Norjan koronarajoitukset – milloin Norjaan voi matkustaa?

Reinen maisemia Lofoottien eteläkärjessä. Kuva: Ville Palonen

Koronapandemia sai suomalaiset ryntäämään Pohjois-Norjaan viime kesänä. Norjan rajat avattiin suomalaisille matkailijoille vuonna 2020 kesäkuun puolivälissä – mutta hiukan yllättäen matkailurajoituksia kiristettiin uudestaan elokuun lopussa, ja muutettiin jälleen syyskuun loppupuolella. Koska päätökset Norjan rajojen avaamisesta ja sulkemisesta tehtiin varsin lyhyellä varoitusajalla, on syytä kysyä jo hyvissä ajoin: 

  • Voiko Norjaan matkustaa tänä kesänä?
  • Milloin rajat aukeavat?
  • Vaaditaanko matkailijalta karanteenia, koronatestiä tai todistusta rokotuksesta?

Tämä artikkeli on päivitetty 12.4.2021. Koska tilanteet muuttuvat koronapandemian aikana jatkuvasti, kannattaa tarkistaa Norjan ajantasaiset säännöt ja rajoitukset virallisilta tahoilta:

Norjan ulkoasiainministeriö Regjeringen (englanniksi)

Norjan suurlähetystö Helsingissä (suomeksi)

Alla kerrotaan rajoituksista lyhyesti ja annetaan vinkkejä Norjan-matkan suunnitteluun kesällä 2021.

Norjan koronarajoitukset nyt – huhtikuu 2021

Tällä hetkellä Norjaan ei voi matkustaa lomalle.

Lennon vaihtaminen Norjassa on kuitenkin mahdollista, eli Norjan kautta voi lentää kolmanteen maahan.

Norjaan saavat matkustaa ainoastaan poikkeustapaukset, kuten siellä vakituisesti asuvat ulkomaalaiset ja tietyt ammattiryhmät (rekkakuskit, rahtilaivojen miehistö, diplomaatit jne) työnsä puitteissa. Norjaan matkustavat poikkeustapaukset testataan, rekisteröidään ja ohjataan karanteeniin.

Pitääkö Norjaan matkustavan olla karanteenissa?

Norjassa odottaa pakollinen karanteeni. Ainakin osalla maahan saapuvista se tarkoittaa 10 päivää karanteenihotellissa. Karanteenista voi vapautua 7 päivän jälkeen, jos saa puhtaat paperit koronatestistä.

Aiemmin karanteeni koski jokaista Norjaan matkustavaa, mutta sääntöjä muutettiin (entistä sekavammiksi) maaliskuun lopussa.

Norjalla on käytössä liikennevalomalli, jossa maat on jaettu niiden koronatilanteen mukaan punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin. Punainen tarkoittaa pakollista karanteenia Norjaan saavuttaessa, mutta keltaiselta ja vihreältä alueelta saapuva välttää karanteenin.

Ruotsi ja Suomi on jaoteltu sairaanhoitopiirien mukaan. Tällä hetkellä koko Etelä-Suomi hehkuu punaisena – mutta Lappi, Kainuu ja Pohjanmaa ovat keltaista aluetta, josta Norjaan matkustaessa ei vaadita karanteenia.

Norjaan ei voi matkustaa lomamatkalle, joten tällä hetkellä vapautus karanteenista koskee käytännössä ainoastaan Norjassa työskenteleviä suomalaisia. Mutta koska Suomea ei käsitellä yhtenä kokonaisuutena vaan alueittain tartuntatilanteen mukaan, herää kysymys: kenties kesällä Norjaan voi matkustaa ilman karanteenia sellaisilta Suomen alueilta, joissa koronatilanne on hallinnassa?

Kerran viikossa päivitettävä lista liikennevalomallin maista (ja Suomen alueista) löytyy Norjan terveysviranomaisten sivuilta.

Norjan koronarajoitukset – kesä 2021

Kukaan ei voi varmasti sanoa, millaiset rajoitukset ovat voimassa kesällä 2021. Ennustuksia ja veikkauksia toki voi tehdä.

Suomalainen Lauri Pietikäinen työskentelee oppaana Norjassa. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien naapurissa Vesterålenissa asuva ja oppaana työskentelevä suomalainen Lauri Pietikäinen (Northern Guiding Service LAURI) on seurannut Norjan koronatilannetta ja matkailurajoituksia silmä kovana. Pietikäinen uskoo, että lähitulevaisuuteen vaikuttaa eniten se, kuinka rokotukset etenevät. 

”Tartuntojen ja sairaalassa olevien määrän on pudottava nykyisestä reilusti. Norjalaisille on luvassa merkittäviä helpotuksia toukokuun jälkipuoliskolla. Kesän alussa ulkomaalaisia työntekijöitä voidaan mahdollisesti ottaa Norjaan karanteenien ja testien kautta.”

Mutta sitten huonot uutiset:

”Jotta ulkomaalaisten – mukaanlukien suomalaiset – päästämistä vapaasti Norjaan voitaisiin harkita, pitäisi Suomessa olla pysyvästi alle 25 tartuntaa sataatuhatta kohden viimeisten kahden viikon aikana”, arvioi Pietikäinen.

Viimeksi noin hyvä tartuntatilanne oli syyskuussa. Viimeisimmän tiedon mukaan (8.4.2021) Suomen ilmaantuvuusluku on noin 110 ja Norjan 205. Kuten Suomessa, myös Norjassa pääkaupunkiseudun ilmaantuvuusluku on moninkertainen pohjoisen syrjäseutuihin verrattuna.

Onneksi molemmissa maissa tartuntakäyrä osoittaa (pitkästä aikaa) jyrkästi alaspäin. Toivoa siis on!

”Suomesta saattaa olla mahdollista matkustaa Norjaan jo heinäkuun lopussa”, toivoo Pietikäinen. ”Mutta realistina on pakko sanoa, että lykätkää matkasuunnitelmat elokuulle.”

Vaatiiko Norja koronatestin?

Tällä hetkellä Norja vaatii todistuksen negatiivisesta koronatestistä kaikilta maahan saapuvilta – myös Norjalaisilta. Testi saa olla korkeintaan 24 tuntia vanha. Lisäksi tietyissä maissa matkustaneet testataan rajalla.

On aivan mahdollista, että tuore koronatesti vaaditaan myös kesällä. Se kannattaa ottaa huomioon lomamatkan budjettia laskiessa: jos tarvitset todistuksen negatiivisesta koronatestistä matkustamista varten (eli ilman oireita ja lääkärin lähetettä), se ei ole Kela-korvattava. Klinikasta riippuen tällainen testi maksaa yli 200 euroa ja todistus vielä muutaman kympin päälle.

Osa sairaanhoitopiireistä on mukana Koronatietoni-palvelussa, josta voi ladata pdf-muotoisen todistuksen terveyskeskuksen tekemästä koronatestistä. Mutta lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon tekemään koronatestiin mennään oireiden tai altistumisen vuoksi, ei hakemaan todistusta matkailua varten.

Pääseekö Norjaan rokotustodistuksen kanssa?

Norja on ilmoittanut liittyvänsä mukaan EU:n yhteiseen digitaaliseen rokotustodistukseen. Digital Green Certificate on digitaalinen todistus, josta löytyvät tiedot henkilön koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista.

Hanke on kesken, ja näillä näkymin rokotustodistus julkaistaan vasta kesäkuussa. Ei ole varmaa tietoa, riittääkö rokotustodistuksen kanssa matkailuun vain ensimmäinen rokotus, vai vaaditaanko myös kolmen kuukauden jälkeen annettava tehosterokotus.

Suomi puuhaa myös omaa rokotustodistustaan, joka olisi tarkoitus ottaa käyttöön huhtikuun loppuun mennessä. Jo nyt on mahdollista saada paperille tulostettu rokotustodistus. Lue lisää THL:n sivuilta.

Rajanylityspaikat koronan aikana

Koronapandemian vuoksi Suomen rajanylityspaikoilla on poikkeukselliset aukioloajat. Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 9-21. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Norja kesällä 2021 – minne kannattaa mennä?

Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Koronakesällä 2020 suomalaiset valtasivat Pohjois-Norjan rannikon. Varsinkin Lofoottien ja Senjan suosio oli huimaava, ja tietysti hyvästä syystä – ovathan nuo saaret kertakaikkisen upeita. Jos et vielä ole käynyt, mene ihmeessä!

Mutta on Pohjois-Norjassa paljon muitakin upeita kohteita. Vuoristaan tunnettu Lyngen on upea patikointikohde, ja Tromssan naapurisaarilta löytyy luonnonrauhaa ja kauniita hiekkarantoja. Vähemmän tunnettu alue on Lofoottien itäpuolella mantereella oleva Salten. Sen eteläpuolella, Napapiirin molemmin puolen, kulkee erinomainen Helgelandin rannikkoreitti.

Lue lisää: Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Tee ajoissa Norjan hotellivaraukset – ja varasuunnitelma

Jos suunnittelet lomamatkaa Norjaan, tärkeintä on olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset: heinäkuussa pohjoinen raja voi olla auki, kiinni, tai jotain siltä väliltä. Ja kenties kotimaahan palatessa velvoitetaan 10 päivän omaehtoiseen karanteeniin?

Joka tapauksessa hotellivaraukset kannattaa tehdä ajoissa, varmuuden vuoksi. Itse käytän aina Booking.com -hotellivarauspalvelua, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

Patvinsuon kansallispuisto
Patvinsuon kansallispuistossa odottaa Suomunjärvi, jonka hiekkarannat ovat vertaansa vailla kauniina kesäpäivänä. Kuva: Ville Palonen

Laadi myös B-suunnitelma siltä varalta, että Norjan raja pysyy kiinni. Onneksi kotimaastakin löytyy upeita paikkoja autoreissulle: oma kestosuosikkini on Itä-Suomi.

Lue lisää: Minne nyt voi matkustaa? Katso lista korona-ajan matkakohteista!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi