Turkin parhaat rannat

Oludenizin ranta Lyykiassa. Kuva: Mildax / Shutterstock

Turkki on suomalaisten rakastama rantakohde. Suurin syy taitaa olla Turkin rannoille tehtävissä edullisissa pakettimatkoissa. Monilla onkin mielikuva Turkin rantakohteista täysiverisinä turistirysinä, mutta halvan hintatason ei kannata antaa hämätä: parhaimmillaan Turkin rannat ovat pitkiä ja komeita. Rantojen lisäksi Turkin rantalomalla pääsee nauttimaan hyvästä ruuasta ja vieraanvaraisista ihmisistä.

Turkkiin tehdään pakettimatkoja useisiin rantakohteisiin. Kysymys kuuluukin, mikä niistä sopii parhaiten juuri omiin toiveisiin? Valintaa helpottamaan teimme vertailun Turkin rantakohteista.

Turkin rantakohteet voi jakaa kahteen alueeseen. Välimeren rannalla sijaitsevat Antalya, Alanya, Side ja Belek. Aluetta kutsutaan myös Turkoosiksi rannikoksi ja Turkin Rivieraksi. Parhaimmillaan merivesi onkin täällä ihanan kirkasta ja turkoosia, varsinkin Kekovan saaren edustalla.

Egeanmeren kohteita ovat Marmaris, Içmeler, Bodrum ja Kusadasi. Välimerellä rannat tapaavat olla komeampia, mutta Egeanmeren kohteiden vahvuutena on mahdollisuus tehdä retkiä upeille Efesoksen raunioille sekä Kreikan saarille kuten Rodokselle, Kosiin ja Samosiin.

Antalya – Turkin monipuolisin rantakohde

Turkki rannat
Konyaalti on Antalyan paras ranta. Kuva: Muratart / Shutterstock

Antalya on Turkin kiehtovimpia rantakohteita. Antalyan-lomalla pääsee nauttimaan niin huikeasta Konyaaltin rannasta kuin Antalyan tunnelmallisesta vanhastakaupungista, Kaleiçista. Retkiä voi tehdä vieressä sijaitseville antiikin ajan raunioille, kuten Aspendosin upealle amfiteatterille. Koko päivän retkellä ehtii myös kauempana sijaitsevalle kauniille Kekovan saarelle ja Demren eli antiikin ajan Myran upeille raunioille.

Turkin Rivieran keskuksessa riittää niin hyviä ravintoloita kuin yöelämääkin. Ostoksille pääsee sekä perinteisissä basaareissa että uusissa ostoskeskuksissa. Ja mikä parasta, paikallista tunnelmaa riittää, sillä matkailijat ovat vähemmistönä miljoonan asukkaan rantakaupungissa..

Matkustamiseen ei tuhraudu turhaa aikaa, sillä Antalyan kansainvälinen lentokenttä on vieressä.

Antalya sopii erityisen hyvin omatoimilomalle. Katso tarjoukset Antalyan hotelleihin.

Belek – Turkin paras ranta golfin peluuseen

Antalyan vieressä sijaitseva Belek on Turkin paras matkakohde golfin peluuseen. Belekin ympäristössä on yli kymmenen hyvätasoista golfkenttää. Antalyan lentokentälle on vain puolen tunnin ajomatka, eikä Antalyan kiehtovaan vanhaankaupunkiinkaan kestä paljoa kauemmin.

Katso tarjoukset Belekin hotelleihin.

Side – historiaa ja kauniita rantoja

Turkki Side
Rantojen lisäksi Siden-lomalla pääsee nauttimaan tunnelmallisista antiikin raunioista.

Antalyan ja Alanyan puolivälissä sijaitseva Side on Turkin mukavimpia lomakohteita: Sidessä pitkät rannat yhdistyvät sulassa sovussa antiikin ajan raunioihin, joita on vähän siellä täällä. Siden vanhakaupunkikin on tunnelmallinen.

Side on myös idyllisen pieni verrattuna paljon vilkkaampiin Antalyaan ja Alanyaan – keskustassa melkein kaikki on kävelymatkan päässä. Toisille taas pienuus voi toki tarkoittaa myös tylsyyttä. Eli jos olet vauhdikkaan loman perään, suuntaa toisaalle. Side sopiikin hyvin perhelomalle. Siden hotellit tapaavat olla hyvätasoisia ja varustettuja hienoilla uima-altailla.

Muista juoda paljon granaattiomenamehua: vanhalla Anatolian kielellä Side tarkoittaa granaattiomenaa.

Alanya – Turkin suosituin rantakohde

Turkki parhaat rannat
Alanyassa sijaitseva Kleopatran ranta on Turkin kuuluisimpia hiekkarantoja.

Alanya taitaa olla Turkin suosituin rantakohde – ainakin suomalaisten keskuudessa. Alanyan rannat ovat pitkiä ja komeita. Nähtävyytenä on rantakaupungin yllä kohoava vanha linnoitus. Yöelämä on vilkasta ja ostosmahdollisuudet hyvät.

Alanya sijaitsee Turkin Rivieran itäpäässä. Matkaa Antalyan alueen nähtävyyksille kertyy varsin paljon: Sideen on tunnin ajomatka, Antalyaan lähes kaksi tuntia.

Katso tarjoukset Alanyan hotelleihin.

Marmaris, Içmeler ja Turunç – rantakohteiden klassikko

Turkki Marmaris
Turuncin tunnelmia Marmariksen vieressä.

Linnoituksen ja lähes suljetun lahden suojaama Marmaris on Turkin rantakohteiden klassikko. Marmariksen keskusta on kokenut viime vuosina kasvojen kohotuksen, ja Marmariksesta on tullut varsin viihtyisä lomakohde. Kannattaa tosin huomioida, että Marmaris on kaupunkimainen rantakohde: keskustan reunustama ranta on pitkä muttei erityisen nätti.

Saman lahden rannalla sijaitsevat Içmeler ja Turunç ovat kooltaan Marmarista pienempiä ja idyllisempiä kyliä. Tosin niidenkään rannat eivät ole erityisen säväyttävät. Jos aikoo lomailla Marmariksen alueella, kannattaakin panostaa hotelliin hyvällä uima-altaalla. Perheitä Marmariksen alueelle houkuttelevat kaksi vesipuistoa.

Mamarikselta kulkee päivittäin lautta Rodokselle (45 minuuttia).

Katso tarjoukset Marmariksen hotelleihin.

Bodrum – Turkin tyylikkäin rantakohde

Borumin satama ja linnoitus. Kuva: Tomasz Czajkowski / Shutterstock

Egeanmeren rannikolla sijaitseva Bodrum on Turkin rantakohteista tyylikkäin, hyvä paikka yhdistää ranta- ja kaupunkiloma (painotus jälkimmäisellä). Täällä viihtyvät Turkin rikkaat ja kauniit lomailemassa Bodrumin hotelleissa ja istumassa iltaa huippuluokan ravintotoissa. Nuoria vetää Bodrumiin vilkas yöelämä.

Bodrumin merelliset maisemat kruunaa sataman vieressä kohoava, ristiretkeläisten vuonna 1402 rakennuttama Pyhän Pietarin linnoitus. Linna on kiehtova kohde: se on yksi hienoimmista ristiretkeläisten linnoista ja rakennettu kivistä, jotka kuuluivat alun perin Halikarnassoksen mausoleumiin, yhteen antiikin seitsemästä ihmeestä.

Bodrumista on helppo myös lähteä lautalla saarihyppelemään Kreikan saarille, joista esimerkiksi Kos sijaitsee aivan Bodrumin vieressä.

Kusadasi – Turkin paras rantakohde nähtävyyksien ihailuun

turkki nähtävyydet
Efesos on yksi parhaiten säilyneistä antiikin kaupungeista.

Kuşadası on etenkin turkkilaisten suosima lomakohde – Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, Izmiriin, on vain reilun tunnin ajomatka. Varsinkin viikonloppuisin Kusadasin rannat voivatkin olla hyvin vilkkaita.

Kusadasin suurin vetonaula rantakohteena on mahdollisuus tehdä päiväretki upeille Efesoksen raunioille, joille on ajomatkaa vain puolisen tuntia. Vaikka Kusadasi sijaitsee Turkin rantakohteista lähimpänä Pamukkalen upeita kuumia lähteitä, kertyy niille silti ajomatkaa Kusadasistakin lähemmäs kolme tuntia.

Bodrumiin on matkaa kaksi tuntia. Samosin saarelle on päivittäinen lauttayhteys (45 min).

Ihasteltavaa riittää myös Kusadasin vanhassakaupungissa, jossa on säilynyt rakennusperintöä ottomaanien ajalta.

Katso tarjoukset Kusadasin hotelleihin.

Turkin kaunein ranta

Turkin rannat
Lyykialaisten tiellä voi pistäytyä myös kuvankauniilla Kaputas Beachilla.

Vaan mikä on Turkin kaunein ranta? Turkissa on myös todellisia paratiisirantoja, joissa riittää rauhaa ja kristallinkirkasta vettä. Mutta ne eivät sijaitse Turkin suosituimmissa rantakohteissa, vaan luonnonrauhassa Lyykialaisten tien varrella matkalla Fethiyestä Demreen.

Lyykialaisten tien varrelta löytyy Turkin todellinen Turkoosi rannikko, upea lomakohde itsenäiselle matkailijalle. Kuvankauniita rantoja ovat esimerkiksi Ölydeniz ja Kaputas.

Alueen rannoista voi saada maistiaisen käymällä Antalyasta pitkällä päiväretkellä Kekovan saarella.

Matkatarjoukset Turkin rantakohteisiin

Pakettimatkoja Turkin rantakohteisiin järjestää suurin osa suomalaisista matkatoimistoista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!