Tukholman kaupunginosat

Tukholma
Jokaisella Tukholman kaupunginosalla on oma luonteensa. Kannattaakin käydä muuallakin kuin Gamla Stanissa.

Tukholma on saaristokaupunki sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaupunki on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää 56 siltaa, ja kaupungin edustalle levittäytyy 24 000 saaresta muodostuva saaristo.

Jos matkustaa Tukholmaan risteilyllä, päivävierailulla askel johdattaa usein puoliautomaattisesti tutuille kulmille keskustan ostoskaduille ja vanhaan kaupunkiin, vaikka Tukholmassa on monta muutakin kiinnostavaa aluetta.

Tukholman kaupunginosilla on kaikilla oma fiiliksensä ja luonteensa ja niille kannattaa antaa kunnolla aikaa sen sijaan että poukkoilisi lyhyessä ajassa kaupunginosasta ja saarelta toiselle.

Tukholman kantakaupunki jaetaan viiteen alueeseen, jotka jaetaan edelleen pienempiin kaupunginosiin. Esittelemme tällä sivulla matkailijan kannalta olennaisimmat alueet kantakaupungissa. Yhteensä kaupunginosia on Tukholmassa yli sata.

Tukholman ydinkeskustan muodostavat Norrmalm, Vasastaden ja Östermalm. Aivan kaupungin sydämessä on vanhakaupunki Gamla Stan, ja sen eteläpuolella viihtyisä Södermalm.

Norrmalm – Tukholman ostoskeskusta

Norrmalm on kaupungin turistisin alue, joka tarjoaa lähinnä shoppailua, shoppailua ja shoppailua.

Norrmalmilta löytyy suomalaisillekin matkailijoille erittäin tutut Sergelin tori ja ostoskatu Drottninggatan sekä tavaratalot Åhlens (monipuolinen) ja NK (Tukholman Harrod’s). Kannattaa tsekata myös uusi ja tyylikäs Mood sekä valtaa ostoskeskus Gallerian.

Gallerianin yhteydessä on Norrmalmin kaiketi seksikkäin hotelli, Hotel at Six. Modernin tyylikkään hotellin omistaa Suomenkin medioissa esiintynyt hotelliyrittäjä Peter Stordalen, joka tapaa asustaa täällä omassa kattosviitissään.

Kaupunginosana Norrmalm on Tukholman tylsin – kuten ostoskeskustat usein ovat. Yksi hyvä syy asua Norrmalmissa on kuitenkin City Backpackers Hostel, joka on taatusti Tukholman viihtyisin hostelli, ja monen mielestä yksi Euroopan parhaista. Viihtyisät oleskelutilat ja mukavat pedit kruunaa ilmainen sauna.

Annoksen historiallista loistoa kaupunginosaan tuo Gustav II Adolfin aukio, jota koristaa Ruotsin sankarikuninkaan ratsastajapatsas. Aukiolla on Tukholman Kuninkaallinen oopperatalo.

Oopperatalon nykyinen rakennus valmistui vuonna 1898. Aiemmin paikalla seisoi Kustaa III:n perustama vanha oopperatalo. Kustaa III murhattiin siellä oopperan naamiaisissa. Kuinka melodramaattista! Oopperan yhteydessä toimivat kuuluisa ravintola Operakällaren sekä maineikas, jo vuonna 1905 avattu Operabaren.

Oopperatalon luota, Gustav II Adolfin aukiolta, pääsee Norrbro-siltaa pitkin Gamla Staniin. Siltaa vartioivat pienet leijonapatsaat, kaiketi muistutuksena siitä, että Kustaa II Aadolfia kutsuttiin myös Leijonakuninkaaksi.

Sillan puolivälissä saarella on komea Riksdagshuset, jossa kokoontuu Ruotsin parlamentti. Sillan toisessa päässä onkin sitten jo Kuninkaanlinna.

Norrmalmin toisella laidalla on trendikäs Vasastaden.

Vasastaden (Vasastan) – Tukholman trendikäs keskusta

Ostoskatu Drottninggatanin pohjoispäästä alkaa Vasastan, joka on noussut raukeasta asuinalueesta yhä trendikkäämmäksi. Monet kaupungin uusista kuumimmista ravintoloista ja kahviloista sijaitsevat nykyisin Vasastanissa, etenkin Odenplanin ja St Eriksplanin ympäristössä.

Vasastan tunnetaan myös leipomoista, antiikkiliikkeistä, vintage-kaupoista ja taidegallerioista. Vasastanin aasialaisten ravintoloiden ja kauppojen keskittymä tunnetaan Tukholman Pikku-Aasiana.

Nähtävyytenä on Ruotsin ehkä kaikkein kuuluisimman arkkitehdin, Gunnar Asplundin, suunnittelema uusklassinen Tukholman kaupunginkirjasto, todellinen uusklassismin kaunotar.

Aivan St Eriksplanin kulmalla sijaitsee romanttinen ja hyvinkin kohtuuhintainen pikkuhotelli Wasa Park.

Östermalm – Tukholman hienostoalue

Ydinkeskustan itälaidalla sijaitseva Östermalm on kaupungin hienostoalue, josta löytyvät kalliit asunnot ja suurlähetystöt, Michelin-ravintolat, sisustusliikkeet ja kuuluisimmat tavaratalot kuten NK ja uusi ja tyylikäs Mood.

Östermalmista vie silta Djurgårdenin laajalle ja vehreälle puistoalueelle, jolla on monenlaista nähtävää Vasa-museosta monenlaisiin teemapuistoihin.

Gamla Stan – Tukholman vanhakaupunki

Ydinkeskustan eteläpuolella on omalla pikkusaarellaan Tukholman vanhakaupunki eli Gamla Stan, josta löytyy Kuninkaanlinna ja muita nähtävyyksiä sekä kaupungin tunnelmallisimmat pikkukujat.

Vanhassakaupungissa ei kannata jumittaa turistisilla ”pääkaduilla”, vaan lähteä haahuilemaan sivukujille, josta löytyvät parhaat kaupat ja viihtyisimmät kahvilat ja ravintolat.

Gamla Stanissa on myös vilkasta yöelämää.

Södermalm – Tukholman hipsterein kaupunginosa

Södermalm
Södermalmin maisemia. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Kun vanhastakaupungista jatkaa etelään, päätyy Södermalmiin, Tukholman hipstereimpään kaupunginosaan. Södermalm on täynnä viihtyisiä kuppiloita ja kaupat ovat Tukholman trendikkäimpiä. Nähtävyytenä on hieno valokuvataiteen museo Fotografiska.

Viking Linen terminaali sijaitsee Södermalmin rannassa.

Erinomainen hotelli Södermalmissa on keskihintainen, ihastuttava Hotel Frantz, joka sijaitsee todella keskeisellä paikalla. Heti nurkan takana odottaa Götgatan ja Söderin kaikki kiehtovat kahvilat, kirpparit, kuppilat ja klubit. SoFon alueelta löytyy muutama trendikäs majapaikka, kuten Sofo Hotel.

Kungsholmen – leppoisan rauhallinen kaupunginosa

Kungsholmen on ydinkeskustan länsipuolella, rautatieaseman takana, sijaitseva rauhallinen kaupunginosa, jonka asukkaina on iäkkäämpää väkeä sekä lapsiperheitä.

Kungsholmenilta löytyy hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja kesäaikaan alueen vetonaula on rantatie ravintolalaivoineen. Nähtävyytenä on Tukholman upea kaupungintalo.

Kungsholmenin ytimessä sijaitsee designhenkinen Clarion Hotel Amaranten, joka kikkailee mukavasti 60-luvun vaikutteilla.

Katso tarjoukset Tukholman hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi