5 x Graalin maljaa etsimässä

Legendan mukaan Jeesus ja apostolit joivat Graalin maljasta viimeisellä ehtoollisella, ja astialla sanotaan olevan voima parantaa kaikki vaivat. Siitä asti Graalin maljaa on etsitty kuin… no Graalin maljaa.

Ihmeitä tekevää maljaa ovat tavoitelleet niin pyöreän pöydän ritarit kuin natsitkin. Matkailija voi jatkaa Graalin maljan etsintää näissä matkakohteissa.

Glastonbury – maaginen kaivo ja kuningas Arthurin hauta

glastonbury-tor
Glastenburyn torni seisoo omassa rauhassan kuin odottaen Graalin maljaa etsiviä ritareita. Kuva: Paul Hudson, Flickr CC

Määränpää: Glastonbury, Englanti

Mitä siellä odottaa? Tasangon keskeltä nousee kuin tyhjästä kukkula Glastonbury Tor, jonka huipulla kohoaa komea rauniotorni. Kukkulan juurella on kaivo Chalice Well. Kansanperinteen mukaan kukkulaa asuttavat keijukaiset ja kaivon pohjalle on kätketty Graalin malja.

Miten malja sinne päätyi? Graalin toi mukanaan Josef Arimatialainen, vauras juutalainen kauppias, joka oli haudannut ristiinnaulitun Jeesuksen ja kerännyt maljaan tämän veren. Hän kätki Graalin maljan ja rakennutti viereen Britannian vanhimman kirkon.

Totta vai tarua? Tarua. Tarinan Josef Arimatialaisen matkasta sepitti ranskalainen runoilija Robert de Boron 1200-luvulla. Matkasta tai Josefin Britanniaan perustamasta kirkosta ei ole historiallisia todisteita.

Perillä: Juo Chalice Well -kaivon punertavaa vettä. Veden värin sanotaan johtuvan Jeesuksen verestä, jota Graalin malja yhä vuotaa kaivon pohjalla. Käy myös Glastonburyn luostarissa ihailemassa legendaarisen kuningas Arthurin hautaa.

Lue lisää Englannin parhaista matkakohteista.

Montserrat – natsit Graalin perässä

montserrat
Montserratin luostari olisi kyllä sopivan näköinen paikka Graalin maljan kätköksi. Kuva: worldaroundtrip, Flickr CC

Määränpää: Montserratin vuori, Espanja

Mitä siellä odottaa? Majesteettiselta vuorelta löytyy luostari Santa Maria de Montserrat. 1930-luvulla luostarin portteja kolkutti itse übernatsi Heinrich Himmler, joka johti Graalin maljaa etsivää retkikuntaa. Natsit toivoivat saavansa maljasta todisteen arjalaisesta ylivertaisuudestaan.

Miten se sinne päätyi? Barcelonan lähellä sijaitsevaa Montserratia on arvuuteltu Graalin maljaksi kätköpaikaksi aina siitä lähtien, kun keskiaikaiset runoelmat kertoivat pyöreän pöydän ritarien suunnanneen vuorelle etsintäretkellään.

Totta vai tarua? Tarua. Natsien tärkeimpiä johtolankoja olivat Graalin tarusta innoituksensa saanut Richard Wagnerin ooppera Parsifal ja katalonialainen kansanlaulu, joka kertoo vuorelle kätketystä elämänlähteestä. Natsit palasivat vuorelta tyhjin käsin.

Perillä: Kumarra luostarin ihmeitä tekevää, tummahipiäistä Neitsyt Marian patsasta, La Morenetaa, ja kuuntele Euroopan vanhimman poikakuoron, Escolanian, enkelimäistä laulua. Vaella lopuksi 1200 metrin korkeudelle ihastelemaan vuoren huipulta avautuvia eeppisiä maisemia.

Lue lisää Barcelonasta.

Rosslynin kappeli – Graalin malja ja Kristuksen muumioitunut pää

rosslyn-kappeli
Rosslynin kappeli on täynnä salaliittomystiikkaa. Kuva: RAdam Esposito, Flickr CC

Määränpää: Rosslynin kappeli, Skotlanti

Mitä siellä odottaa? Luonnonhelmassa lymyää kaunis kappeli, jonka taidokkaat koristelut ovat kiehtoneet salaliittoteoreetikoita ja kirjailijoita vuosisatojen ajan Walter Scottista Dan Browniin. Erään teorian mukaan Graalin malja on muurattu kappelin taidokkaasti kaiverrettuun ”Oppipojan pylvääseen”.

Miten malja sinne päätyi? Temppeliherrojen veljeskunta löysi ristiretkien aikaan Graalin maljan Jerusalemista. Ritarit kuljettivat pyhäinjäännöksen Skotlantiin ja rakensivat sen kätköpaikaksi kappelin täynnä salaperäisiä symboleita.

Totta vai tarua? Tarua. Historioitsijat kiistävät yhteydet kappelin ja temppeliherrojen välillä. Innokkaimmat Graalin etsijät tosin väittävät löytäneensä metallinpaljastimilla maljankokoisen kohdan Oppipojan pylväästä – kunhan vain kirkonisät antaisivat luvan ottaa pylväästä röntgenkuva.

Perillä: Koputtele ja kolkuttele Oppipojan pylvästä, tulkitse kappelia koristavien hirviönaamojen arvoituksia ja koeta livahtaa suljettuun kryptaan, jonka huhutaan kätkevän salaisuuksia, kuten itsensä Kristuksen muumioituneen pään. Ota matkalukemiseksi Da Vinci -koodi.

Rosslynin kappeli sijaitsee lähellä Edinburghia.

Lue lisää Skotlannista.

New York – jos malja onkin jo museossa?

Graalin malja
Voisiko tämä olla Graalin malja? Kuva: Wikimedia Commons

Määränpää: Metropolitan Museum of Art, New York

Mitä perillä odottaa? Museon kahden miljoonan esineen kokoelmiin kuuluu 20 senttiä korkea, Jeesuksen ja apostolien kuvilla koristeltu kippo, joka tunnetaan Antiokian maljana. Sankariarkeologian kultakaudella 1900-luvun alussa kuppia väitettiin suuren kohun saattelemana Graalin maljaksi.

Miten malja sinne päätyi? Malja löytyi vuonna 1908 Antiokian rauniokaupungista, jota asuttivat varhaiset kristityt. Syyrialainen antiikkikauppias vei kupin ensimmäisen maailmansodan alta suojaan Yhdysvaltoihin, jossa sitä kierrätettiin näyttelystä toiseen. Metropolitan Museum osti maljan vuonna 1950.

Totta vai tarua? Epätodennäköistä. Kipon metallikoristelu on 500-luvulta, mutta hopeinen sisäosa voi hyvinkin olla Kristuksen ajoilta. Nykytutkimuksen valossa kyseessä ei kuitenkaan ole malja laisinkaan vaan lamppu. Metropolitan Museum on kommentoinut Graalin malja -väitteitä ”kunnianhimoisiksi”.

Perillä: Suuntaa METin Upper Manhattanilla sijaitsevaan linnamaiseen Cloisters-lisärakennukseen, joka on koottu ranskalaisten luostarien raunioista. Etsi muhkurainen malja, henkäise syvään ja mieti, mitä Indiana Jones tekisi samassa tilanteessa.

Lue lisää New Yorkin nähtävyyksistä.

Valencia – Graalin maljan todennäköisin koti

Valencia Graalin malja
Valencian Graalia voi ihailla vitriinin takaa. Kuva: Wikimedia Commons.

Määränpää: Valencian katedraali, Espanja

Mitä perillä odottaa? Komeassa, goottilaisessa katedraalissa on vitriinissä on kaunis, kaksiosainen kippo, jota Espanjan kirkko pitää Graalin maljana. Yksinkertainen kulho on tumman ruskeaa akaattikiveä, ja myöhemmin lisätty jalkaosa on koristeltu kullalla ja helmillä.

Miten malja sinne päätyi? Pyhä Pietari vei maljan Roomaan, josta se siirrettiin 200-luvulla Espanjaan turvaan kristittyjen vainoja. Muslimien valloitettua Espanjan maljaa piiloteltiin ympäri maata luostareissa ja navetoissa, kunnes kuningas Alfonso V lahjoitti sen vuonna 1436 Valencian katedraalille.

Totta vai tarua? Mahdollista. Arkeologien mukaan kulhon kiviosa on ensimmäiseltä vuosisadalta, siis oikealta ajalta. Espanjan kirkolla on esittää todisteita maljan vaiheista tuhatluvulta saakka, ja siitä ovat nauttineet ehtoollista monet paavit, viimeksi paavi Benedictus XVI.

Perillä: Suutele maata Graalin maljan edessä ja ylistä hetkeä, jona olet saanut etsintäsi päätökseen. On aika juhlia: tilaa jossakin vanhan kaupungin tavernassa koko pannullinen aitoa paellaa, Valencian kansallisherkkua.

Lue lisää Valenciasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi