Lontoon museot

Natural History Museum on kuin luonnolle omistettu katedraali. Kuva: Franco Folini, Flickr CC
Natural History Museum on kuin luonnolle omistettu katedraali. Kuva: Franco Folini, Flickr CC

Jos maailmassa on yksi kaupunki, jossa kannattaa käydä museoissa, se on Lontoo. Vastaavia aarteita ei muualta löydy: tutkimusretkien aika ajoittui Britti-imperiumin kultakauteen ja maailman mahtavimman maan pääkaupunkiin pystyttiin ”ryöväämään” melkein mitä vaan ympäri maailmaa.

Ja kuin takaisin maksuna Lontoon upeimmat museot ovat ilmaisia.

Ja vaikka Britti- imperiumi on ollut ja mennyt, voi museoissa aistia sen nerokkuuden, jota imperiumin rakentamiseen on aikoinaan tarvittu. Missään maailmassa ei museoita järjestetä yhtä nerokkaasti ja elämyksellisesti kuin englannissa. Museot ovat Lontoossa silkkaa neroutta.

Lontoota voikin hyvällä syyllä kutsua maailman museopääkaupungiksi.

British Museum

British Museum on maailman huikein museo. Piste. Museoon kerättiin maailman arvokkaimpia muinaisaarteita britti-imperiumin kulta-aikana, jolloin muinaisaarteita oli vielä runsaasti löydettävissä.

Nähtävää on valtavasti. British Museumista löytyy niin Rosettan kivi kuin kaikkein kauneimpana pidetty Pääsiäissäären Moai-patsaskin.

British Museumissa on myös palasia Antiikin seitsemästä ihmeestä. Museon kokoelmiin kuuluu niin Halikarnassoksen mausoleumin patsaita kuin Artemiin temppelin veistoksia.

Museon aarteista kiistanalaisimmat liittyvät nekin Seitsemään ihmeeseen. British Museumin kokoelmissa ovat Ateenasta Parthenonin temppelistä tuodut ns. Elginin marmorit.

Marmoripatsaat on veistänyt Feidias, joka vastasi myös sittemmin kadonneen Zeuksen patsaan, yhden antiikin seitsemästä ihmeestä. Kreikka on tulisesti vaatinut patsaiden palauttamista Ateenaan.

Natural History Museum

Natural History Museum on Lontoon toinen museo, jota ei saa missään nimessä jättää väliin. Jo rakennus lumoaa: se on kuin luonnolle omistettu katedraali.

Museossa perinteinen tunnelma kohtaa ihastuttavalla tavalla uusista uusimman museotekniikan.

Kohokohtia on tietenkin näyttely dinosauruksista – tämä on museo, josta dinosaurukset ovat saaneet nimensäkin, Natural History Museumin perustajalta Richard Owenilta.

Aikaa kannattaa varata reippaasti myös museon Treasure Gallery -osuuteen, jossa esitellään hyvin tarinallisesti kokoelmien kiehtovimpia luonnonaarteita, kuten maailman vanhinta lintufossiilia.

Victoria and Albert Museum

Huikea museo tämäkin, täynnä aarteita ja uskomatonta kauneutta ympäri maailmaa. Niin onkin sopivaa, sillä Victoria ja Albert -museo perustettiin sivistämään kansaa ja vähentämään kansan brutaalisuutta altistamalla museokävijät kauneudelle.

Sisustustaiteen museo olikin maailman ensimmäinen, jossa oli valot: niin työmiehet saattoivat nauttia museon kokoelmista myös illalla töidensä jälkeen.

Nähtävää on valtavasti, Lontoon museoille tuttuun tapaan. Museokävijä voi keskittyä etsimään museosta itseä kiinnostavia aiheita.

Lähi-idän galleriasta löytyy esimerkiksi yksi maailman upeimmista matoista. Kokemuksesta tekee entistä vaikuttavamman se, että mattoa valaistaan aina vain 10 minuuttia kerrallaan. Muun ajan matto on pimeydessä ja kadottaa kaikki värinsä; matto ikään kuin muuttuu tavalliseksi ”rievuksi” ja herää aina henkiin kun valot sytytetään, sen värit ja upeat koristelut heräävät eloon.

Mattoa katsoessa voi kokea harvinaisen elämyksen, nähdä itse täydellisyyden, kuten maton vuonna 1893 hankkinut William Morris kuvasi. Matto on kaunis ja koristeellinen mutta täydellinen: mitään ei ole liikaa eikä liian vähän. Matto on täydellisessä tasapainossa.

Victoria and Albert Museumissa on myös kopea kipsivaloskokoelma, jossa voi käydä ihastelemassa myös kopiota Michelangelon David-patsaasta.

Victoria and Albert Museum viekin katsojan suurten kysymysten äärelle: Miksi arvostamme niin paljon aitoa taidetta vaikka kopio voisi olla yhtä kaunis?

Museum of London

Maailman entisellä pääkaupungilla on tietenkin kiehtova historia, ja Museum of London on loistava paikka käydä siihen tutustumassa.

Museossa kuljetaan Lontoon esihistoriasta (jättimäisten härkien pääkalloja) roomalaisten Londoniumin kautta keskiajalle, mustan surman ja Lontoon suuren palon traagisiin vuosiin (perättäisinä vuosina tapahtuneista katastrofeista on molemmista hyvät videot) ja viktoriaanisen Lontoon kujille ja putiikkeihin.

Museo on täynnä mielenkiintoisia anekdootteja, kuten vaikkapa se, että miehensä Albertin kuoleman jälkeen kuningatar Viktoria vetäytyi pitkäksi aikaa julkisesta elämästä.

Kunnes parinkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen kuningatar ilmestyi vihdoin taas julkisuuteen – käydessään katsomassa Lontooseen saapunutta Buffalo Bill Circusta.

Tate Modern

Lontoon taidemuseoista kiehtovin on Tate Modern. Museolla on tosin niin laajat kokoelmat, etteivät ne kaikki mahdu kerralla esille: itseä kiinnostavimmat teokset eivät välttämättä ole aina esillä.

Tilanne saattaa korjaantua rakenteilla olevan uuden lisärakennuksen myötä.

Mutta vaikka joku hartaasti odotettu suosikki jäisi näkemättä, on vierailu Tate Modernissa aina elämys, jos ei muuten niin komean rakennuksen, entisen voimalaistoksen vuoksi.

Museon sydän on valtava turbiinihalli, jossa on aina esillä jokin megalomaanisen kokoinen taideteos.

National Portrait Gallery

Jos brittihistoria kiinnostaa – ja ketäpä ei kiinnostaisi – on National Portrait Gallery yllättävänkin kiehtova kohde. Museon jokaiseen muotokuvaan tuntuu liittyvän joku mielenkiintoinen tarina.

On kuninkaiden rakastajattaria, Lontoon ensimmäinen tummaihoinen näyttelijä ja monta muuta. Yksi kiehtovimmista tarinoista liittyy Charles Brookeen, Borneon valkoiseen rajahiin, jonka muotokuva on myös nähtävillä.

Erityisen vaikuttava on Charles Darwinin muotokuva. Kun melkein kaikki muut kuuluisuudet poseeraavat muotokuvissaan itsetietoisina, näyttäytyy Charles Darwin surullisen hahmon ritarina. Hän tuijottaa katsojaa surullisilla silmillä pitkän partansa takaa, hartiat lysyssä.

Syynä on se, että Charles Darwinia piinasi lopun elämäänsä tunnontuskat: evoluutioteoriallaan hän koki murhanneensa Jumalan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi