Singaporen ihme – maailman halvin Michelin-ravintola

michelin-tähti katukeittiö
Tältä näyttää maailman ensimmäinen, Michelin-tähden saanut katuruokakeittiö, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice. Kuva: Wikimedia Commons

Ravintolamaailma koki vuonna 2016 seismisiä jyrähtelyjä. Kun Michelin Guide julkaisi ensimmäisen Singapore-oppaansa, Michelin-tähden sai kaksi katukeittiötä – ensimmäistä kertaa ravintolaraamatun historiassa.

Aasialaiset katukeittiöt saivat vihdoin ansaitsemansa arvostuksen – eivätkä Michelin-tähdet tarkoittaneet enää ainoastaan juhlavia, huippukalliita ravintoloita.

Ensimmäisinä Michelin-tähdellä palkittuina katukeittiöinä historiaan itsensä kirjoituttivat Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle sekä Hill Street Tai Hwa Pork Noodles.

Kuuluisaksi tuli etenkin edellinen, sillä se keräsi kahdesta katukeittiöstä suuremman huomion maailman mediasssa. Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle opittiin tuntemaan maailman halvimpana Michelin-tähtiravintolana.

Alle kahden euron Michelin-ateria

Kun Hill Street Tai Hwan nuudeliannokset maksavat useamman euron, Liao Fanista saa kanariisiannoksen alle kahdella eurolla.

Singaporelaisen kanariisin sijaan ruokakoju on erikoistunut saman tyyppiseen mutta enemmän hongkongilaistyyliseen, soijassa hauduttettuun kanaan, mistä ravintolan nimikin tulee.

Michelin-tähden myötä jonot pitenivät, mutta ruuan hinta ei noussut. Ruokakojun perustajan ja omistaja, Chan Hong Meng, on sanonut, ettei hinnan kohottaminen ei olisi reilua – ruokahan on aivan samaa kuin ennen Michelin-tähden saamista.

Hän on myös kertonut luulleensa, että kyseessä oli vitsi, kun hänelle soitettiin Michelin-oppaasta ja kerrottiin tähden saamisesta. Vielä vuonna 2016 kyseessä oli todellinen uutinen. Sittemmin Michelin-tähtiä ovat saaneet myös hongkongilaiset ja bangkokilaiset katukeittiöt. Tähtiäkin enemmän katukeittiöille on jaettu Bib Gourmand -mainintoja, joita annetaan hyvälle ja edulliselle ruualle.

Chan Hong Mengin suurin toive Michelin-tähden suhteen on miehen mukaan se, että se innostaisi myös nuorempia ravintoloitsijoita pyörittämään ruokakojuja. Nykyiset katuruokayrittäjät kun ikääntyvät jo uhkaavasti.

Chan Hong Men pyörittää edelleen Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken -kojua kahden avustajansa kanssa Chinatown Complexissa aivan Chinatownin sydämessä.

Ravintolan sijainnin näet Singaporen kartalla.

Hawker Chan valloittaa Aasiaa

Michelin-maineen – ja kaiketi ulkopuolisen sijoittajan – myötä ravintola on tosin laajentunut eri puolille Aasiaa. Hieman iskevämmällä nimellä – Hawker Chan – brändättyjä spin off -ravintoloita on avattu ainakin Australiaan, Taiwaniin, Filippiineille ja Thaimaahan.

Me olemme testanneet Hawker Chanin ravintolan Tapeissa. Pikaruoaksi Hawker Chanin herkut ovat oikein erinomaiset – mutteivät ne tietenkään yllä alkuperäisen, herra Chan Hong Menin luotsaaman ravintolan tasolle. Samaa tuntuvat sanovat muutkin Hawker Chanin arvostelut ympäri Aasiaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!