Gozo – luonnonkaunis lomakohde

malta gozo
Gozo on Maltan upea naapurisaari. Kuva: viewingmalta.com

Gozo on pääsaari Maltan rento ja vehreä pikkusisko, joka odottaa matkailijaa vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Maltan pohjoiskärjessä sijaitsevasta Cirkewwan satamasta.

Maltan tapaan myös Gozolla on mahdollista nauttia historiallisista nähtävyyksistä ja leppoisasta rantalomailusta, mutta parhaiten Gozon kallioiset ja maalaismaiset maisemat sopivat luonnon ja aktiivisen lomailun ystäville.

Gozolla voi sukeltaa ja snorklata, kalliokiipeillä, meloa kajakilla ja ratsastaa. Pyöräily- ja patikointireittejä on monipuolisesti. Aktiivilomalle Gozo on täydellinen matkakohde.

Gozo on maltalaisten keskuudessa suosittu lomakohde, mutta ulkomaalaiset turistit matkaavat sinne yleensä vain päiväretkelle. Gozon nähtävyydet ehtii katsastaa hätiköiden päivässäkin, mutta saaren leppoisaan elämänmenoon kannattaa ehdottomasti solahtaa vaikka useammaksikin päiväksi.

Gozon lomakeskukset Marsalforn ja Xlendi sekä pääkaupunki Victoria ovat hyviä kohteita asua, jos arvostaa palveluja ja hyviä liikenneyhteyksiä. Omassa rauhassa viihtyvän kannattaa valita Gozolta majapaikaksi joku viehättävistä pikkukylistä.

Gozon pääkaupunki Victoria ja Cittadella-linnoitus

Gozon saaren pieni pääkaupunki on Victoria, jota paikalliset tapaavat kutsua edelleen kaupungin entisellä arabiankielisellä nimellä Rabat (ei kannata sekoittaa Maltan Rabatiin). Victoriassa on keskustori ja viehättävää gozolaista rakennuskantaa.

Kaupungin ylle kohoaa kukkulalle rakennettu mahtava linnoitus Cittadella (kirjoitetaan myös Citadel). Keskiaikaisessa linnoituksessa on hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennettu katedraali ja muutama pieni museo.

Linnan pieneen vankilaan voi tutustua. Sinne tuomittiin maltalaisia ritareita rauhoittumaan, kun heidän tunteensa olivat käyneet turhan kuumiksi. Tyrmässä joutui istumaan tovin myös Maltan kuuluisin ritari, Suuren piirityksen sankari ja suurmestariksi noussut Jean Parisot de Valette.

Cittadellan hauskinta on kuitenkin kavuta linnoituksen muurille ihailemaan ympäri saarta avautuvia näkymiä ja tunnistamaan Gozon maamerkkejä.

Voit varata kätevästi netistä Gozon aktiviteetit ja opastetut kierrokset.

Ta’Cencin jyrkänne

Victoriasta etelään sijaitsee mahtava Ta’Cencin jyrkänne. 130-metrinen pystysuora seinä laskee suoraan mereen. Ylhäältä avautuvat upeat näkymät. Suojakaiteita ei ole, joten ole varovainen.

Ggantija – Maltan vanhin muinaistemppeli

Gozon historiallisesti merkittävin nähtävyys on yli 5500 vuotta sitten kuparikaudella rakennettu Ggantija-temppeli, vanhin Maltan esihistoriallisista temppeleistä. Ggantija eli ”Jättiläisten torni” on myös parhaiten säilynyt Maltan megaliittitemppeleistä.

Sininen ikkuna (Azure Window) romahti maaliskuussa 2017

Azure Window oli Gozon suosituin nähtävyys ja suosittu elokuvien ja televisiosarjojen kuvauspaikka. Kuva: Arna Grym.
Tätä komeaa näkyä ei pääse enää ihailemaan. Gozon suosituin nähtävyys Azure Window romahti mereen maaliskuussa 2017. Kuva: Arna Grym.

Sininen ikkuna oli luonnon kalkkikivestä muovaama kaari ja Gozon kuvatuin nähtävyys. Se tunnettiin myös yhtenä Game of Thrones -televisiosarjan kuvauspaikoista. Daenyres ja Drogo menivät naimisiin Sininen ikkuna taustallaan sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella.

Sininen ikkuna oli syntynyt eroosion johdosta, ja lopulta eroosio myös tuhosi sen. Kivimuodostelma romahti mereen maaliskuussa 2016.

Paikan vieressä sijaitsee edelleen laguuni, jonka yhdistää mereen luonnontunneli. Hyvällä säällä tunneliin pääsee veneellä ihastelemaan sinisen eri sävyissä kimmeltävää vettä.

Laguuni on suosittu sukelluskohde. Sijainti Dwerja Pointissa Gozon länsirannikolla.

Gozon komein kirkko: Xewkijan Rotunda

Gozon komein kirkko, Xewkijan Rotunda, sijaitsee Xewkijan pikkukaupungissa, jonka ylle kirkko nousee mahtavana ilmestyksenä. Kirkko näyttää vanhalta, mutta on varsin uutta tekoa. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1952 ja se vihittiin käyttöön vasta vuonna 1978. Kirkon 75 metriä korkea kupoli on maailman korkeimpia.

gozo kirkko
Ta Pinu -kirkko, Gozo. Kuva: viewingmalta.com

Toinen komea kirkko Gozolla on 1920-luvulla Gharbin kylään rakennettu Ta’ Pinu.

Ramla il-Hamra – Gozon kaunein ranta

Gozon kaunein ja suosituin ranta on punahiekkainen Ramla il-Hamra, joka sijaitsee saaren pohjoisrannikolla. Ranta on matala, joten se soveltuu hyvin myös lapsille. Koska Gozon saari on huomattavasti isosiskoaan Maltaa rauhallisempi, saa Ramla il-Hamrallakin viettää rantapäivää ilman valtavia turistimassoja. Tarjolla on aurinkotuoleja ja -varjoja sekä kahvilapalveluita. Ramla il-Hamralle pääsee bussilla 42.

San Blas Bay – ihanan rauhallinen ranta

San Blas Bay Gozon saarella. Kuva: Arna Grym.

San Blas Bay on pieni mutta kuvankaunis punahiekkainen ranta, joka sijaitsee tämäkin Gozon pohjoisrannikolla, lähellä Ramla il-Hamraa. Rannalla ei ole ruuhkaa, sillä sinne on laskeuduttava pitkin erittäin jyrkkää mäkeä, joka on suljettu liikenteeltä.

Mäen pääsee ylös tai alas nelivetokyydillä, joka maksaa muutaman euroa. Reippailija kävelee mäen ylös noin varttitunnissa, alas nopeammin. Bussit: 42, 43

Mgarr ix-Xini – Gozon salainen ranta

gozo mgarr
Mgarr, Gozo. Kuva: viewingmalta.com

Gozon etelärannikolla on puolestaan pieni ja upea pikkukiviranta Mgarr ix-Xini. Rannalla on osin kuvattu Angelina Jolien ohjaama, vähälle huomiolle jäänyt parisuhdedraamaelokuva Meren äärellä (By the Sea).

Rannan lähellä sijaitsee ihana kylpylähotelli Ta’Cenc & Spa, täydellinen paikka rentoutua luonnonrauhan keskellä ja tehdä monipuolisia patikkaretkiä.

Gozon hotellit

Maria Giovannassa on ihastuttavat huoneet.

Gozon suosituin matkailukeskus on Marsalforn, josta löytyy hotelleja, ravintoloita, yöelämää ja sukelluskeskuksia. Suosikkimme Marsalfornissa on ihana Maria Giovanna Guesthouse.

Marsalfornia idyllisempi hotellialue on saaren toisella puolen sijaitseva Xlendi. Xlendissä ei ole varsinaista hiekkarantaa, mutta heti hotellien edestä kapealla lahdella aukeava meri on ihanan turkoosia ja kirkasta. Aivan rannan vieressä sijaitsee viihtyisä Hotel San Andrea.

Xlendistä ja Marsalfornista on molemmista suunnilleen sama matka Gozon nähtävyyksille.

Lue lisää Gozon hotelleista tai siirry Malta-oppaan pääsivulle.

Teksti Arna Grym

Lennot Maltalle

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Maltalle.

Pakettimatka Maltalle

Katso parhaat matkatarjoukset ja edulliset äkkilähdöt Maltalle Top10Matkatarjoukset-sivulta.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!