Kenian parhaat safarikohteet

Masai Mara, Kenia. Kuva: Ville Palonen

Kenia on aika lailla täydellinen kohde safareille. Kenian luonnonpuistoissa on hyvä mahdollisuus nähdä koko Afrikan suuri viisikko: leijona, leopardi, puhveli, sarvikuono ja norsu. Big Fiven voi nähdä jopa yhden päivän aikana.

Vaikeinta on leopardin bongaaminen, kaikki muut majesteetilliset eläimet näkee taatusti käymällä Masai Maran ohella Nakurujärvellä ja Lake Naivashassa.

Kenian muita upeita safarikohteita ovat Amboseli,  Samburu ja Tsavo.

Keniaan tekevät safarimatkoja monet suomalaiset matkatoimistot, mutta safarit voi järjestää myös paikan päällä Nairobin matkatoimistoissa.

Masai Maran leijonat

Masai Mara, Kenia. Kuva: Ville Palonen

Kenian legendaarisin safarikohde on Masai Maran luonnonpuisto. Maasai Mara National Reserve tunnetaan parhaiten kolmesta asiasta: kissapedoista (etenkin leijonalaumoista), vuosittaisesta heinä-syyskuussa tapahtuvasta eläinten suuresta vaelluksesta (the great migration), sekä karjankasvatuksesta ja sotataidoistaan tunnetusta maasai-kansasta.

Masai Mara on yhteydessä Tansanian puolella sijaitsevaan valtavaan Serengetiin. Puistojen välille ajoittuu kesä–lokakuussa vuosittainen villieläinten suuri vaellus, joka on yksi maailman suurimpia luonnonihmeitä.

Ympäri vuoden Masai Mara on Afrikan parhaita paikkoja nähdä suuria kissapetoja: leijonien lisäksi safareilla bongataan gepardeja ja leopardeja.

Lue lisää Masai Marasta tai katso tarjoukset Masai Maran safarilodgeihin.

Nakurujärven sarvikuonot

Nakurujärvi on matala, vain jalansyvyinen suolajärvi, jonka rannoilla sijaitsevassa pienessä kansallispuistossa näkee lähes varmasti sarvikuonoja ja puhveleita. Samalla järvellä kuvattiin Minun Afrikkani -elokuvan kohtaus, jossa Meryl Streepin ja Robert Redfordin esittämät Karen Blixen ja hänen rakastajansa Denys Finch Hatton lentävät pienkoneella Nakurun yli ja pelästyttävät flamingot lentoon.

Vuonna 2013 Lake Nakurun pinta kuitenkin nousi dramaattisesti ja flamingot siirtyivät viereiselle Lake Bogorialle.

Nairobista Nakurujärvelle on matkaa noin 160 kilometriä (3-4 tuntia autolla). Safarimatkoilla pysähdytään yleensä ensin Nakurujärvellä matkalla Masai Maran kansallispuistoon. Nakurujärveltä palataan hieman takaisinpäin yöpymään Lake Naivashalla.

Lake Naivashan virtahevot

Virtahepojen bongaamiseen verraton kansallispuisto on parin tunnin matkan päässä Nairobista sijaitseva Lake Naivasha. Kokemus kannattaa: virtahevot näyttävät aivan jättimäisiltä säästöpossuilta!

Lake Naivashalla kannattaa viettä yö safari lodgessa. Näin on hyvä mahdollisuus päästä näkemään virtahepoja myös maankamaralla – ne kun kömpivät yöllä järvestä rannalle ruohoa mutustamaan.

Katso tarjoukset Naivashan hotelleihin.

Amboselin kansallispuisto ja Kilimanjaron lumet

Kilimanjaro vuori
Mount Kilimanjaro on maailman korkein vapaasti seisova vuori. Tässä nähtynä Kenian Amboseli National Parkista käsin. Kuva: Benh Lieu Song, Creative Commons License

Amboselin kansallispuisto sijaitsee omassa rauhassaan Nairobin eteläpuolella ja se kuuluu harvoin safarimatkojen ohjelmaan. Valitettavasti. Amboselin kansallispuistossa kun silmien eteen aukeaa yksi Afrikan hienoimmista näkymistä: heti tarjan takana Tansanian puolella korkeuksiin kohoava Kilimanjaro.

Amboseli tunnetaan myös norsuistaan. Amboselin kansallispuiston klassinen matkakuva onkin norsulauma, jonka takana kohoaa Afrikan korkein vuori.

Jos ei aio kiivetä Tansaniassa Kilimanjaron huipulle, on Amboselin kansallispuisto parhaita paikkoja Kilimanjaron ihailuun.

Katso tarjoukset Amboselin hotelleihin.

Samburu – Kenian rauhallinen safarikohde

Kenia-vuoren pohjoispuolella sijaitseva syrjäinen Samburu National Reserve on oiva safarikohde, jos haluaa kokea safarien lumon omassa rauhassaan. Kukkuloiden ympäröimän luonnonsuojelualueen karu ja kuiva maisema muistuttaa kadonnutta valtakuntaa. Samburussa välttää taatusti safariautojen ruuhkat. Eläimet ovat jotakuinkin samat kuin Masai Marassa.

Matkaa Nairobiin on 350 kilometriä.

Villi ja kesytön Tsavon kansallispuisto

Villiä tunnelmaa riittää myös Kenian suurimmassa kansallispuistossa, Tsavossa, jonka läpi kulkee rautatie rautatie Nairobista Mombasaan. Tsavon nimi tunnetaankin parhaiten julmetuista ihmissyöjäleijonista, jotka piinasivat rautatien rakennustöitä siirtomaa-aikoina. Aiheesta on kirjoitettu kirja The Man-eaters of Tsavo (1907) ja tehty elokuva The Ghost and the Darkness (1996).

Valtavan kokonsa ja rehottavan kasvillisuutensa johdosta villieläinten näkeminen Tsavossa on työläämpää kuin Kenian muissa kansallispuistoissa. Toisaalta matkailijoitakin on vähemmän.

Paras aika matkustaa Keniaan safarille

Safarille pääsee Keniassa ympäri vuoden. Paras ajankohta riippuu tietysti kohteesta, mutta karkeasti ottaen vaihtoehtoja on kaksi: kuiva kausi ja sadekausi.

Kuivalla kaudella tammi-maaliskuussa ilma on mukavan kuiva eikä liian kuuma. Eläimiä näkee helposti, sillä ne kerääntyvät juomapaikkojen läheisyyteen.

Kevät (huhti-kesäkuu) ja syksy (loka-joulukuu) ovat sadekautta, ja turismin puolesta hiljaisempaa aikaa: safaripaketin voi saada hyvään alennushintaan.

Masai Maran kansallispuistossa tapahtuu kesäisin eläinten suuri vaellus, jonka huippuhetket koetaan heinä-syyskuussa. Luvassa on upeita luontohetkiä, mutta myös paljon muita turisteja.

Valmismatkalle vai omatoimisesti Kenian safareille?

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät safarimatkoja Keniaan. Järjestelyt ovat ensiluokkaiset.

Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, paketit voi myös järjestää ja varata suoraan paikalliselta toimistolta Nairobista. Niin voi säästää vähän hinnassa, mutta silloin suomalainen matkanjärjestäjä ei ole takaamassa matkan laatua.

Mitä edullisempi matka, sitä todennäköisempää on, että jotain voi mennä pieleen. Paikallisista matkanjärjestäjistä onneaan voi kokeilla esimerkiksi Savuka Tours & Safaris -toimiston kanssa. Kerran elämässä on ollut tyytyväinen toimiston palveluun – vaikka safariauto hajosikin matkalla Samburuun, se saatiin onneksi korjattua.

Jos safarin järjestää paikallisten toimistojen kautta, opiskelijat voivat tinkiä reissun hintaa useita kymmeniä euroja alemmas: puistomaksuista saa usein 30% opiskelija-alennuksen.

Voit varata kätevästi netistä safarit Kenian luonnonpuistoihin.

Missä safarilla yövytään?

Luonnonpuistoissa tai niiden välittömässä läheisyydessä on erilaisia majapaikkoja: täyden palvelun luksuslodgeja, telttaleirejä ja jopa leirintäalueita.

Majapaikkojen hinnat vaihtelevat hurjasti: esimerkiksi Masai Marassa voi kahden hengen huoneesta maksaa sata tai jopa tuhat euroa. Huippusesongin aikaan heinä-syyskuussa joutuu pulittamaan enemmän kuin muulloin, ja majoitus kannattaa varata reilusti etukäteen.

Millaisia ovat safariajelut Keniassa?

Masai Mara, Kenia. Kuva: Ville Palonen

Safariajelut tehdään yleensä aamuvarhain ja illansuussa ennen auringonlaskua. Silloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. Keskipäivän auringonpoltteessa ihmisten kannattaa ottaa villieläimistä mallia ja levätä varjossa.

Maastoautot ovat yleensä Toyota Land Cruisereita, joihin mahtuu jopa 8 matkustajaa. Ne on varusteltu safarikäyttöön: jousitus on tavallista parempi, ja avattava katto helpottaa eläinten katselua. Tarjolla on myös minibusseja, joissa on avattava katto.

Yleensä ajoneuvoista ei saa poistua luonnonpuiston alueella. Arvaat varmasti, miksi.

Moni luksushotelli tarjoaa kuumailmapallolentoja savannin yllä. Lähtö on aikaisin aamun sarastessa ja lento päättyy perinteiseen shamppanja-aamiaiseen savannin keskellä.

Mitä safarimatkalle kannattaa pakata mukaan?

Ota mukaan ainakin kiikarit, otsalamppu, kunnollinen hattu, aurinkolasit, aurinkorasva, hyttysmyrkky, ja matka-apteekki. Suurin osa ajasta kuluu autossa istuen, joten vaatteiden on syytä olla mahdollisimman mukavat (ei räikeitä värejä, kiitos).

Matkalukemista Kenian-safarille

Karen Blixenin Eurooppalaisena Afrikassa on klassinen Kenia-kirja, jonka pohjalta filmattiin elokuva Minun Afrikkani.

Hemingwayn Afrikka-aiheiset novellit ovat nekin klassikkoja, mutta valitettavasti ne keskittyvät vahvasti eläinten lahtaamiseen.

Nine Faces of Kenya on erinomainen valikoima kirjoituspätkiä Kenian luonnosta, ihmisistä ja historiasta. Teosta voi etsiä kirjastoista.

Kirjastosta voi löytyä myös Jean-Pierre Halletin eläväistä eläinkuvausta sisältävä Kitabu.

Olli Marttilan ja Pekka Virtasen Kilimanjarolta Serengetiin on kattava opus Itä-Afrikan luonnosta.

Opaskirjoista Rough Guiden Kenia-opas voittaa tietomäärässä Lonely Planetin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi