Norjan koronarajoitukset – Norjaan voi matkustaa kesällä!

Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Norjaan saa taas matkustaa lomalle – tietyin ehdoin. Lue, millä säännöillä ja rajoituksilla Norjaan voi matkustaa juuri nyt. Tämä artikkeli on päivitetty 23.6.2021.

Norjan rajoitukset tällä hetkellä – pikakatsaus

Alla uusin tilanne pähkinänkuoressa. Tarkempaa tietoa saat lukemalla koko artikkelin!

 • Suurin osa suomalaisista saa matkustaa Norjaan, mutta eivät kaikki. Riippuu asuinpaikasta.
 • Suomen ”vihreillä” matalan koronailmaantuvuuden alueilla asuvilta ei vaadita rokotustodistusta, karanteenia tai ennakkoon testaamista. 
 • Oma vakituinen asuinpaikka pitää pystyä todistamaan Norjan rajatarkastuksessa.
 • Vihreiden alueiden määrittelyyn on tulossa muutoksia 5. heinäkuuta, jolloin vihreän alueen ilmaantuvuusluvuksi tulee nykyisen 25 sijaan 50. Todennäköisesti koko Suomi siis muuttuu vihreäksi.
 • Kesäkuun loppupuolella Norja on alkanut testata osan turisteista rajalla.
 • Suomalainen rokotustodistus ei kelpaa Norjassa. Asiaan on tulossa muutos kesäkuun loppuun mennessä.
 • Kotiin palatessa suomalaiset matkailijat testataan ilmaisella pikatestillä Suomen rajalla. Jos on saanut koronarokotuksen, testi on vapaaehtoinen.

Norjan viralliset sivut

Koska tilanteet muuttuvat koronapandemian aikana jatkuvasti, kannattaa tarkistaa Norjan ajantasaiset säännöt ja rajoitukset virallisilta tahoilta. Alla linkit englanninkielisille sivuille:

Huomaa, että Norjan viranomaisten englanninkieliset sivut päivittyvät viiveellä, joten kannattaa katsoa sivun otsikon alta, milloin tieto on julkaistu tai sivu päivitetty.

Alla kerrotaan rajoituksista lyhyesti ja annetaan vinkkejä Norjan-matkan suunnitteluun kesällä 2021. Selvitämme sääntöjä sitä mukaa kun uutta tietoa tulee, ja päivitämme tätä artikkelia säännöllisesti.

Sommarøyn naapurisaarella Kvaløyalla on komeita vuoria. Kuva: Ville Palonen

Pitääkö Norjassa olla karanteenissa?

Lyhyesti: Suomalaiset turistit eivät joudu karanteeniin Norjassa.

Keväällä 2021 Norjaan ei voinut matkustaa lomalle. Maahan matkustaneita ulkomaalaisia työntekijöitä ja muita erikoisryhmiä odotti pakollinen karanteeni, joka käytännössä tarkoitti 10 päivää karanteenihotellissa (varsin edulliseen hintaan 50€/vrk/aikuinen). Karanteenista vapautui 7 päivän jälkeen, jos sai puhtaat paperit koronatestistä.

Toukokuun lopussa säännöt muuttuivat. 27.5.2021 alkaen Norjaan on voinut matkustaa myös vapaa-ajan matkalle, eikä karanteenia enää vaadita. Vapaa matkustaminen ei kuitenkaan koske kaikkia suomalaisia, vaan ainoastaan niitä, jotka asuvat ”matalan ilmaantuvuuden alueilla”.

Norjan liikennevalomalli

Lyhyesti: Suurin osa suomalaisista saa matkustaa Norjaan, mutta eivät kaikki.

Norjalla on käytössä liikennevalomalli, jossa maat on jaettu niiden koronatilanteen mukaan punaisiin ja vihreisiin (aiempi keltainen väri muutettiin EU:n mallin mukaan vihreäksi 21.6.). Punainen tarkoittaa pakollista karanteenia Norjaan saavuttaessa, mutta vihreältä alueelta (ilmaantuvuusluku alle 25) saapuva välttää karanteenin.

Suomi on jaoteltu sairaanhoitopiirien mukaan. Tällä hetkellä ainoastaan Päijät-Häme ja HUS hehkuvat punaisena – josta ei saa matkustaa Norjaan lomamatkalle – mutta kaikki muut Suomen sairaanhoitopiireistä ovat vihreää aluetta, josta Norjaan saa matkustaa ilman karanteenia tai koronatestiä.

Kerran viikossa (maanantaisin) päivitettävä lista liikennevalomallin maista ja Suomen alueista löytyy Norjan kansanterveyslaitoksen sivuilta. Kartta on päivitetty viimeksi 21.6.2021: vain Päijät-Häme ja HUS ovat punaisia, eli niillä asuvat eivät saa matkustaa vapaa-ajan matkalle Norjaan. Näyttää siltä, että juhannuksen jälkeen Kainuu ja mahdollisesti myös Pirkanmaa muuttuvat punaisiksi alueiksi.

Norjan hallitus on ilmoittanut, että vihreiden alueiden ilmaantuvuusrajaa muutetaan 5. heinäkuuta. Mahdollisesti koko Suomi muuttuu vihreäksi alueeksi, josta on sallittua matkustaa Norjaan. Lue lisää hallituksen tiedotteesta.

Toistaiseksi vihreän ja punaisen alueen ihmiset jaotellaan vakituisen asuinpaikan mukaan. Norjaan matkustaneiden suomalaisten mukaan asuinpaikan todistamiseen ovat kelvanneet mm. väestötietojärjestelmästä tilattava maksullinen asuinpaikkatodistus tai auton rekisteriote. Joiltain matkailijoilta ei ole kysytty muuta kuin passi, mutta varoituksen sana: rajalla pitää olla valmis todistamaan oma henkilöllisyys ja asuinpaikka tavalla tai toisella, ja Norjassa poliisi saattaa pyytää dokumentit nähtäväksi myös muualla.

Norjaan matkustavien rekisteröinti

Kaikkien Norjaan matkustavien pitää rekisteröityä ennakkoon. Käytännössä rekisteröitymisessä annetaan omat henkilö- ja yhteystiedot ja vastataan muutamaan peruskysymykseen.

Rekisteröinti tehdään netissä EntryNorway-sivulla.

Saako Norjaan matkustaa, jos asuu punaisella alueella mutta on viettänyt aikaa vihreällä?

Entä saako Norjaan matkustaa, jos asuu punaisella alueella mutta on viime aikoina oleskellut ainoastaan vihreällä alueella? Tästä säännöstä löytyy erilaisia tulkintoja: kuulostaisi loogiselta, että Norjaan saisi matkustaa jokainen, joka on oleskellut viimeiset 10 päivää vihreällä alueella.

Aiemmin Norjan ulkoministeriön virallisella sivulla sanottiin, että ”jos olet punaisella alueella asuva, et saa matkustaa Norjaan”. 21.6. sanotaankin näin: ”Jos matkustat Norjaan karanteenivapaan (eli vihreän) alueen kautta, karanteenisi kesto lyhenee karanteenivapaalla alueella vietetyn ajan verran”.

Toistaiseksi emme ole kuulleet että punaisten alueiden asukkaat pääsisivät Norjaan, vaikka olisivat viettäneet kuukauden Lapissa – jos sinulla on asiasta kokemuksia, kerrothan niistä artikkelin lopussa olevassa kommenttilaatikossa? Kiitos!

Jos asuu vihreällä alueella ja matkustaa punaisen alueen läpi, se on sallittua mikäli on liikkeellä omalla autolla eikä punaisella alueella yövytä tai olla muutenkaan kenenkään kanssa tekemisissä. Tämä sääntö koskee myös Ruotsin läpi matkustamista – ainakin jotkut suomalaiset matkaajat ovat ajaneet Lapista Pohjois-Ruotsin läpi Norjaan. Hyvä tapa todistaa, ettei Ruotsissa ole vietetty liikaa aikaa, on tankata auto Suomen puolella ja esittää bensakuitti norjalaiselle rajavartijalle. Temppu kuulemma toimii!

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Pääseekö Norjaan rokotustodistuksen kanssa?

Lyhyesti: Vihreillä alueilla asuvilta ei vaadita rokotustodistusta, karanteenia tai ennakkoon tehtyä koronatestiä. Suomalainen rokotustodistus ei (ihan vielä) kelpaa Norjassa.

Koronarokotusten saaminen ei toistaiseksi vaikuta ulkomaalaisten turistien testi- tai karanteenisääntöihin. Vihreältä alueelta saa matkustaa Norjaan ilman karanteenia, punaiselta alueelta ei pääse edes rokotustodistuksen kanssa lomamatkalle.

Norjalaisten osalta asiaan tuli muutos 4. kesäkuuta: rokotuksen saaneilta edellytetään enää kolmen päivän karanteenia, joka päättyy jos/kun koronatestistä saa puhtaat paperit. Lyhyempi karanteeni koskee ”suojautuneita” ryhmiä, jotka ovat kaksi rokotusannosta saaneet, yhden rokotuksen 3-15 viikkoa aiemmin saaneet, sekä koronataudin sairastaneet.

10. kesäkuuta Norjan hallitus ilmoitti, että kokonaan rokotetut (eli kaksi annosta saaneet) sekä koronataudin aiemmin sairastaneet vapautetaan karanteenista. Toistaiseksi tämä koskee kuitenkin vain norjalaisia, jotka voivat kirjautua Omakantaa vastaavalle Helsenorgen sivulle, eli suomalaisesta rokotustodistuksesta ei ole hyötyä. 21.6. alkaen Norja on kelpuuttanut myös Ruotsin ja Tanskan rokotustodistukset.

Rokotustodistusasia muuttuu juhannusviikolla, kun Suomessa ja Norjassa otetaan käyttöön EU:n uusi yhteinen rokotustodistus. Suomalaiset saavat sen Omakanta-palvelussa, jossa se on korvannut aiemmin käytössä olleen kansallisen rokotustodistuksen. Tämän todistuksen avulla myös suomalaiset punaisella alueella asuvat kahteen kertaan rokotetut voivat matkustaa Norjaan ilman karanteenia. Heidät kuitenkin rekisteröidään ja testataan rajalla.

Yhden rokotuksen saaneita koskee edelleen vaatimus karanteenista.

Lue lisää: Norjan hallituksen lehdistötiedote (englanniksi)

Vaatiiko Norja koronatestin?

Lyhyesti: Norja ei vaadi ennakkotestausta suomalaisilta turisteilta.

Toukokuun loppupuolelle saakka Norja vaati todistuksen negatiivisesta koronatestistä kaikilta maahan saapuvilta – myös rokotetuilta. Testi sai olla korkeintaan 24 tuntia vanha (aika mitataan testin ottamisesta, ei tuloksen saamisesta). Lisäksi tietyissä maissa matkustaneet testattiin rajalla.

Kesällä Norjaan matkustaneilta suomalaisilta turisteilta ei ole vaadittu ennakkoon tehtyä koronatestiä. 21.6.2021 säännöt ovat muuttuneet niin, että Norja testaa ilmaisella pikatestillä ainakin osan turisteista rajalla. Testejä tehdään satunnaisesti, eli ne ovat vaihdelleet ainakin rajanylityspaikkojen mukaan.

Norjan terveysviraston sivuilla (englanniksi) voit kokeilla, mitkä vaatimukset ja rajoitukset koskevat juuri sinua.

Suomeen palatessa koronatesti ja omaehtoinen karanteeni

Lyhyesti: Suomeen palatessa testataan rajalla. Jos on saanut koronarokotuksen, testi on vapaaehtoinen mutta suositeltava.

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt kaikille Norjasta saapuville pakollisen terveystarkastuksen, johon kuuluu käytännössä koronatesti. Päätös on voimassa ainakin kesäkuun ajan. Vastuullista matkailijaa tämä ei tietenkään haittaa, päinvastoin! Eipähän ainakaan tule vahingossa tuotua epätoivottuja tuliaisia. Pikatesti on ilmainen ja tuloksen saaminen kestää 15-30 minuuttia.

Alle 12-vuotiailta lapsilta ja koronarokotuksen saaneilta aikuisilta ei testiä vaadita. Eli jos olet saanut joko molemmat koronarokotteet tai vain ensimmäisen rokotteen yli kaksi viikkoa aiemmin, on koronatesti vapaaehtoinen.

Norjan koronatilanne on heikompi kuin Suomessa, joten kotiin palatessa suositellaan omaehtoista karanteenia. Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että vältät lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin aina kun mahdollista ja pysyt kotona. Työpaikalla tai harrastuksissa käyminen ei ole suositeltavaa, ei myöskään julkisen liikenteen käyttäminen tai kavereiden tapaaminen.

Omaehtoista karanteenia voi lyhentää käymällä koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen palaamisen jälkeen. Jos testin tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin lopettaa. Lyhimmillään omaehtoinen karanteeni siis kestää 4 päivää.

Myös yhden koronarokotuksen saaneita suositellaan käymään testissä kotiinpaluun jälkeen. Kaksi rokotusta saaneita suositus ei enää koske.

Lue päivitetyt ohjeet omaehtoiseen karanteeniin.

Norjan rajanylityspaikat koronan aikana

Koronapandemian vuoksi Suomen rajanylityspaikoilla on poikkeukselliset aukioloajat, eikä jokaiselta rajapisteeltä välttämättä pääse Norjan puolelle. Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 9-21. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Norja kesällä 2021 – minne kannattaa mennä?

Sommarøyn komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Koronakesällä 2020 suomalaiset valtasivat Pohjois-Norjan rannikon. Varsinkin Lofoottien ja Senjan suosio oli huimaava, ja tietysti hyvästä syystä – ovathan nuo saaret kertakaikkisen upeita. Jos et vielä ole käynyt, mene ihmeessä!

Mutta on Pohjois-Norjassa paljon muitakin upeita kohteita. Vuoristaan tunnettu Lyngen on upea patikointikohde, ja Tromssan naapurisaarilta löytyy luonnonrauhaa ja kauniita hiekkarantoja. Vähemmän tunnettu alue on Lofoottien itäpuolella mantereella oleva Salten. Sen eteläpuolella, Napapiirin molemmin puolen, kulkee erinomainen Helgelandin rannikkoreitti.

Lue lisää: Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Tee ajoissa Norjan hotellivaraukset – ja varasuunnitelma

Jos suunnittelet lomamatkaa Norjaan, tärkeintä on olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset: kesällä pohjoinen raja voi olla auki, kiinni, tai jotain siltä väliltä.

Mikäli Norjan (tai Suomen) tilanne kääntyy huonommaksi, kenties rajoituksia tiukennetaan uudelleen koko Suomen osalta. Näin kävi loppukesällä 2020. Eli kukaan ei voi varmasti sanoa, millaiset rajoitukset ovat voimassa tänä kesänä.

Joka tapauksessa hotellivaraukset kannattaa tehdä ajoissa, varmuuden vuoksi. Itse käytän aina Booking.com -hotellivarauspalvelua, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

Patvinsuon kansallispuisto
Patvinsuon kansallispuistossa odottaa Suomunjärvi, jonka hiekkarannat ovat vertaansa vailla kauniina kesäpäivänä. Kuva: Ville Palonen

Laadi myös B-suunnitelma siltä varalta, että Norjan raja suljetaan kesken lomakauden, kuten viime vuonna. Onneksi kotimaastakin löytyy upeita paikkoja autoreissulle: oma kestosuosikkini on Itä-Suomi.

Lue lisää: Minne nyt voi matkustaa? Katso lista korona-ajan matkakohteista!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

72 KOMMENTIT

 1. Koronatestin tuloksen saamiseen menee useimmiten yli 24h. Mitenkähän tämä otetaan huomioon 24h sääntöä noudatettaessa? Voin siis osoittaa käyneeni testissä, mutta tulosta ei 24h sisällä ole. Pääsenkö maahan?

  • Ikävä kyllä näillä nykyisillä säännöillä maahan ei taida päästä. Norja on yksi ainoista maista, jotka ovat vetäneet näin tiukkaa linjaa koronatestien suhteen: suurin osa muista Euroopan (ja koko maailman) maista edellyttää koronatestiä, joka on tehty alle 72 tuntia ennen maarajan ylittämistä tai lentokoneeseen astumista. Huhtikuussa julkisen terveydenhuollon koronatesti Helsingissä antoi tuloksen alle 20 tunnissa, mutta kesälomakauden ruuhkassa moiseen ei kannata luottaa – ja onhan tuo nyt matkajärjestelyjenkin kannalta erittäin stressaavaa! Eipä auta kuin odottaa, lieventääkö Norja testivaatimuksiaan esimerkiksi koronarokotuksen saaneiden kohdalla.

 2. Kiitos Ville palstan ylläpidosta ja vastauksesta :) Meidän suunnitelmamme olisi mennä maahan pari päivää juhannuksen jälkeen, mutta katsotaan miten tilanne kehittyy.

  • Kiitos kiitoksista, kiva saada palautetta! Oma suunnitelmani on mennä Norjaan heinäkuun alussa, mutta saas nähdä! Varmuuden vuoksi identtinen reissu majoituksineen on buukattu myös syyskuun ruska-ajalle :D

 3. Ruska Norjassa! Varmasti hieno. Meillä on varattuna asuntoauto ja varasuunnitelma on kierrellä innokkaasti Suomen Lappia pitkiäkin päiväretkiä tehden. Mm. Retkipaikka-kirjasarja (3) sekä nettisivut antavat mainioita ja vähän vähemmänkin tunnettuja vinkkejä paljon.

 4. Näitä nykyisiä sääntöjä on hieman hankala tulkita. Voiko tällä hetkellä siis matkustaa Norjaan ihan huoletta, jos tulee matalan ilmaantuvuusluvun alueelta, esim. Oulusta? Tuntuu, että monet lähteet ovat ristiriidassa keskenään..

  Tarvitseeko silloin koronatestiä yms. lippulappua rajalla? Oma reissu olisi suunniteltu kesäkuun toiselle viikolle ja jännityksellä odotetaan pääseekö rajan yli.

  • Nykyiset säännöt toden totta ovat epäselviä. Tämä johtuu osittain siitä, että Norjan hallitus tiedotti tulevista muutoksista 21.5. mutta muutokset tulevat voimaan vasta 27.5. Tässä välipäivinä tarkempaa tietoa on tippunut viikonlopun vuoksi epätasaiseen tahtiin eri instansseilta (joiden nettisivut päivittyvät aivan eri tahtiin), mutta uskon että 27.5. jälkeen Norjan virallisten sivujen tiedot päivitetään (myös englanniksi parin päivän viiveellä).

   Käsittääkseni Norjaan voi (huomisesta lähtien) matkustaa ilman testiä tai karanteenia matalan ilmaantuvuuden alueelta, mutta koska Norja päivittää riskialueiden karttaa kerran viikossa, kannattaa seurata asiaa tarkasti. Norjan tiedottamisessa on ollut myös hieman epämääräistä se, että yhdessä paikassa puhutaan ”karanteenihotelleista” ja toisessa ”karanteenivelvoitteesta”. Jos lontoonkieli taipuu, niin täältä voi lukea tarkemmin asiasta:
   https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/

   Tuossa tekstissä kerrotaan aika selkeästi ketä karanteenivelvoite ja ennakkotestit koskevat, joten itse ainakin päättelen että niitä ei vaadita muilta, eli toisin sanoen vihreiltä ja keltaisilta alueilta saapuvilta.

   Tässä vielä toinenkin linkki aiheesta:
   https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/changes-to-the-quarantine-hotel-programme-and-easing-of-entry-restrictions/id2850375/

 5. Juuri samalla tavalla tulkitsen nykyistä ohjeistusta, eli rajan yli pääsee ilman karanteenivelvollisuutta ja koronatestejä mikäli saapuu vihreältä tai keltaiselta alueelta.

  Mietin vain, että mitenköhän rajalla mahdetaan todentaa kunkin seurueen lähtöpaikka? Sanotaan että lähtisin Uudeltamaalta kohti Norjaa ja rajanylityspaikalla totean, että oleskelin Oulussa 10 päivää toteuttaen omaehtoisen karanteenin. Teoriassahan näin voisi toimia riippumatta siitä, onko tuo omaehtoinen karanteeni humpuukia vai ei.

  Luetaankohan rajanylityspaikalla kylmästi tiedot väestörekisterikeskuksesta ja jos kotipaikkasi on punaisella, sinut ”pakotetaan” testiin ja hotellikaranteeniin?

  Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  • Tuosta ei ole mistään löytynyt tarkkaa tietoa, että kuinka määritellään miltä alueelta on saapumassa. Toisin päinhän homma menee niin, että jos Lapissa asuva käväisee Helsingissä, niin ei sen jälkeen saa 10 päivään matkustaa Norjaan ilman karanteenia. No mistäs tämä voidaan tietää muuten kuin matkustajan oman ilmoituksen perusteella? Artikkeliin kirjoitinkin, että punaisella alueella vakituisesti asuvia koskee (käsittääkseni) vaatimus ennakkorekisteröinnistä, ja siinä kaavakkeessa kysytään sekä vakituinen asuinpaikka että se, missä on ollut viimeiset 10 päivää.

 6. Hei, Norjaan ei pääse tällähetkellä turistit. Käännyttävät takaisin, poliisin mukaan informaatio on väärää, että turistit saisivat tästä päivästä lähtien matkustaa Norjaan. Poliisin mukaan vain työntekijät voivat matkustaa Norjaan ja ilmeisesti nämä koronarajoituksien purkaminen ja karanteenirajoitukset koskevat heitä.

 7. On tämä sekavaa. Itsellä lähtö Norjaan 14.6.
  Tullaan keltaisesta alueelta,eli ymmärtääkseni ei tarvita muuta kuin osoittaa asuinpaikkamme. Mutta millä? Voi kun tuohon tulisi selvyys pian!
  Millainen tuo pakollinen terveystarkastus lienee suomen puolella?

  • Norjan viranomaisten (ja uutisten) mukaan keltaiselta alueelta matkustavan ei tarvitse käydä testissä eikä olla karanteenissa. Tarkista alueiden värit vielä maanantaina 14.6. kun kartta päivitetään (linkki tässä artikkelissa). Asuinpaikan voi osoittaa ainakin asuinpaikkatodistuksella (linkki tässä artikkelissa). Luulisi että jokin muukin tapa kelpaa, mutta asuinpaikkatodistus taitaa olla kaikkein virallisin eli kelpaa varmasti. Suomeen saapuessa terveystarkastus on käytännössä koronatesti, eli puikolla otetaan nenänielusta näyte. Tässä lisätietoa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69910542

 8. Moikka,

  asun vakituisesti korkean ilmaantuvuuden alueella (kartalla punaisena), mutta olen ollut viimeiset 14 päivää matalan ilmaantuvuuden alueella (keltaisena kartalla).

  Pääsenkö Norjaan vaellusmatkalle?

  • Ikävä kyllä en osaa varmasti sanoa, sillä kuten artikkelissa mainitaan, tästä esiintyy keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Virallisten sivujen mukaan (norjaksi) pitäisi nimenomaan asua keltaisella alueella, jotta saa matkustaa Norjaan. Englanniksi käytetään sanaa ”reside” joka tarkoittaa myös (pidempiaikaista) oleskelua, mutta millään virallisilla sivuilla ei täsmennetä onko tähän jokin minimiaika kuten 10 tai 14 päivää.

 9. Kiitos vastauksesta. Tämähän on sinänsä harmi, että todennäköisesti asia selviää vasta Kilpisjärven rajanylityspaikalla. Meillä on tietenkin samalle illalle Norjan puolelta hotellikin varattuna..

  Mielestäni pitäisi olla päivän selvää päästä rajan yli jos ei ole oleskellut korkean ilmaantuvuusluvun alueilla viimeiseen kymmeneen tai 14 päivään. Totuus kuitenkin taitaa olla se, että tämän päätöksen meidän lomareissun onnistumisesta tekee Kilpisjärven rajavartiolaitoksen päivystävä rajavartija :D

  Olemme siis vaimoni kanssa olleet jo viikon ajan Itä-Suomessa ja Lapissa vaeltamassa ja liikumme matkailuautolla. Yöt on siis vietetty autossa tai teltassa. Vielä olisi tarkoituksena päästä pariksi viikoksi Norjaan, mutta saa nähdä. Tämä on todella epämukavaa suunnitella reissua tällaisessa epävarmuudessa. Emme kuitenkaan ole menossa Norjaan mihinkään hotelleihin nuolemaan ovennuppeja tai hissin nappuloita, vaan pääsääntöisesti yövymme teltassa tai matkailuautossa.

  • Facobookissa on ryhmä nimeltä ”Suuntana Pohjois-Norja”, jossa olevien uusimpien raporttien mukaan rajalla kysellään papereita – tai sitten ei. Käytännöt taitavat tällä hetkellä olla melko kirjavia, joten olet varmasti oikeassa siinä, että lopullinen vastaus löytyy vasta norjalaiselta rajavartijalta. Toivottavasti reissunne onnistuu! Olisi mahtavaa, jos voisit laittaa rajamuodollisuuksista pienen raportin myös tänne.

 10. Hei vielä!
  Kelpaakohan rajalla digiviraston asuinpaikkatodistus, jonka saa suoraan Suomi.fi palveluun tulostettavaksi?vai pitääkö suoraan olla se kalliimpi todistus jossa allekirjoitukset ja leimat? Tuo tulee sitten postissa.
  Alkaa olla kiire jos meinaa pitää tilata toi jälkimmäinen .

  • En tietenkään osaa varmasti sanoa, mutta itse uskaltaisin kyllä lähteä matkaan tuollaisella tulostetulla todistuksella. Muista samalla vaivalla tulostaa myös Omakannasta rokotustodistus (saa jo ekan rokotuksen jälkeen, ilmainen), kuka tietää vaikka siitäkin olisi jotain hyötyä?

 11. Moro. Onko passi pakollinen näyttää rajalla asuinpaikantodistuksen lisäksi. Olis tarkotus mennä tämän kuun loppu puolella linja-autolla norjan puolelle, mitäs luulette, onko rajoitukset hellittäny siihen mennessä vaiko pahentunut?

  • Passi ja henkilökortti ovat virallisia henkilöllisyystodistuksia. Pohjoismaissa on aiemmin käynyt myös ajokortti, mutta jos on jokin parempi paperi, kannattaa ottaa mukaan. Veikkaan, että kesäkuun lopussa Etelä-Suomesta ei vielä pääse Norjaan.

