Thaimaa-opas

Thaimaa-opas

Koh Tao Thaimaa

Thaimaa on yksi maailman suosituimmista ja rakastetuimmista matkakohteista. Maa on suosionsa ansainnut, mutta valtava suosio tarkoittaa myös sitä, että monet Thaimaan tunnetuimmista kohteista muistuttavat ns. turistirysiä. Minne Thaimaassa kannattaa siis oikeasti suunnata? Ja mitkä paikat voi suosiolla jättää väliin?

Thaimaa parhaimmillaan ja Mondo Matkaopas Thaimaa -opaskirjat tehnyt Antti Helin kertoo alla omat suosikkinsa, paikat, jotka ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Helinillä on Thaimaasta vuosien kokemus: hän on matkustanut Thaimaata ristiin rastiin vuodesta 2004 ja asunut maassa neljä vuotta.

Mikä sitten tekee Thaimaasta niin suositun matkakohteen? Syynä on yhdistelmä monipuolisuutta, eksoottisuutta ja helppoutta. Kaikkialle Thaimaassa on helppo matkustaa – myös seuduille, joissa ei muita matkailijoita pahemmin näe. Tuskin mikään muu maa maailmassa tarjoaa yhtä paljon elämyksiä yhtä vaivattomasti. On upeita rantoja ja viidakoita, herkullista ruokaa ja kultaa kimaltavia temppeleitä. Elämyksen kruunaa ripaus magiaa ja mystiikkaa, molemmat kun ovat osa thaimaalaisten arkipäivää. Matkalta palattuaan tuntee olleensa lomalla ja rentoutuneensa – toisin kuin monessa muussa eksoottisia elämyksiä tarjoavassa kohteessa.

Siinä on Thaimaan suosion salaisuus.

Bangkok – matka pilvenpiirtäjien ja temppeleiden kaupunkiin

grand palace bangkok
Bangkokin Suurin temppeli on kaupungin mahtavin nähtävyys.

Mikä on Thaimaan ihmeellisin paikka? Thaimaasta puuttuu sellainen pakollinen maailmanluokan nähtävyys kuin naapurimaa Kambodzhan Angkorin temppelit. Upeita rantoja löytää muualtakin, samoin komeita karstimaisemia ja aasialaisia hymyjä.

Mutta on Thaimaalla omat ihmeensä. Niistä suurin on Bangkok, kaupunki, jollaisia mahtuu maailmaan vain yksi.

Bangkok on kaupunki, jossa mennyt ja tuleva, synti ja pyhyys kohtaavat hämmentävällä tavalla ja jossa henget ja muut ihmeet ovat arkipäivää. Bangkok on aistien kaupunki, huumaava yhdistelmä cyperpunk-henkistä Bladerunner-elokuvaa ja fantastista ihmemaa Ozia.

Bangkokin ihania puoli on myös kaupungin hotellitarjonta, josta löytyy jokaiselle jotakin, edullisista majataloista todelliseen luksukseen. Ja koska tarjontaa on valtavasti, löytää Bangkokin hotelleista usein hyviä tarjouksia.

Krabin-lomalla näkee Thaimaan kauneimmat maisemat

Krabi Prinsessalahti
Krabin Ao Phra Nang on maailman kauneimpia rantoja.

Krabin Ao Nang- ja Railay-biitsit ovat toki aikamoisia turistirysiä, mutta maisemat ovat niin komeat että niiden vuoksi on valmis antamaan paljon anteeksi. Krabin maisemat ovat todella maagiset – ja niihin liittyykin monia myyttejä. Taatusti 90 prosenttia kaikista Thaimaan postikorttikuvista on otettu Krabista.

Jos siis aiot valita jonkun Thaimaan tunnetuimmista matkakohteista, valitse Phuketin, Hua Hinin tai Pattayan sijaan Krabi. Ja kun Krabin väenpaljous alkaa ahdistaa, on aika suunnata Thaimaan parhaalle saarelle, Koh Lantalle, joka sijaitsee Krabin vieressä.

Katso tarjoukset Krabin hotelleihin!

Thaimaan paras saari Ko Lanta

Sellaista matkalaista ei olekaan, joka ei pitäisi Koh Lantasta. Saari on sopivan suuri, jottei sillä käy aika pitkäksi ja silti tunnelmaltaan leppoisan rauhallinen. Kaikki majapaikat ovat aivan rannalla, ja täältä löytää edelleen myös edullisia bungalowi-majataloja. Koh Lanta sopii yhtä hyvin perheille kuin reppureissaajillekin. Myös sukeltajille on hienoja sukelluskohteita.

Katso tarjoukset Ko Lantan hotelleihin ja majataloihin!

Thaimaan salainen saari Koh Phayam

koh phayam thaimaa
Ko Phaymanin rannalta näkyvät kaukana Burman Mergui-saaret.

Harva thaimaalainen on kuullutkaan Burman rajalla sijaitsevasta Koh Phayamista. Saari oli pitkään salaisuus, josta tiesivät vain harvat ja valitut, mutta hiljalleen sen nimi on alkanut kuulua yhä enemmän matkalaisten huulilla. Ko Phayam on edelleen mainio paikka, hippien viimeisiä pesimäalueita Thaimaassa.

Merimustalaisten saari Koh Surin

ko-surin-thaimaa
Merimustalaisiksi kutsuttejen mokenien kylä sijaitsee upealla paikalla meren ja viidakon välissä.

Thaimaan paras paikka snorklata on Koh Surin -saaristo kaukana avomerellä. Upeat riutat ovat matalalla ja viidakon peittämät pikkusaaret ovat säilyneet luonnonvaraisina – niillä on matkailijoiden telttakylän lisäksi vain merimustalaisten kylä. Snorklaamisen ohella voikin tutustua merimustalaisten kiehtovaan kulttuuriin.

Trangin saaret, Thaimaan kaunein saaristo

Thaimaa saarihyppely
Keula kohti Trangin saaria!

Jos etsii Thaimaasta pieniä, paratiisimaisia saaria, kannattaa suunnata Trangin saarille Ko Ngaille, Ko Mookille tai Ko Kradanille. Tämän kauniimmaksi eivät saaret käy.

Ko Ngai ja Ko Kradan ovat pieniä ja viidakkoisia eikä kummallakaan ole upeiden valkohiekkaisten rantojen ja majatalojen lisäksi mitään muuta, ei edes ainoatakaan moottoriajoneuvoa.

Ko Mook on kolmikon suurin, ja saarella on kalastajakylä, kumipuuviljelmiä ja muutama moottoripyörä. Paras tapa tutustua Trangin saariin on saarihyppely eli matkata veneellä saarelta toiselle.

Saarihyppely Thaimaassa

Thaimaan upeimmat merimaisemat löytyvät Andamaanienmeren puolelta, jossa pääsee matkustamaan laivoilla ja veneillä Phuketista aina Malesian puolelle Langkawille saakka.

Matkalle osuu sekä tuttuja että tuntemattomia saaria, joilla kaikilla on oma tunnelmansa. Saarihyppelyä parempaa tapaa ei olekaan etsiä omaa unelmiensa saarta.

Kannattaako Phuketiin matkustaa?

Thaimaan suurimmalla ja suosituimmalla saarella Phuketilla on vähän tarjottavaa itsenäiselle matkailijalle, vaikka perheille Phuket onkin hyvä vaihtoehto; rannat ovat pitkät ja komeat, Phuketin hotelleissa on hyvät uima-altaat ja lapsille on monenlaista tekemistä.

Moni matkaa Phuketin kautta pienemmille saarille, missä tapauksessa kannattaa yöpyä rantojen sijaan Phuket Townissa, jossa on viehättävä vanha keskusta ja paikallista elämänmenoa. Vertaile Phuket Townin hotelleja.

Jos olet ensimmäistä kertaa matkalla Thaimaahan, on Phuket perusvarma valinta pakettimatkalle.

Khao Sokin sademetsä – Thaimaan paras luonnonpuisto

Thaimaa-khao-sok
Khao Sokin kansallispuistossa kohtaavat sademetsä, järvi ja karstivuoret.

Upea kansallispuisto, jossa voi patikoida omin päin viidakkopoluilla tai osallistua parin päivän valmiille retkille. Khao Sok on helppo kohde kokea sademetsän lumo.

Sukelluskurssit Thaimaassa

Thaimaa on yksi maailman edullisimmista paikoista suorittaa sukelluslupa. Edullisinta – ja suosituinta – sukellusluvan suorittaminen on Koh Taolla mutta sukelluskouluja löytyy melkein jokaisesta Thaimaan rantakohteesta.

Koh Similan ja snorklaajien liveaboard

Snorklaajien liveaboard Koh Similanille. Koh Similan tunnetaan sukelluskohteena, mutta se on myös erinomainen snorklauskohde. Similanille voi tehdä unohtumattoman kolmen päivän reissun maailman ainoalla varta vasten snorklaajille tarkoitetulla liveaboardilla.

Autiosaari Koh Tarutao

Thaimaasta löytyy edelleen koskemattomia autiosaaria. Niistä suurin on jylhä, viidakon peittämä Koh Tarutao, jonka pitkillä rannoilla voi kokea, miltä tuntuisi olla Robinson Crusoe omalla saarellaan.

Pohjois-Thaimaa moottoripyörällä tai skootterilla

Pohjois-Thaimaa skootterilla
Mutkia matkassa tiellä Mae Hong Sonista Chiang Maihin.

Pohjois-Thaimaan vuoristotiet on kuin tehty moottoripyöräilyä varten. Tiet ovat hyvässä kunnossa, rauhallisia ja huikeilla serpentiinimutkilla. Easy rider -elämästä pääsee nauttimaan vaivattomasti jo automaattiskootterilla päristelemällä.

Thaimaan paras vaelluskohde: Umphang

Jos kaipaa patikoimaan, koskemattomimmat ja kauneimmat vaellusmaastot löytyvät Umphangista Burman rajalta.

Thaimaan kauniit rauniokaupungit Ayutthaya ja Sukhothai

Thaimaa Ayutthaya
Ayutthayan raunioilla pyhä Banyan-puu on kietonut Buddhan-pään syleilyynsä.

Historiaa löytää rauniokaupungeista ja kuuluisista temppeleistä. Vaikka Thaimaa voi päälle päin näyttää varsin modernilta maalta, on paikallinen kulttuuri vahva ja omalaatuinen. Usko henkiin, aaveisiin ja amulettien ihmeitä tekeviin voimiin on arkipäivää.

Thaimaassa on kaksi merkittävää rauniokaupunkia. Sukhothai on kaupungeista vanhempi, kulta-aikaansa se eli 1300-luvun vaihteessa. Jäljellä on tunnelmalliset rauniot rauhallisessa maalaisympäristössä. Kaupunki sijaitsee suunnilleen Bangkokin ja Chiang Main puolivälissä, hieman syrjässä kaikesta.

Toinen viehättävä rauniokaupunki on Ayutthaya, joka sijaitsee lähellä Bangkokia. Erityisen mielenkiintoiseksi Ayutthayan tekee 1600-luvulla eläneen kreikkalaisen seikkailijan, Constantine Phaulconin tarina. Phaulcon saapui Ayutthayaan köyhänä merimiehenä ja nousi kuninkaan lähimmäksi neuvonantajaksi – mistä eivät paikalliset aateliset pitäneet. Raunioiden lomasta voi edelleen löytää jälkiä Phaulconin seikkailuista.

Thaimaalainen ruoka

Monelle riittäisi Thaimaahan matkustamisen syyksi jo yksin ruoka. Missään muualla thaimaalainen ruoka ei ole yhtä herkullista – ja halpaa – kuin kotimaassaan. Thaimaalaisesta ruuasta oppii osallistumalla reissullaan päivän leppoisalle kokkikussille (sopivat aloittelijoille).

Voit jättää väliin Thaimaan-matkalla

Chiang Mai. Pohjois-Thaimaan keskus ja Thaimaan toiseksi tunnetuin kaupunki on ihan mukava paikka, mutta ei oikeastaan mitään kovin erikoista. Liian iso ollakseen viehättävä ja liian pieni ollakseen kiehtova metropoli. Chiang Mai on hyvä paikka osallistua kokkikursseille tai harjoitella thaihierontaa, mutta suuret elämykset kaupungista puuttuvat.

Chiang Mai on kuitenkin hyvä risteysasema, josta lähteä kiertämään Pohjois-Thaimaata omin päin moottoripyörällä tai skootterilla.

Vuoristolaisvaellukset. Pohjois-Thaimaa tuli parikymmentä vuotta sitten tunnetuksi vuoristolaisistaan ja näiden värikkäistä perinneasuista. Noin 100 000 matkailijaa käy vuosittain Thaimaassa heimojen kylissä vaeltamassa, joten turha odottaa kovin eksoottista ja autenttista elämystä. Jos on kiinnostunut vuoristolaisten kulttuurista, kannattaa suunnata mieluummin Burmaan, Laosiin tai Vietnamiin.

Hua Hin ja Pattaya. Phuketin ohella Thaimaan tunnetuimpia rantakohteita. Bangkokin vieressä sijaitsevat kaupunkimaiset rantakohteet ovat erinomaisia golfinpeluuseen – molemmissa kohteissa on paljon hienoja kenttiä – mutteivät tunnelmaltaan kovin paratiisimaisia.

Hua Hinin tai Pattayan rannat eivät pärjää Phuketille, ja seksiturismikin alkaa olla Hua Hinissa Phuketia näkyvämpää (lukuun ottamatta Phuketin yöelämän keskusta Patong Beachia), Pattayasta nyt puhumattakaan.

Jos kerran matkustaa Thaimaahan asti, kannattaa samalla vaivalla suunnata kauemmaksi Bangkokista.

Thaimaa-oppaita ja matkalukemista Thaimaan matkalle

Mondo Matkaopas Thaimaa -matkaoppaan painokset ovat loppuneet kirjakaupoista. Toinen kotimainen Thaimaa-klassikko on Suomalainen matkaopas Thaimaa mutta senkin painos on loppunut. Suomeksi on edelleen saatavilla Thaimaa taskussa, josta on tullut vuonna 2016 uusi painos.

Matka ja lennot Thaimaahan

Thaimaa on suomalaisten rakastama pakettimatkakohde, mutta Thaimaassa on myös älyttömän helppo matkustaa omatoimisesti.

Pakettimatkoja Thaimaahan järjestävät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot.

Thaimaahan on tarjolla myös kiertomatkoja. Yksi loistava matkatarjous vie 12 päivän ajaksi Thaimaan upeimpiin rantakohteisiin: Phuketista Ko Phi Phin saarelle, Krabiin ja Khao Lakiin. Matka sisältää lennot, majoitukset ja liikkumisen paikan päällä eikä edes maksa maltaita (Kiertomatka: Thaimaan parhaat rannat alk. 1259 e/hlö).

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden tarjouksia Thaimaahan.

Thaimaan vinkit ja kokemukset

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkit ja kokemukset Thaimaan-matkalle. Oletko samaa vai eri mieltä kanssamme Thaimaan parhaista elämyksistä?

EI KOMMENTTEJA