Hongkongin nähtävyydet

Hongkongin suurimmat nähtävyydet ovat kaupungin hektinen tunnelma ja unohtumattomat pilvenpiirtäjämaisemat. Jos aika on kortilla, Hongkongista saa hyvän kuvan jo päivän tai parin vierailulla.

Star Ferry

Solar Star -lautta. Kowloon, Hongkong. Kuva: Zhu Difeng / Shutterstock.com

Hongkongin rakastetuin nähtävyys on matkustajalossi, joka on kulkenut Hongkongin bisneskeskustan ja Kowloonin väliä yli sadan vuoden ajan. Kahdeksan minuutin merimatkalta avautuvat upeat maisemat Hongkongin keskustaan, eikä kyyti maksa kuin paikallislipun verran.

Pilvenpiirtäjät

Hongkong nähtynä Victoria Peakilta. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock.com

Hongkongissa on enemmän pilvenpiirtäjiä kuin missään muussa kaupungissa: yli 1200 kappaletta (toisen laskutavan mukaan yli 3500), tuplasti enemmän kuin New Yorkissa. Parhaiten pilvenpiirtäjänäkymiä ihailee Victoria Peakilta tai Tsim Sha Tsuin rantabulevardilta Kowloonista.

Korkein pilvenpiirtäjistä on Kowloonin puolella sijaitseva ICC (International Commerce Centre). Vastapäätä Hongkongin puolella seisoo kaupungin toiseksi korkein, IFC2. Molemmat tornit näyttävät kaksi kertaa muita pilvenpiirtäjiä korkeammilta, ja yhdessä ne ovat kuin Hongkongin satamaa vartioivat Herkuleen pylväät.

Kaksikko saa muut pilvenpiirtäjät näyttämään mitättömän pieniltä, vaikka monet vanhemmistakin pilvenpiirtäjistä olivat valmistumishetkellään rakennustaiteen ihmeitä.

Monessa pilvenpiirtäjässä pääsee käymään sisällä. Yksi mielenkiintoisimmista on Patsaiden aukion laidalla sijaitseva HSBC-pankin päämaja, joka oli valmistuessaan maailman kallein rakennus.

Avenue of Stars ja Bruce Leen patsas

Bruce Leen patsas. Avenue of Stars, Hongkong. Kuva: Saiko 3p / Shutterstock.com

Avenue of Stars on Kowloonin rantabulevardi, jolta avautuvat upeat maisemat lahden yli Hongkongin liikekeskustaan.

Nimensä rantabulevardi on saanut maassa olevista tähdistä, jotka kunnioittavat Hongkongin elokuvamaailman tähtiä.

Bulevardilla on useita museoita, Star Ferryn terminaali ja Bruce Leen patsas. Kungfu-elokuvien tähti Bruce Lee poseeraa fanittajiensa keskuudessa pronssiset lihakset kiristellen, mutta museota hän ei ole kotikaupunkiinsa saanut.

Symphony of Light

Kello kahdeksalta illalla Hongkongin pilvenpiirtäjät saavat seinilleen valoshow’n, jota voi seurata niin Hongkongin kuin Tsim Sha Tsuinkin puolelta. Kovin kummoinen valoshow ei kuitenkaan ole.

Hienoimmat valot ovat Hongkongin korkeimman pilvenpiirtäjän ICC:n seinässä, jota pitkin leijailee lehtiä, pilviä, sydämiä ja lampaita. ICC:n oma valoshow alkaa jo heti pimeän laskeuduttua, joten sen nähdäkseen ei tarvitse osottaa Symphony of Lightin alkamista.

Mid-Levels Escalators

Hongkongissa voi kulkea maailman pisimpiä ulkoilmassa olevia rullaportaita pitkin. Kuva: Benny Marty / Shutterstock.com

Tuskinpa missään muualla nykymaailmassa on vastaavaa. Jyrkälle rinteelle kasvaneessa Hongkongissa ei käytetä rullaportaita ainoastaan ostoskeskuksissa ja metroasemilla, vaan Mid-Levels Escalatorin nimellä kulkevat, 800 metriä pitkät rullaportaat, nousevat ulkoilmassa keskustan halki.

Aamuisin ne rullaavat alaspäin vieden ihmisiä töihin, lopun ajan päivästä ne kulkevat ylöspäin. Portaiden ympärillä kukoistaa trendikäs SoHon kaupunginosa, jossa on rinnakkain pastellinsävyisiä tapasravintoloita, eteerisiä vesipiippubaareja, designputiikkeja, antiikkikauppoja ja taidegallerioita.

Rullaportaat alkavat Centralista Des Voeux Roadilta.

Mong Kok

Kowloonissa sijaitsevaa Mong Kokia sanotaan maailman tiheimmin asutuksi alueeksi, ja iltaisin alueella vellova ihmismeri onkin aikamoinen nähtävyys.

Metroasema Mong Kok.

Stanley

Stanley Beach, Hongkong. Kuva: eWilding / Shutterstock.com

Viehättävässä merenrantakylässä on mukava rantabulevardi, suosittu matkamuistotori ja kolonialismin ajalta periytyvä Murray House. Parasta taitaa kuitenkin olla bussimatka Centralista Stanleylle – Hongkongin kukkuloiden yli vievä bussiajelu käy sightseeing-kierroksesta.

Bussi nro 6 Stanleyhyn lähtee Exchange Sqaurelta läheltä Star Ferryn Centralin terminaalia.

Dialogue in the Dark

Jännässä näyttelyssä pääsee katsomaan Hongkongia sokean silmin. Sysipimeässä museossa muut aistit terästäytyvät. Museota kierretään sokeainsauvan ja näkövammaisten oppaiden avulla. Koettavana on muun muassa simulaatiot Star Ferry -ajelusta, supermarketista ja metsäpolusta.

Englanninkielinen kierros pitää varata ennakkoon.

Saaret

Hung Shing Yeh -ranta. Lamman saari, Hongkong. Kuva: eWilding / Shutterstock.com

Jos Hongkongin klaustrofobiset kaupunkimaisemat alkavat ahdistaa, on aika suunnata saarille, joilla on hiekkarantoja, vaelluspolkuja ja viihtyisiä kalaravintoloita.

Saarista suurin on Lantau, jolla sijaitsee lentokentän lisäksi Disneyland ja viihtyisä kalastajakylä Tai-O. Yksi viihtyisimmistä saarista on Lamma, jonka läpi kulkee mainio vaelluspolku.

Cheung Chau tunnetaan hippihengestään. Toukokuussa Cheung Chaulla vietetään Cheung Chau Bun -festivaalia, jonka aikana kilpailijat kiipeävät bambusta tehtyihin torneihin, joiden huipulla on kiinalaisia pullia.

Biitsit

Tai Long Wan -ranta. Sai Kung, Hongkong. Kuva: Amrit Bharadwaj / Shutterstock.com

Kukaan tuskin tulee Hongkongiin varta vasten rantalomalle, mutta vierailu Hongkongin biitseillä paljastaa kaupungista uuden, rennomman puolen. Ja hienoimmat biitsit – kuten syrjäinen Tai Long Wan – ovat oikeasti maailmanluokan hiekkarantoja. Lue lisää Hongkongin hiekkarannoista.

Lue lisää: Hongkongin rannat

Vaelluspolut

Hongkong. Kuva: Ekaphon Maneechot / Shutterstock.com

Hongkongin luonnonsuojelualueilla kulkee yli sata kilometriä merkittyjä vaelluspolkuja. Yksi suosituimmista on Dragon’s Back Trail, joka kulkee metsäisillä kukkuloilla Hongkongin saarella. 10 kilometrin polku lähtee kätevästi Peakin näköalatasanteelta ja kulkee pitkin Pok Fu Lamin luonnonpuistoa.

Peak Tramillä ylös näköalatasanteelle, vaelluspolku alkaa heti tien toiselta puolen.

Jätti-Buddha

Ngong Ping -kaapelihissi, taustalla jättämäinen Buddhan patasas. Hongkong. Kuva: Patrick Foto / Shutterstock.com

Lantaulla sijaitsevalla pronssisella Tian Tan Buddha -patsaalla on kokoa 34 metriä. Ylös vie kaapelirata, jolta avautuvat huikeat näkymät. Kaapeliradan päätepisteestä pitää vielä kavuta 268 porrasta.

Walled City

Kowloonin Walled City, ”Linnoitettu kaupunki”, oli vuosikymmenien ajan Hongkongin pahamaineinen slummi, infernaalisen täyteen ahdettu kortteli, kaupunki kaupungissa, jonne viranomaisilla ei ollut asiaa. Kortteli purettiin 1994 ja nyt sen paikalla on rauhallinen, Qing-dynastian tyylinen puisto, jossa on pieni mutta kiehtova näyttely slummin elämästä.

Metrolla asemalle Lok Fu, sieltä Exit A:n vierestä bussi 11D.

Duk Ling -junk-risteilyt

Hongkongin vesillä voi tehdä risteilyn perinteisellä zdonkki-purjealuksella. Kuva: Efired / Shutterstock.com

Punapurjeinen Duk Ling on Hongkongin viimeinen autenttinen junk-vene, jollaiset aikoinaan täyttivät Hongkongin sataman. Vene lähtee Kowloonin Avenue of Stars -rantabulevardilta (risteilyt 100 HKD).

Huvipuistot

Hongkongissa on kaksi kilpailevaa huvipuistoa: Ocean Park ja Disneyland. Monen mielestä puistoista parempi on Ocean Park – Disneyland kun on pienin sarjassaan ja yleensä tupaten täynnä mannerkiinalaisia kotimaanturisteja. Ocean Parkissa on sekä huikeita huvipuistolaitteita että komea meriakvaario.

Nunnaluostari Chi Lin ja Nan Lian Gardens

Nunnaluostari ja sen yhteydessä oleva hieno, kiinalainen mietiskelypuutarha ovat rauhan keitaita kaupungin keskellä. Puusta tehtyä nunnaluostaria ympäröivät valtavat talokolossit – yhdistelmästä tulee aikamoinen ying ja yang -olo.

Metropysäkki Diamond Hill, Exit C2 Hollywood Plaza -ostoskeskukselle, jonka edestä opastekyltit johtavat perille.

Hong Kong Park ja eläintarha

Aivan keskustassa on Hong Kong Park, jossa on viihtyisä pieni Teemuseo (ilmainen) ja hieno lintupuisto, jossa voi suojaverkon alla bongailla vehreyden keskeltä monenlaisia upeita siivekkäitä.

Toinen kiinnostava keskustapuisto on pieni Hong Kong Zoo (ilmainen), jossa on monenlaisia apinoita – valtavia orangeja myöten. Eläintarhan yhteydessä toimii kasvitieteellinen puutarha.

Laukkakisat

Yksi hongkongilaisten rakastetuimmista harrastuksista on laukkakisoissa käynti. Vierailu kisailtaisin keskiviikkona Happy Valley Race Coursilla on elämys turistillekin. Happy Valleyn laukkaradalla kerääntyy 15 000 innokasta vedonlyöjää, ja raha vaihtaa omistajaa noin 80 miljoonan euron arvosta. Laukkaradan kiihkeästä tunnelmasta pääsee nauttimaan reilun kahden euron sisäänpääsymaksulla.

Metro Causeway Bay, lähdöt alkavat kello 19.15 ja päättyvät yhteentoista mennessä.

Museot

Huonot uutiset museoiden ystäville: mikään Hongkongin museoista ei rankkaa maailman mielenkiintoisimpien museoiden joukkoon. Muille se onkin sitten kaiketi hyvä uutinen – Hongkongissa voi hyvällä omalla tunnolla jättää museokierrokset väliin.

Museonälkänsä on helpointa tyydyttää Kowloonin rantabulevardilla, jolla sijaitsee useita museoita. Tiedemuseossa (Hong Kong Science Museum) pääsee kokeilemaan robotiikkaa ja virtuaalitodellisuutta käytännössä. Hong Kong Museum of Art  (suljettu torstaisin, sisäänpääsy noin euron) esittelee maalauksin kiivaasti muuttuvan metropolin menneitä kasvoja. Esillä on myös kiinalaista kalligrafiaa ja antiikkia.

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Heritage Museum esittelee Hongkongin perinteitä ja varhaista historiaa. Mielenkiintoisinta antia on Cantonese Opera Hall, jossa pääsee tutustumaan Pekingin oopperaan asujen ja esineiden kautta (1 Man Lam Road, Sha Tin, heritagemuseum.gov.hk. kiinni tiistaisin).

Elokuva-arkisto

Mitäpä olisi Hongkong ilman elokuviaan? Hongkongin elokuva-arkistossa järjestetään retrospektiivinäyttelyitä ja esitetään sekä ikimuistoisia Hongkong-pätkiä että kiinnostavia kansainvälisiä tuotantoja.

Hong Kong Film Archive, 50 Lei King Road, Sai Wan Ho.

Hongkongin lentokenttäkuljetus

Hongkongin lentokentältä pääsee keskustaan vain puolessa tunnissa. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 40 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Hongkongissa.

Katso lentotarjoukset Hongkongiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi