Maltan kulttuuri

malta katolinen kirkko
Malta on katolilainen maa. Kuva: viewingmalta.com

Maltalaiset pitävät itseään sekä välimerenmaalaisina että eurooppalaisina. Välimerellisyys näkyy erityisesti leppoisana aikakäsityksenä sekä kovaäänisenä puheena, jota käsimerkit säestävät.

Maltalaiset istuskelevat mielellään kahviloissa sosialisoimassa, ja illallisella viihdytään pitkään.

Avoimet ja avuliaat maltalaiset ovat mielellään myös turisteille avuksi, eikä eksyneen näköinen matkaaja joudu odottamaan apua kauan.

Johanniittaritareiden perintö näkyy mm. siinä, että maltalaiset lahjoittavat auliisti rahaa hyväntekeväisyyteen.

Maltalaisten rakkaudenaiheet: euroviisut ja kiihdytysajot

Maltalaiset rakastavat euroviisuja, jalkapalloa ja kiihdytysajoja. Kahdessa ensin mainitussa menestystä ei ole tullut, mutta kiihdytysajoissa maltalaiset ovat pärjänneet, aivan kuten suomalaisetkin!

Moni maltalainen yhdistääkin Suomen nimenomaan kiihdytysajoihin Joulupukin ja saunan sijaan, ja joku paikallinen saattaa pudotella suomalaisten kuskien nimiäkin kuin apteekin hyllyltä.

Euroopan uskonnollisin kansakunta

Maltalaiset ovat Euroopan konservatiivisinta kansa ja lähes koko väestö kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Jokaisesta maltalaisesta kylästä löytyy vähintään yksi kirkko, monesta useampia.

Kirkoissa käydään hiljentymässä pitkin päivää ja jumalanpalveluksissa sunnuntaisin. Nuorempi sukupolvi ei ole enää yhtä aktiivista kirkossakävijää kuin vanhempansa.

Maltan kesä on juhlien aikaa

Festat on uskonnollisia kyläjuhlia, joita vietetään maltalaisissa kylissä pääasiassa touko–syyskuun välisenä aikana. Kuva: Arna Grym.

Jokaisessa seurakunnassa järjestetään vuosittain festa eli uskonnollinen kyläjuhla pääkirkon suojelupyhimyksen kunniksi. Festakausi kestää keväästä syksyyn ja kesäkaudella festoja vietetäänkin harva se viikonloppu jossain päin Maltaa. Turistit ovat tervetulleita festahumuun.

Maltan kieli

Maltan kieli on arabian lähisukulainen, mutta siinä on vaikutteita romaanisista kielistä ja englannista.

Suomalaisen korvaan malta kuulostaakin arabian ja italian sekoitukselta, josta silloin tällöin erottuu joku tuttu englanninkielinen sana. Englanti on Maltan toinen virallinen kieli ja sitä puhutaan kaikkialla Maltalla.

Maltaa kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!