Marrakechin kauppakujat – sokkeloita ja härskiä tinkimistä

Qissaria eli katettu basaarikatu Marrakechissa. Kuva: Huang Zheng / Shutterstock

Marrakechin souqia eli basaarialuetta sanotaan Afrikan suurimmaksi. Sen sokkeloista löytyy hyviä matkamuistoja – mutta miten Marokossa tingitään?

Teksti Yaroslava Troynich

Medina, punertavan hiekkakivimuurin sisällä kuhiseva vanhakaupunki, on Marrakechin suosituin turistikohde. Muurin ulkopuolella levittäytyvä ”uusi Marrakech” tarjoaa luksushotelleja ja -ravintoloita, mutta vanhakaupunki vetää vierailijoita puoleensa ikiaikaisilla sokkelokujillaan.

Pikkukujilla aika rullaa eteenpäin yhtä verkkaiseen tahtiin kuin tuoreella mintulla kuormattuja kärryjä kiskovat aasit. Afrikan suurimmaksi väitetyn basaarialueen syövereissä harhaillessa alkaa tuntua, että maustekauppiaiden ja käsityöläisten seasta saattaisi vielä tänäkin päivänä löytyä lentävä matto tai taikalamppu.

Marrakechin basaarissa

Ben Youssef Madrasa on historiallinen koraanikoulu Marrakechissa. Kuva: Freevideophotoagency / Shutterstock

Katettuilla kauppakaduilla, qissarioilla, on myyty babouche-nahkatohveleita ja tikussa paistettua lampaanmaksaa jo satojen vuosien ajan. Sokkeloihin eksyy väistämättä, mutta tunnin tai parin harhailun jälkeen seikkailija löytää itsensä joko Djemaa el Fna -aukiolta tai upeasti koristellun entisen koraanikoulun, Ali Ben Youssef Medersan, luota.

Medinan kauppakadut, souqit, on nimetty niillä valmistettavien ja myytävien tuotteiden mukaan. Souq Hadadinella voi pysähtyä katselemaan, kuinka sepät takovat rautalyhtyjä, Souq el-Kebirillä taas riittää silmänkantamattomiin vöitä, laukkuja ja muita nahkatuotteita. Suurin mattokauppiaiden keskittymä löytyy Criée Berbéreltä.

Marrakech_Palonen_03
Ras-al-hanout, kymmenien eri mausteiden sekoitus, on hyvä tuliainen. Kuva: Ville Palonen

Yksi suosituimmista matkamuistoista ovat mausteet. Sahrami maksaa vain murto-osan Suomen hinnoista. Eksoottisin tuliainen on ras-al-hanout, kymmenien eri mausteiden sekoitus. Innokkaat kauppiaat kehuvat sen sopivan ruokaan kuin ruokaan.

Kuinka Marokossa tingitään?

Halusi tai ei, suuri osa Medinassa vietetystä ajasta vierähtää shoppaillen. Kilpaa kiljuvia kauppiaita väistellessä on syytä pitää mielessä kolme perusasiaa:

1. Jos todella pidät jostain, osta se saman tien. Luultavasti et löydä samaa kauppiasta enää myöhemmin.

2. Muista hymyillä koko ajan.

3. Tingi härskimmin kuin koskaan kuvittelit kehtaavasi. Jos kauppiaan ilmoittama hinta on sata dirhamia, lopullinen hinta lienee jossain parinkympin tienoilla.

Lue lisää:

Maton ostaminen Marokosta

Marrakech-opas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!