Marrakechin nähtävyydet

Ben Youssef Madrasa on historiallinen koraanikoulu Marrakechissa. Kuva: Freevideophotoagency / Shutterstock

Marrakechin parhaat nähtävyydet ovat historiallisia – mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että loma pitäisi viettää pölyisissä museoissa! Suurin osa Marrakechin kiehtovimmista nähtävyyksistä löytyy Medinasta, vilkkaasta ja eksoottisesta vanhasta kaupungista.

Medinan alue on melko kompakti, mutta sokkeloisilla kujilla ja basaareissa harhaillessa saa helposti kulumaan useammankin päivän. Marrakech tunnetaan ”Punaisena kaupunkina”, sillä suurin osa Medinan rakennuksista on värjätty punaisen eri sävyillä.

Suurimpien nähtävyyksien liepeillä on turistiryhmiä suorastaan kiusaksi asti, mutta Medinan syrjäisemmillä alueilla (vaikkapa louteiskulmassa olevassa Bab Doukkalassa) näkee yhä aitoa paikallista arkea.

Djemaa el-Fna – tarinankertojien tori

Auringon alkaessa laskea Djee el-Fna -aukiolle kokoontuu satoja ihmisiä. Kuva: Ser Borakovskyy / Shutterstock

Marrakechin kuuluisin nähtävyys on Djemaa el-Fna (Jemaa el Fna), avara aukio vanhankaupungin lounaislaidalla. Aukion nimi tarkoittaa ”kuolleiden kokousta”, sillä paikka toimi aikoinaan teloitusten näyttämönä. Nykyään Djemaa el-Fna -aukio kuhisee elämää: muusikkoja, akrobaatteja ja tarinankertojia.

Lue lisää Djemaa el-Fna -aukiosta.

Koutoubian moskeija – Marrakechin kuuluisin maamerkki

Koutoubian moskeija minareetteineen. Kuva: Ville Palonen

Aivan Medinan ulkopuolella, vain parin sadan metrin päässä Djemaa el-Fnasta, kohoaa Marrakechin kuuluisin maamerkki: 77 metrin korkuinen Koutoubian moskeijan minareetti.

Minareetin huipulla kimaltelevat kuparipallot edustavat kolmea abrahamilaista uskontoa: juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Pallojen vieressä keikkuu erehdyttävästi hirsipuuta muistuttava lipputanko, jossa heiluu profeetan vihreä lippu perjantaisin ja pyhäpäivinä.

Kuolemantuomioita Marokossa ei ole pantu täytäntöön vuoden 1993 jälkeen, mutta aikoinaan Jemaa el-Fna -aukio toimi julkisena teloituspaikkana.

Itse moskeijaan ei vääräuskoinen pääse kurkistamaan, kuten ei muihinkaan moskeijoihin Marokossa (paitsi Hassan II:n moskeijaan Casablancassa).

Souk – Marrakechin basaari

Qissaria eli katettu basaarikatu Marrakechissa. Kuva: Huang Zheng / Shutterstock

Marrakechin basaarialueen on väitetty olevan koko Afrikan suurin. Totta tai tarua, mutta aivan valtava se on. Souk (souq) eli markkina-alue venyy Djemaa el-Fna -aukiolta kapeiden katettujen kauppakujien eli qissarioiden sokkeloihin.

Basaarialueen aika rullaa eteenpäin yhtä verkkaiseen tahtiin kuin tuoreella mintulla kuormatut kärryt, joita aasit kiskovat. Sivukujilla harhaillessa alkaa tuntua, että maustekauppiaiden ja käsityöläisten seasta saattaisi vielä tänäkin päivänä löytyä lentävä matto tai taikalamppu.

Suosituimpia matkamuistoja ovat babouche-tohvelit ja 35 mausteesta (mm. kumina, pippuri, kardemumma, neilikka) tehty ras-al-hanout -sekoitus, jota voi käyttää kaikenlaisiin liharuokiin.

Lue lisää Marrakechin kauppakujista.

Tannery – Marrakechin nahkatehdas

Marrakechin tannery eli ”nahkatehdas”. Kuva: Ville Palonen

Medinan itälaidalta löytyy aukio, joka on täynnä betonista valettuja altaita ja niiden vieressä kohoavia nahkakasoja. Paikka on Bab Debbagh tannery, Marrakechin ”nahkatehdas”, jossa nautojen ja vuohien nahkoja käsitellään: liotetaan, parkitaan ja värjätään.

Tannery on äärimmäisen kiehtova, mutta ei sovi heikkohermoisille: haju on suorastaan kuvottava. Oppaaksi tarjoutuvat häslärit neuvovat auliisti, että löyhkää voi lievittää ”berberien kaasunaamarilla” eli nenän alla pidettävällä minttupuskalla!

”Opastetun kierroksen” hinta kannattaa sopia etukäteen – äläkä anna periksi tuumaakaan, kun vierailun päätteeksi häsläri vie sinut kaverinsa nahkakauppaan ja painostaa ostamaan vöitä, laukkuja ja muita (sinänsä laadukkaita) nahkatuotteita.

Ben Youssef Madrasa – Marrakechin kaunein koraanikoulu

Ben Youssef Medrasa on kauniisti koristeltu koraanikoulu Marrakechissa. Kuva: Ville Palonen

Ali Ben Youssef Madrasa on yksi koko Marrakechin kauneimmista historiallisista rakennuksista. Koraanikoulu perustettiin 1300-luvulla, mutta kohosi loistoonsa vasta 1500-luvun lopulla tapahtuneen kunnostuksen ja koristelun myötä. Aikanaan Ben Youssef Madrasa oli koko Pohjois-Afrikan suurin koraanikoulu, ja edelleen se on eräs upeimmista.

Madrasassa ei ole ollut opetusta aikoihin, vaan paikka on suosittu turistinähtävyys. Ikävä kyllä vieressä olevaa Ali Ben Youssefin moskeijaa voi ihailla ainoastaan ulkoa käsin.

Palais Bahia – Marrakechin palatsissa toimi myös sulttaanin haaremi

Bahia-palatsi on yksi Marrakechin suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Ville Palonen

Medinan etelälaidalla oleva Palais Bahia on toinen marokkolaisen arkkitehtuurin mestariteos. Palatsin rakentamisen aloitti 1860-luvulla sulttaanin suurvisiiri Si Moussa, ja koristelua jatkoi vuosisadan vaihteessa orjasta visiiriksi noussut Abu Ahmed.

Palais Bahiasta haluttiin tehdä hienoin palatsi maan päällä. Kerrotaan, että Marokon parhaat käsityöläiset rehkivät palatsin kimpussa kokonaiset 14 vuotta.

Palais Bahiassa toden totta riittää koristeellisia huoneita ja sisäpihoja. Täällä sijaitsi myös haaremi, jossa sulttaanien vaimot ja jalkavaimot elivät ylellisesti, mutta käytännössä vankeina. Palatsin ulkopuolella liikkuessaan he verhoutuivat tummiin kaapuihin, mutta muuten viettivät elämänsä muualta Afrikasta tuotujen eunukkien palvelemina ja vartioimina.

Sääli vain, että turisteja on tungokseksi asti. Ruuhkan helpottamiseksi kaikki vierailijat ohjataan kulkemaan palatsin huoneiden läpi samaan suuntaan.

Matkalla tulee vastaan monta kirjavin kaakelein koristeltua huonetta, joissa pysähdytään ottamaan lomaselfie eksoottista taustaa vasten.

Jardin Majorelle – Marrakechin ihmeellisin puisto

Jardin Majorelle -puutarhan suosituin poseerauspaikka on sinistä seinää vasten. Kuva: Ville Palonen

Suosiostaan huolimatta Jardin Majorelle on taianomainen: satakielet visertävät ja kyyhkyset kujertavat, ja tiheä bambumetsikkö suojaa keskipäivän paahtavalta auringolta. Puutarhan halki kiemurtelee kävelypolku, jonka varrella on kaktuksia, palmuja ja muita kasveja. Perimmäisestä nurkasta löytyy paikka, jonne muotilegenda Yves Saint Laurentin tuhkat on ripoteltu.

Jardin Majorellen vieressä on lokakuussa 2017 avattu Yves Saint Laurent -museo.

Lue lisää Jardin Majorellesta.

Lue lisää: Marrakech-matkaopas

Marrakechin retket ja kävelykierrokset

Voit varata kätevästi netistä Marrakechin kaupunkikierrokset ja päiväretket.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!