Marrakech – vinkit käärmeenlumoojien kaupunkiin

Marrakech – vinkit käärmeenlumoojien kaupunkiin

Onko Marrakech (Marrakesh), Marokon suosituin kaupunkilomakohde, niin maaginen kuin väitetään? Eksoottinen se ainakin on. Komeiden nähtävyyksien lisäksi Kerran elämässä löysi ”Punaisesta kaupungista” paistettuja pässinkiveksiä ja marokkolaisen drag queenin.

Teksti Yaroslava Troynich ja Ville Palonen
Kuvat Ville Palonen

 

Marrakech_Palonen_10

 

Atlasvuorten kupeeseen lähes tuhat vuotta sitten perustetun Marrakechin historia on värikäs ja kiehtova. Marrakech oli sulttaanien hallitseman Marokon kuningaskunnan pääkaupunki ja kamelikaravaanien tärkeä pysähdyspaikka. Se koki Ranskan hallinnon ajan ja inspiroi beat-kirjailijoita, Beatlesia ja Led Zeppeliniä.

Winston Churchill hehkutti Marrakechin olevan ”maailman kaunein paikka auringonlaskun aikaan”.

Muotiguru Yves Saint Laurent puolestaan rakasti kaupunkia niin paljon, että hänen tuhkansakin on siroteltu yhteen Marrakechin suosituimmista nähtävyyksistä, Majorellen puutarhaan.

Viimeisen vuosikymmenen ilmiö ovat riadit, vanhat kaupunkihuvilat, joita ulkomaalaiset ostajat ovat remontoineet pieniksi designhotelleiksi.

Marrakechin medina ja ”Kuolleiden kokous”

Marrakechin kiehtovin alue on Medina, punertavan hiekkakivimuurin sisällä kuhiseva vanhakaupunki. Muurin ulkopuolella levittäytyvä ”uusi Marrakech” tarjoaa luksushotelleja ja -ravintoloita, mutta vanhakaupunki vetää vierailijoita puoleensa ikiaikaisilla sokkelokujillaan.

Medinan alue on pienehkö, mutta sokkeloisilla kujilla ja basaareissa harhaillessa saa helposti kulumaan useammankin päivän. Marrakech tunnetaan ”Punaisena kaupunkina”, sillä suurin osa Medinan rakennuksista on värjätty punaisen eri sävyillä.

Sokkeloisilla kujilla ja basaareissa harhaillessa saa helposti kulumaan useammankin päivän.

Medinan suosituin nähtävyys on valtava Djemaa el-Fna -aukio. Nimi tarkoittaa ”kuolleiden kokousta”, sillä aukio toimi aikoinaan teloitusten näyttämönä. Nykyään aukio kuhisee elämää: muusikkoja, akrobaatteja ja tarinankertojia.

Päivisin tori on suhteellisen rauhallinen, mutta illansuussa väkeä riittää. Esiintyjien lisäksi Djemaa el-Fna on loistava illallispaikka: osaa aukiosta peittävät katokset, joiden alla savuavissa grilleissä sihisee herkullista perinneruokaa.

 

Marrakech_Palonen_09

 

Marrakechin basaarit

Medinan souqeilla eli basaarikujilla voi shoppailla yömyöhään asti. Basaarialueen aika rullaa eteenpäin yhtä verkkaiseen tahtiin kuin tuoreella mintulla kuormatut kärryt, joita aasit kiskovat.

Afrikan suurimmaksi väitetyn basaarialueen syövereissä harhaillessa alkaa tuntua, että maustekauppiaiden ja käsityöläisten seasta saattaisi vielä tänäkin päivänä löytyä lentävä matto tai taikalamppu.

Suosituimpia matkamuistoja ovat kuitenkin lentävien mattojen sijaan babouche-tohvelit ja 35 mausteesta (mm. kumina, pippuri, kardemumma, neilikka) tehty ras-al-hanout -sekoitus, jota voi käyttää kaikenlaisiin liharuokiin.

Souqien mattokauppojen valikoimissa on tuhansia käsin kudottuja mattoja. Huippulaatuisessa matossa saattaa olla huikeat 360 000 solmua per neliömetri.

 

Marrakech_Palonen_03

 

Marrakechin moskeijat ja koraanikoulut

Ali Ben Youssef Medrassa, upeasti koristeltu entinen koraanikoulu, on yksi Marrakechin kauneimmista rakennuksista.

Toinen näkemisen arvoinen paikka on Koutubian moskeija, joka kurotta lähes 80 metrin korkeuteen. Ikävä kyllä ei-muslimien pitää tyytyä ihmettelemään Marrakechin korkeinta minareettia ulkopuolella olevasta puutarhasta käsin (Marokossa ”vääräuskoinen” pääsee sisään vain Casablancan suureen moskeijaan).

 

Marrakech_Palonen_05

 

Kiehtova, löyhkäävä nahkatehdas

Marrakechin ”nahkatehdas” eli Tannery haisee kuvottavalta – mutta on niin kiinnostava, ettei kokemusta kannata jättää väliin. Suurella aukiolla on lukemattomia altaita ja kasoja, joissa eläinten nahkoja liotetaan, värjätään ja parkitaan.

Kamalaa hajua voi yrittää lievittää ”berberien kaasunaamarilla” eli nenän alla pidettävällä minttupuskalla.

Marrakechin nahkatehdas eli Tannery haisee kuvottavalta.

Tanneryn liepeillä luuraa epäilyttäviä häsläreitä, joten sovi ”opastetun kierroksen” hinta etukäteen – äläkä anna periksi tuumaakaan, kun sinua painostetaan ostamaan erilaisia nahkatuotteita vierailun päätteeksi.

 

Marokko_11

 

Suuntana hammam – Marrakechin höyrysaunat

Käynti hammamissa eli höyrysaunassa on yksi Marokon unohtumattomimpia elämyksiä.

Marrakechista löytyy erittäin edullisia yleisiä saunoja, mutta huolettomampi vaihtoehto on yksityinen Hammam Ziani.

Marrakechin ravintolat

Medinasta löytyy ravintoloita joka lähtöön, ja ateriasta voi maksaa ruokapaikasta riippuen viisi tai viisikymmentä euroa. Djemaa el Fna -aukiolle iltaisin pystytettävät grillikojut ovat suosittuja, mutta samalla rahalla (5–10€) saa paremman illallisen lähistön ravintoloista.

Suositeltava lounaspaikka on aukion pohjoispuolelta löytyvä Kasbiankuja, jolla myydään kokonaisena paistettua lammasta ja herkullisia oliiveja pilkkahintaan.

 Kasbiankujalla myydään kokonaisena paistettua lammasta ja herkullisia oliiveja pilkkahintaan.

Marrekechin erikoisuus on neljä tuntia hammamin hiilloksessa kypsytettävä tanjia-ruukku. Lampaan lisäksi ruukussa muhii säilötty sitruuna, oliiveja, valkosipulia ja sahramia.

Leivoksia rakastavan kannattaa vierailla Medinan ulkopuolella Patisserie al-Jawdassa.

Marrakechin parhaat juomat ovat makea minttutee (0,5-1 €) ja Djemaa el Fnan kioskien tuorepuristettu appelsiinimehu (0,5€). Alkoholia saa Medinan alueella vain joistakin riadeista ja Grand Hotel Tazin hämyisestä baarista. Pikkupullo olutta maksaa kolmisen euroa.

 

Marrakech_Palonen_17

 

Marrakechin hotellit ja majatalot

Paras tapa tavoittaa Medinan maaginen tunnelma on yöpyä riadissa, hotelliksi kunnostetussa perinteisessä kodissa. Yleensä riadeissa on kauniisti koristeltu ja suihkulähteellä varusteltu sisäpiha sekä kattoterassi. Hienommista riadeista löytyy uima-allas ja jopa oma kylpylä.

Riadeissa on usein vain muutama huone, joten ennakkoon varaaminen kannattaa. Kahden hengen huone maksaa 50–100€.

Suositeltavia riadeja ovat Jnane Mogador, Riad du Petit Prince, ja hiukan tyyriimpi Angsana Riads Collection, jolla on oma kylpylä hemmotteluhoitoineen.

Marrakeshin upein hotelli on vuonna 1920 sulttaanin palatsiin rakennettu La Mamounia, joka yhdistelee loistokkaasti art decoa ja marokkaolaisia perinteitä. Hotellin vakiovieraisiin on kuulunut muun muassa Winston Churchill.

 

Marokko_Marrakech_2

Miten Marrakechiin matkustetaan?

Marokkoon ei ole suoria lentoja Suomesta. Marrakechiin on lennetään mm. Saksan kautta. Menopaluulennot saa edullisimmillaan alle 300 eurolla.

Yksi vaihtoehto on lentää esimerkiksi Norwegianilla Agadiriin, josta pääsee Atlasvuorten juurella sijaitsevaan Marrakechiin paikallisbussilla noin neljässä tunnissa.

Lue täältä, kuinka löydät halvimmat lennot Marrakechiin ja Agadiriin.

Marokkoon ei tarvita viisumia.

 

MAROKKO

Onko Marrakech (Marrakesh), Marokon suosituin kaupunkilomakohde, niin maaginen kuin väitetään? Eksoottinen se ainakin on. Komeiden nähtävyyksien lisäksi Kerran elämässä löysi ”Punaisesta kaupungista” paistettuja pässinkiveksiä...

Marokkolaisen Fèsin medina, muureilla ympäröity vanha kaupunki, on arabimaailman suurin ja toiseksi vanhin. Ja takuuvarmasti yksi kiehtovimmista. Teksti Ilkka Karisto Kuva James Merhebi, Creative Commons   Onpa vilskettä. Plääh. Eksoottiset tuoksut...

Marrakechin kuuluisin nähtävyys, Djemaa el-Fna, kuhisee elämää – paitsi silloin, kun aukion esiintyjät ovat lakossa. Teksti ja kuva Ville Palonen   Vaaleanpunaiseen kaapuun sonnustautunut mies vatkaa lanteitaan...

Marokko on suhteellisen turvallinen maa. Suurin vaara turistille Marokossa on liikenne – kuten melkein missä tahansa muussakin kaukokohteessa. Myös vatsatauteja kannattaa varoa – aloita maitohappobakteerien...

Marokon-matkasta tulevat ensimmäiseksi mieleen vilkkaat basaarit mattokauppiaineen, kilometrien mittaiset hiekkarannat sekä aavikon dyyneillä keikkuvat kamelikaravaanit. Marokko on kuitenkin myös paljon muuta: marokkolaisen keittiön antimet ovat herkullisia,...

Tehtävä: matkustakaa julkisilla kulkuvälineillä Tangerista Dakariin. Matkaa 3 440 kilometriä, aikaa kolme viikkoa. Vastuksina rajavartijoita, miinakenttiä ja itsetuhoinen kuljettaja, pelastavina enkeleinä ranskalaiset sirkuspellet. Teksti Ilkka Karisto Kuvat...