Norjan koronarajoitukset – Norjan matkustusrajoitukset poistettiin helmikuussa 2022

Senjan maisematie nähtynä Bergsbotnin näköalapaikalta. Kuva: Ville Palonen

Norjan matkustusrajoitukset poistettiin helmikuussa 2022, eli Norjaan saa matkustaa kuten ennen koronapandemiaa. Matkailijoilta ei enää vaadita ennakkorekisteröintiä, koronatestiä eikä edes rokotustodistusta.

Norjan hallitus purki kaikki koronarajoitukset 12. helmikuuta 2022. Norjaan mennessä ei siis tarvitse käydä koronatesteissä tai tehdä ennakkorekisteröintiä.

Tämän artikkelin on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka viettää kesälomansa Pohjois-Norjassa kalastaen ja patikoiden.

Norjaan matkustaminen tällä hetkellä – pikakatsaus

Alla Norjan matkustussäännöt lyhyesti. Tarkempaa tietoa saat lukemalla koko artikkelin!

  • Norja on luopunut koronarajoituksistaan helmikuussa 2022. Enää matkustajilta ei vaadita koronatestejä, ennakkorekisteröitymistä tai rokotustodistusta. 

Norjan viralliset sivut

Koska tilanteet muuttuvat koronapandemian aikana, kannattaa tarkistaa Norjan ajantasaiset säännöt ja rajoitukset virallisilta tahoilta. Alla linkit englanninkielisille sivuille:

FHI:n sivuilla sanotaan: ”From 12.02.2022 there are no requirements for testing, quarantine or registration upon arrival in Norway.”

Tieto matkailun palaamisesta koronapandemiaa edeltäneisiin sääntöihin löytyy myös Helsenorgen sivuilta.

Jos pidät tästä artikkelista ja haluat tukea tämän perustamani Kerran elämässä -sivuston toimintaa, varaa majoitus klikkaamalla sinistä Booking.com -linkkiä. Booking.com on kätevä hotellivarauspalvelu varsinkin nyt muuttuvien sääntöjen aikaan, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain parin päivän varoitusajalla. Kiitos ja kumarrus!

Norja kesällä – minne kannattaa mennä?

Reinebringen Lofootit
Reinebringeniltä avautuva näkymä on yksi koko Lofoottien huikeimmista maisemista. Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Koronakesällä 2021 suomalaiset valtasivat Pohjois-Norjan rannikon. Varsinkin Lofoottien ja Senjan suosio oli huimaava, ja tietysti hyvästä syystä – ovathan nuo saaret kertakaikkisen upeita. Jos et vielä ole käynyt, mene ihmeessä!

Mutta on Pohjois-Norjassa paljon muitakin upeita kohteita. Vuoristaan tunnettu Lyngen on upea patikointikohde, ja Tromssan naapurisaarilta löytyy luonnonrauhaa ja kauniita hiekkarantoja. Vähemmän tunnettu alue on Lofoottien itäpuolella mantereella oleva Salten. Sen eteläpuolella, Napapiirin molemmin puolen, kulkee erinomainen Helgelandin rannikkoreitti.

Lue lisää: Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Tee ajoissa Norjan hotellivaraukset – ja varasuunnitelma

Jos suunnittelet lomamatkaa Norjaan, tärkeintä on olla joustava. Majoitus kannattaa varata ajoissa, varmuuden vuoksi. Itse käytän aina Booking.com -hotellivarauspalvelua, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

Laadi myös B-suunnitelma siltä varalta, että Norjaan ei syystä tai toisesta pääsekään. Onneksi kotimaastakin löytyy upeita paikkoja autoreissulle: oma kestosuosikkini on Itä-Suomi.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

Lue lisää: Kaikki Norjan artikkelit

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Huom! Alla oleva tieto Norjan matkustusrajoituksista (rekisteröinti, testaus jne) on vanhentunutta, eikä enää pidä paikkaansa 12. helmikuuta 2022 jälkeen.

Kahdesti rokotetut rekisteröidään ja testataan rajalla

Kaksi koronarokotusta saaneet saavat matkustaa Norjaan suhteellisen helposti: netissä pitää tehdä ennakkorekisteröinti, ja rajalla (tai maahan saapumisen jälkeen) koronatesti. Kyllä, testaaminen koskee myös kahdesti ja kolmesti rokotettuja.

Mutta ei hätää! Kyseessä on raja-asemalla testävä ilmainen pikatesti, jonka tuloksen saa odottaessa. Jos rajalla ei ole testausta, voi matkailija tehdä itselleen pikatestin, jonka saa apteekista alle 10 eurolla. Osta testipaketti jo Suomesta, sillä Norjan apteekeista on välillä ollut vaikea löytää koronatestejä. Jos testitulos on positiivinen, tulee hakeutua viralliselle koronatestauspaikalle tarkempaan PCR-testiin.

Samat säännöt koskevat niitä, jotka ovat sairastaneet koronataudin viimeisten 6 kuukauden aikana. Tämäkin tieto näkyy EU:n digitaalisessa rokotustodistuksessa, jonka saa ilmaiseksi Omakanta-palvelusta.

Mukana rajalla siis pitää olla henkilöllisyystodistus, passi tai ajokortti, sekä rokotustodistus, joka näytetään puhelimesta rajavartijalle (puhelimesta näytetään myös ennakkorekisteröinti). Myös paperille tulostettu EU-rokotustodistus kelpaa, kunhan siitä voi lukea QR-koodin.

Tulevia matkoja suunnitellessa kannattaa huomioida, että EU-rokotustodistus on voimassa yhdeksän (9) kuukautta toisen rokotuksen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen todistuksen voimassaoloa ei ainakaan toistaiseksi rajoiteta.

Norjan maahantulosäännöt lapsille

Alaikäisten ja rokottamattomien lasten ja nuorten maahantulosäännökset vaihtelevat iän mukaan.

16-18 -vuotiaiden pitää tehdä ennakkorekisteröinti, mutta ei ennakkotestiä.

Alle 16-vuotiailta ei vaadita ennakkorekisteröintiä eikä etukäteen tehtävää koronatestiä.

Kaikille tehdään rajalla koronatesti. Ainoa poikkeus ovat tapaukset, joissa testaaminen olisi ”suhteettoman hankalaa”.

Yhden rokotuksen saaneet testataan kahdesti

Myös yhden rokotuksen (tai ei yhtäkään piikkiä) saaneet suomalaiset voivat matkustaa lomalle Norjaan. Mutta: heidän pitää tehdä testi ennen matkaa, ja vielä toinen testi Norjan rajalla.

Norjalla oli vuonna 2021 käytössä liikennevalomalli, jossa maat jaettiin niiden koronatilanteen mukaan punaisiin, oransseihin ja vihreisiin. Suomi oli jaoteltu sairaanhoitopiirien mukaan.

Tämä liikennevalomalli on poistettu käytöstä, samoin sen perusteella määrätyt karanteenit. Eli myös rokottamattomat matkustajat pääsevät Norjaan ilman karanteenia. Ainoa ero rokotettuihin on se, että rokottamattomien pitää tehdä Suomessa koronatesti ennen matkaa.

hiekkaranta Lofootit
Ytresand on yksi Lofoottien upeimmista hiekkarannoista. Keskikesälläkin vesi on liian kylmää uimiseen. Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Norjan ennakkorekisteröinti

Marraskuun 2021 lopusta alkaen kaikkien Norjaan matkustavien pitää rekisteröityä ennakkoon. Tämä koskee kaikkia yli 16-vuotiaita matkustajia – jopa norjalaisia itseään.

Rekisteröinti tehdään netissä EntryNorway-sivulla aikaisintaan 72 tuntia ennen Norjaan saapumista. Rekisteröitymisestä saa kännykkään QR-koodin, joka näytetään rajavartijalle.

Käytännössä rekisteröitymisessä annetaan omat henkilö- ja yhteystiedot ja vastataan muutamaan peruskysymykseen. Rajanylityksen sujuvoittamiseksi kannattaa tehdä EntryNorway-rekisteröinti etukäteen ja tallettaa QR-koodi kännykkään valmiiksi. Näin säästää paljon aikaa rajalla.

Andenes Camping on huippukiva leirintäalue kauniilla paikalla. Kuva: Ville Palonen

Koronatesti Norjan rajalla

Jos ei ole saanut kahta rokotusta, pitää käydä koronatestissä jo ennen Norjaan matkustamista. Negatiivinen testitulos saa olla korkeintaan 24 tuntia vanha. Lue, mistä löytää edullisen koronatestin matkalle.

Tämän lisäksi Norjan rajalla kaikkia matkustajia – myös kahdesti rokotettuja – odottaa koronatesti. Testi on ilmainen pikatesti, jonka tuloksen saa 15-30 minuutissa.

Jos testauspiste rajalla ole auki (esimerkiksi yöllä), pitää virallisten ohjeiden mukaan hakeutua lähimmälle julkiselle testauspaikalle 24 tunnin sisällä Norjaan saapumisesta. Toinen vaihtoehto on tehdä pikatesti itse; testipakkaus maksaa suomalaisessa apteekissa alle kymmenen euroa.

Jos pikatesti on positiivinen, pitää hakeutua välittömästi julkiselle testipaikalle PCR-testiin.

Norjassa palvelu pelaa: levähdyspaikoilla on ensiluokkaiset huoltorakennukset, joista saattaa löytyä jopa (kolikoilla toimiva) suihku! Kuva: Yara Troynich

Pitääkö Suomeen palatessa käydä koronatestissä?

Joulukuussa 2021 Suomi kiristi maahantulovaatimuksiaan: hallitus ilmoitti 16. joulukuuta, että Norjasta saapuvilta matkustajilta aletaan vaatia pakollista koronatestausta rajalla.

Tämä vaatimus poistui 31. tammikuuta 2022. Kaikille Suomeen saapuville suositellaan silti kotitestin tekemistä.

Tartuntatautilain mukaan rokottamattomien tai vain yhden rokotuksen saaneiden on käytävä koronatestissä 3-5 päivää Suomeen paluun jälkeen, mikäli he ovat matkustaneet riskimaissa. Paluutestin voi tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilmaiseksi. Periaatteessa testi on pakollinen, mutta käytännössä testissä käymistä ei valvota mitenkään. Suosittelen kuitenkin lämpimästi, että kaikki ulkomailta saapuvat, jotka eivät ole saaneet vielä kahta koronarokotusta, käyvät testissä!

Ennen Suomeen palaamista kannattaa rekisteröityä etukäteen FinEntry-palvelussa, jonka kautta voi varata ajan maksuttomaan koronatestiin kotipaikkakunnalla.

Testiaikaa odotellessa (eli kolmen päivän ajan) suositellaan omaehtoista karanteenia, eli välttämään lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin.

Lue lisää THL:n sivuilta.

Norjan rajanylityspaikat koronan aikana

Koronapandemian vuoksi Suomen rajanylityspaikoilla on ollut poikkeukselliset aukioloajat. Nyt Suomen raja-asemat ovat auki normaalisti vuorokauden ympäri. Suomeen siis saa palata milloin tahansa, myös maaston kautta (eli vaelluspolkuja pitkin). Tämä koskee sekä Norjan että Ruotsin rajoja.

Tarkempaa tietoa löytyy Rajavartiolaitoksen sivuilta.

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

301 KOMMENTIT

  1. Hei,
    Onko tietoa Tromssan hiihtomajojen kuten Golda, Gappi ja Rosta aukiolosta keväällä 2022?
    Saako maastossa mennä Ruotsin ja Norjan rajojen yli jos aloittaa Kilpikseltä?
    Kiitos jos tiedät.

    • Ikävä kyllä on mahdotonta tietää, millaiset rajoitukset kevättalvella on. Viime keväänä ja alkukesänä Norjaan ei saanut kulkea maaston kautta, ainoastaan virallisten rajaylitysten kautta. Ei auta kuin seurata tilannetta ja toivoa parasta!

  2. Onkohan millään Lapin rajanylityspaikalla nykyisin koronatestausta Norjan puolella? Helsedirektoratetin sivujen mukaan niitä ei enää olisi millään Suomen ja Norjan välisellä rajanylityspaikalla… Mitenköhän suhtautuvat jos käy Norjan puolella vain päiväseltään (jos testausta rajalla ei ole ja testissä pitää käydä 24 tunnin sisällä, mutta palaakin Suomen puolella ennen sitä)? Kokemuksia?

    • Norjan puolella testi pitäisi tehdä heti kun mahdollista, eli ei ole olemassa mitään 24 tunnin vapautta testaamisesta. Uutisten mukaan Norjan apteekeista on testipaketit jo loppu, joten helpointa on ostaa oma paketti Suomesta ja tehdä testi itselle sitten Norjan puolella. Eipähän ainakaan tule sanomista. Koronatesti maksaa noin 7-8 euroa ja sen tekemiseen menee muutama minuutti.

  3. Kiitos kattavasta ja selkeästä kirjoituksesta! Ei parempia ohjeita Norjaan suuntaaville voisi toivoa.

    Onko muuten tietoa tai käytännön kokemusta miten menee, kun Suomessa on nyt kartan mukaan ”punaisia” ja ”oransseja” alueita, joilta vain ”punaiselta” saapuessa koskee karanteeni rokottamattomille. Helsenorge.no sivuilla oli tällainen maininta ”If you arrive via a green or orange area your travel quarantine is shortened relative to the number of days you have been in this area.” Eli siis vaikka kotikunta olis ”punaisella” alueella mutta on viettänyt 10 päivää ”oranssilla” alueella ennen maahantuloa niin ei tarvitsisi jäädä karanteeniin?

    • Ikävä kyllä en osaa tuohon vastata. Kesällä, kun tuplarokotettuja oli paljon vähemmän kuin nyt, punaisten ja oranssien alueiden matkailijat määriteltiin nimenomaan vakituisen kotipaikkakunnan mukaan – ei sen perusteella, missä on viime aikoina oleskellut. Mutta säännöt ovat muuttuneet syksyn mittaan parikin kertaa aika tavalla.

  4. Moi, Norjaan matkustaminen on kahdesti rokotetuilla helpottunut merkittävästi, mutta koskeeko tämä myös Huippuvuoria vai onko siellä edelleen rajoituksia, jos tulee punaiselta alueelta?

  5. Olimme Norjan rajalla, Karigasniemellä 6.9.21. Kaikilla neljällä ja koiralla passit ja rokotustodistukset olivat kunnossa, vaan yksi meistä oli sairastanut koronan ulkomailla. Hänelle eivät Suomen viranomaiset myönnä QR-koodia todistuksiin, eivätkä Norjan viranomaiset päästä maahan ilman ko. koodia.
    Matkasuunnitelmat muuttuivat, mutta maisemat olivat kohdallaan myös omalla puolella.

  6. Pitääköhän paikkansa kun olen kuullut että toisesta rokotteesta pitäisi olla kulunut 14vrk että pääsisi oranssilta ja punaiselta alueelta norjaan?

  7. En äkkiseltään löytänyt Norjan viranomaislähteistä vahvistusta tiedolle, että maasta saisi poistua muun kuin virallisen rajanylityspaikan kautta – rajan ylitys Norjasta Suomeen vaelluspolkua pitkin Urtaslaaksoon kiinnostaisi. Tähän suuntaanko rajan ylittäminen maastossa on mahdollista?

    • Norjalaisia ei kiinnosta maasta poistuminen – edes maantiellä maasta poistuvia ei pysäytetä – ja Suomeen saa palata myös maaston kautta. Eli Norjaan pitää mennä virallisten rajanylityspaikkojen kautta, mutta Suomeen saa palata maaston kautta vaeltaen.

  8. Ruotsilla lienee edelleen rajavalvonta poissa eli Ruotsin puolelle esim Haaparantaan saa ajaa noin vain normaalisti kuten alkukesästä sai? Mutta sitten Suomen puolella edelleen kysellään tilanne?

    • Näinköhän kummallakaan puolella kysellään yhtään mitään? Ja Suomeenhan saavat suomalaiset palata vapaasti joka tapauksessa. Olen itse menossa Ruotsin kautta Norjaan viikon kuluttua, joten sen jälkeen osaan kertoa myös omakohtaiset kokemukset.

      • Hienoa. Sitten kun sinulla on tietoa niin kerro tässä kyselevätkö mitään puolin tai toisin? ja menetkö sinäkin tosiaa Haaparannan kautta?
        Juhannuksen tienoilla tosiaa Haaparantaan mentäessä ei ollut minkäänlaista valvontaa mutta Suomeen tultaessa kyselivät rokotteista jne… Mukavaa jos eivät enää kyselisi mitään vaikka minullakin tuo II rokote jo on ja ”selustan pitäisi olla turvattu”.

      • Ajelin pari päivää sitten Torniosta Haaparantaan, autoa ei edes pysäytetty. Ja tänään Ruotsista Norjaan (Junkerdalenin kautta) rajamuodollisuudet kestivät noin minuutin, kun puhelimessa oli valmiina rokotustodistus (2 rokotusta) ja kädessä henkilökortti.

      • Kiitos tiedoista, osaatko vielä tarkentaa (jos satuit näkemään?) että oliko Haaparannasta Tornioonkaan tulevien puolella pysäytystä/tarkastusta?

        Juhannuksena kun Haaparannassa piipahdin niin tilanne oli kuvailemasi mukainen mutta Suomeen tultaessa sitten pysäytettiin joka johti siihen että rajalla oli silloin pitkähkö jono Suomeen tulevien puolella..

      • Ruotsista päin Suomeen tulevat autot pysäytettiin, mutta jonoa oli alle 10 autoa ja näytti liikkuvan suht rivakasti. Tämä sunnuntaina vähän ennen puoltapäivää.

  9. Ei nyt liity suoraan Norjaan, mutta: mikähän on tämänhetkinen tilanne, jos esim. Karesuvannolla ajaa Ruotsin puolelta Suomeen? Blogitekstissä mainitaan aukioloajat, mutta onkohan ne enää relevantteja kun sisärajavalvonta päättyi. Onkohan rajalla edes ketään katsomassa dokumentteja?

    • Kiitos huomiosta, pitääkin päivittää teksti tuolta osin! Näyttää nimittäin siltä, että Ruotsin rajalla rajoitetut aukioloajat ovat vastikään poistuneet. Ei siellä taida ketään enää olla, vaan matkustajien pitää itsenäisesti selvittää pitääkö esimerkiksi käydä testissä kotiinpaluun jälkeen. Tarkempaa tietoa raja-asioista saa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

  10. Innostuin blogissa myös kohdasta, jossa esiteltiin Norjalaista Linie akvaviittia ja kerrottiin sen kruunaavan päivän. Tässä samalla oli myös tietoa paljonko alkoholia ja/tai pelkkää olutta saa ottaa Norjaan mukaan.

    Kyseistä tuotetta on täytyy päästä testaamaan ja kun itsekin Norjaan olen pian taas menossa mutta mietin onkohan ”Linie Aquavit Double Cask” ja ”Linie Aquavit” välillä kummempaa makueroa? Lisäksi katselin myös sellaista Norjalaista tuotetta kun ”Berentsens Fisherstorm Extreme Snaps”. Vielä Alkoakin halvemmallahan nämä lähtevät Systemb. oluista puhumattakaan…

  11. On kyllä hämmentäviä nuo rajoitukset kun kukaan ei tunnu tietävän varmasti miten rajan yli pääsee. No viikon päästä ollaan viisaampia kun työnnetään koppiauton keulaa rajan yli.

    • Täälähän näistä on kerrottu harvinaisen selvästi, lyhyesti ja ytimekkäästi sekä myös laajempana versiona ja vielä useaan eri kertaan. Väittäisin että näin selkeää ja hyvää tietoiskublogia Norjasta saa kyllä etsiä ja kauan.

      Teidän tapauksessa pääsy Norjaan onnistuu. Mikäli asiaa tahtoo vielä tuplavarmistaa niin soita Norjan suurlähetystöön (Yhteystiedot Vaihde +358 (0) 9 686 0180), mistä itsekin olen maahan pääsystä tiedustellut viime ja myös tänä kesänä.

      Itse olen lähinnä miettinyt että jos esim ensi keväänä tahtoo matkustaa esim Ranskaan (jossa ainakin Air France vaatii negatiivisen koronatodistuksen) niin riittääkö myös tuonne todistus että on saanut 2 rokotetta..?

      • Kiitos palautteesta! Kukaan ei voi tietää ensi kevään tilannetta, mutta ainakin tällä hetkellä Ranskaan – kuten moneen muuhunkin EU-maahan – saa tuplarokotettu matkustaa ilman testejä. Euroopan maiden matkustusrajoituksia voi tarkastella Re-open EU -sivustolta.

      • Niin, Norjaan pääsy ei siis onnistunut Nuorgamista. Vanhemmat tuplarokotettuja ja lapsella 1 piikki. Karanteeni asuntoautossa ei käynyt, pitää olla osoite jossa lapsi karanteenin viettää ja siellä pitää olla omat pesu- ja keittiötilat. Mitkään testikäytännöt eivät kelvanneet. Lähdimme siis punaiselta alueelta matkalle.
        No sitten Karigasniemelle kokeilemaan onnea ja siellä tullihenkilö opasti laittamaan karanteenipaikan molemmille riveille ”car” ja postinumeroksi Karasjoen numero. Lapselle pikatesti ja tervemenoa Norjaan. On kyllä kirjavaa menoa.

      • Kiitos raportista! Vaikuttaa siltä, että meno on samanlaista kuin kesällä, eli eri raja-asemilla on erilaisia tulkintoja. No, kiva että pääsitte Norjaan, hauskaa lomaa!

    • Hei Tommi.

      Olette ilmeisesti lapsen kanssa päässyt nyt Norjaan saakka. Mites nyt kun toteutette karanteenin autossa ja ilmeisesti sen 3 vrk jälkeen on otettava uusi testi. Miten ja missä tämä onnistuu? Soittelin äsken Norjan neuvonta numeroon eivätkä oikein sieltä osanneet neuvoa sen tarkemmin vaan käskivät kääntyä paikalliseen lääkäriin sillä alueella missä olisimme liikkeellä?

      Meillä matkassa olisi 5-vuotias lapsi.

      • Viivytään 4 päivää Norjassa, sanoivat että voi viettää sen ajan karanteenissa. Eli ei toista testiä.

  12. Norjanreissusta täälläkin haaveillaan. Meillä vanhuksilla rokotukset on kunnossa mutta tuleeko nyt ongelmaksi tuo meidän 15v lapsi kun hänellä on vain yksi rokotus ja tämä E-karjala taitaa pysyä punaisena alueena. Elo-syyskuun vaihteessa olisi Varangille meno.

  13. Väitetty että 0-1kertaa rokotetut pääsee Norjaan jos alle 24 tuntia vanha negatiivinen testi, myös oransseilta ja punaisilta alueilta. Pitäneekö paikkansa?

  14. Perheen kanssa odoteltiin että sekä minun että puolison kakkospiikistä viikko täyteen ja sitten Polmakista yli pari viikkoa sitten. Rajalla EU-rokotustodistuksen QR-koodin näyttö kännykästä, passin tsekkaus ja hyvää matkaa.

    2 ja 5 v lapset mukana. Olin täyttänyt lasten puolesta etukäteen sen entrynorway-lomakkeen. Siinä ei ole kunnon vaihtoehtoa sille, että rokotettujen vanhempien kanssa matkustavat lapset vapautuvat karanteenista, mutta täytin niin rehellisesti kuin osasin. Yhdellä kirjautumisella vanhempi ei voinut täyttää kahden eri lapsen juttuja, mutta kirjauduin kahdella eri tavalla niin onnistuin saamaan QR-koodit molemmille, toisen tekstiviestillä ja toisen sähköpostiin. Varauduin myös testireissuun lasten kanssa, koska sellainen mainitaan jossain säännöissä.

    Isoilla raja-asemilla testi tehdään paikan päällä. Polmakista testi tehdään lähellä Tanassa, Näätämöstä pitää käydä Kirkkoniemessä asti, siksi Polmak tällä kertaa, kun matka oli Varankiin. Mutta lapset eivät kiinnostaneet tätä rajavartijaa lainkaan, totesi heidän nukkuvan. Ei testiä, henkkareita eikä QR-koodeja.

    Toisella kertaa varmasti toisin, mutta rokotustodistus on kova paperi selvästi.

    Paluu myös Polmakista, meni Suomen rajaviranomaisen puolelta etävalvonnalla eli juuri niin kuin ennenvanhaan.

    Kannatti muuten käydä, oli hieno reilu viikko Varangissa, eikä tungosta.

  15. Tiedoksi muillekin töpeksijöille. Jos raja-asema ei ole siinä luettelossa, mikä on täällä ketjussa aukioloaikoineen, niin siitä ei pääse Norjaan. Tärnabysta Hattfjelldaliin on hyvä tie ja raja on ollut aina ennen koronaa auki. Auki se oli nytkin, puomi ylhäällä. Mutta ennen Hattfjelldalia rajavartijat olivat vastassa ja kertoivat, että turistit ei pääse tästä Norjaan. Ei edes suostuneet katselemaan rokotustodistuksia ja passeja. Kehottivat palaamaan Ruotsiin ja pakkohan se oli niin tehdä. Toki Tärnabysta yösija löytyi. Hattfjeldalin hotelli tuli turhaan maksettua ja ylimääräistä matkaa tuli 110-120 km komeassa ilta-auringossa ja hienoissa maisemissa. Mukava muisteltava kokemus tämäkin. Ja Norjan mainiot ilmat ja upeat maisemat korvasivat pienen takaiskun.

  16. Moi, kolme kysymystä:
    1. Lentämällä Osloon matkaavan ryhmämme yksi jäsen saa toisen rokotuksen 4 päivää ennen matkaa. En löytänyt Norjan sivuilta tietoa, että kakkosrokotuksesta pitäisi olla kulunut viikko (en ehkä osannut etsiä). Rokotustoditus luonnollisesti pitää olla esittää. Tämän löysin:
    ”Fully vaccinated persons and persons who have had COVID-19 during the past six months are exempt from entry quarantine. Protected persons who received their first vaccine dose between three and 15 weeks ago and children under 18 must go into entry quarantine, but may end their quarantine if they test negative no earlier than three days after arrival. ”
    2. Jos tuo ”viikko kakkosesta” on edelleen voimassa ja kakkosesta on se 4 päivää, onko tietoa/kokemusta, miten tarkkoja ovat rajalla olleet?
    3. Jos tuo ”viikko kakkosesta” on edelleen voimassa ja kakkosrokotuksesta on se 4 päivää, auttaako tuore negativiinen testi asiassa?

    • Ainakin maarajoilla sääntö on, että rokotustodistus kelpaa kun toisesta rokotuksesta on kulunut viikko. Tämä myös sanotaan Norjan virallisilla sivuilla, en nyt tähän hätään muista missä. Tuskin lentokentillä on ainakaan virallisesti mitään eri sääntöjä. Facebookista lukemieni kokemusten perusteella joitain matkustajia on käännytetty rajalta, jos toisesta rokotuksesta ei ole kulunut viikkoa. Jotkut taas päässeet ylittämään rajan, vaikka toisesta rokotuksesta on vain pari päivää. Negatiivinen testi tuskin auttaa asiaa, sillä oranssilta/punaiselta alueelta saavat Norjaan matkustaa ainoastaan tuplarokotetut.

  17. Moro. Ymmärsinkö oikein, jos tulen oranssi alueelta ja olen saanut vain ensimmäisen piikin, teen jonkinlaisen ennakkoilmoituksen ja rajalla negatiivisen pikatestin, niin Norjan portit aukeaa, jos näin on, onko Näätämön tullissa testipaikkaa.

      • Kiitos tuon artikkelin perinpohjaisesta päivityksestä, nyt selvisi kaikki minullekin ?.
        Asun pääkaupunkiseudulla ja koko porukkamme on tuohon mennessä rokotettu kahteen kertaan viimeisenkin rokotuksesta kulunut yli viikko. Eli jihuu, kaksi vuotta suunniteltu reissumme onnistuu. Toki on viimeisen vuoden kulkenut rinnalla suunnitelma B

      • Jee! Jos kaikilla on kaksi rokotusta + Omakannasta puhelimeen tallennetut rokotustodistukset, ei todellakaan mitään muuta vaadita. Eikä varmasti vaadita seuraavien viikkojen/kuukausien aikana, sillä koko systeemi perustuu EU-rokotustodistukseen joten tuota sääntöä ei ihan helpolla aleta muuttamaan. Hauskaa reissua!

  18. Hei !
    Ihan tarkennusta haen, kun Päijät-Häme on punainen, pääseekö sieltä ollenkaan Norjaan? Kiinnostaa kun olisi kuun lopussa tarkoitus lähteä reissuun ja Uusimaa tuskin saa tapauksia laskettua, ettei myös tulisi punaiseksi. Koko porukka kyllä kahteen kertaan rokotettu, mutta mietityttää pitääkö alkaa suunnitella reissua uudelleen

  19. Hei,

    Ensinnäkin kiitoksia aivan mahtavasta tietopaketista.

    Meillä olisi isän kanssa tarkoitus lähteä kalaan Norjan puolelle sunnuntaina 8.8 Pohjois-Savon seudulta. Alue on tällä hetkellä vihreänä, joten olenko ymmärtänyt oikein että uudet rajoitukset tulevat aina maanantaisin voimaan? Eli tässä tapauksessa uskallamme aloittaaa pakkaamaan reppuja reissua varten?

    • Jos ylitätte Norjan rajan tämän viikon sunnuntaina, noudatetaan nykyisiä rajoituksia. Mahdolliset uudet rajoitukset julkistetaan perjantaina, mutta ne astuvat voimaan vasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä keskiyöllä. Kireitä siimoja!

  20. Hei!
    Miten ennakkorekisteröidä 17- vuotias yhden rokotteen saanut oranssialueelta matkaava nuori? Molemmat vanhemmat saaneet kaksi rokotetta.
    Yritimme, mutta karanteenivapausasia on nyt ongelma- ei ole vaihtoehtoa jossa ruksataan ”matkustan rokotettujen vanhempien kanssa”. Miten käy ellei tee ennakkorekisteröintiä?
    Vastauksesta kiitollinen äiti??

    • Olikohan siinä vaihtoehtona ”olen täysin rokotettu”, jonka vaan kylmästi valitsee myös lapsen puolesta? Ja jos ei rajalla kelpaa, niin sitten varaudutte viettämään ylimääräistä aikaa sen verran että voitte tehdä reksiteröinnin uusiksi rajavartijan ohjeiden mukaan.

    • Minä mietin tätä samaa. Pohdin, valitsenko silti lapsille vihreän alueen vai mitä minä valitsen, kun kuitenkaan ei ole sitä karanteenivaatimusta. Siellä siis ei ole oikein tähän sopivaa vaihtoehtoa. Lapsilla ei ole yhtään rokotusta vielä.

      • Onkohan säännöt itse asiassa nyt sellaiset, että karanteeni koskee niitä alaikäisiä, jotka tulee punaisilta alueilta täysrokotettujen vanhempien mukana? Missä on mainittu tuo karanteenivapaus? Vaikea näistä ottaa selvää… ja varmaan riippuu myös lapsen iästä.

      • Taidat olla oikeassa! Luin Norjan hallituksen sivuilta säännöt uudestaan, ja todella näyttää siltä, että PUNAISELTA alueelta pääsee alaikäinen lapsi tuplarokotettujen vanhempien mukana, mutta sitten pitäisi olla karanteenissa. ORANSSILTA alueeltahan tällaista karanteenivaatimusta ei ole. Lisään nämä tiedot tekstiin saman tien, kiitos vinkistä!

        Protected people who have received their first dose within the past 3–15 weeks and children under the age of 18 must complete travel quarantine if they come from a red or dark red country.

        https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/travel-to-norway/id2791503/

  21. Oltais lähdössä Pohjois-Karjalasta Norjaan 16.8. Ensi viikoksi P-K muuttuu kuitenkin oranssiksi. Onkohan nämä luvut laskeneet miten helposti parissa viikossa, että onko mitään mahdollisuuksia päästä kahden viikon päästä kun ilmaantuvuusluku taitaa nyt olla 66? Ravintolarajoituksia tuli eilen voimaan, mutta ehtiiköhän niiden vaikutukset näkyä vielä…

    • Ei kai se mahdotonta ole, mutta pidän aika epätodennäköisenä. Norja nimittäin käyttää muutaman päivän vanhoja lukuja, käytännössä siis voitte katsoa tilanteen THL:n koronakartasta jo ensi viikon tiistaina/keskiviikkona ja tehdä sen perusteella valistuneen arvion seuraavan viikon osalle.

  22. Nyt 31.7.2021 on täällä tietoa, että Pohjois-Ruotsi muuttuu vihreäksi 2.8.2021. Tarkoittaako tämä sitä, että 2 kertaa täysin rokotetut sen läpi voi Norjaan mennä vapaasti. Esim. Hattfjeldaliin, Mo iRanaan jne. Ja vaikkapa siten, että yöpyvät esim. Tärbabyssä tai jossain muualla menomatkalla. Onko nuo raja-asemat Tärnabysta eteenpäin kuinka myöhään auki?

  23. Koitin hetki sitten katsoa tuolta norjan sivuilta päätöksiä, mitkä tulee voimaan maanantaina 2.8.

    Ymmärränkö oikein, että Keski-Suomi pysyy edelleen vihreänä alueena 2.8. alkavalla viikolla?

    Kiitos paljon avustasi ja vinkeistä mitä olet koonnut tälle sivustolle!

  24. Hei!

    Kiitos tästä. Minulle jäi kuitenkin hieman epäselväksi, onko mahdollista ylittää raja Suomesta Norjaan maastosta, jos on täysin rokotettu tai sairastanut koronan? Rokotusta tai sairastamistahan ei voi siellä todistaa, joten lieneekö kiellettyä? Haaveina olisi mennä Mallan luonnonpuiston läpi ja sieltä Norjan puolelle.

  25. Kaksi kertaa rokotettu ryhmämme lentää Norjaan kalastamaan lähipäivinä. Lento lähtee Hesasta ja tekee välilaskun Ruotsin Arlandaan, jossa vietämme kolme tuntia. Siitä Oslon Gardemoenin kentän kautta Tromssaan. Ruotsin välilasku ei ilmeisesti aiheuta matkan teossa ongelmia?

  26. Tuossa aiemmin linkkaamssasi rajanylityspaikoissa tuo ”Helligskogen” lienee se kilpisjärven ylityspaikka? Onko se auki 24h vai vain 21.00 saakka niinkuin iltasanomien sivuilla luki? Osaatko myöskään kertoa miten suuret jonot noin ilta-aikaan siellä olisi? Terveisin huolestunut matkailija joka pelkää että vuorokausi kerkeää vaihtua ja alue muuttua oranssiksi ennen kuin pääsee rajan yli jonosta.

    • Artikkelissa lukee paikan nimi ja aukioloajat: kyllä, Kilpisjärveltä pääsee Norjaan päin vuorokauden ympäri. On siinä myös linkki Norjan raja-asemien aukioloaikoihin, jos et minua usko. En osaa sanoa jonoista, mutta itse en sunnuntai-iltana menisi kovin myöhään, jos pitää päästä rajan yli ennen puolta yötä. Ennen sääntöjen muuttumista voi liikkeellä olla muitakin suomalaisia. Mutta ei siellä mitään monen tunnin jonoja ole ollut heinäkuun alun jälkeen!

  27. Moi!

    Muuttuvatko jotkin alueet vielä oransseiksi seuraavalla viikolla vai päivitteleekö norja 2viikon välein noita uusia alueita? Tarkoitan, että ovatko tulevan viikon rajoitukset voimassa myös viikolla 31? Vai pitääkö tässä vielä ensi viikko jännittää pääseekö täältä keski-suomesta lähtemään norjaan ollenkaan..

    • Norja päivittää alueiden värejä kerran viikossa, maanantaisin. Päätös tehdään edellisen viikon lopulla, ja sen pohjana käytetään muutaman päivän vanhoja ilmaantuvuuslukuja. Keski-Suomen ilmaantuvuusluku oli eilen 38, eikä se millään ehdi nousta yli 50:n vain muutamassa päivässä (keskiviikkoon mennessä). Eli veikkaan, että Keski-Suomi pysyy vihreänä vielä 2.8. alkavalla viikolla. THL:n koronakartta löytyy täältä: https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

      • Itse asiassa Keski-Suomen ilmaantuvuusluku nouseekin sellaista vauhtia, että on myös mahdollista että sairaanhoitopiiri muuttuu oranssiksi. Mutta itse tekisin johtopäätöksen keskiviikon ilmaantuvuusluvun perusteella: jos se on alle 50, niin eiköhän Keski-Suomi pysy vihreänä vielä elokuun ensimmäisellä viikolla. Ja varmastihan tuon tietää perjantaina 30. heinäkuuta klo 13, kun Norjan hallitus julkaisee seuraavan viikon rajoitukset.

  28. Moro
    Mitä tärppejä annat matkalle Karigasniemi-Nordkapp-Alta-Kilpisjärvi??
    Eli tämmönen perus alotus Norjan matkailuun käydään tekee ylälenkki eka kertaa asuntoautolla penskojen kanssa.Kerro semmosia mitä tulee mieleen että kannattaa käydä kahtelemassa??N.3pvä ollaan Norjan puolella Kiitos sulle jo etukäteen….:)

  29. Vieläkö la 24.7. pääsisi rajan yli Norjan puolelle Utsjoelta muutama Kainuun matkalainen. Mitä arvelet? Vai joko noudatetaan oranssin alueen sääntöä.

    • Norjan hallitus on yleensä julkaissut lehdistötiedotteen puoliltapäivin (Norjan aikaa). Mutta eiköhän oransseiksi muutu nykyisten lisäksi Pirkanmaa ja Kainuu, sekä Lappi – ellei Norjan hallitus tee Lapin sairaanhoitopiirin kohdalla jotain poikkeusta tähän asti voimassa oleviin käytäntöihin.

  30. Osaatko neuvoa, mistä löydän tietoa Ruotsin ha Norjan välisen rajan ylityspaikoista? Kaikista ei kuulema pääse yli ja joistan vain toiseen suuntaan. Minua kiinnostaa Tärnabystä Hattefjelldaliin menevän tien ja E12 eli Mo i Ranaan menevän tien ylityspaikat sekä niiden aukioloajat.

  31. Me oltaisiin menossa ensi viikolla Kilpisjärven kautta. Asutaan vihreällä alueella, muta ajatuksena oli yöpyä mennessä Kilpisjärvellä. Jos Lappi muuttuu oranssiksi, niin yö Kilpisjärvellä romuttaa yli menon? Tietääkö ne rajalla, että ollaan oltu yötä jossain? Miten siellä todistetaan, ettei ole ollut oranssilla alueella vaan ajanut vain läpi?

    • Eihän rajalla kukaan voi tietää, oletteko olleet Lapissa yötä. Mutta jos menette raja-asemalle jo aamulla, niin ehkä siellä kysytään, oletteko ajaneet koko yön vai pysähtyneet Lapissa?

  32. Asumme vihreällä alueella, ja tarkoitus olisi mennä Naantalista Kapellskäriin ja sieltä edelleen maanteitse eteläiseen Norjaan. Varsinais-Suomi punoittaa, mutta onko lautta ”punainen” ja mahtaako se aiheuttaa Norjan rajalla ylmääräistä huolta.
    Molemmat rokotukset kaikilla kunnossa.

    • Aiemmissa kommenteissa taitaa olla tähän liittyvää asiaa: muistaakseni joku oli kysynyt lautalla matkustamisesta, ja se laskettiin julkiseksi liikenteeksi. Mutta suurin osa Ruotsistahan on vihreää, ja mikä tärkeintä: jos teillä on molemmat rokotukset saatuna, on aivan yhdentekevää minkä värisellä alueella asutte tai matkustatte. Eli huoli pois ja hauskaa matkaa!

  33. Mikäli olisi tällainen tilanne, että perjantaina ilmoitettaisiin että Pohjois-karjalan sairaanhoitopiirri muuttuisi oranssiksi alueeksi tulevana maanantaina, niin olisiko mahdollista vielä lähteä saman viikon sunnuntaina pohjois-karjalasta rajan yli? Eli päivä ennen virallista oranssiksi alueeksi muuttumista.

    • Kyllä, ja juuri näin on todella moni suomalainen jo tehnytkin. Eli kuten joku murjaisi: lappu lattiaan ja kohti pohjoista! Norjan hallitus siis ilmoittaa tulevista muutoksista perjantaina iltapäivällä norjankielisellä lehdistötiedotteella, ja muutokset astuvat voimaan sunnuntain ja maanatain välisenä yönä puoliltaöin. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri tosin ei ole vielä lähelläkään oranssiksi muuttumista ainakaan vielä ensi viikolla, eilen ilmaantuvuusluku oli 37.

  34. Hei!
    Tuossa aiemmissa kommenteissa oli tieto, että alle 12 vuotias pääsee ilman testiä ja karanteenia Norjaan kaksi kertaa rokotettujen vanhempien kanssa. Itse olen kaksi kertaa rokotettu ja olen tulkinnut niin,että kanssani matkustava 11-vuotias lapseni olisi aikaisintaan 3pv päästä saapumisesta Norjaan karanteenivapaa(PCR-testituloksen jälkeen). Onko tuossa lasten karanteenissa myös eroa vihreältä ja oranssilta alueelta tulevilla?

    • Selvittelin asiaan eilen ja tänään, mutta en ole saanut/löytänyt mitään muuta virallista tulkintaa, kuin että lapsia koskevat samat säännöt kuin aikuisia. Alle 12-vuotiaille on olemassa lievennyksiä karanteeniin, mutta ne koskevat vain ihmisiä jotka saavat matkustaa Norjaan – oranssien alueiden asukkaat (paitsi tuplarokotetut) eivät saa matkustaa Norjaan lomalle, ja tämä koskee myös tuplarokotettujen vanhempien mukana matkustavia lapsia (luonnollisesti). Sinänsä kuulostaa loogiselta, sillä kyllähän muksut myös levittävät koronaa aivan samalla tavalla kuin (vaikkapa yhden kerran rokotetut ja omaehtoisessa karanteenissa mökillään aikaa viettäneet) aikuiset.

  35. Moikka!

    Kiitos Ville, että jaksa päivittää tänne uusimpia tietoja rajoituksista jne. Sattuisitko tietämään kelpaako viranomaisille tuo pelkkä kotimaan asuinpaikkatodistus jonka saa heti sähköpostiin pfd-tiedostona vai pitääkö olla tuo toinen ulkomaille tarkoitettu? Joka tulee postitse ja maksaa 14€

    • Tosi moni matkailija on raportoinut, että kännykkään ladattava asuinpaikkatodistus kelpaa mainiosti. HUOM se kannattaa varmuuden vuoksi ottaa englannin kielellä. Hinta netissä oli vain 10 euroa.

  36. Väännän vielä itselleni rautalangasta. Ville, viestiisi 19.7. 11:36. Shp on Varsinais-Suomi (Orange-alue), korona sairastettu yli 6 kk sitten, yksi rokotus otettu. Tarkoittaa, että ei pääsyä (ilman karenteenia) Norjaan?

    • Ikävä kyllä näin on minun käsittääkseni. Viime viikkoina porukkaa on kyllä päässyt Norjaan sääntöjen vastaisesti, joten käytäntö rajalla saattaa riippua rajavartijasta. Esimerkiksi minulta ja vaimoltani ei pari viikkoa sitten rajalla kysytty asuinpaikkaa laisinkaan, ainoastaan EU-rokotustodistus (yhdet rokotukset) ja ohjattiin pikatestiin vieressä olleeseen konttiin. Asuinpaikkatodistus oli kuitenkin varmuuden vuoksi mukana ja juuri tuolla viikolla täältä Uudeltamaalta sai matkustaa Norjaan luvallisesti.

  37. Oliko niin, että koronan aiemmin sairastaneenkin pitää olla ottanut molemmat rokotukset, jos sairastamisesta on aikaa enemmän kuin 6 kk?

    • 6kk on EU:n rokotuskortissa asetettu raja. Jos koronan on sairastanut aiemmin, niin sovelletaan samoja sääntöjä kuin muihinkin. Eli kahdella rokotuksella ei ole rajoituksia Norjaan, mutta yhdellä rokotuksella tai ilman rokotuksia maahanpääsy riippuu siitä, millä Suomen sairaanhoitopiirin alueella asuu.

  38. Yhdet rokotteet saatu ja toinen on 30.7. pääseekö Norjaan ilman mitään kommelluksia .Asutaan Pirkanmaalla. Tarkotus lähteä heti rokotuksen jälkeen ajamaan Norjaan.

    • Kahdella rokotuksella pääsee mistä tahansa, mutta kakkosrokotuksesta pitäisi kai olla vähintään viikko aikaa. Pirkanmaa on tällä hetkellä vihreä alue, mutta THL:n kartan mukaan ilmaantuvuusluku on viime päivinä mennyt yli 50:n. Eli vastaus kysymykseen: tilanne on näyttää tällä hetkellä sen verran epävarmalta, ettei kukaan voi varmasti sanoa, pääsettekö Norjaan Pirkanmaalta heinä-elokuun vaihteessa. Vasta tämän viikon perjantaina 23.7. asiasta voi tehdä valistuneita arvauksia.

    • Moi,
      Ei kysytty Bjørnfjell Customs missä asuu. Kiinnosti vaan onko pysähtynyt Ruotsissa ja minkälainen oli pysähdys. Vain tankkaus sallittu ja siitä kannattaa ottaa kuitti. Päästiin kuitenkin rajan yli, vaikka oli pysähdytty syömään ulkona (syöminen ei sopiva syy).
      kun testitulos oli negatiivinen. Se rekisteröityminen kannattaa/pitää tehdä.

  39. Miten se covid testi kautokeinossa menee? Pitääkö sinne varata aika vai ihan jonottamalla? Meinaan että ainoa kommunikointi kieli on suomi ja google translate :-)

    • Rajalta ohjaavat eteenpäin testiin Kautokeinoon. Pyytäkää varmuuden vuoksi vaikka näyttämään testipaikka navigaattoriin tai Google Mapsiin. Ei stressiä, eiköhän se suju ihan hyvin!

  40. Norjan valtion sivuilla vahvistetaan että Varsinais-Suomi muuttuu oranssiksi ma 19.7., Kainuu palaa vihreäksi.

    Det gjøres endringer i innreiserestriksjoner og karantenekrav for to regioner i Finland fra 19. juli.

    Følgende region går fra grønn til oransje: Egentliga Finlands SVD

    Følgende region går fra oransje til grønn: Kajanalands SVD

    https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/endringer-i-innreiserestriksjoner-og-karantenehotell-for-flere-land-og-omrader-i-europa-og-flere-nye-lilla-land/id2866366/

  41. Paluu Norjasta Suomeen 14.7. Nuorgamin tarkastuspisteessä minulta kysyttiin vain henkilöllisyystodistus / passi. Kysyin tarvitseeko jotakin muuta. Ei tarvinnut. Tilanne kuulemma muuttunut, suomalainen saa palata ilman mitään lisäkuvioita, kunhan todistaa henkilöllisyytensä.

    • Minulta kysyttiin eilen 17.7. Norjasta Ruotsin kautta palatessani (Ylitornio) henkilöllisyystodistus sekä rokotustodistus. Ilmoitin että aika koronatestiin on jo varattu, sitä varausta ei erikseen tarvinut näyttää.

  42. Moro

    Heinäkuun viimeisellä viikolla tarkoitus matkailuautoilla Karigasniemeltä ylitse ja kiertää Norjan puolella lenkki.Takaisin tullaan siis Kilpisjärven kautta.Ollaan tästä Pohjois-Savosta joka on ainakin nyt vihreänä.Minulla on yksi rokote puolisolla ei ollenkaan.Lapset 15 ja 9.Mietin tuota takaisin tulon karanteenia ymmärsinkö oikein jos rajalla otetaan tullessa näyte niin siitä 72h pitää olla karanteenissa??Testitulosta odotellessa.Mitä muuta me tarvitaan tähän rajan ylitykseen kuin passit ja asuinpaikka todistus jos tilanne pysyy tällaisena..Kiitos jo etukäteen ja mukavaa kesää..:)

    • Ymmärsit oikein: tällä hetkellä Suomeen palatessa suositellaan omaehtoista karanteenia, joka loppuu kun saa negatiivisen tuloksen 3-5 päivää kotiinpaluun jälkeen otetusta koronatestistä. Vissiin rokottamattomat testataan tämän lisäksi jo rajalla Suomeen saapuessa.

  43. Ville miten varmana pidät, että Varsinais-Suomesta ei pääse ensi viikolla Norjaan? Pitäis ruveta kalapaikan isännälle jo viestittelemään ;)

  44. Norjan ”THL:n” sivuilla lukee että oranssilta alueelta pääsee Norjaan jos on viettänyt 10 päivää vihreällä alueella. Onko kokemusta tästä ja miten sen todistat että oot ollut? Riittääkö esim. jos esittää kuitteja 10 päivän ajalta vihreältä alueelta?

    • Heippa,

      Kuten jo aikasemmin kommenteissa kirjoitin:

      ”Soitin Norjan (UDI +47 23 35 16 00 ) viranomaisille ja kertoivat että käytäntö on, että asuinpaikan mukaan menee.

      Eli jos haluaa päästä Norjaan pitää asua vihreällä ja tulla vihreältä ellei ole vaan matkustanut muun alueen läpi ja ei esim. yöpynyt siellä. Esimerkki tästä olisi matkustaminen Ruotsin kautta.

      Toivottavasti tästä on hyötyä.”

      • Meille taas sanottiin eilen puhelimessa että jos pystyy kuitein todistamaan olleensa vihreällä alueella 10 päivää, pitäisi sen olla ok. Virkailija tosin myönsi itsekin että nämä ohjeistukset ovat todella tulkinnanvaraisia ja riippuu paljolti rajaviranomaisista, kuka pääsee yli milloinkin. Siksi olisikin kiva kuulla onko joku onnistunut nyt 12.7 voimaan tulleen muutoksen jälkeen pääsemään Norjaan jos asuinpaikka on oranssilla alueella.

      • Varmasti joku oranssin alueen asukas on päässytkin Norjaan – kiitos rajaviranomaisten kirjavien käytäntöjen – mutta virallisesti sen ei pitäisi onnistua. Siis jos on turisti, eikä kuulu johonkin erityisryhmään. Tietysti kaksi kertaa rokotetut pääsevät Norjaan myös oransseilta alueilta.

  45. Hei,

    Onko kukaan mennyt nyt Norjaan oranssilta alueelta tuon 12.7 muuttuneiden värien jälkeen. Jos niin onko yhdellä rokotteella päässyt yli ja millaisia todisteita vaadittu? Todella sekalaista tietoa lukee nyt eri tiedotteissa. Toisessa paikassa lukee että rajan yli ei pääse oranssilta alueelta kotoisin olevat ja toisessa että esim vihreällä alueella oleiltuaan 10 pv pääsisi. Kenelläkään eiliseltä tai tältä päivältä kokemuksia?

  46. Pakko kommentoida tuohon sinun otsikkoon, että minua häiritsee siinä sama kuin Iltalehden otsikoinnissa että eihän rajoitukset mihinkään kiristy vaan pysyvät ihan samoina. Ne alueet missä sössitty eniten vain menevät rajan yli. Oli ärsyttävää kun Iltalehti uutisoi tämän jotenkin uutena asiana. Johan tätä liikennevalohommaa on ollut jo pidempään ja aina on alueet vaihdelleet.

  47. Mitä tapahtuu jos asuinpaikka muuttuu vihreästä punaiseksi Norjassa oleskelun aikana? Onko sunnuntaina 11. päivä päässyt vielä uusimaalaisena maahan ja tämän jälkeen saa jatkaa matkaansa suunnitellusti?

  48. Hei, onko mitään tietoa siitä, miten toimitaan 12-vuotiaiden kohdalla? Meillä 10- ja 12-vuotiaat lapset eli 10-vuotias pääsisi ilman testauksia ja karanteenia, mutta miten pitäisi toimia 12-vuotta täyttäneen kohdalla, kun tuossa puhutaan vaan alle 12-vuotiaasta? Pitääkö testata ennen Norjaan menoa ja pääseekö rajan yli? Matka olisi 2.8 alkaen. Meidät vanhemmat on rokotettu kaksi kertaa jo.

      • Oli vihreä vielä silloin su 11.7. kun mentiin, siksi olikin vähän kiire ajella Lappiin kun tiesin että Uusimaa muuttuu. Olin täyttänyt netissä valmiiksi Norjaan matkustuskaavakkeen lasten vuoksi, mutta rajalla ei kysynyt asuinpaikkaa.

      • Kiitos tiedosta! Ja kiva että ehditte Norjaan ajoissa, sillä tänä kesänä ei Uudeltamaalta enää matkusta kukaan muu kuin kaksi kertaa rokotetut. Ja koska lapsia on vasta alettu rokottaa, niin käytännössä Etelä-Suomen lapsiperheillä ei ole tämän kesän aikana enää asiaa Norjaan.

  49. Onko tietoa miten ylitykset Ruotsin kautta sujuvat. Olemme menossa Tukholman kautta Norjaan parin viikon päästä.
    Kaksi rokotusta riittänee maahanpääsyyn, vaikka viimeinen olisi otettu vain muutamaa päivää ennen. Olenko ymmärtänyt oikein?

    • Käsittääkseni toisen rokotuksen pitäisi olla otettu vähintään viikko aiemmin. Varma en ole, kannattaa tarkistaa virallisesta lähteestä. Ja kahdella rokotuksella voi saapua Norjaan myös Ruotsista, vaikka siellä olisi viettänyt enemmänkin aikaa.

      • Ja tosiaan iso osa Ruotsiahan on vihreää aluetta, että ei tarvitse edes ajaa ns. Tukka putkella.
        Eilen tultiin itse Ruotsin läpi kolarista mo i ranaan. Pitkä oli pätkä eikä rajalla kyselty oikeastaan mitään. Skannasi rekisteröinti koodit ja sitten tikkua nokkaan. Pari autoa oli ennen meitä. Puoli tuntia ja matka jatkui.
        Vastaus omaan kysymykseeni lasten henkkareista. Tiedustelin asiaa rajalla vastaus oli Somekind of ID is good to have If something happens. Thats IT. Lapsilta henkkareista ei kyselty.

  50. Tänään aamulla Karigasniemessä ei jonoa, muutama autokunta odotti testituloksia. Entrynorway QR koodin luku jonka jälkeen koronatesti, 15 minuuttia tulosten odotusta ja sitten matka jatkui.

  51. Toinen pohdinta vielä. Miten toimitaan jos matkustat Ruotsin läpi ja oletkin tietämättään sairastanut koronan ja täräytät positiivisen mittariin

  52. Moikka! Kivilompolossa tänään aamulla klo 8.15 (raja aukeaa klo 9) yhteensä taisi kertyä 11 autoa jonoon. Norjan puolella tarkastivat passit ja skannasivat entry-ilmoitukset (kätevästi digitaalisena). Eivät kysyneet mitään muuta, ohjasivat vain Koutokeinon keskustaan testiin (meillä vasta yhdet rokotteet). Keskustassa kyltti koronatestausasemalle, jossa onneksemme olimme jonossa toisena (ei siis kannata pysähtyä rajan jälkeen, vaan suunnata suoraan testiin). Vain yksi henkilö asemalla, ainakin tänä aamuna, töissä. Testi tehtiin perusteellisesti sieraimesta ja paperille kaikkien tietojen kirjaaminen otti hyvän tovin. Kysyttiin päällisin puolin mistä kaupungista tulette, onko oireita ja mihin olette menossa. Testin jälkeen ulos odottelemaan 20 minuutiksi tuloksen varmistumista. Meillä meni yhteensä tunti tuolla testissä, onneksi siis olimme kärkipäässä jonoa. Huomasimme muuten, että testeissä on tauko päivittäin klo 13-14 ja tätä ennen viimeinen testi tulee ottaa klo 12.45. Rentouttavaa kesää kaikille!

    • Hei,

      Olemme myös miettineet menoa tuolta Kivilompolon kautta. Olitteko te kahdesti rokotettuja ja tulitteko minkä väriseltä alueelta 12.7. päivitetyn kartan mukaan?

      • Hei, meillä on yhdet rokotukset vasta ja matkalle lähdettiin vihreältä alueelta (ja vihreiden alueiden kautta). Toivottavasti pääsette reissuun!

  53. Tänään perjantaina 9.7. ylitettiin raja Karigasniemeltä. Autoja oli edessä 3. Meiltä skannattiin entry qr-koodit. (Jokaisen täysi-ikäisen täytyy rekisteröityä), koronatodistukset ja käskettiin testiin. Myös 15-v joutui testiin, tosin hänelle ei työnnetty tikkua niin syvälle kuin aikuisille. Koko hommaan kului aikaa noin 40 min.
    Mitenkähän on jonot toiseen suuntaan Kilpisjärvellä? Nythän meillä on negatiiviset testitulokset valmiina! Kiitos kaikille hyvistä infoista!

  54. Olemme lähdössä Pirkanmaalta parin viikon kuluttua Ruotsin läpi Norjaan, laivalla yli Turusta. Onko kenelläkään tietoa miten Ruotsin ja Norjan väliset rajanylitykset sujuvat?
    Ymmärtääkseni kahdesti rokotetut pääsevät Norjaan punaisiltakin alueilta. Huonolla tuurilla Pirkanmaakin muuttuu punaiseksi. Ilmeisesti sillä ei ole väliä kuinka paljon aiemmin toinen rokotus on saatu, vai onko?

  55. Koska varmistuu, mitkä alueet tulevat muuttumaan vihreistä oransseiksi tai punaisiksi 12.7.? Päätökset on ilmeisesti jo tehty?

  56. Mitä mieltä olette, muuttuuko Kainuu maanantaina 12.7 vihreäksi?
    Ilmaantuvuusluku on ollut Kainuussa jo viikon alle 50, mutta riittääkö tämä aika?

  57. Jos virallinen asuinpaikka on punaisella alueella, mutta käytännössä on esim. matkaa edeltävät viikot asunut mökillä vihreällä alueella, onko tähän olemassa todistusta, joka rajalla hyväksyttäisiin?

    • Ikävä kyllä ei taida olla. Tämänkin artikkelin kommenteissa matkaajat kertovat, että jos asuu punaisella alueella, ei Norjaan ole päässyt vaikka olisi viettänyt aikaa vihreällä alueella.

      • Heippa,

        Soitin Norjan (UDI +47 23 35 16 00 ) viranomaisille ja kertoivat että käytäntö on, että asuinpaikan mukaan menee.

        Eli jos haluaa päästä Norjaan pitää asua vihreällä ja tulla vihreältä ellei ole vaan matkustanut muun alueen läpi ja ei esim. yöpynyt siellä. Esimerkki tästä olisi matkustaminen Ruotsin kautta.

        Toivottavasti tästä on hyötyä.

      • Osaatko sanoa tämän osalta, jos vakituinen asuinpaikka on punaisella asuinalueella, mutta asuinpaikkatodistuksessa näkyy tilapäinen osoitteenmuutos vihreälle alueelle (itse olen 3 kk asunut toisella paikkakunnalla, josta muutan syksyllä takaisin punaiselle alueelle)? Voisi kuvitella olevan tapauskohtaista.

    • Ei mitään tietoa! Olen ajellut täällä Norjan rannikkoa pitkin koko päivän, ehdin nettiin vasta nyt melkein puolilta öin. Veikkaan, että Enontekiö/Kivilompolo on paljon hiljaisempi rajanylityspaikka.

    • 9.7. Klo 19 Norjan aikaa ajettiin Kilpisjärven rajan yli takaisin Suomeen. Norjaan tulijoita: 6 autoa koronatestissä ja 8 autoa odotti vuoroaan. Eipä siis ruuhkaa.

  58. Tässä kun lukee kuinka pitkiä jonoja rajalla tällä hetkellä on, niin tuli mieleen että pitäisikö sitä kokeilla onneaan ja ajaa kuitenkin ruotsin kautta? Tämän tekisin siis ajamalla pysähtymättä ruotsissa, suoraan ruotsin ja norjan rajalle Riksgränsenin. Onko kellään ollut kokemusta rajan ylittämistä ruotsin kautta viime aikoina?

    • Tänään Karigasniemellä ei ollut jonoa, iltapäivällä klo 15.30 meidän edessä pari autoa. Poliisi kertoi että aamulla rajan avaamisen aikaan oli ollut ruuhkaa. Skannasivat kännykästä rokotustodistuksen ja EntryNorwayn QR-koodit ja ohjasivat koronatestiin vieressä olleeseen konttiin. Koko pysähdys kesti kaikkineen alle 20 min.

  59. Pääseekö rajalta läpi ilman passia? Riittääkö esim. ajokortti henkilöllisyyden todistamiseen (onko muita vaihtoehtoja)

    • Varmasti riittää ajokortti, tänään Karigasniemellä ei poliisi edes halunnut nähdä henkilöllisyystodistusta vaikka erikseen kysyin. Ainoastaan skannasivat kännykästä rokotustodistuksen ja EntryNorwayn QR-koodit ja ohjasivat koronatestiin 10 metrin päähän (ei jonoa iltapäivällä, kesti yhteensä alle 20 min).

  60. Tervehdys kanssamatkaajat!

    Tehdäänkö rajoilla koronavirustestit nenänielusta vai voiko testin pyytää ottamaan myös sieraimesta, nielusta tai syljestä?

    • Ainakin Kilpisjärvellä ainoastaan nenänielusta, erittäin huolellisesti ? Olen käynyt Helsigissä useamman kerran testissä ja siellä ollaan tähän verrattuna hyvin helläotteisia.

  61. Terveiset Kilpisjärven rajanylitysaseman koronatestijonosta! Koska ollaan saatu vasta eka rokotus, ohjataan pakolliseen koronatestiin rajalla. Nyt on jonotettu 4,5 tuntia, saa nähdä päästäänkö Norjaan ennen rajojen sulkemista yöksi. Yritettiin yli jo 1.7., kun tulkittiin ohjeita niin, että jos helsinkiläisenä viettänyt 10 rajanylitystä edeltävää päivää vihreällä alueella mökillä, maahan pääsisi. Olimme väärässä ja meidät käännytettiin takaisin. Vakituisen asuinpaikan mukaan menee noi rajoitukset ainakin meidän kohtaaman viranomaisen mukaan.

  62. Tultiin juuri Näätämöstä Norjan puolelle Kirkkoniemeen. Rajalla näytettiin passit ja todistukset rokotuksista, miehellä kaksi ja itselläni yksi rokote. Ei ohjattu testeihin eli hienosti ja nopeasti sujui. Kotipaikkatodistuksia ei kysytty.
    Kiitos ylläpitäjälle näistä sivuista, ollut erinomainen lähde uusimmille tiedoille!

  63. Tänään 5.7.-21 kokeiltiin mennä Kilpisjärveltä Norjan puolelle. N.4,5km Norjan puolella oli jono jossa paikallinen poliisi kävi kysymässä matkustajien rokotuksesta ja kun todettiin että ei vielä ole saatu molempia rokotteita, poliisi ilmoitti että pitää jonottaa 4-5 tuntia korona-testiin.

  64. 4.5 Kilpisjärveltä Norjaan. Poliisi tarkasti Norjan puolella maahantuloilmoituksen skannaamalla qr koodin. Asuinpaikkatodistus ei kiinostanut vaikka sekin oli hankittu. Koronatesti tien vieressä koko autokunnalle koska molempia rokotuksia ei vielä ollut. Puhtaan tuloksen jälkeen matka jatkui. Operaatioon meni noin tunti. Terveisiä Tromssasta.

  65. Kelpaako kaksi rokotetta rajan ylitykseen heti vai tarviiko jälkimmäisestä rokotteesta olla joku tietty aika? Ja onko tietoa saako EU rokotetodistuksen heti toisen annoksen jälkeen vai pitääkö odottaa joku tietty aika?

    • EU:n rokotustodistuksen saa jo ensimmäisen annoksen jälkeen. Toisen annoksen jälkeen pitää kulua muistaakseni viikko, ennen kuin Norja hyväksyy tuplarokotuksen saaduksi. Ihan varma en ole, enkä nyt ehdi tietoa etsi Norjan sivuilta.

  66. Ok kiitos vastauksesta, näin oletinkin että se menee : ) Huomenna 5.7. lento Osloon. Ja ei tarvi Suomessa koronatestiä, tuo norjan maahantulokaavake vain täyttää. Ulkomaisten nettisivujen mukaan tosiaan ehkä testaavat Norjan päässä kentällä ainakin osan vihreän vyöhykkeen tulijoista, toivotaan vaan ettei kestä kauaa jonotusta että pääsee pois Oslon kentältä kuten jossain oli peloteltu..

  67. Mites tämmönen tulkinta: Uusimaa muuttuu vihreäksi 5.7. Klo 0.00. Saako heti 5.7. Uusimaalainen kuitenkin matkustaa Norjaan ilman karanteeneja, ”vihreän vyöhykkeen asiakkaana” ? (Huom:lisäpykälähän sanoo:”Pitää olla ollut 10vrk vihreällä vyöhykkeellä ennen matkaa”; Eihän kukaan rajalla tulkitse vahingossakaan näin: uusimaalainen toisaalta on ollut punasella vyöhykkeellä edelliset 9vrk eli 25.6-4.7. ja vasta 5.7 eka vihreä päivä – >et pääse norjaan

    • Vihreä vyöhyke tarkoittaa, että viimeiset 14 vrk alue on ollut alle Norjan vaatiman ilmaantuvuusrajan. Eli kun alue on vihreä, olet jo tarpeeksi kauan oleskellut vihreällä alueella.

  68. 28.06 illalla mentiin Enontekiö / Kautokeinon raja-asemalle jännittyneinä – kuinka tässä käy , kun Päijät-Hämeessä asutaan (punainen alue)
    Onko rekisteröintioaperia, kysyi rajavirkailija. On meillä rokotustodistus kännykässä. Skannas QOR-koodin ja pyysi näyttämään henkilöpaperit .
    SIINÄ KAIKKI .
    Terkut Norjasta

    • Olen sitä mieltä, että paikkansa pitää ensi maanantaista lähtien. Kuten artikkelissa kirjoitin, niin tänään tuli ilmoitus siitä kuinka FHI:n karttaa päivitetään, ja varsinainen päivitys on voimassa maanantaina 5.7. yöllä. Mutta kuten joku Facebookissa sanoikin: lappu lattiaan ja kohti Norjaa, sillä tällä menolla Uusimaa ei pysy vihreänä kuin viikon.

      • Jep, kyllähän se sit lopulta helsinkiläiseltäkin onnistui. Kiitoksia blogin ylläpitämisestä ja tietolähteistä. Luin juttuja, että Kilpisjärven rajalla on ollut ruuhkaa ja ajattelin kokeilla Enontekiön kautta. Ei ollut rajalla jonoa ollenkaan ja koronatestikin onnistui tänään illalla Kautokeinossa puolessa tunnissa. Mukavia Norjan matkoja muillekin matkaan lähteneille!

  69. Tänään ylitettiin raja Enontekiöstä, eivät kysyneet muuta kuin henkkarit ja mistä tulemme (todistusta asuinpaikasta ym ei pyydetty). Henkkareista ottivat kuvat ja passittivat Koutokeinoon koronatestiin.

    Kilpisjärven rajalta meidät käännytettiin takaisin, joten siksi kokeiltiin Enontekiön kautta. Näytti olevan paljon lepsumpi rajavartiointi siellä!

  70. Juuri saavuttu Norjaan Narvikiin. Aamulla lähdettiin Torniosta ja ajettiin Ruotsin läpi. Kilometrejä Ruotsin ja Norjan rajan ylityksen jälkeen meidät pysäytettiin ja 2 rokotuksen todistuksen näyttäminen riitti, eikä muuta tarvittu.

  71. Yhden rokotuksen saaneita punaisella alueella asuvia koskee edelleen vaatimus korkeintaan 24 tuntia vanhasta ennakkotestistä ja karanteenista. Yhden rokotuksen saaneilta edellytetään enää kolmen päivän karanteenia, joka päättyy jos/kun koronatestistä saa puhtaat paperit. Lyhyempi karanteeni koskee ”suojautuneita” yhden rokotuksen 3-15 viikkoa aiemmin saaneita.

    Eli meinaako tämä sitä, että punaiselta alueelta (pk-seutu) niin voi matkustaa Norjaan jos pitää karanteenin 72h? Miten tämä käytännössä toteutuu, lasketaanko karanteeniksi että tämän ajan telttailee ilman lähikontakteja, vai täytyykö erikseen mennä jonnekkin hotelliin? Mahdollisesti olisimme lähdössä perjantaina 7.7 täältä pkseudulta. Mietittiin vaan miten matka toteutuisi vai toteutuisiko ollenkaan..

    • Tähän en osaa antaa varmaa vastausta, koska en ole kuullut että kukaan ”punaisen” alueen asukas olisi matkustanut Norjaan (paitsi tuplarokotetut). Virallisilla sivuilla sanotaan edelleen, että punaisten alueiden asukkaat eivät saisi matkustaa Norjaan – mutta sen jälkeen luetellaan nuo karanteeniohjeet yms punaisilta alueilta saapuville. On tämä epäselvää!

      • Karanteenista on puhuttu jotain täällä: https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/quarantine-and-isolation/
        Telttailu ym.: ”Overnight accommodation where you need to interact with other guests is not suitable for quarantine use. Staying in a motorhome, caravan, tent or cabin on campsite without a private bathroom/toilet and kitchen facilities is not acceptable for quarantine if you have to share these facilities with people other than your close contacts/travel companions. The same applies to staying at addresses where you have to share rooms/facilities with people other than those you normally live with, such as halls of residence and other accommodation with a shared bathroom or kitchen. ”

        Ei minulla asiasta kuitenkaan omakohtaista kokemusta ole, erityisesti kiinnostaisi myös kokemukset, ja tuon karanteenin päättäminen testillä, minkälaisilla hinnoilla ja miten noita testejä Norjassa tehdään?

  72. Ollaan menossa Kirkkoniemeen. Pääseekö Näätämön kautta, tietääkö joku onko auki vai mikä olisi paras rajanylityspaikka Rovaniemeltä tullessa?

  73. Tämän päivän tartuntalukemat näyttävät sinetöivän Uusimaan pysyvän punaisella ensi viikostakin. Vaikka Norja nostaakin 14vrk ilmaantuvuusrajaa 25–>50, niin yli mennään. Eilen oli THL raportoinut lukeman ~40,5 ja nyt 204 uutta tartuntaa nosti HUS-alueen 14vrk ilmaantuvuusluvun 46,55.

    Huomenna torstaina Norjan NIPH koostaa taas viikottaisen raportin muiden maiden tilanteesta Norjan hallitukselle, jonka perusteella halitus päättää ensi viikon kartan värit…

    Nyt kiinnostaisi todella, onko joku päässyt punaiselta alueelta karanteenisääntöjä noudattaen maahan? Näyttää olevan ainut keino päästä rajan yli yhden rokotteen avulla.

  74. Iso kiitos sivuston pitäjälle ajankohtaisesta infosta! Raja ylitetty tänään Kilpisjärveltä juuri sillä kaavalla ja protokollan mukaan, joka blogissa kuvataan. Norjan puolella jonossa oli meitä ennen 7-8 autoa. Koronatestiin pääsyyn, tuloksen odotteluun ja Entry Norway tietojen tarkastukseen meni meillä tasan tunti. Liikennemäärien lisääntyessä ylitykseen on hyvä varata reilumminkin aikaa. Kohta vesillä :)

  75. Kovasti alkaa kiinnostamaan minuakin tämä kolmen päivän kevytkaranteeni norjassa matkailuautossa, jos Suomen koronatilanne alkaa heikentyä ja suomi ei ole vihreänä. Onko kenelläkään kokemuksia miten tämä käytännössä pitää toteuttaa. Norjassa voinee mennä kunnalliseen (ilmaiseen?) koronatestiin?

  76. Kysymys: lentäen Suomesta pääsee Norjaan vain Helsingistä. Eli vaikka asuu vihreällä vyöhykkeellä, joutuu menemään punaisen vyöhykkeen kautta. Vaikka siellä ei viivy kuin sen verran kuin on äärimmäisen pakko, niin joutuuko karanteeniin ( vain kertaalleen rokotettu 3vrk). .Kokemuksia? Voi kunpa lentoja menisi muualta kuin Hesasta!

  77. Jos on punaiselta alueelta ja saannut ensimmäisen rokotuksen yli kolme viikkoa sitten, niin riittääköhän tuon kolmen päivän karanteenin poistamiseen rajalta saatava pikatestin negatiivinen tulos?

      • Onko tietoa onko Norjan puolelle kukaan päässyt punaiselta alueelta jos pystyy todistamaan, että on menossa patikoimaan lähelle Suomen rajaa muiden ihmisten ulottumattomiin (käytännössä omaan karanteeniin)?

  78. Norjan hallitus sivustolla ja kohdassa ”ulkomaiset matkustajat Norjaan” sanotaan, että et voi matkustaa turistina Norjaan. Pitääkö se paikkansa? Tänä aamuna tuli osalle meijän porukasta Norjan puolelta viesti 10vrk karanteenista ja iltapäivällä tosiaan soittivat meille Norjasta. Onko muutoksia tullut nyt tästä päivästä alkaen vai mistä on kysymys?

    • Olette joko ymmärtäneet väärin tai sitten asuinpaikkanne on jollain Suomen ”punaisista” sairaanhoitopiireistä. Artikkelissa on tänään päivitetyt tiedot sekä linkit virallisille (englanninkielisille) Norjan hallituksen sivuille, joissa kerrotaan säännöistä tarkemmin. Suosittelen lukemaan artikkelin tarkasti. Mikäli asutte ”vihreällä” alueella tai olette punaisen alueen asukas joka on jo saanut kaksi annosta koronarokotusta (ja teillä on siitä EU:n rokotustodistus), niin totta kai Norjaan saa mennä. Huomatkaa, että viime yönä Kainuu ja Pirkanmaa ovat muuttuneet ”punaisiksi”.

  79. Nyt tultiin Suomen puolelle ja rajalla passit katsottiin ja käytiin rajan jälkeen 3km päässä pikakoronatestissä ja kaikki ok! Tässä juuri soittivat Norjan puolelta, että ollaanko vielä Norjassa ja puhuivat meille karanteenista, jos oltaisiin oltu vielä siellä, vaikka vihreältä alueelta mentiin, ihmetyttää kyllä, mikä tämä juttu on heidän puoleltaan. Sanoivat, että asia ok, kun ollaan jo Suomen puolella. Itse Norjan reissu oli antoisa. Erittäin rauhallista ja Senjan saarellakin nähtiin vain yksi suomalainen porukka. Hyvät muistot jäi, Hesten vuori valloitettiin ja käytiin myös lyngenissa sinisen järven rannalla. Vau, mitä paikkoja :)! Eipä muuta kuin mukavia Norjan reissuja kaikille :)!

  80. Kiitos hyvin jäsennellystä tietopaketista! Tätä on tullut seurattua tiivisti jo viikkoja.

    Suunnitelmissa olisi ylittää asuntoautolla raja punaisen asukkina yhden rokotteen voimalla (3pv ”vapaampi karanteenisääntö”). Mahtaakohan kolmantena päivänä tehtävä koronatesti olla maksullinen Norjassa?

    Kiinnostaisi myös mihin sanatarkasti perustuu: ”Kesällä Norjaan matkustaneilta suomalaisilta turisteilta ei vaadita ennakkoon tehtyä koronatestiä.
    Norja testaa ilmaisella pikatestillä (ainakin) osan turisteista rajalla.”

    Norjan viranomaisten sivuilla kaikkialla kerrotaan ennakkotestivaatimuksesta, jos on oleillut 14pv aikana punaisella alueella (Esim. Helsinki). Vihreiden alueiden osalta on selvää, mutta itse tulkitsen, että esim. pääkaupunkiseudulta matkustaessa Norjaan pitäisi esittää myös <24h vanha tulos.

    https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#Presenting-negative-test-result

    Voihan olla, että ylitys helpottuu 5.7. alkaen, mutta tuolla 3pv säännöllä pystyisi suunnittelemaan hieman pidemmälle loman etenemistä.

  81. Onko kellään tietoa, missä tuo koronatestissä käyminen Norjan puolella olisi mahdollista karanteenin päättämiseksi? Tilanne olisi siis se, että olen saanut ekan rokotteen yli 3 viikkoa sitten ja voi olla ettei kotipaikkakunta muutukaan vihreäksi 5.7, kun on ollut näitä innokkaita jalkapallofaneja liikenteessä. Ja mitähän se maksaisi? Onko Suomen puolella mahdollista testauttaa jossain Kilpisjärven lähellä ennen rajalle menoa?

  82. Mites on? Tarkoitus ajaa moottoripyörällä Karigasniemen rajalta norjaan, Kaarasjoen ja Kautokeinon kautta suoraan Suomeen Enontekiön rajalle, onnistuuko ?

    • Miksei onnistuisi? Paitsi jos asut Kainuussa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä tai Uudellamaalla – noista sairaanhoitopiireistä ei tällä hetkellä saa matkustaa Norjaan, ellei ole tuplarokotettu.

  83. Kiitos kattavasta tietopaketista!
    Toivotaan, että koko Suomi on vihreää aluetta 5.7 alkaen…
    Onko kokemusta muista rajanylityspaikoista kuin Kilpis, miten niillä tällä hetkellä toimitaan?
    Ajatuksena ollut ajaa Näätämön kautta, mutta en oikein saa selvää onko kyseinen rajanylityspaikka Norjan suuntaan tällä hetkellä edes auki… Kyselin asiaa viikko sitten Inarin kunnalta, ensin vastasivat että pääsee läpi rajoituksetta mutta hetken päästä laittoivat uuden tiedon että Norjan viranomaiset olisivatkin alkaneet vaatia kyseisellä rajalla ennakkotestitulosta viime maanantaista alkaen (vaikka ymmärtääkseni näin ei pitäisi viranomaisohjeiden mukaan olla).
    Helsedirektoratetin kartan mukaan ainoat avoimet rajanylityspaikat olisivat tällä hetkellä Kilpis, Kivilompolo, Karigasniemi ja Polmak. Testaus rajalla onnistuisi vain Kilpiksellä ja Karigasniemellä. Onko todella näin? Hiukan mietityttää kun kyseisen sivun alalaidassa lukee että kartta viimeksi päivitetty huhtikuussa (norjankielinen versio) ja tammikuussa (englanninkielinen versio)…
    Entä ovatkohan Utsjoen ja Näätämön rajanylityspaikat siis tällä hetkellä Norjan suuntaan kokonaan kiinni?
    Kovin vaikeaselkoisilta vaikuttavat nämä Norjan säännöt ja käytännöt.

    • Tänään sain Utsjoen kunnalta sellasen tiedon, että rajanylitys tosiaan tällä hetkellä mahdollista paikoissa Karigasniemi ja Nuorgam/Polmak.

    • 27.6. mentiin Näätämöstä yli. Kysyivät suullisesti mistä tullaan. Tehtiin rajalla maahantuloilmoitus ja siitä 40km päähän pikatestiin, paikka taisi olla Stårskugen. Testiin oli 2 tuntia aikaa mennä ja tulokset tuli puhelimeen. Nyt en tosiaan tiedä mikä tilanne Näätämöllä.

  84. Heippa! Onko kellään tietoa saako lasten (alle 7v) kanssa matkustaa punaiselta alueelta (HUS) Norjaan jos vanhemmat on 2 x rokotettu..?

      • Niin mutta EU:n ohjeistushan käsittääkseni on, että jos vanhemmilla on rokote, myös lasten pitäisi päästä maahan (lapsillehan ei edes tällä hetkellä voi rokotetta antaa). Mutta juuri tässä asiassa Norja ei näytä tätä ohjeistusta noudattavan (tiedän että Norja ei ole EU-maa, eikä toisaalta edes kaikissa EU-maissa ole samat säännöt).

  85. Kelpaakohan pelkkä ajokortti henkilöllisyystodistukseksi? Toisella meistä on vanhentunut passi, kun eipä sitä ole aikoihin tarvinnut. Uuden passin hankkiminenkin on oma rumbansa.

    • Kuulemma ajokortti on kelvannut ainakin joillain matkailijoilla. Vaikka se ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, niin ennen koronaa se on hyväksytty henkilöllisyyden todistamiseen muissa Pohjoismaissa matkaillessa. Ainakin osassa Suomen poliisilaitoksista on sellaiset passijonot, että hakemus kannattaa laittaa jo nyt sisään, mikäli aikoo syksyllä matkustaa ulkomaille. Kesälomaksi passia ei ainakaan täällä Pääkaupunkiseudulla taida saada.

  86. Onko Norjan rajalla kelvannut asuinpaikkatodisteeksi ”suomeen” tarkoitettu pdf- todistu? Vai vaaditaanko postitse tilattava versio? Kiitos kattavasta ja hyvästä informaatiosta Norjan koronarajoituksista.

    • On kelvannut digitaalinen versio asuinpaikkatodistuksesta, ja jopa auton rekisteriote tms muu virallinen paperi johon oma osoite on merkitty. Rekisteriotteella ei tietenkään voi todistaa muita kuin auton omistajan osoitteen…

  87. You can still travel to Norway if your journey through the red area is made as follows:

    without using public transport,
    without spending the night there, and
    without having close contact with anyone other than those who live with you.
    Kyllähän tämä aika selkeästi lukee, että Ruotsin läpi saa ajaa. Näillä ehdoilla

    • Jees! Eniten on herännyt kysymyksiä siitä, kuinka Norjan rajamiehet tulkitsevat noita ohjeita, kun välillä on Suomenkin rajalla ollut epäselvyyttä virallisista ohjeista. Eli kuinka esimerkiksi todistaa, ettei ole ollut kenenkään punaisen alueen asukkaan kanssa tekemisissä punaisen alueen halki matkatessaan? Kuten artikkelissa kirjoitin, niin ainakin yksi temppu olisi bensakuitilla todistaa että Ruotsin halki on matkustettu viivyttelemättä.

  88. Kiitos Ville sivuston päivittämisestä :). Juuri ylitettiin raja Kilpisjärveltä. Muutaman kilsan päästä rajalta oli vasta tarkistuspiste. Siellä tarkistettiin passit, asuinpaikkatodistukset ja rekisteröinti, jokaiselta matkustajalta. Sekä lisäksi otettiin pikakoronatesti myös jokaiselta. Osa suomalaisista passitettiin takaisin rajalta, joten ainakin nyt oli yllättävän ”tarkkaa puuhaa” rajalla. Nyt me suuntaamme kohti Senjan saarta:). Hyvää kesän jatkoa kaikille!

  89. Asun Järvenpäässä ja olen 2xrokotettu. Jos pääsen (Hki-Kilpisjärvi) autolla Norjan puolelle viemässä tyttäreni Tromssaan nyt su tai ma käytyäni matkalla Oulussa testissä (siitä 24t:n aikana pitää ylittää Norjan raja), niin pitääkö minun tulla takaisin myös Suomen rajan yli 24t kuluessa siitä, kun testi Oulussa otettiin?

    • Jos olet kaksi kertaa rokotettu ja sinulla on Omakannasta saatava EU:n rokotustodistus, et tarvitse etukäteen otettua testiä ennen Norjaan matkustamista, eikä sinua testata rajalla. Pelkkä EU:n rokotustodistu riittää. Myöskään Suomeen palatessa ei testata rokotettuja ihmisiä. Tyttäresi tilanteesta en osaa sanoa – käsittääkseni hän ei saa matkustaa tällä hetkellä Norjaan, jos asuu Uudellamaalla ja on saanut vasta yhden rokotuksen.

  90. Onko tietoa, pääseekö Norjaan Narvikiin Riksgräddenin raja-asemalta? Mielellään ajettaisiin Torniosta Ruotsin läpi, ilman pysähdyksiä.
    Sain myös Norjan viranomaisilta eilen vastauksen, että kaikilta vaaditaan rekisteröityminen, vaikka olisi vihreältä alueelta.
    Ensi viikolla olisi tarkoitus päästä Lofooteille.

  91. Missä muka lukee ettei tarvi rekisteröityä Norjaan ennakkoon? Kyllä minun mielestä pitää ja on koko ajan pitänyt, sama minkä väriseltä alueelta tulee.

      • Täällä olisi yksi kysymys Suomeen paluuta ajatellen:

        Kun kirjoitit, että 26. heinäkuuta alkaen terveysturvallisuustoimet eivät koske matkustajia, jotka saapuvat Suomeen Etelä-Varangin, Kaarasjoen, Kaivuonon, Koutokeinon, Omasvuonon, Raisin, Tenon, ja Uuniemen kunnista. Nämä kunnat ovat Finnmarkin itäosissa (rajanylityspaikat Karasjoki, Nuorgam ja Näätämö).

        —-> eikö kilpisjärven rajanylityspaikka siis kuulu tähän, vaikka omasvuono ja kaivuono näyttäisi olevan kilpisjärven rajanylityspaikan kohdilla? Eli jos tulee Kilpisjärveltä yli, testataan vielä rajalla ja käydään testissä kolmen päivän päästä?

      • Itse asiassa Omasvuono näyttäisi kuuluvan tuohon, toki sinunkin kannattaa vielä varmistaa kartasta. Ja jos olet ollut jossain kauempana, vaikka Lyngenissä, niin sittenhän omaehtoinen karanteeni ja testaaminen on pakollista.

  92. Olen tässä kovasti odottanut, että pääsisin Norjaan täältä Kainuusta ensi maanantaina. Tietenkin tässä kävi niin, että Kajaanissa on todettu viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja, jonka myötä Kajaani on asetettu kiihtymisvaiheeseen kun muut kunnat ovat Kainuussa perustasolla. Koko Kainuun ilmaantuvuusluku on 36,1 / 100 000 / 14 vrk ja tämä johtuu käytännössä tartuntaryppäistä yksinomaan Kajaanissa. Onkohan tässä tilanteessa mitään mahdollisuuksia päästä lähtemään Kuhmosta? Ymmärtääkseni Norjan liikennevalomallissa tarkastellaan vain sairaanhoitopiireittäin ilmaantuvuutta.

    • Kappas vaan, Kainuun ilmaantuvuusluku onkin pompannut muutamassa päivässä korkeammaksi kuin täällä Uudellamaalla! Myös Pirkanmaa ylittää tällä hetkellä hiuksenhienosti Norjan asettaman rajan. Ja koska Norja käsittelee Suomea nimenomaan sairaanhoitopiireittäin, niin mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Kainuu muuttuu punaiseksi alueeksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Itse pelaisin varman päälle ja lähtisin matkaan päivää aiemmin, eli ylittäisin rajan jo sunnuntaina ;)

  93. Suurkiitos näistä selvennyksistä. Onko kenelläkään kokemuksia, tehdäänkö Norjaan mennessä testejä lapsille? Otetaanko näyte sieraimesta vai kaivetaanko nenästä?

  94. Jos rajalla testataan, niin kuinka kauan pitää odottaa testitulosta, että pääsee ylittämään rajan? Tarkoitan jos menee Suomesta Norjan puolelle.

    • Käsittääkseni rajalla tehdään pikatestejä, joiden tuloksen saa suht nopeasti. Suomen puolella tulos muistaakseni luvataan 15-30 minuutissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa sen varalle, että testeihin joutuu jonottamaan.

  95. Olisin tuossa heinäkuun puolessa välissä lähdössä norjaan ja miten on, olen Kuusamosta kotoisin ja aina täällä asunut. Jos otan passin ja näytän sähköistä asuinpaikka todistusta, päästävätkö läpi?

    • Todennäköisesti ei ole mitään ongelmaa! Mutta tarkasta ennen matkaa Norjan viimeisin koronakartta eli mitkä Suomen sairaanhoitopiirit ovat vihreitä, linkki löytyy artikkelista.

  96. Riskillä lähdettiin Tromssan koiranäyttelyyn Kilpisjärven kautta viikko sitten. Mun kotipaikka punaisella ja kaverin keltaisella. Itse olin 2 viikkoa ’koronapakolaisena’ keltaisella alueella ennen lähtöä. Perjantai-iltana tultiin rajalta bumerangina takas mun punaisen kotipaikan vuoksi. Ei auttanut saman aamun testi, ei rokotustodistus eikä selitykset olinpaikasta. Ja hassuinta että kun palattiin Suomen puolelle, rajalla määräsivät meidät ajamaan Muonioon koronatestiin vaikkei tosiaan edes tarkastuspistettä pidemmälle Norjaan päästy.
    No yö Kilpisjärvellä ja aamulla uusi yritys – tällä kertaa katottiin henkkarit ja toivotettiin tervetulleeksi Norjaan. Sunnuntaina palatessa taas saatiin määräys mennä Muonioon koronatestiin. Soitettiin sinne ja saatiin ensin vastaus että ei tarvi tulla koska mulla testituloa perjantailta ja kaverilla molemmat rokotteet. Hetken päästä kuitenkin soittivat takaisin ja korjasivat että kaikki testataan.
    Muoniossa testaus sujui lennosta ja vastaus tuli 10 minuutissa.

    • Ei vaadita minkäänlaista rekisteröitymistä! Mukaan vain passi tai muu henkilöllisyystodistus sekä joku dokumentti, jolla voit uskottavasti todistaa että asut vakituisesti vihreällä alueella. Omakannasta kannattaa napata mukaan rokotustodistus (vaikka olisi saanut vain yhden piikin), niin ei jää jumiin rajalla palatessa mikäli on ruuhkaa. Itse aion käydä palatessa koronatestissä joka tapauksessa ihan varmuuden vuoksi!

      • Kyllä tarvii rekisteröityä ”Entry Norway” sivuilla vaikka vihreästä maakunnasta olisi tulossa. Myös testi otettiin jokaiselta rajan ylittäjältä (pl. Norjalaiset). Tulos pitää odottaa ennenkuin pääsee jatkamaan matkaa. Rekisteröinti onnistuu rajalla, poliisit ohjeistavat miten se hoituu.

        Näin siis ainakin tänään Kilpisjärveltä yli tullessa.

      • Kiitos tiedosta! Eri raja-asemilla on ollut hiukan vaihtelevia sääntöjä. Varmaan johtuu siitä, että Norja on muuttanut rajoituksiaan isosti vasta äskettäin. Toivotaan, että lähipäivinä kaikilla raja-asemilla on yhtenäiset säännöt!

  97. Kiitos näistä sivuista!! ollaan suunniteltu heinäkuun lopulla automatkaa Norjaan. Silloin olemme molemmat saaneet 2 rokotetta, helpottaa ehkä tilannetta. Olemme myös keltaiselta alueelta. Mielenkiinnolla odotamme, voiko Ruotsin läpi ajaa.. sit kierretään pohjoisesta, jos ei oo mahdollista. Norjaan on melkein päästävä!!!

    • Keltainen alue, kaksi rokotusta, heinäkuun loppu = lähes varmasti ei ongelmia. Ruotsin läpi ajaminen on tietysti kysymysmerkki, itse tekeisin varasuunnitelman jossa Ruotsi kierretään suosiolla.

  98. Moikka! Oltaisiin menossa Norjaan vaeltamaan, mutta ylitettäisiin raja kylläkin kolmen valtakunnan rajapyykiltä eli metsästä. Ollaan tulossa punaiselta alueelta Varsinais-Suomesta. Onnistuuko matkan jatkaminen rajapyykiltä vai onko sielläkin tullivirkailijoita? Luulisi ettei keskellä erämaata korona kummemmin tartu…

    • En osaa sanoa kuinka tarkasti rajoja valvotaan, mutta kuten itsekin tiedätte, tuo teidän ylittäminen ei nykysäännöillä ole luvallista. Kevättalvella ryhmä tanskalaisia muistaakseni sai kovat sakot, kun ylittivät rajan hiihtäen Ruotsista jonkun erämaan kautta.

  99. Onko tuoreita kokemuksia ja tietoa miten lentomatkustus Norjaan toimii juuri nyt tai heinäkuussa?
    Suunnitteilla olisi heinäkuun alussa Oulu (vaihto Hkissa) – Oslo – Bergen – (vaihto Hkissa) Oulu. Keltaiselta alueelta lähdetään, mutta vaihto Helsingissä on pakolinnen, ei ole suoria lentoja.

  100. Norjan reissu suunnitteilla tämän viikon lopulta vajaaksi viikoksi. Keltaiselta auleelta ollaan ? Onko nyt järkevin ajaa Kilpisjärven kautta Norjaan? Onko ruotsin kautta ajaminen mahdollista? Pääseekö Norjan puolelle Ruotsista keltaisella alueella asuvat suomalaiset?

    • Itse ainakin ajaisin suosiolla Kilpisjärven kautta, koska se on satavarma reitti. Ruotsin läpi pääsi viime kesänä pysähtymättä, mutta loppupeleissä Norjaan pääsy saattaa olla kiinni yhden rajavartijan tulkinnasta.

  101. Olisimme n. kuukauden päästä lähdössä Helsingistä (asumme pääkaupunkiseudulla) laivalla ensin Tukholmaan (auto mukana) ja sieltä edelleen Norjaan. Onkohan tämä realistinen suunnitelma? Tässä on nyt ainakin 2 huolenaihetta. Ensinnäkin koko etelä-Suomi on edelleen punaisena tänäänkin päivätyssä Norjan koronakartassa, vaikka viime aikoina täällä on ollut koronatapauksia todella vähän – mistähän Norja nämä arvonsa ottaa ja mitä arvot pitäisivät olla, että alueet viimein muuttuisivat keltaiseksi? Toinen asia on sitten se, että matkustamme Ruotsin kautta joka varmaankin tulee pysymään punaisena – katsotaanko laivassa yöpyminen sellaiseksi yöpymiseksi joka ei ole sallittu?

    • Norjan koronakartassa sairaanhoitopiiri muuttuu keltaiseksi, kun siellä on viimeisten 14 päivän aikana ollut ilmaantuvuusluku alle 25. Esimerkiksi HUS-alueella se on tällä hetkellä jossain 45-50 välillä. Laivassa yöpymisestä en osaa sanoa mitään, hyvin mielenkiintoinen kysymys. Tietääköhöän joku meidän lukijoista asiasta paremmin?

      • Soittelin eilen FHI:lle joutuuko karanteeniin, jos kotipaikkakunta on vihreällä alueella ja menee laivalla Turusta (vihreältä alueelta) Tukholmaan ja jatkaa omalla autolla pysähtymättä Ruotsissa Norjan puolelle. Voi kuulemma yrittää, mutta todennäköisesti laivamatka tulkitaan Public transport:ksi ja edessä on karanteeni.

      • Kiitos tiedosta! Tuo kuulostaa kyllä ihan loogiselta – onhan laivamatkalla (terminaaleineen päivineen) enemmän kontakteja kuin automatkalla Ruotsin Lapin halki. Ja Pohjois-Ruotsin kautta suomalaiset ovat viime päivinä matkustaneet Norjaan ilman ongelmia.

      • Kiitos Sari tiedosta! Näillä tiedoilla matka sitten peruuntuu, koska ei tosiaankaan ole järkevää tai edes mahdollista tuo karanteeni. Ellei sitten sellaista ihmettä tapahdu, että Suomi ja Ruotsi muuttuisi vihreäksi…

  102. Mekin ollaan lähdössä Norjaan viikon päästä. Kysyttiinkö rajalla asunpaikka todistusta, joka pitäisi tilata vai riittääkö passi, ajokortti ja vuokra asuntoauton rekkari?

    • Kuten artikkelissa mainitaan, rajalla pitää olla valmis todistamaan oma henkilöllisyys sekä asuinpaikka – tällä hetkellä Norjaan saavat matkustaa vain Suomen ”keltaisilla” alueilla asuvat. Joiltain matkustajilta on kysytty vain passi, toiset ovat hyvinkin tarkkaan joutuneet todistamaan asuinpaikkansa. Suosittelen hankkimaan asuinpaikkatodistuksen niin ei tarvitse turhaan jännittää!

  103. Suomeen palatessa pakollinen terveystarkastus. Tarkoittaako vain rajalla tehtävää pikatestiä vai jotain enempääkin?

    • Terveystarkastus on käytännössä koronatesti, jonka voi välttää jos on alle 12-vuotias tai saanut negatiivisen testituloksen muualla viimeisten 72 tunnin aikana. THL:n uusimpien ohjeiden mukaan myöskään rokotettujen ei tarvitse käydä testissä.

  104. Terveppä taas
    Tuttavan mukaan (asuu aivan norjan rajan tuntumassa) ei tarvi todistaa tai näyttää mitään passia yms. Jotta pääsee norjan puolelle.

    • Tavallisen turistin ei kannata luottaa liikaa rajan tuntumassa asuvien kokemuksiin. Virallisten sääntöjen mukaan Norjan rajalla pitää voida todistaa henkilöllisyys ja asuinpaikka, ja kesäkuussa rajan ylittäneiden suomalaisten mukaan dokumentteja todella on kyselty sekä rajalla että joskus sen jälkeenkin.

    • Totta kai pitää todistaa henkilöllisyys. Passi ja henkilökortti kelpaavat, mahdollisesti myös ajokortti. Vaikka se ei Suomessa virallinen henkilöllisyystodistus olekaan, on ajokortti aiemmin kelvannut Pohjoismaissa matkustamiseen.

      • Hei. Tulimme Kilpisjärven kautta Norjaan 5.6. Tarkasti rajalla kyseltiin minne mennään, mikä on matkan tarkoitus ja kuinka kauan aiotaan maassa olla. Auton rekisteriote asuinpaikasta todisteena. Melko pitkään tutki rajalla papereita mutta päästiin kuitenkin jatkamaan matkaa..

  105. Moi. Ollaan lähdössä ma. 14.06 perheen kanssa Norjaan keltaiselta alueelta etelä-suomesta ja kyselisin sellaista että pitikö Norjaan tehdä joku matkustusilmoitus/rekisteröinti ennen maahantuloa ?

    • Rekisteröintiä, koronatestiä tai karanteenia ei vaadita keltaisella alueella asuvilta. Pitää kuitenkin pystyä kysyttäessä todistamaan oma vakituinen asuinpaikka, katso ohjeet artikkelista. Tarkista myös Suomen alueiden värit vielä juuri ennen matkaa (viionloppuna/maanantaina). Hauskaa ja turvallista reissua!

  106. Tänään tulin Oulusta Enontekiön kautta Norjaan. Kysyivät rajalla mistä tulen ja ajokortin katsoivat, sitten toivottelivat hyvää päivänjatkoa ja täällä ollaan Altan suunnalla!
    Kiitos sinulle Ville tästä sivustosta, paljon hyödyllistä ja ajantasaista tietoa, täältä olen tilannetta seurannut ja uskalsin lähteä reissuun ja ai miten sielu lepää vuonomaisemaa kattelessa :)

  107. Regjeringen.no -sivulla sanotaan tällä hetkellä näin:
    Entry quarantine and quarantine hotels:

    All travellers entering Norway must quarantine at a suitable location or at a quarantine hotel. There is an exemption for people who have only been to countries/areas with a low rate of infection in the EEA/Schengen area and the UK (“yellow” countries/areas).

    Tuosta voisi ymmärtää että oleskelu keltaisella alueella oikeuttaisi rajan ylitykseen. Olisi kiva kuulla rajaa kolkutelleiden kokemuksia!

  108. Kiitos Ville kommenteista automatkaan. Odotellaan tosiaan jos tilanne (tai mahdollistaa Norjan asteikolla) edes PKS-alueella menee sille tasolle että olisi mahdollista lähteä.

  109. Kiitos vastauksesta ja hyvästä blogista! Juuri näin, viimekesänä Ruotsin läpi ajo onnistui ongelmitta meiltäkin. Täällä kun on muillakin samantyyppisiä suunnitelmia niin kysyisin vielä, onko kukaan selvittänyt miten saa helpoiten/halvimmalla koronatestin Ruotsissa Suomeen paluuta varten laivalla Tukholmasta?

  110. Onko kukaan yrittänyt ajaa Ruotsin läpi Norjaan? Tarkoituksena olisi ajaa matkailuautolla Ruotsin läpi pysähtymättä ja ylittää Norjan raja Mo i Ranan korkeudella.

    • Ehdinkin juuri vastata samanlaiseen kysymykseen: Muistaakseni Facebookissa joku kertoi, että viime kesänä matkustaminen Ruotsin läpi onnistui, kun ei siellä pysähdellyt. Loppupeleissä tuo taitaa kuitenkin olla rajavartijan tulkinnasta kiinni, että oletteko Ruotsin halki matkustaessanne olleet koko ajan oman auton suojassa.

  111. Kiitos hyvistä ja ajankohtaista päivityksistä Ville. Kun olet hyvin perillä Norjan rajoitustilanteesta niin kysyn mielipidettäsi mahdolliseen Norjan matkaan. Olemme perheenä (koti Helsingissä) suunnitelleet automatkaa Osloon Ruotsin läpi (Tukholma-Oslo). Onko tietoa estääkö Ruotsin läpimeneminen pääsyt Norjaan vaikka PKS-alueen koronatilanne paranisi ja olemme aikuiset kertaalleen rokotettuja?

    • Muistaakseni Facebookissa joku kertoi, että viime kesänä matkustaminen Ruotsin läpi onnistui, kun ei siellä pysähdellyt. Loppupeleissä tuo taitaa kuitenkin olla rajavartijan tulkinnasta kiinni, että oletteko Ruotsin halki matkustaessanne olleet koko ajan oman auton suojassa. Rokotuksilla ei tällä hetkellä ole vaikutusta asiaan, ja kuten varmaan tiedätkin, täältä Helsingistä ei Norjaan voi vielä matkustaa.

  112. Moro. Onko passi pakollinen näyttää rajalla asuinpaikantodistuksen lisäksi. Olis tarkotus mennä tämän kuun loppu puolella linja-autolla norjan puolelle, mitäs luulette, onko rajoitukset hellittäny siihen mennessä vaiko pahentunut?

    • Passi ja henkilökortti ovat virallisia henkilöllisyystodistuksia. Pohjoismaissa on aiemmin käynyt myös ajokortti, mutta jos on jokin parempi paperi, kannattaa ottaa mukaan. Veikkaan, että kesäkuun lopussa Etelä-Suomesta ei vielä pääse Norjaan.

  113. Hei vielä!
    Kelpaakohan rajalla digiviraston asuinpaikkatodistus, jonka saa suoraan Suomi.fi palveluun tulostettavaksi?vai pitääkö suoraan olla se kalliimpi todistus jossa allekirjoitukset ja leimat? Tuo tulee sitten postissa.
    Alkaa olla kiire jos meinaa pitää tilata toi jälkimmäinen .

    • En tietenkään osaa varmasti sanoa, mutta itse uskaltaisin kyllä lähteä matkaan tuollaisella tulostetulla todistuksella. Muista samalla vaivalla tulostaa myös Omakannasta rokotustodistus (saa jo ekan rokotuksen jälkeen, ilmainen), kuka tietää vaikka siitäkin olisi jotain hyötyä?

  114. Kiitos vastauksesta. Tämähän on sinänsä harmi, että todennäköisesti asia selviää vasta Kilpisjärven rajanylityspaikalla. Meillä on tietenkin samalle illalle Norjan puolelta hotellikin varattuna..

    Mielestäni pitäisi olla päivän selvää päästä rajan yli jos ei ole oleskellut korkean ilmaantuvuusluvun alueilla viimeiseen kymmeneen tai 14 päivään. Totuus kuitenkin taitaa olla se, että tämän päätöksen meidän lomareissun onnistumisesta tekee Kilpisjärven rajavartiolaitoksen päivystävä rajavartija :D

    Olemme siis vaimoni kanssa olleet jo viikon ajan Itä-Suomessa ja Lapissa vaeltamassa ja liikumme matkailuautolla. Yöt on siis vietetty autossa tai teltassa. Vielä olisi tarkoituksena päästä pariksi viikoksi Norjaan, mutta saa nähdä. Tämä on todella epämukavaa suunnitella reissua tällaisessa epävarmuudessa. Emme kuitenkaan ole menossa Norjaan mihinkään hotelleihin nuolemaan ovennuppeja tai hissin nappuloita, vaan pääsääntöisesti yövymme teltassa tai matkailuautossa.

    • Facobookissa on ryhmä nimeltä ”Suuntana Pohjois-Norja”, jossa olevien uusimpien raporttien mukaan rajalla kysellään papereita – tai sitten ei. Käytännöt taitavat tällä hetkellä olla melko kirjavia, joten olet varmasti oikeassa siinä, että lopullinen vastaus löytyy vasta norjalaiselta rajavartijalta. Toivottavasti reissunne onnistuu! Olisi mahtavaa, jos voisit laittaa rajamuodollisuuksista pienen raportin myös tänne.

  115. Moikka,

    asun vakituisesti korkean ilmaantuvuuden alueella (kartalla punaisena), mutta olen ollut viimeiset 14 päivää matalan ilmaantuvuuden alueella (keltaisena kartalla).

    Pääsenkö Norjaan vaellusmatkalle?

    • Ikävä kyllä en osaa varmasti sanoa, sillä kuten artikkelissa mainitaan, tästä esiintyy keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Virallisten sivujen mukaan (norjaksi) pitäisi nimenomaan asua keltaisella alueella, jotta saa matkustaa Norjaan. Englanniksi käytetään sanaa ”reside” joka tarkoittaa myös (pidempiaikaista) oleskelua, mutta millään virallisilla sivuilla ei täsmennetä onko tähän jokin minimiaika kuten 10 tai 14 päivää.

  116. On tämä sekavaa. Itsellä lähtö Norjaan 14.6.
    Tullaan keltaisesta alueelta,eli ymmärtääkseni ei tarvita muuta kuin osoittaa asuinpaikkamme. Mutta millä? Voi kun tuohon tulisi selvyys pian!
    Millainen tuo pakollinen terveystarkastus lienee suomen puolella?

    • Norjan viranomaisten (ja uutisten) mukaan keltaiselta alueelta matkustavan ei tarvitse käydä testissä eikä olla karanteenissa. Tarkista alueiden värit vielä maanantaina 14.6. kun kartta päivitetään (linkki tässä artikkelissa). Asuinpaikan voi osoittaa ainakin asuinpaikkatodistuksella (linkki tässä artikkelissa). Luulisi että jokin muukin tapa kelpaa, mutta asuinpaikkatodistus taitaa olla kaikkein virallisin eli kelpaa varmasti. Suomeen saapuessa terveystarkastus on käytännössä koronatesti, eli puikolla otetaan nenänielusta näyte. Tässä lisätietoa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69910542

  117. Hei, Norjaan ei pääse tällähetkellä turistit. Käännyttävät takaisin, poliisin mukaan informaatio on väärää, että turistit saisivat tästä päivästä lähtien matkustaa Norjaan. Poliisin mukaan vain työntekijät voivat matkustaa Norjaan ja ilmeisesti nämä koronarajoituksien purkaminen ja karanteenirajoitukset koskevat heitä.

  118. Juuri samalla tavalla tulkitsen nykyistä ohjeistusta, eli rajan yli pääsee ilman karanteenivelvollisuutta ja koronatestejä mikäli saapuu vihreältä tai keltaiselta alueelta.

    Mietin vain, että mitenköhän rajalla mahdetaan todentaa kunkin seurueen lähtöpaikka? Sanotaan että lähtisin Uudeltamaalta kohti Norjaa ja rajanylityspaikalla totean, että oleskelin Oulussa 10 päivää toteuttaen omaehtoisen karanteenin. Teoriassahan näin voisi toimia riippumatta siitä, onko tuo omaehtoinen karanteeni humpuukia vai ei.

    Luetaankohan rajanylityspaikalla kylmästi tiedot väestörekisterikeskuksesta ja jos kotipaikkasi on punaisella, sinut ”pakotetaan” testiin ja hotellikaranteeniin?

    Elämme mielenkiintoisia aikoja.

    • Tuosta ei ole mistään löytynyt tarkkaa tietoa, että kuinka määritellään miltä alueelta on saapumassa. Toisin päinhän homma menee niin, että jos Lapissa asuva käväisee Helsingissä, niin ei sen jälkeen saa 10 päivään matkustaa Norjaan ilman karanteenia. No mistäs tämä voidaan tietää muuten kuin matkustajan oman ilmoituksen perusteella? Artikkeliin kirjoitinkin, että punaisella alueella vakituisesti asuvia koskee (käsittääkseni) vaatimus ennakkorekisteröinnistä, ja siinä kaavakkeessa kysytään sekä vakituinen asuinpaikka että se, missä on ollut viimeiset 10 päivää.

  119. Näitä nykyisiä sääntöjä on hieman hankala tulkita. Voiko tällä hetkellä siis matkustaa Norjaan ihan huoletta, jos tulee matalan ilmaantuvuusluvun alueelta, esim. Oulusta? Tuntuu, että monet lähteet ovat ristiriidassa keskenään..

    Tarvitseeko silloin koronatestiä yms. lippulappua rajalla? Oma reissu olisi suunniteltu kesäkuun toiselle viikolle ja jännityksellä odotetaan pääseekö rajan yli.

    • Nykyiset säännöt toden totta ovat epäselviä. Tämä johtuu osittain siitä, että Norjan hallitus tiedotti tulevista muutoksista 21.5. mutta muutokset tulevat voimaan vasta 27.5. Tässä välipäivinä tarkempaa tietoa on tippunut viikonlopun vuoksi epätasaiseen tahtiin eri instansseilta (joiden nettisivut päivittyvät aivan eri tahtiin), mutta uskon että 27.5. jälkeen Norjan virallisten sivujen tiedot päivitetään (myös englanniksi parin päivän viiveellä).

      Käsittääkseni Norjaan voi (huomisesta lähtien) matkustaa ilman testiä tai karanteenia matalan ilmaantuvuuden alueelta, mutta koska Norja päivittää riskialueiden karttaa kerran viikossa, kannattaa seurata asiaa tarkasti. Norjan tiedottamisessa on ollut myös hieman epämääräistä se, että yhdessä paikassa puhutaan ”karanteenihotelleista” ja toisessa ”karanteenivelvoitteesta”. Jos lontoonkieli taipuu, niin täältä voi lukea tarkemmin asiasta:
      https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/entry-quarantine-travel-covid19/

      Tuossa tekstissä kerrotaan aika selkeästi ketä karanteenivelvoite ja ennakkotestit koskevat, joten itse ainakin päättelen että niitä ei vaadita muilta, eli toisin sanoen vihreiltä ja keltaisilta alueilta saapuvilta.

      Tässä vielä toinenkin linkki aiheesta:
      https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/changes-to-the-quarantine-hotel-programme-and-easing-of-entry-restrictions/id2850375/

  120. Ruska Norjassa! Varmasti hieno. Meillä on varattuna asuntoauto ja varasuunnitelma on kierrellä innokkaasti Suomen Lappia pitkiäkin päiväretkiä tehden. Mm. Retkipaikka-kirjasarja (3) sekä nettisivut antavat mainioita ja vähän vähemmänkin tunnettuja vinkkejä paljon.

  121. Kiitos Ville palstan ylläpidosta ja vastauksesta :) Meidän suunnitelmamme olisi mennä maahan pari päivää juhannuksen jälkeen, mutta katsotaan miten tilanne kehittyy.

    • Kiitos kiitoksista, kiva saada palautetta! Oma suunnitelmani on mennä Norjaan heinäkuun alussa, mutta saas nähdä! Varmuuden vuoksi identtinen reissu majoituksineen on buukattu myös syyskuun ruska-ajalle :D

  122. Koronatestin tuloksen saamiseen menee useimmiten yli 24h. Mitenkähän tämä otetaan huomioon 24h sääntöä noudatettaessa? Voin siis osoittaa käyneeni testissä, mutta tulosta ei 24h sisällä ole. Pääsenkö maahan?

    • Ikävä kyllä näillä nykyisillä säännöillä maahan ei taida päästä. Norja on yksi ainoista maista, jotka ovat vetäneet näin tiukkaa linjaa koronatestien suhteen: suurin osa muista Euroopan (ja koko maailman) maista edellyttää koronatestiä, joka on tehty alle 72 tuntia ennen maarajan ylittämistä tai lentokoneeseen astumista. Huhtikuussa julkisen terveydenhuollon koronatesti Helsingissä antoi tuloksen alle 20 tunnissa, mutta kesälomakauden ruuhkassa moiseen ei kannata luottaa – ja onhan tuo nyt matkajärjestelyjenkin kannalta erittäin stressaavaa! Eipä auta kuin odottaa, lieventääkö Norja testivaatimuksiaan esimerkiksi koronarokotuksen saaneiden kohdalla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi