Kökar – Ahvenanmaan ihana ulkosaari

Kökar auringonlasku
Sileät kalliot hallitsevat Kökarin rantoja. Kuva: Ville Palonen

Kökar on Ahvenanmaan ulkosaariston saarista kiehtovimpia. Kökar on silkkaa punaisten saaristolaismökkien romantiikkaa, johon oman mausteensa tuovat katajapensaiden peittämillä kallioilla laiduntavat lampaat ja lehtojen läpi kiemurtelevat vaelluspolut. Kökarin leppoisaa lomatunnelmaa lisää se, ettei saarella oikein ole pakollisia nähtävyyksiä, ja turisti pärjää mainiosti puhumalla suomea.

Kökar lammas
Kökarin saarella – etenkin kirkon lähellä olevilla kallioilla – laiduntaa lampaita. Kuva: Ville Palonen

Kökar olisi jo itsessään helppo julistaa yhdeksi Suomen parhaista saarista, mutta kun mukaan lisätään mystinen naapurisaari Källskar, on valinta selvä: Kökar on yksi Suomen parhaista kesälomakohteista.

Kökarin pääkylä Karlby

Kökar Karlby kylä
Karlby on Kökarin suurin kylä. Kuva: Ville Palonen

Kökar on ulkosaariston saareksi kookas, jopa niin suuri, että se muodostaa oman kuntansa. Kuntana se sitten onkin Suomen toiseksi pienin. (Suomen pienin kunta, 99 asukkaan Sottunga, sijaitsee sekin Ahvenanmaan saaristossa.) Ympärivuotisia asukkaita Kökarissa on alle 300.

Kökarille matkustetaan yhteysaluksella johon mahtuu pari tusinaa ajoneuvoa, mutta saarella pärjää myös ilman omaa autoa. Polkupyöriä voi vuokrata tai lainata majapaikoista, ja välimatkat ovat lyhyitä. Satamasta on saaren pääkylään, Karlbyhyn, matkaa vain 3,5 kilometriä. Kokonaisuudessaan Kökarin halki kiemurteleva asfalttitie on alle 15 kilometrin pituinen.

Karlbyssä on postin ja pankin konttorit, polttoainepumppu, ja saaren ainoa ruokakauppa. Koska sen aukioloajat ja tarjonta ovat varsin rajalliset, evästarvikkeet kannattaa ostaa jo mantereelta. Poikkeus sääntöön on olut: katajanmarjoilla maustettu paikallinen Kökar-saison on niin ihana juoma, että sitä ei kannata jättää väliin!

Jos tekee mieli alkoholitonta janojuomaa, kannattaa suunnata Peders Aplagård -omenatilalle, josta voi ostaa paikallista omenamehua ja alkoholitonta siideriä. Kesäisin omenatilalla toimii myös pieni ravintola.

Kökar olut
Kökarin paras juoma on katajanmarjoilla maustettu saaren nimikko-olut. Kuva: Ville Palonen

Karlbyn kylän vieressä on Kökarin paras majapaikka, viehättävä Brudhäll Hotel & Restaurang. Sen sijainti on aivan ylivoimainen veneilijöille: vierasvenesataman laiturilta on ravintolan terassille matkaa vain muutama askel.

Kökarin luonto – Kalenin polku

Kökar vaellus
Kökarin sisämaassa maisemat muistuttavat välillä Lappia. Kuva: Ville Palonen

Kökar on varsinainen maalaisidylli, ja pellolla laiduntavia lehmiä katsellessa tuntuukin kuin olisi maaseudulla eikä saaristossa. Saaren itäpuolella on enemmän asutusta, kun taas länsipuoli on jäänyt suurelta osin luonnontilaiseksi. Alueella kulkee erittäin suositeltava Kalenin luontopolku.

Kalenin luontopolku on 7–8 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrelle osuu muutama historiallinen nähtävyys: Venäjän vallan aikana rakennettuja bunkkereita, vanha mukulakivinen tykkitie, sekä Otterböten asuinpaikka, jossa on säilynyt jälkiä pronssikaudella, noin vuonna 1000 ennen ajan laskun alkua, toimineesta hylkeenpyytäjien leiristä.

Kökar tykkitie
Kalenin luontopolun varrella on myös historiallisia nähtävyyksiä, kuten mukulakivistä rakennettu venäläinen tykkitie. Kökar, Ahvenanmaa. Kuva: Ville Palonen

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että näiden historiallisten ”nähtävyyksien” takia ei polkua kannata kiertää. Vanhat linnoitteet on räjäytetty betonilohkareiden röykkiöiksi, ja pronssikauden asuinpaikka on varsinainen antikliimaksi, ellei satu olemaan varustettu poikkeuksellisen hyvällä mielikuvituksella.

Sen sijaan Kalenin luontopolulle kannattaa ehdottomasti lähteä nauttimaan luonnosta. Polku kulkee hämmästyttävän vaihtelevissa maisemissa: katajapensaiden ja kanervien peittämiä kukkuloita, aaltojen sileäksi hiomia rantakallioita, ja niiden kontrastina kanjoneissa solisevia puroja ja vehreitä lehtoja.

Kökar rantakallio
Kallioranta Kalenin luontopolun varrella. Kuva: Ville Palonen

Periaatteessa Kalenin alueella voi kävellä missä lystää, mutta käytännössä kannattaa seurata valkeilla merkeillä merkittyä polkua; tuulenpieksämien katajapensaiden peittämät kalliot ovat monin paikoin sananmukaisesti läpipääsemättömiä, ja oikopolku voikin päättyä ikävän jyrkkään rotkoon.

Kalenin polku on ihan aidosti keskivaikea, eikä se sovellu huonojalkaisille, vanhuksille tai pikkulapsille. Sateella kalliot ovat vaarallisen liukkaita ja hidastavat merkittävästi matkantekoa. Hyvälläkin säällä polun kiertämiseen kannattaa varata kolmisen tuntia, jotta on aikaa ihailla maisemia ja pitää perusteellinen evästauko.

Kökar kauris
Illansuussa metsäkauriit saapuvat pelloille ruokailemaan. Kökar, Ahvenanmaa. Kuva: Ville Palonen

Vaelluspolkujen lisäksi Kökarin luonnosta voi nauttia lintuja bongaamalla. Parhaana aikana tarkkailla lintuja pidetään kevätmuuttoa – silloin lintuparvet saapuvat yhdellä kertaa, kun taas syksyllä lintujen muutto tapahtuu pidemmän ajan kuluessa. Saarelle on rakennettu seitsemän katselulavaa, joista käsin voi nähdä myös illan hämärässä pellolla ruokailevia metsäkauriita.

Kökarin kirkko ja fransiskaaniluostarin rauniot

Kökar kirkko
Kökarin kirkko ja fransiskaaniluostarin rauniot peittävä sivurakennus. Kuva: Ville Palonen

Kökarin selkein historiallinen nähtävyys on Pyhän Annan kirkko. Se sijaitsee rauhallisella paikalla rantakallioiden tuntumassa, ja sisällä merellinen tunnelma jatkuu: alttarin koristelussa vilisee ankkureita ja kaloja, ja katosta roikkuu purjelaivojen pienoismalleja. Ne ovat kirkkolaivoja eli votiivilaivoja, joita on aikoinaan lahjoitettu vaarallisen merimatkan turvaamiseksi – tai kiitokseksi merihädästä selviämisestä. Kuten asiaan kuuluu, laivat purjehtivat kohti alttaria.

Kirkon vieressä on pieni pyramidimainen sivurakennus. Sen sisällä ovat Kökarin fransiskaaniluostarin rauniot – tai se vähä, mitä niistä on säilynyt ja esiin kaivettu.

Kökarissa toimi 1400-luvulla yksi Suomen harvoista fransiskaaniluostareista. Kaksi muuta olivat Raumalla ja Viipurissa. Luostarien toiminta loppui lyhyeen, sillä niiden omaisuus takavarikoitiin uskonpuhdistuksessa valtiolle 1500-luvun alkupuolella.

Kökar lehto
Kökar ei ole pelkkää kalliota. Välillä vaelluspolut kulkevat rehevien lehtojen läpi. Kuva: Ville Palonen

Kökarin kirkon lähistöllä, metsässä ja rantakallioilla, mutkittelee ”munkkipolku”, joka on osa historiallista Pyhän Olavin pyhiinvaellusreittiä. Polku ei ole kuin runsaan kilometrin mittainen, mutta sitäkin tunnelmallisempi. Katajien ja kallioiden lisäksi kuljetaan metsässä, joka tuo mieleen Madeiran saaren ihanat laakerilehdot.

Kökar lammaslauma
Kökarin saarella – etenkin kirkon lähellä olevilla kallioilla – laiduntaa lampaita. Kuva: Ville Palonen

Polkuun tuovat oman mausteensa lampaat, joiden määkiminen on hauskaa kuunneltavaa. Ja maalaistunnelmiin pääsee viimeistään silloin, kun huomaa kengänpohjien olevan kauttaaltaan papanoiden peitossa.

Retki Källskär-saarelle

Kökarin vierailun kohokohtia on vierailu Källskär-saarella. Omalaatuinen ruotsalaiskreivi rakennutti karulle saarelle oman pienen paratiisinsa, jolla on myös häivähdys muumihistoriaa.

Kökarista järjestetään päiväretkiä Källskärille.

Lue lisää: Källskär – Ahvenanmaan erikoisin saari.

Matka Kökariin

Kökar lautta
Kökarille kuljetaan pienellä autolautalla. Kuva: Ville Palonen

Kökariin kulkee lautta sekä Korppoon Galtbyn satamasta Saariston rengastien varrelta että Ahvenanmaalta Långnäsin satamasta. Lauttamatka kumpaisestakin satamasta kestää noin 2,5-3 tuntia. Lautalla on kahvila, josta saa myös lounasta.

Matka yhteysaluksella Galtbysta on hyvin edullinen (meno-paluu auton kanssa vain muutama kymppi), mutta on syytä varata etukäteen laivaliikennettä hoitavalta Ålandstrafikenilta – varsinkin, jos liikkuu omalla autolla. Lauttaan mahtuu 20 autoa ja noin 200 matkustajaa.

Kökarin majoitus

Kökar hotelli Brudhäll
Brudhäll Hotell sijaitsee Karlbyn kylässä Kökarin halki kulkevan maantien varrella. Kuva: Ville Palonen

Kökarissa kannattaa ehdottomasti viipyä kaksikin yötä, ainakin jos haluaa viettää aikaa luontopolulla patikoiden ja saaren muutamaan nähtävyyteen tutustuen. Kökarilta löytyy muutama erinomainen majapaikka.

Kökarin paras hotelli on Brudhäll Hotell & Restaurang. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla: Karlbyn kylän laidalla, aivan Kökarin halki kulkevan maantien varrella. Hotellista voi lainata polkupyörän, jolla ajaa helposti muutaman kilometrin päässä olevalle kirkolle tai Kalenin luontopolun aloituspaikalle.

Brudhällin huoneet on tilavia ja buffet-aamiainen runsas ja ilahduttavan terveellinen. Illalla voikin herkutella pitsalla tai burgerilla.

Toinen illallisravintola on Kökar Havspaviljongen, joka sijaitsee saaren länsiosassa upealla paikalla. Kapean lahden rantakalliolla olevasta ravintolasta ja sen terassilta avautuvat huikeat saaristolaisnäkymät.

Havspaviljong vuokraa pieniä, punaisia mökkejä. Majatalo–ravintolan yhteydessä on myös vierasvenesatama, minigolf ja polkupyörien vuokrausta.

Mökkejä vuokraavat myös Klobbars Stugor ja Skinnars, jolta löytyy hyvin yksinkertaisten pikkumökkien lisäksi myös perinteinen kalastajan maja.

Kökarin edullisempaa majoitusta edustavat kirkon ja Kalenin luontopolun lähellä oleva Sandvikin leirintäalue sekä Karlby Gästhem -hostelli.

Katso tarjoukset Kökarin majoitukseen.

Lue lisää:

Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet

Saarihyppely Ahvenanmaalla

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Artikkeli Kökarista oli mielestäni hyvinkin onnistunut ja kuvaava kahden visiitin kokemuksella. Kumpikin kerroista on ollut huippusesongin ulkopuolella. Viime vuonna syksyllä ja tänä vuonna kesäkuun alussa. Viimeisin käynti oli pääosin lintujen tarkkailua, mutta siinä ohessa myös arjen tarkkailua ja siinä elämistä.

    Yhdyskunta saarella elää verrattain kaukana muista ja siten omaa tahtiaan. Se on eduksi Kökarille, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia sekä kiinnostuneita vierailijoista. Suunnitelmissa on tehdä tänä vuonna toinenkin reissu saareen … syksyllä. Silloin tosin saari on melko nopeasti rauhoittunut korkeakauden mukanaan tuomasta vilinästä. Osa paikoista on kiinni jo syyskuussa, mutta koettavaa saaressa silti on eikä vierailua silloin kannata sulkea pois laskuista. Linnuista kiinnostuneelle saaresta löytyy nähtävää ympäri vuoden. Nyt siellä on hyvin sijoitettuja lintulavoja ja yksi tornikin harrastelijoiden käyttöön. Syksyllä varsinkin muuttoaikaan Hamnö on suosittu paikka. Lintulava on ihan kirkon ja luostarin raunioiden vieressä.

    Mikään varsinainen menopaikka ei Kökar ole, eikä sijaintinsa vuoksi siksi toivottavasti muutukaan. Saaren arvo on juuri aidossa saaristolaiselämässä, rauhallisessa elämän tahdissa jota käskyttävät saariston luonto, sää ja yhteysalusten aikataulut.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi