Kairo – vinkkejä ja kokemuksia

Alla kerromme parhaat vinkit ja kokemukset, miten Kairoon kannattaa matkustaa, missä asua, shoppailla ja syödä.

Kairon nähtävyydet

Gizan pyramidien maisemissa pääsee kokeilemaan kamelilla ratsastamista. Kairo, Egypti. Kuva: Kanuman / Shutterstock.com

Kairon nähtävyyksiä on lähes mahdoton laittaa tärkeysjärjestykseen, mutta tässä seitsemän kohdan lista ensikertalaiselle: Gizan pyramidit, muumioita ja faaraoiden aarteita pursuava Egyptiläinen museo, Khan-al Khalilin valtava basaari, tunnelmallinen koptilainen alue, Al-Azharin moskeija sekä Kairon linnoitus, jonka perusti itse Saladin, ristiretkeläisten ihailtu arkkivihollinen.

Kaupungissa on paljon taidegallerioita, elokuvateattereita sekä laadukas ooppera. Jalkapallo-ottelut ovat suosittuja.

Matka Kairoon

Niili virtaa Kairon halki. Kuva: Orhan Cam / Shutterstock.com

Suomesta ei ole suoria lentoja Kairoon. Hyvät yhteydet ovat esimerkiksi Turkish Airlinesilla.

Suomalainen saa Egyptin viisumin Kairon lentokentältä.

Kairosta voi matkustaa junalla tai bussilla Välimeren rannalle Aleksandriaan tai alas Niilinvartta Luxoriin. Niilillä ei kulje pitkän matkan reittilaivoja, mutta hintavat turistiristeilyt ovat suosittuja.

Maan sisäisiä lentoja on suosituimpiin kohteisiin.

Katso lentotarjoukset Kairoon ja vertaa Egyptin sisäisiä lentoja.

Kairon liikenne: taksit, bussit ja metro

Kairossa liikkuessa pitää varautua liikenneruuhkiin. Kuva: eFesenko / Shutterstock.com

Parhaiten Kairoa näkee kävellen. Suunnistamista helpottaa se, että keskusta-alueella katukyltit ovat usein myös englanniksi.

Takseja, ja yli-innokkaita taksikuskeja, on Kairossa tuhansia. Pidemmillä matkoilla hinnan voi sopia etukäteen, mutta kaupunkialueella liikuttaessa kannattaa tehdä kuten paikalliset: älä kysele hintoja, vaan aja määränpäähäsi, nouse autosta ulos ja ojenna etuikkunasta kuskille 3–8 Egyptin puntaa, matkan pituudesta riippuen.

Kuski voi yrittää vaatia turistilta moninkertaista hintaa. Siihen ei tarvitse suostua.

Metrolinjoja on yksi, eikä se kata kuin pikkupalan jättikaupungista. Bussiverkosto on kattava mutta täyteen ahdetuissa busseissa matkustamista voi suositella lähinnä sardiineille.

Bussien käytön tekee hankalaksi myös se, että reitit on ilmoitettu autojen kyljissä vain arabiaksi.

Lentokentältä keskustaan ajavat bussit 400, 427 sekä minibussi 27.

Kairon hotellit

Ei kannata suostua taksikuskien tai lentokentällä ja kaduilla pyörivien turistioppaiden hotellisuosituksiin. Nämä veijarit vetävät aina välistä provikkansa. Valitse mieluummin itse majapaikkasi.

Edullista majoitusta kannattaa etsiä Tahrir- tai Ramses-aukion tienoilta. Hotellihuoneen voi saada todella edullisesti eurolla. Hotellien taso ja siisteys vaihtelevat.

Laadukkaampaa majoitusta haluaville riittää valinnan varaa sympaattisista perhehotelleista viiden tähden luksukseen.

Marriott Mena House -hotelli aivan pyramidien juuressa on yksi maailman hienoimmista hotelleista. Vaikka hotellissa ei yöpyisi, sen terassilta voi katsoa auringonlaskua pyramidien taakse – rauhassa kaikelta turistihälinältä.

Egyptiläinen ruoka ja juomat

Kairossa kannattaa pysähtyä kahvian terassille nauttimaan minttuteetä. Samalla voi tarkkailla katujen vilinää. Kuva: eFesenko / Shutterstock.com

Egyptiläisen ruokavalion perustana on pitaleipä. Sen kanssa tarjoillaan useimmiten paputahnaa (fuul) tai falafel-kiekkoja (taamiya).

Edullisesti vatsansa saa täyteen Kairon lukuisissa kusharia tarjoavissa katukeittiön kaltaisissa pikkupaikoissa. Niissä ateria maksaa puolisen euroa. Kushari on eräänlainen kasvisrisotto, joka maustetaan tulisilla kastikkeilla.

Toinen egyptiläinen erikoisuus on fiteer, pitsan ja piirakan välimuoto, jota saa suolaisena ja makeana versiona.

Kaupunkikierroksella syntynyt jano kannattaa sammuttaa kadunkulmissa myytävillä herkullisilla tuorepuristetuilla mehuilla.

Janoinen voi myös istahtaa jokaisesta korttelista löytyvään ahwaan eli teekuppilaan. Ahwat ovat hyviä paikkoja tarkkailla paikallista elämänmenoa. Kairon tunnetuin ahwa on ympäri vuorokauden auki oleva Fishawi’s

Alkoholia tarjoillaan lähinnä vain turistiravintoloissa, hotellien yökerhoissa sekä hiukan salakapakoita muistuttavissa hämyisissä baladi-baareissa.

Vaikkei viina juuri virtaakaan Niilin rannoilla, on iltaelämä silti vilkasta. Teehuoneiden terassit ovat avoinna yömyöhään.

Suosituimmat diskot löytyvät keskustan ulkopuolelta nk. uusista kaupunginosista.

Ostokset Kairossa

Khan el-Khalili on Kairon kuulusin markkinapaikka. Kuva: Merydolla / Shutterstock.com

Kairoin tunnetuin ostospaikka on Khan al-Khalilin basaari. Sieltä saa vaatteita, mattoja, kultaa, papyrusta, mauisteita ja melkein mitä tahansa. Varaudu pitkälliseen tinkimiseen.

Hotellien matkamuistomyymälöistä voi saada samoja tuotteita samoilla hinnoilla, mutta ostosten teko ei ole yhtä hauskaa.

Länsimaisempia vaate- ja muita kauppoja löytyy muun muassa Talaat Harbilta.

Varo faaraon kirousta!

Turistiripuli eli faaraon kirous on matkailijoiden keskuudessa yleinen vaiva.

Kairossa ei ole juuri lainkaan julkisia vessoja. Matkaajan kannattaa käyttää kursailematta hotellien ja pikaruokapaikkojen käymälöitä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Saanko Kairossa asuvan taksikuski Mustafan puhelinnumeron. Se olisi hyvin tärkeää! Hän on iältään yli 60 reilusti, luulisin niin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi