Matkalle teinin kanssa – mitä pitää ottaa huomioon?

Delhin Jama Masjid on yksi Intian suurimmista moskeijoista, johon mahtuu yli 25 000 henkeä. Kuva: Maria Lakko.

Millaista on matkustaa teini-ikäisen kanssa? Mitä nuoret haluavat lomamatkalta? Mikä heitä kiinnostaa? Pitäisikö teini päästää yksin näkemään maailmaa vai onko se tuttu ja turvallinen rantalomakohde perheen kanssa parempi? Näiden kysymysten parissa painii kaiketi moni vanhempi.

Koetan auttaa vastaamalla omalta osaltani. Olen vasta 17-vuotias, mutta maailmaa jo jonkin verran nähnyt. Viime aikoina olen matkustellut niin isäni kanssa Intiassa kuin yksin esimerkiksi Liettuassa.

Teksti ja kuvat: Maria Veretilnyk

Mitä nuoret haluavat lomamatkalta?

Delhin Lootus-temppeli. Tätä suurenmoista ja arkkitehtuurista ihmettä kutsutaan myös nimellä Bahá’í House of Worship. Tänne ovat tervetulleita kaikki rukoilemaan tai meditoimaan uskonnosta riippumatta. Kuva: Maria Lakko.

Mitä nuoret sitten haluavat lomalta? Kiinnostavatko nuoria museot vai huvipuistot? Entä iltaelämä, miten sen kanssa tulee toimia matkalla teinin kanssa?

Vanhemmat tuntuvat usein pelkäävän sitä, ettei teinejä kiinnosta enää samat asiat kuin lapsena, tiedostaen samalla, että he ovat vielä liian nuoria esimerkiksi yöelämään (ja mahdollisesti yksin matkustamiseen).

Vastaus ei ole aivan yksinkertainen, sillä jokaisella nuorella on omat kiinnostuksen kohteensa. Tässä tuleekin ensimmäinen ohje: Kysykää rohkeasti! Keskustelkaa!

Vanhemman onkin turha itsekseen miettiä päätään puhki, mikä omaa lasta kiinnostaisi. En minäkään osaa antaa varmoja vastauksia, mikä ikäkumppaneitani matkalla kiinnostaa. Kaikki ovat kiinnostuneita vähän eri asioista.

Olen kuitenkin varma, että löydätte ainakin joitain yhteisiä kiinnostuksen kohteita, jos nuorelta löytyy edes jonkinlaista innostusta nähdä oman huoneensa ulkopuolelle.

Valokuvaus? Kiinnostaa niin nuoria kuin aikuisiakin, mutta synnyttää helposti erimielisyyksiä.

Valokuvaus? Kiinnostaa yleensä niin nuoria kuin aikuisiakin, tosin synnyttää helposti erimielisyyksiä matkan aikana. Siitä voi olla kiinnostunut eri tasolla, esimerkiksi isäni on valokuvauksen ammattilaisen rajamailla ja voisi viettää vaikka kolme tuntia paikallaan istuen odottamassa täydellistä hetkeä napatakseen kuvan. Minä en ole vielä niin ”into it”, jotta jaksaisin moista.

Voi myös olla niin, että toista kiinnostaa henkilökuvaus ja toista luontokuvaus. Näitä on vaikea yhdistää kaupunkilomalla.

Museot? Museoita on tuhansia erilaisia, joten varmasti matkakohteesta löytyy edes yksi joka kiinnostaisi teitä molempia.

Huvipuistot? Mikä ettei. Emmekö kaikki ole sisimmissämme lapsia? Kannattaa kuitenkin miettiä, haluaako tuhlata kallisarvoista aikaa matkakohteessa menemällä huvipuistoon, jollei luvassa ole jotain todella erikoista. Huvipuistoja kun on Suomessakin.

Yöelämä? Olettaen, että nuori on alaikäinen, ei perinteinen yöelämä (vaikkapa klubille meneminen) ole vaihtoehto hänelle (tai teille). Monissa kaupungeissa on kuitenkin paljon erilaista iltatoimintaa ja esityksiä. Barcelonassa on laulava suihkulähde ja Delhissä on valoesitys Red Fortissa pimeän jälkeen, joten jos nuori välttämättä haluaa olla vielä ulkona auringonlaskun jälkeen, on tämä mahdollista (aikuisen kanssa tai ilman).

Matkalla teini-ikäisen kanssa – älä yritä liikaa vaan anna aikaa

Matkalla ja sitä suunniteltaessa on hyvin tärkeää olla yrittämättä liikaa. Nuorelle pitää antaa tilaa sekä hetki aikaa katsoa ympärille uutta kulttuuria ja elämänmenoa. Usein vasta paikan päällä nuorelle selviää, mikä häntä eniten matkakohteessa kiinnostaa. Kaikki on meille paljon uudempaa kuin vanhemmillemme!

On hyvä ehdottaa nuorelle matkapäiväkirjan kirjoittamista.

On hyvä ehdottaa nuorelle matkapäiväkirjan kirjoittamista, sillä se selventää ajatuksia uusien elämysten ja kokemusten äärellä, muttei kuitenkaan pakottaa siihen.

Teininä yksin matkalle vai vanhempien kanssa?

Pronssinen enkelipatsas sijaitsee Vilnassa, Užupin kaupunginosassa. Aluetta on verrattu Pariisin Montmartreen, eli siellä on paljon gallerioita, kahviloita ja taiteilijoiden työtiloja. Hipsterin unelma siis. Užupis julistautui 1997 itsenäiseksi Užupisin tasavallaksi ja on näin ollen mikrovaltio. Kuva: Maria Lakko.

Viihtyvätkö teinit matkoilla vanhempien kanssa? Itse olen kokenut vanhempieni kanssa matkustaessa eräänlaista turvaa. He ovat vastuussa siitä, että ehdimme lennolle, että kaikki tarvittavat paperit ovat mukana ja katsovat muutenkin käytännön asioiden perään.

Tätä turvaa ei ole yksin matkustaessa. Ilman vanhempia matkustaminen tuo puolestaan erittäin paljon itsenäisyyttä, minkä takia itse matkustaminen on hyvin kasvattavaa nuorelle.

Ilman vanhempia matkustaminen tuo erittäin paljon itsenäisyyttä ja on hyvin kasvattavaa nuorelle.

Ensimmäinen kokemukseni yksin matkustamisesta (lievä sellainen) oli lentäminen yksin Intiaan. En voi sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun vilkutin äidille ja pikkuveljelle heipat turvatarkastuksen toiselta puolelta. Lennosta teki myös mielenkiintoisen sen, että minun täytyi itse vaihtaa lentoa välilaskulla Delhissä. Kun oli sen suorittanut, tuntui, että pystyn tekemään mitä vain. (Selvennykseksi vielä se, että Isäni odotti minua Bangaloressa eli en itsekseni Intiassa kuitenkaan matkustanut).

Toisella kerralla matkustin yksin Vilnaan, jossa minun piti itse etsiä kaikki paikat, jotka minua kiinnostivat ja esimerkiksi hoitaa omat ruokaostokset.

Onko isän tai äidin kanssa erilaista matkustaa?

Main Bazaar on Delhin kuuluisim kauppapaikka. Kymmenet myyjät huutelevat ’’Sir, beautiful scarves only in my shop!’’ tai ’’Sir, no buy just look!’’. Ensimmäistä kertaa vieraillessani täällä olin hieman pelästynyt ja jopa ahdistunut, mutta seuraavana vuonna olin mielissäni tänne pääsystä. Kuva: Maria Lakko

Mitä eroa on sitten sillä, kumman kanssa matkustaa: äidin vai isän vai molempien? Olen itse huomannut, että matkustaessani vain jommankumman vanhemman kanssa, tutustun heihin paremmin ja näen heistä uusia puolia, jotka jäisivät näkemättä, jos matkustaisin molempien kanssa. Mutta tämäkin riippuu hyvin paljon perheen tilanteesta – voi olla, että nuori tulee toimeen paremmin toisen vanhemman kanssa kuin toisen.

Matkustaessani vain jommankumman vanhemman kanssa, tutustun heihin paremmin ja näen heistä uusia puolia.

Hyviä matkakohteita lomalle nuoren kanssa

Lopuksi mainitsisin vielä hyviä matkakohteita nuoren kanssa matkustamiseen. Mikä vaan mikä kiinnostaa teitä molempia kulttuurillisesti! Kannattaa ajatella paikkaa, missä molemmat pääsisitte tekemään sitä, mistä tykkäätte, esimerkiksi valokuvausta.

Mikä vaan matkakohde voi tehdä nuoreen suuren vaikutuksen, joka jää hänelle mieleen loppuelämäksi. Minulla kävi näin Intian kanssa.

Jos haluaisi antaa nuorelle mahdollisuuden matkustaa yksin, kannattaa ajatella Eurooppaa. Jos isot kaupungit kuten Pariisi ja Berliini tuntuvat liian suurilta, niin kannattaa aloittaa vaikkapa Liettuasta tai Latviasta. Ne ovat lähellä, edullisia sekä rauhallisia.