Kanchenjunga ja rottien hyökkäys

A.Ostrovsky, Flickr CC

Darjeelingissa pääsee vaeltamaan Intian ja Nepalin rajalla kulkevalle Singalilan reitille. Maailman kolmanneksi korkein vuori, Kanchenjunga, on unohtumaton näky – mutta ikävä kyllä myös rottalauman öinen hyökkäys jää elävästi mieleen.

Teksti Ville Palonen

Tonnin painoinen kamerareppu sai aluskerrastoni kastumaan hiestä läpimäräksi. Askel kerrallaan, kiduttavan hitaasti, tallustin ylös lumen peittämää polkua. 3500 metrin korkeudessa odotti Sandakphu, yksi Intian ja Nepalin rajalla kiemurtelevan Singalilan harjanteen pikkukylistä.

Harjanteeseen takertuneet pilvet peittivät komeat vuoristomaisemat, mutta oli pilvistä jotain hyötyäkin: ne piilottivat armeliaasti viimeisen – ja jyrkimmän – nousun.

Pilvet piilottivat armeliaasti viimeisen – ja jyrkimmän – nousun.

Seitsemäntoista kilometrin puurtamisen jälkeen vain tyttöystäväni kannustus piti minut liikkeellä: ”Kaksi kilometriä! Matkaa huipulle on enää saman verran kuin kotoasi Ravintola Rytmiin.” Tuskien taival tuntui enemmänkin hoipertelulta kantakapakasta takaisin kotiin.

Rottien yö

Perillä vuoren huipulla ei odottanut kylmä olut, vaan haalea riisi-linssikeitto-illallinen. Teetupa toimi myös hotellina. Saimme jääkylmän huoneen, jonka lautaseinistä kaikui rottalauman pahaenteinen rapina. Piilotimme vaelluseväämme – rusinat ja keksit – parhaamme mukaan ennen kömpimistä makuupusseihin.

Viimeinen ylämäki oli imenyt mehut pois, eikä nukkumattia tarvinut odotella. Varmuuden vuoksi laitoin vielä korvatulpat. Siksi en herännyt tyttöystäväni kauhunhuutoihin.

En herännyt tyttöystäväni kauhunhuutoihin.

Aamulla sain tietää, että utelias rotta oli kiivennyt yöllä hänen kasvoilleen. Minä olin nukkunut kuin tukki, joten tyttöystäväni oli saanut pärjätä omillaan. Kun otsalampun pattereista oli loppunut virta, hän oli valvonut kynttilän valossa.

Intia_rotta_2

Kanchenjunga, maailman kolmanneksi korkein vuori

Kun jatkoimme patikointia, yön kauhunhetket palkittiin kuuran kuorruttamilla maisemilla. Näkymät kruunasi maailman kolmanneksi korkein vuori, 8586 metriin kohoava Kanchenjunga.

Nouseva aurinko värjäsi jättiläisen profiilin punaiseksi. Vuori näytti pilvipedin päällä loikoilevalta Buddhalta, joka veteli autuaasti sikeitä rottien ulottumattomissa.