 12. Kiitos hyvistä ja ajankohtaista päivityksistä Ville. Kun olet hyvin perillä Norjan rajoitustilanteesta niin kysyn mielipidettäsi mahdolliseen Norjan matkaan. Olemme perheenä (koti Helsingissä) suunnitelleet automatkaa Osloon Ruotsin läpi (Tukholma-Oslo). Onko tietoa estääkö Ruotsin läpimeneminen pääsyt Norjaan vaikka PKS-alueen koronatilanne paranisi ja olemme aikuiset kertaalleen rokotettuja?

  • Muistaakseni Facebookissa joku kertoi, että viime kesänä matkustaminen Ruotsin läpi onnistui, kun ei siellä pysähdellyt. Loppupeleissä tuo taitaa kuitenkin olla rajavartijan tulkinnasta kiinni, että oletteko Ruotsin halki matkustaessanne olleet koko ajan oman auton suojassa. Rokotuksilla ei tällä hetkellä ole vaikutusta asiaan, ja kuten varmaan tiedätkin, täältä Helsingistä ei Norjaan voi vielä matkustaa.

 13. Onko kukaan yrittänyt ajaa Ruotsin läpi Norjaan? Tarkoituksena olisi ajaa matkailuautolla Ruotsin läpi pysähtymättä ja ylittää Norjan raja Mo i Ranan korkeudella.

  • Ehdinkin juuri vastata samanlaiseen kysymykseen: Muistaakseni Facebookissa joku kertoi, että viime kesänä matkustaminen Ruotsin läpi onnistui, kun ei siellä pysähdellyt. Loppupeleissä tuo taitaa kuitenkin olla rajavartijan tulkinnasta kiinni, että oletteko Ruotsin halki matkustaessanne olleet koko ajan oman auton suojassa.

 14. Kiitos vastauksesta ja hyvästä blogista! Juuri näin, viimekesänä Ruotsin läpi ajo onnistui ongelmitta meiltäkin. Täällä kun on muillakin samantyyppisiä suunnitelmia niin kysyisin vielä, onko kukaan selvittänyt miten saa helpoiten/halvimmalla koronatestin Ruotsissa Suomeen paluuta varten laivalla Tukholmasta?

 15. Kiitos Ville kommenteista automatkaan. Odotellaan tosiaan jos tilanne (tai mahdollistaa Norjan asteikolla) edes PKS-alueella menee sille tasolle että olisi mahdollista lähteä.

 16. Regjeringen.no -sivulla sanotaan tällä hetkellä näin:
  Entry quarantine and quarantine hotels:

  All travellers entering Norway must quarantine at a suitable location or at a quarantine hotel. There is an exemption for people who have only been to countries/areas with a low rate of infection in the EEA/Schengen area and the UK (“yellow” countries/areas).

  Tuosta voisi ymmärtää että oleskelu keltaisella alueella oikeuttaisi rajan ylitykseen. Olisi kiva kuulla rajaa kolkutelleiden kokemuksia!

 17. Tänään tulin Oulusta Enontekiön kautta Norjaan. Kysyivät rajalla mistä tulen ja ajokortin katsoivat, sitten toivottelivat hyvää päivänjatkoa ja täällä ollaan Altan suunnalla!
  Kiitos sinulle Ville tästä sivustosta, paljon hyödyllistä ja ajantasaista tietoa, täältä olen tilannetta seurannut ja uskalsin lähteä reissuun ja ai miten sielu lepää vuonomaisemaa kattelessa :)

 18. Moi. Ollaan lähdössä ma. 14.06 perheen kanssa Norjaan keltaiselta alueelta etelä-suomesta ja kyselisin sellaista että pitikö Norjaan tehdä joku matkustusilmoitus/rekisteröinti ennen maahantuloa ?

  • Rekisteröintiä, koronatestiä tai karanteenia ei vaadita keltaisella alueella asuvilta. Pitää kuitenkin pystyä kysyttäessä todistamaan oma vakituinen asuinpaikka, katso ohjeet artikkelista. Tarkista myös Suomen alueiden värit vielä juuri ennen matkaa (viionloppuna/maanantaina). Hauskaa ja turvallista reissua!

  • Totta kai pitää todistaa henkilöllisyys. Passi ja henkilökortti kelpaavat, mahdollisesti myös ajokortti. Vaikka se ei Suomessa virallinen henkilöllisyystodistus olekaan, on ajokortti aiemmin kelvannut Pohjoismaissa matkustamiseen.

   • Hei. Tulimme Kilpisjärven kautta Norjaan 5.6. Tarkasti rajalla kyseltiin minne mennään, mikä on matkan tarkoitus ja kuinka kauan aiotaan maassa olla. Auton rekisteriote asuinpaikasta todisteena. Melko pitkään tutki rajalla papereita mutta päästiin kuitenkin jatkamaan matkaa..

 19. Terveppä taas
  Tuttavan mukaan (asuu aivan norjan rajan tuntumassa) ei tarvi todistaa tai näyttää mitään passia yms. Jotta pääsee norjan puolelle.

  • Tavallisen turistin ei kannata luottaa liikaa rajan tuntumassa asuvien kokemuksiin. Virallisten sääntöjen mukaan Norjan rajalla pitää voida todistaa henkilöllisyys ja asuinpaikka, ja kesäkuussa rajan ylittäneiden suomalaisten mukaan dokumentteja todella on kyselty sekä rajalla että joskus sen jälkeenkin.

 20. Suomeen palatessa pakollinen terveystarkastus. Tarkoittaako vain rajalla tehtävää pikatestiä vai jotain enempääkin?

  • Terveystarkastus on käytännössä koronatesti, jonka voi välttää jos on alle 12-vuotias tai saanut negatiivisen testituloksen muualla viimeisten 72 tunnin aikana. THL:n uusimpien ohjeiden mukaan myöskään rokotettujen ei tarvitse käydä testissä.

 21. Mekin ollaan lähdössä Norjaan viikon päästä. Kysyttiinkö rajalla asunpaikka todistusta, joka pitäisi tilata vai riittääkö passi, ajokortti ja vuokra asuntoauton rekkari?

  • Kuten artikkelissa mainitaan, rajalla pitää olla valmis todistamaan oma henkilöllisyys sekä asuinpaikka – tällä hetkellä Norjaan saavat matkustaa vain Suomen ”keltaisilla” alueilla asuvat. Joiltain matkustajilta on kysytty vain passi, toiset ovat hyvinkin tarkkaan joutuneet todistamaan asuinpaikkansa. Suosittelen hankkimaan asuinpaikkatodistuksen niin ei tarvitse turhaan jännittää!

 22. Olisimme n. kuukauden päästä lähdössä Helsingistä (asumme pääkaupunkiseudulla) laivalla ensin Tukholmaan (auto mukana) ja sieltä edelleen Norjaan. Onkohan tämä realistinen suunnitelma? Tässä on nyt ainakin 2 huolenaihetta. Ensinnäkin koko etelä-Suomi on edelleen punaisena tänäänkin päivätyssä Norjan koronakartassa, vaikka viime aikoina täällä on ollut koronatapauksia todella vähän – mistähän Norja nämä arvonsa ottaa ja mitä arvot pitäisivät olla, että alueet viimein muuttuisivat keltaiseksi? Toinen asia on sitten se, että matkustamme Ruotsin kautta joka varmaankin tulee pysymään punaisena – katsotaanko laivassa yöpyminen sellaiseksi yöpymiseksi joka ei ole sallittu?

  • Norjan koronakartassa sairaanhoitopiiri muuttuu keltaiseksi, kun siellä on viimeisten 14 päivän aikana ollut ilmaantuvuusluku alle 25. Esimerkiksi HUS-alueella se on tällä hetkellä jossain 45-50 välillä. Laivassa yöpymisestä en osaa sanoa mitään, hyvin mielenkiintoinen kysymys. Tietääköhöän joku meidän lukijoista asiasta paremmin?

 23. Norjan reissu suunnitteilla tämän viikon lopulta vajaaksi viikoksi. Keltaiselta auleelta ollaan 👍 Onko nyt järkevin ajaa Kilpisjärven kautta Norjaan? Onko ruotsin kautta ajaminen mahdollista? Pääseekö Norjan puolelle Ruotsista keltaisella alueella asuvat suomalaiset?

  • Itse ainakin ajaisin suosiolla Kilpisjärven kautta, koska se on satavarma reitti. Ruotsin läpi pääsi viime kesänä pysähtymättä, mutta loppupeleissä Norjaan pääsy saattaa olla kiinni yhden rajavartijan tulkinnasta.

 24. Onko tuoreita kokemuksia ja tietoa miten lentomatkustus Norjaan toimii juuri nyt tai heinäkuussa?
  Suunnitteilla olisi heinäkuun alussa Oulu (vaihto Hkissa) – Oslo – Bergen – (vaihto Hkissa) Oulu. Keltaiselta alueelta lähdetään, mutta vaihto Helsingissä on pakolinnen, ei ole suoria lentoja.

 25. Moikka! Oltaisiin menossa Norjaan vaeltamaan, mutta ylitettäisiin raja kylläkin kolmen valtakunnan rajapyykiltä eli metsästä. Ollaan tulossa punaiselta alueelta Varsinais-Suomesta. Onnistuuko matkan jatkaminen rajapyykiltä vai onko sielläkin tullivirkailijoita? Luulisi ettei keskellä erämaata korona kummemmin tartu…

  • En osaa sanoa kuinka tarkasti rajoja valvotaan, mutta kuten itsekin tiedätte, tuo teidän ylittäminen ei nykysäännöillä ole luvallista. Kevättalvella ryhmä tanskalaisia muistaakseni sai kovat sakot, kun ylittivät rajan hiihtäen Ruotsista jonkun erämaan kautta.

 26. Kiitos näistä sivuista!! ollaan suunniteltu heinäkuun lopulla automatkaa Norjaan. Silloin olemme molemmat saaneet 2 rokotetta, helpottaa ehkä tilannetta. Olemme myös keltaiselta alueelta. Mielenkiinnolla odotamme, voiko Ruotsin läpi ajaa.. sit kierretään pohjoisesta, jos ei oo mahdollista. Norjaan on melkein päästävä!!!

  • Keltainen alue, kaksi rokotusta, heinäkuun loppu = lähes varmasti ei ongelmia. Ruotsin läpi ajaminen on tietysti kysymysmerkki, itse tekeisin varasuunnitelman jossa Ruotsi kierretään suosiolla.

  • Ei vaadita minkäänlaista rekisteröitymistä! Mukaan vain passi tai muu henkilöllisyystodistus sekä joku dokumentti, jolla voit uskottavasti todistaa että asut vakituisesti vihreällä alueella. Omakannasta kannattaa napata mukaan rokotustodistus (vaikka olisi saanut vain yhden piikin), niin ei jää jumiin rajalla palatessa mikäli on ruuhkaa. Itse aion käydä palatessa koronatestissä joka tapauksessa ihan varmuuden vuoksi!

   • Kyllä tarvii rekisteröityä ”Entry Norway” sivuilla vaikka vihreästä maakunnasta olisi tulossa. Myös testi otettiin jokaiselta rajan ylittäjältä (pl. Norjalaiset). Tulos pitää odottaa ennenkuin pääsee jatkamaan matkaa. Rekisteröinti onnistuu rajalla, poliisit ohjeistavat miten se hoituu.

    Näin siis ainakin tänään Kilpisjärveltä yli tullessa.

   • Kiitos tiedosta! Eri raja-asemilla on ollut hiukan vaihtelevia sääntöjä. Varmaan johtuu siitä, että Norja on muuttanut rajoituksiaan isosti vasta äskettäin. Toivotaan, että lähipäivinä kaikilla raja-asemilla on yhtenäiset säännöt!

 27. Riskillä lähdettiin Tromssan koiranäyttelyyn Kilpisjärven kautta viikko sitten. Mun kotipaikka punaisella ja kaverin keltaisella. Itse olin 2 viikkoa ’koronapakolaisena’ keltaisella alueella ennen lähtöä. Perjantai-iltana tultiin rajalta bumerangina takas mun punaisen kotipaikan vuoksi. Ei auttanut saman aamun testi, ei rokotustodistus eikä selitykset olinpaikasta. Ja hassuinta että kun palattiin Suomen puolelle, rajalla määräsivät meidät ajamaan Muonioon koronatestiin vaikkei tosiaan edes tarkastuspistettä pidemmälle Norjaan päästy.
  No yö Kilpisjärvellä ja aamulla uusi yritys – tällä kertaa katottiin henkkarit ja toivotettiin tervetulleeksi Norjaan. Sunnuntaina palatessa taas saatiin määräys mennä Muonioon koronatestiin. Soitettiin sinne ja saatiin ensin vastaus että ei tarvi tulla koska mulla testituloa perjantailta ja kaverilla molemmat rokotteet. Hetken päästä kuitenkin soittivat takaisin ja korjasivat että kaikki testataan.
  Muoniossa testaus sujui lennosta ja vastaus tuli 10 minuutissa.

 28. Olisin tuossa heinäkuun puolessa välissä lähdössä norjaan ja miten on, olen Kuusamosta kotoisin ja aina täällä asunut. Jos otan passin ja näytän sähköistä asuinpaikka todistusta, päästävätkö läpi?

  • Todennäköisesti ei ole mitään ongelmaa! Mutta tarkasta ennen matkaa Norjan viimeisin koronakartta eli mitkä Suomen sairaanhoitopiirit ovat vihreitä, linkki löytyy artikkelista.

 29. Jos rajalla testataan, niin kuinka kauan pitää odottaa testitulosta, että pääsee ylittämään rajan? Tarkoitan jos menee Suomesta Norjan puolelle.

  • Käsittääkseni rajalla tehdään pikatestejä, joiden tuloksen saa suht nopeasti. Suomen puolella tulos muistaakseni luvataan 15-30 minuutissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa sen varalle, että testeihin joutuu jonottamaan.

 30. Suurkiitos näistä selvennyksistä. Onko kenelläkään kokemuksia, tehdäänkö Norjaan mennessä testejä lapsille? Otetaanko näyte sieraimesta vai kaivetaanko nenästä?

 31. Olen tässä kovasti odottanut, että pääsisin Norjaan täältä Kainuusta ensi maanantaina. Tietenkin tässä kävi niin, että Kajaanissa on todettu viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja, jonka myötä Kajaani on asetettu kiihtymisvaiheeseen kun muut kunnat ovat Kainuussa perustasolla. Koko Kainuun ilmaantuvuusluku on 36,1 / 100 000 / 14 vrk ja tämä johtuu käytännössä tartuntaryppäistä yksinomaan Kajaanissa. Onkohan tässä tilanteessa mitään mahdollisuuksia päästä lähtemään Kuhmosta? Ymmärtääkseni Norjan liikennevalomallissa tarkastellaan vain sairaanhoitopiireittäin ilmaantuvuutta.

  • Kappas vaan, Kainuun ilmaantuvuusluku onkin pompannut muutamassa päivässä korkeammaksi kuin täällä Uudellamaalla! Myös Pirkanmaa ylittää tällä hetkellä hiuksenhienosti Norjan asettaman rajan. Ja koska Norja käsittelee Suomea nimenomaan sairaanhoitopiireittäin, niin mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Kainuu muuttuu punaiseksi alueeksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Itse pelaisin varman päälle ja lähtisin matkaan päivää aiemmin, eli ylittäisin rajan jo sunnuntaina ;)

 32. Missä muka lukee ettei tarvi rekisteröityä Norjaan ennakkoon? Kyllä minun mielestä pitää ja on koko ajan pitänyt, sama minkä väriseltä alueelta tulee.

 33. Onko tietoa, pääseekö Norjaan Narvikiin Riksgräddenin raja-asemalta? Mielellään ajettaisiin Torniosta Ruotsin läpi, ilman pysähdyksiä.
  Sain myös Norjan viranomaisilta eilen vastauksen, että kaikilta vaaditaan rekisteröityminen, vaikka olisi vihreältä alueelta.
  Ensi viikolla olisi tarkoitus päästä Lofooteille.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi