Wienin parhaat museot

Wienin luonnonhistoriallinen museo
Kivikaudelta peräisin oleva Willendorfin Venus on maailman ikonisimmista patsaista. Kuva: Matthias Kabel, Wikimedia Commons, CC-BY 2.5, kuvaa on rajattu.

Wienin museoista mahtavimpia ovat Maria-Theresien-Platzin molemmin puolin seisovat, ulkoasultaan yhtäläiset Taidehistoriallinen museo (Kunsthistorisches Museum) ja Luonnonhistoriallinen museo (Naturhistorisches Museum).

Näitä vastapäätä on museokortteli Museumsquartier eli MQ, jossa toimii useita museoita kuten nykytaiteen museo MUMOK, taidehalli Kunsthalle, arkkitehtuurikeskus, tanssikeskus ja lastenmuseo ZOOM.

Museokorttelissa kannattaa käydä, vaikkei museoihin aikoisikaan; korttelin ravintoloiden reunustama sisäpiha on wieniläisten suosima hengailupaikka, ja mainio kohde kokea kaupungin nuorekasta tunnelmaa. Museokortteleissa on myös monenlaisia muoti- ja designkauppoja.

Museokorttelit on remontoitu entisiin keisarillisiin ratsastustalleihin.

Wienissä on myös useita kotimuseoita, jotka on omistettu kaupungissa asuneille kuuluisuuksille kuten Sigmund Freudille. Psykologin kuuluisa sohva on tosin näytillä Lontoossa, jonne Freud pakeni natsien vainoja.

Mozartin ja Beethovenin kodeista sekä Wienin musiikkimuseosta kerrotaan sivulla Wienin musiikkikohteet.

Wienin Luonnonhistoriallinen museo – muodokkaat terveiset kivikaudelta

Luonnonhistoriallisen museon kohokohta on maailman kuuluisin esihistoriallinen patsas, pienen kokoinen mutta muhkean muodokas Venus von Willendorf. Ikää sillä on 25 000 vuotta.

Vieläkin vanhempi on museon toinen esihistoriallinen patsas, 30 000 vuotta vanha Fanny vom Galgenberg.

Wienin taidehistoriallinen museo ja Baabelin torni

Esillä on niin antiikin ajan patsaita kuin maalauksia eurooppalaisilta mestareilta. Museon tunnetuimpia teoksia on Pieter Brueghel vanhemman maalaus Baabelin torni.

Toinen kuuluisa teos on firenzeläisen kultasepän – ja uskomattoman seikkailijan – Benvenuto Cellinin kultainen ja koristeellinen suola-astia, joka tunnetaan nimellä Saliera. Kulta-astia on kertaalleen varastettukin museosta, mutta löydetty ja palautettu.

Cellini eli hämmästyttävän elämän, josta kerrotaan lisää sivulla Firenze.

Leopold-museo – Egon Schiele -faneille

Museokorttelin museoista kiinnostavimpia on Leopold-museo, jossa on kiehtova kokoelma 1800- ja 1900-lukujen taidetta etenkin Itävallasta.

Kohokohta on Itävallan suurin Egon Schiele -kokoelma. Schiele on monen suosikkitaiteilijoita, nuorena kuollut omalaatuinen nero, jonka provosoivat maalaukset tuntuvat ajattomilta.

Sotahistorian museon kuuluisa murha-auto

Heeresgeschichtliches Museum eli Sotahistorian museo jää yleensä tavalliselta turistilta käymättä, vaikka siellä voisi nähdä auton, jossa Itävalta-Unkarin kruununperillinen Franz Ferdinand murhattiin. Sarajevon laukauksina tunnettu tapahtuma käynnisti ensimmäisen maailmansodan.

Lue lisää: Wien.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi