5 x Portaat, jotka on noustava kerran elämässä

Maailman kuuluisimmilla portailla voi ihailla käärmejumalaa, haistella palavia ihmisruumiita ja kokea hetken elokuvahistoriaa. Mutta piknikistä on turha edes haaveilla.

Varanasi – portaat pyhään Ganges-jokeen

Varanasin Gangesin varteen johtavat portaikot eli ghatit kuhisevat elämää.
Varanasin Gangesin varteen johtavat portaikot eli ghatit kuhisevat elämää.

Mitkä: Ganges-jokeen laskevat ghat-portaikot Intian Varanasissa.

Strategiset mitat: Varanasin suurin nähtävyys ovat Ganges-jokeen rantapenkalta laskevat portaikot eli ghatit, joilla intialainen elämä näyttäytyy värikkäimmillään, kun intialaiset vaeltavat läheltä ja kaukaa kylpemään pyhään jokeen. Varanasi on hindujen mukaan jumala Shivan kotikaupunki.

Mistä kuuluisat: Varanasi on kuuluisa polttorovioistaan. Kaksi ghateista on varattu polttohautaukseen, ja roviot palavat yötä päivää. Kuolema ei tunne kellonaikoja, kuten paikalliset hautausurakoitsijat sanovat. Monet intialaiset uskovat, että Varanasi on niin pyhä paikka, että siellä kuolevat pääsevät valaistuvat automaattisesti, eli saavuttavat mokshan, vapautumisen jälleensyntymien kierrosta.

Ja sekin vielä: Varanasissa asustaa paljon sadhuja, pyhiä miehiä, jotka elävät kerjäläisinä. Sadhuista erikoisimpia ovat agora-sadhut, jotka pyrkivät elämään erossa yhteiskunnasta rikkomalla tabuja. He ovat usein alasti pukeutuneina vain polttorovioiden tuhkaan, asuvat polttorovioiden lähellä, ryyppäävät – ja syövät jopa ihmislihaa, jota löytävät hautarovioiden tuhkasta.

Hyvä tietää: Varanasi on Intian kiehtovimpia matkakohteita. Varanasin ghateilta löytää sellaisen värikkään, mystisen Intian, jota moni on tullut etsimäänkin. Ja kaikesta vilkkaudestaan huolimatta Varanasissa ja pyhässä Ganges-joessa on jotain hyvin rauhoittavaa. Lue lisää Varanasista.

Potemkinin portaat – elokuvahistorian kuuluisimmat portaat

Mitkä: Potemkinin portaat Ukrainan Odessassa.

Strategiset mitat: 27 metriä korkea ja 142 metriä pitkä portaikko yllättää optisella harhalla: Yläpäästä näkee ainoastaan välitasanteet, alhaalta taas pelkät portaat. Ylhäältä portaat näyttävät todellista pitemmiltä ja alhaalta lyhyemmiltä.

Mistä kuuluisat: Elokuvahistorian vaikuttavimpiin kuuluvassa kohtauksessa, Sergei Eisensteinin mykkäelokuvassa Panssarilaiva Potemkin, tsaarin sotilaat ampuvat kansalaisia portaille, ja askelmia rullaavat alas yksinäiset lastenvaunut.

Ja sekin vielä: Lastenvaunukohtaus on innoittanut lukemattomia ohjaajia, kuten Brian de Palmaa gangsterielokuvassa Lahjomattomat. Parodiaksi se taipui komediassa Mies ja alaston ase 33 1/3.

Hyvä tietää: Filmihullun elämystä voi himmentää se, että Panssarilaiva Potemkin -elokuvassa näkyvät hiekkakiviportaat on sittemmin vaihdettu graniittisiin ja välitasanteet asvaltoitu. Portaiden yläpäähän pääsee Odessan satamasta funikulaarilla.

Lue lisää: Ukraina

Espanjalaiset portaat – aivan väärin nimetty

Mitkä: Espanjalaiset portaat Roomassa.

Strategiset mitat: 138 porrasta nousevat Piazza di Spagnan aukiolta Trinità dei Montin kirkolle. Vuonna 1725 valmistuneen, Euroopan mahtipontisimman portaikon rakentamista edelsi toistasataa vuotta kestänyt kiistely sen muodosta. Harhaanjohtavasta lempinimestään huolimatta portaiden rakentamisesta vastasivat ranskalaiset.

Mistä kuuluisat: Nuorena tuberkuloosiin menehtyneen brittiläisen runoilija John Keatsin kuolinkoti sijaitsee portaiden alapäässä. Todellisee maineeseen portaat nosti kuitenkin elokuva Loma Roomassa, jossa Audrey Hepburn keimailee portailla jäätelöä syöden.

Ja sekin vielä: Kesäyönä 2007 humalainen kolumbialainen kääntyi ylätasanteella väärään suuntaan ja ajoi portaat alas. Henkilövahingoilta vältyttiin mutta moni 200 vuotta vanha porras murtui.

Hyvä tietää: Vetelehtijöiden, matkailijoiden ja kaupustelijoiden täyttämille portaille ei kannata edes suunnitella piknikkiä: niillä lounastaminen on kielletty kaupungin järjestyssäännöissä.

Lue lisää: Rooma

Mauthausen-Gusenin keskitysleiri ja kuoleman portaat

Mitkä: Kuoleman portaat Mauthausen-Gusenin keskitysleirillä Itävallassa.

Strategiset mitat: Maailman julmimmat portaat löytyvät Itävallasta. 186 graniittiporrasta vievät natsien keskitysleiriltä kivilouhokselle.

Mistä kuuluisat: Portaita käytettiin rankaisukeinona. Nälkiintyneet vangit pakotettiin kantamaan jonossa 50 kilon graniittijärkäleitä takaisin louhokselle. Selästä pudonneet kivet kaatoivat perässä nousevia kuin helvetillisessä dominopelissä.

Ja sekin vielä: Portaiden yläpäässä odotti jyrkänne, jota kutsuttiin ”Laskuvarjohyppääjän valliksi”. Vankeja laitettiin riviin jyrkänteen harjalle ja pakotettiin aseella uhaten työntämään toisiaan alas.

Hyvä tietää: Louhoksen graniitilla oli aikoinaan päällystetty Wienin kadut. Natsit käyttivät kiviä puolestaan Albert Speerin visioiden toteuttamiseen. Mauthausen-Guseniin tuomittiin pakkotyöllä tapettavaksi etenkin älymystöä natsien valloittamista maista.

Lue lisää: Itävalta

Chichén Itzá ja käärmejumalan portaat

Kevät- ja syyspäivän tasauksen aikaan Chichen Itza täyttyy ihmisistä, jotka tulevat seuraamaan varjokäärmeen luikertelua alas portaikkoa.
Kevät- ja syyspäivän tasauksen aikaan Chichen Itza täyttyy ihmisistä, jotka tulevat seuraamaan varjokäärmeen luikertelua alas portaikkoa.

Mitkä: El Castillo -temppelipyramidin portaat Chichén Itzán rauniokaupungissa Meksikossa.

Strategiset mitat: Maya-intiaanien perustaman Chichén Itzán rauniokaupungin näkymiä hallitsee 25 metriä korkea porraspyramiditemppeli, jota kutsutaan nimellä El Castillo. Temppelin portaat ja terassit edustavat maya-kalenterin kuukausia ja päiviä.

Chichén Itzá kukoisti 600-luvulta 900-luvulle, ja temppelialue on sekoitus maya-intiaanien ja myöhemmin aluetta hallinneiden tolteekkien tyylejä.

Mistä kuuluisat: El Castillo on omistettu maya-intiaanien käärmejumalalle. Jumala herää henkiin kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan, kun El Castillon portaille lankeaa varjo, joka muistuttaa temppelistä ulos luikertelevaa jättiläiskäärmettä.

Ja sekin vielä: Temppelien ohella vaikuttava on Chichén Itzán valtava, 83 metriä pitkä ja 27 metriä leveä pallokenttä. Kentän kahdeksan metriä korkeiden seinämien koristereliefit kuvaavat voittoisia pelaajia, jotka pitävät käsissään hävinneiden pelaajien irtileikattuja päitä. Pelin säännöistä ei olla varmuutta, mutta ilmeisesti voittaja oli pelaaja, joka sai palon läpi korkealla sivuseinässä olevasta kivisestä ”korista”. Ihmisuhrit olivat yleisiä mayojen ja Mesoamerikan muiden intiaanikulttuurien parissa.

Hyvä tietää: Chichén Itzán portaat on suojeltu, eikä niillä saa kiivetä – ja hyvä niin, sen verran suosittu matkakohde on kyseessä. Chichén Itzá sijaitsee Jukatanin niemimaalla lähellä Meksikon kuuluisinta rantalomakohdetta Cancunia, ja Meksikon suosituimmalla temppelialueella vieraileekin vuosittain 1,5 miljoonaa turistia. Myös kaupustelijoita on paljon. Jos kaipaa rauhallisempaa maya-temppelielämystä, kannattaa suunnata Meksikon Chiapasin viidakoissa sijaitsevaan La Palenquen rauniokaupunkiin.

Lue lisää Jukatanin niemimaasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi