Lontoon nähtävyydet – koe ainakin nämä upeat elämykset

Paras näkymä Thames-joen varrella aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millenium Wheel). Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Lontoon nähtävyydet ovat maailman huippuluokkaa – eikä mitään vähempää voisi odottaakaan entiseltä maailman pääkaupungilta.

Nähtävyyksiä on Lontoossa niin paljon, että valitsimme alle nähtävyyksistä tärkeimmät, todelliset maailman luokan ihmeet, jotka on koettava ainakin kerran elämässä.

Lontoon upeista museoista kerromme omalla sivullaan.

Tower of London ja Englannin kruununkalleudet

Tower of London eli Lontoon Tower on Lontoon Thames-joen näkymiä hallitseva keskiaikainen linna. Pohjimmiltaan linna on kuin valtava kassakaappi. Se suojelee Ison-Britannian kruununkalleuksia, jotka kuuluvat maailman arvokkaimpiin aarteisiin.

Britannian kruununkalleuksien ihailu onkin vierailun kohokohta, vaikka linnassa on paljon muutakin kiehtovaa nähtävää.

Linnan ydinosa, Valkoinen torni, rakennettiin jo vuonna 1078 kuninkaalliseksi palatsiksi ja suojaamaan Lontoota hyökkäyksiltä. Siitä asti Tower of London on sijainnut keskellä Englannin historiaa.

Linnan tarinoista koskettavin kertoo kahdesta prinssistä, kuningas Richard III:n veljenpojista, jotka kuningas vangitutti linnan vesitorniin suojellakseen omaa valtaansa.

Prinssejä ei sen kuumin nähty, kunnes 300 vuotta myöhemmin kahden lapsen ruumiit löydettiin puuarkusta linnan portaikon alta.

Westminster Abbey – Englannin Kuka on kukin -kirkko

Lontoon toinen huippuluokan historiallinen nähtävyys on keskiaikainen kirkko Westminster Abbey. Kirkko on Brittein saarten henkinen keskipiste ja oma pantheon: täällä kruunataan Englannin kuninkaat, ja tänne on haudattu monet Ison-Britannian historian tärkeimmistä henkilöistä.

Jokaisen matkailijan pitäisi käydä Westminster Abbeyssa jo senkin takia, että kirkossa on myös tutkimusmatkailija David Livingstonen hauta (tosin hänen sydämensä haudattiin puun juurelle Afrikkaan).

Tower Bridge, yksi maailman kuuluisimmista silloista

Tower Bridge, Lontoo. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Lontoon Towerin vieressä Thames-joen ylittävä Tower Bridge on maailman kuuluisimpia siltoja ja Lontoon parhaiten säilyneitä viktoriaanisen ajan muistomerkkejä.

Trafalgarin aukio ja Horatio Nelsonin patsas

Lontoon kuuluisin aukio Trafalgar Square eli Trafalgarin aukio juhlistaa meritaistelua, joka synnytti Britti-imperiumin.

Suureellisen, viktoriaanisen aukion keskellä kohoaa huimaavan korkea pylväs, jonka päällä seisoo Horatio Nelson kuin taivaisiin astuneena. Nelson on pylvään päällä niin korkealla, ettei hahmoa pysty edes kunnolla näkemään, näkemään miestä myytin takana.

Nelson oli Ison-Britannian suurvalta-ajan suurin sankari, amiraali, joka löi Trafalgarin meritaistelussa 21.10.1805 Napoleonin ranskalais-espanjalaisen laivaston ja nosti Britannian maailman johtavaksi merimahdiksi.

Sama taistelu myös koitui Nelsonin kohtaloksi: hän haavoittui taistelussa kuolettavasti.

Nelson on Isossa-Britanniassa edelleen niin rakastettu hahmo, että hänen hahmoonsa törmää monessa museossa muun muassa Nelsonille kuuluneiden esineiden muodossa. Horatio Nelsonin luodin läpäisemä takki on esimerkiksi vitriinissä Lontoon National Maritime Museumissa.

Trafalgarin aukiolla Nelsonin pylvästä vartioivat neljä komeaa leijonapatsasta. Katsele leijonia tarkasti: niiden sanotaan innoittaneen C. S. Lewisia kirjoittamaan Narnia-romaaneihinsa Aslan-leijonasta.

Lontoon City – se on pelkkää bisnestä

Lontoon City on yksi maailman bisneskeskuksista. Cityssä aamuisin hauska imeä itseensä dynaamista energiaa, kuinka ihmiset kiiruhtavat ketjukahviloiden kautta työpaikoilleen – tekemään rahaa.

Cityn pankkirakennuksista kuuluisin on Kurkuksi (The Gherkin) kutsuttu, fallinen lasipilvenpiirtäjä 30 st Mary Axe.

Kiehtovin talo on kuitenkin vakuutusyhtiö Lloydsin pääkonttori, joka on täyttä scifiä. Tällaista rakennusta näkee harvoin: vuonna 1986 valmistuneen Lloyds Buildingin ilmastointiputket ja hissit ovat näkyvillä talon julkisivussa.

Lloyds edustaa ns. bowellism-suuntausta, jossa rakennuksen sisälle tavallisesti piilotetut ”sisuskalut” paljastetaankin rakennuksen julkisivussa. Rakennus sai suojeluarvon ennätysajassa, jo 15 vuotta valmistumisensa jälkeen.

City muuttaa jatkuvasti muotoaan, kun Lontoon kalleimmalle tonttimaalle rakennetaan uusia pilvenpiirtäjiä. Viimeksi Cityssä on kohahduttanut Walkie Talkieksi nimetty pilvenpiirtäjä, jonka purkamista alettiin toivoa heti sen valmistumisen jälkeen.

British Library ja kuuluisuuksien raapustukset

British Libraryn, Britannian kansalliskirjaston, tylsän julkisivun taakse kätkeytyy yksi Lontoon kiehtovimmista nähtävyyksistä. British Libraryssa on yksi huone täynnä arvokkaita käsikirjoituksia Da Vincin muistiinpanoista John Lennonin käsin kirjoittamaan Help-kappaleen sanoitukseen.

Yhteistä kaikille esillä oleville neroille tuntuu olevan se, että heidän käsialastaan on liki mahdoton saada selvää.

Päiväretkiä Lontoosta

Lontoosta on helppo tehdä päiväretkiä monille Englannin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Päiväretken päässä ovat niin Stonehenge, Windsorin linna kuin yliopistokaupungit Oxdord ja Cambridge.

J. R. R. Tolkienin ystävien kannattaa harkita retkeä myös Birminghamiin, jossa fantasiakirjailija vietti lapsuutensa. Tolkien ammensi lapsuutensa maisemista ideoita ja visioita mestariteokseensa Taru sormusten herrasta.

Voit varata kätevästi netistä Lontoon kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi