yunnanin kiinnostavimmat nähtävyydet, kannattaa aikaa varata parin viikon verran.

Bussilla matkustaminen on nopeampaa kuin junalla. Bussimatka Kunmingista Daliin kestää 4 tuntia, ja Dalista Lijiangin kolme tuntia.

Lijiangista matkaa voi jatkaa Ligen pikkukylään Lugujärvelle (7h), Loikkaavan tiikerin rotkon suulla olevaan Qiautouhun (2h) ja Shangri-Lahan (4h). Bussilla matkustaminen maksaa pari euroa per tunti.

Lennot Yunnaniin

Yunnanin pääkaupunkiin Kunmingiin on joka päivä useita lentoja Pekingistä ja Shanghaista. Myös Bangkokista voi lentää Kunmingiin. Pohjois-Yunnanin kaupungeista Dalissa, Lijiangissa ja Shangri-Lassa on lentokenttä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Yunnaniin ja muualle Kiinaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi