Mikä ihmeen atolli? – Malediivien maantiede pähkinänkuoressa

Malediivien saaria lentokoneen ikkunasta. Kuva: Jag CZ / Shutterstock

Malediivit koostuu 1190:stä korallista muodostuneesta saaresta, jotka ovat levittäytyneet 800 kilomerin pituiselle alueelle Intian valtameressä. Malediivilaisia asuu saarista noin 200:lla, ja lisäksi hotelleja on noin sadalla saarella.

Saaret ovat jakaantuneet 26 atollille eli kehäriutalle, jotka levittäytyvät pääkaupungista Male-saarelta pohjoiseen ja etelään. Malesta on matkaa Intiaan noin 600 kilometriä ja Sri Lankaan 750 kilometriä.

Käytännössä Malediivit sijaitsee merenalaisen vuoriston huipulla – heti saariston länsi- ja itäpuolella meri valtameri syvenee nopeasti. Saarten ympärillä vesi on kuitenkin hämmästyttävän matalaa.

Malediivien korkein kohta on alle 2,5 metrin korkeudella. Saaria ympäröivät riutat kuitenkin suojasivat saarivaltiota varsin hyvin vuoden 2004 tsunamilta: Malediiveilla kuoli alle sata ihmistä.

Malediivin asukasluku on vajaat 400 000, joista kolmasosa asuu pääkaupungissa Malessa. Suomenlinnan kokoinen Male-saari on maailman tiheimmin asuttuja paikkoja.

Atolleista suosituimpia matkailijoiden keskuudessa ovat Malen lähellä sijaitsevat North Male Atoll ja South Male Atoll sekä syrjemmässä sijaitseva Ari-atolli. Ari on Malediivien suurimpia atolleja. Arilla on pituutta 80 ja leveyttä 30 kilometriä. Arin 81 saaresta 18 on asuttuja.

Katso lentotarjoukset Malediiveille.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT