Kotor – matkaopas

Kotorin vanhakaupunki ja Kotorinlahti Lovcen-vuorelta nähtynä. Kuva: Nataliia Budianska / Shutterstock

Kotorin postikorttimaisen kaunis vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja Montenegron kuuluisin nähtävyys. Vanhankaupungin muurien sisällä on ihania, keskiaikaisten kivitalojen lomitse kiemurtelevia kapeita mukulakivikujia, kahviloiden ympäröimiä aukioita, venetsialaisia palatseja ja jykeviä kivikirkkoja.

Kotor on Montenegron matkailun kruununjalokivi, ja keskellä kesää kannattaakin varautua suuriin turistimääriin. Mutta vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella ja kesäisinkin syrjäisemmillä kujilla saa Kotorissakin kierrellä melko lailla omassa rauhassaan.

Parasta Kotorin-matkalla on kahviloissa istuskelu ja tunnelmallisilla kujilla käyskentely.

Kotorin nähtävyydet

Kotor, Montenegro. Kuva: Melinda Raduly / Shutterstock

Kotorin tärkein nähtävyys on Kotorin linnoitus, jonne pääsee aivan vanhankaupungin sydämestä. Kotorin linnoituksen huipulle vie 1350 porrasaskelmaa, joten kapuamista ei kannata ajoittaa keskipäivän kuumimpaan aikaan. Evääksi kannattaa varata reilusti vettä.

Urakka palkitsee, sillä ylhäältä linnoitukselta avautuu huikea maisema yli vanhankaupungin ja vuorten ympäröimän Kotorinlahden.

Kotorin linnoitukselle on muutaman euron pääsymaksu.

Retket Kotorista

Our Lady of the Rocks -saaren kirkko. Perast, Kotorinlahti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Kotorista on kätevä lähteä retkeilemään Kotorinlahden ympäristöön vaikka vuokra-autolla tai veneellä. Päivän aikana voi pysähdellä lahtea ympäröivissä tunnelmallisissa kylissä tai vain ihailla upeita vuorimaisemia.

Reilun kymmenen kilometrin päässä Kotorista on viehättävä Perastin pikkukaupunki, jonka edustalla on kaksi kirkkojen koristamaa pikkusaarta: Our Lady of the Rocks ja St. George. Kirkkoja on myös itse kaupungissa yllättävän suuri määrän sen kokoon nähden: kirkot muistuttavat Perastin vauraudesta Venetsian vallan aikaan, jolloin Perastilla oli suuri kauppalaivasto ja useita laivanrakennustelakoita.

Käymisen arvoinen kohde on myös Kotorin edustalla sijaitseva Lovcenin kansallispuisto, jonka nähtävyytenä on montenegrolaisten rakastaman kirjailijan ja filosofin, prinssi Njegošin, mausoleumi.

Kotorista on helppo käydä päiväretkellä myös rantalomakohde Budvassa sekä Herceg Novin ja Cetinjen tunnelmallisissa vanhoissa kaupungeissa.

Lue lisää Montenegron nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Kotorin opastetut kierrokset ja retket.

Kotor – hotellit

Majoitusta Kotorista löytyy joka makuun ja joka lompakolle niin vanhankaupungin muurien sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Kesällä herkkäunisen kannattaa majoittua suosiolla vanhankaupungin ulkopuolella, sillä baarien ja pubien meteli kantautuu huoneisiin myöhään yöhön asti.

Yksityisten henkilöiden tarjoamaa kotimajoitusta kannattaa tiedustella Kotorin turisti-infosta.

Pienemmällä budjetilla matkustavalle hyvä hostellisuositus on Kotorin vanhassakaupungissa sijaitseva Old Town Hostel. 1200-luvun kivitaloon restauroitu viihtyisä hostelli tarjoaa makuusalipaikkoja, kahden hengen huoneita omalla tai jaetulla kylpyhuoneella sekä huoneistoja. Makuusalipaikan saa kahdeksalla eurolla ja kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella maksaa noin 40 euroa.

Kotorin sydämessä voi yöpyä tunnelmallisesti ja edullisesti myös todella kehutussa D & Sons Apartments -huoneistohotellissa.

Katso tarjoukset Kotorin hotelleihin.

Kannattaa huomioida, ettei Kotorista nauttiakseen tarvitse välttämättä asua aivan Kotorissa. Muutaman kilometrin päässä Kotorin vanhasta kaupungista on Dobrotan viihtyisä, vanha rantakaupunki ja reilun kymmenen kilometrin päässä ihastuttava Perast, joissa tunnelma on Kotorin keskustaa merellisempi.

Dobrotaan kymmenisen vuotta sitten 1700-luvun kiviseen barokkipalatsiin avattu Palazzo Radomiri oli Montenegron ensimmäisiä boutique-hotelleja ja edelleen ihana yöpaikka meren äärellä. Mukava majapaikka on niinikään Dobrotassa sijaitseva Boutique Hotel Casa del Mare Pietra, josta ei ole Kotorin vanhaan kaupunkiin kuin vartin kävely.

Perastissa voi yöpyä ihanassa Monte Bay Retreatessa. Aikuisille suunnatussa paikassa on niin viinitilan palvelut kuin upea ulkouima-allaskin.

Kotorin ravintolat ja kahvilat

Kuja Kotorin vanhassakaupungissa. Kuva: Windu / Shutterstock

Kotorin vanhastakaupungista löytyy viehättäviä ravintoloita ja kahviloita joka nurkan takaa. Pääaukiota reunustavissa ravintoloissa on turistihinnat, mutta mitä syvemmälle vanhankaupungin uumeniin eksyy, sitä edullisempia paikkoja löytyy. Tarjolla on dalmatialaisia ja italialaisia herkkuja tuoreista merenelävistä ja pihveistä pizzaan ja pastaan.

Kotorissa kannattaa poiketa myös vanhankaupungin ulkopuolelle syömään. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi ravintola Galerija vanhankaupungin muurien ulkopuolella venesatamassa. Galerija-ravintolan täydellisesti valmistetut merenherkut ja pihvit sulavat suuhun, eivätkä hinnat lompakkoa pakota.

Kotorin yöelämä

Pubeja ja baareja löytyy joka puolelta Kotoria, myös vanhastakaupungista. Kotorista löytyy muutama yökerhokin, ja ne ovat vilkkaimmillaan kuumimmalla turistikaudella heinä–elokuussa.

Ostokset Kotorissa

Vanhankaupungin kujilta löytyy putiikkeja joka lähtöön: vaatteita, jalkineita, koruja, antiikkia ja tietysti yllin kyllin matkamuistoja.

Matka Kotoriin

Kotoriin pääsee helposti joka puolelta Montenegroa sekä myös naapurimaista – niin vuokra-autolla kuin julkisillakin. Bussimatka Dubrovnikista Kroatiasta Kotoriin kestää kolmisen tuntia ja maksaa pari kymppiä.

Bosnia ja Hertzegvinan puolelta Mostarista matkaa Kotoriin on alle 200 kilometriä, mutta bussimatka kestää viidestä yhdeksään tuntia välipysähdysten määrästä ja pituudesta riippuen. Tarjolla on myös yksityisiä minibusseja, joilla matka taittuu nopeammin, mutta maksaa vastaavasti enemmän.

Valmismatkan Kotorinlahdella olevaan Bijelaan voi ostaa Top10Matkatarjoukset-sivulta.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(10) "Montenegro"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi