Charlottenburg ja Schöneberg – Berliinin länsipuolen ostoskeskusta

Charlottenburg
Berliinin länsipuolen keskusta on ilmeeltään moderni. Kuva: Gilly / Unsplash

Charlottenburgista ja Schönebergistä muodostui Länsi-Berliiin keskusta, kun toinen maailmansota päättyi ja Berliinin perinteinen keskusta, Mitte, jäi muurin taakse itään. Uusi keskusta luotiin kuin tyhjästä Zoo-rautatieaseman eteläpuolelle.

Historiallista tunnelmaa ei alueelta pahemmin löydy, mutta sitäkin enemmän ostoskatujen vilinää.

Kurfürstendamm – Berliinin kuuluisin ostoskatu

Charlottenburg oli, ja on edelleen, etupäässä vähän paremman väen asuinalue. Kun siitä tuli keskustaa, Kurfürstendamm nousi uuteen kukoistukseen ja siitä on tullut suosittu ostoskatu, jonka varrella on niin merkkiliikkeitä kuin edullisempiakin vaatekauppoja.

Myös ravintoloita ja kahviloita on paljon kansainvälisten ketjujen Hard Rock Cafésta Häagen Dazsiin ja ihan tavallisiin, paikallisiin kulmakuppiloihin.

Keisari Vilhelmin muistokirkko – rauniokirkko on symboli sodan mielettömyydelle

Berliini rauniokirkko
Raunioiksi jätetty Keisari Vilhelmin muistokirkko on symboli sodan mielettömyydelle.

Charlottenburgin keskeisimmällä paikalla, Breitscheidplatz-aukiolla, komeilee kaksi kovin erilaista modernin Saksan symbolia.

Toinen on sodan jäljiltä raunioiksi jätetty kirkko Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche eli Keisari Vilhelmin muistokirkko ja toinen on 1960-luvulla rakennettu kauppakeskus Europa-Center, jonka katolla komeilee valtava, pyörivä mersulogo.

Kun rauniokirkko muistuttaa sotien mielettömyydestä, Mersu-logon symboliikka kertoo Saksan uudesta noususta sotien jälkeen.

Tavaratalo KaDeWe ja ostoskatu Tauentzienstraße

Kaufhaus des Westens eli Kadewe on Berliinin kuuluisin tavaratalo. Kuva: Noppasin / Shutterstock

Shoppailu jatkuu Schönebergissä, jonka maamerkkinä komeilee suuri Kaufhaus des Westens eli KaDeWen tavaratalo. Sen herkkuosasto on maailmankuulu. Kun Berliinin muuri murtui, itäsaksalaiset ryntäsivät ensimmäisenä juuri KaDeWehen ihmettelemään kapitalistisen maailman tavarapaljoutta.

Kurfürstendamm jatkuu täällä Tauentzienstraßena. Katu on Schönebergin ostoskaduista suurin ja tunnetuin.

Nollendorfplatz – Berliinin gayelämän keskus

Schönebergissä on myös paljon baareja ja vilkas yöelämä. Nollendorfplatz on Berliinin gayelämän keskus, ja sen eteläpuolen Gay Villageksi kutsutuissa kortteleissa on gaybaarien lisäksi lukuisia liikkeitä, joista voi ostaa vaikkapa Tom of Finland -henkisen asun itselleen.

Museum für Fotografie

Zoologischer Garten aseman vieressä sijaitsevassa valokuvataiteen museossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvä kokoelma Helmut Newtonin valokuvia. Erityisen vaikuttavia ovat Newtonin kuvat omalta kuolinvuoteeltaan.

Zoologischer Garten – Berliinin eläintarha

bonobo apina
Berliinin eläintarhassa voi ihailla Kongosta kotoisin olevia kiimaisia bonobo-apinoita.

Zoo-aseman vieressä ovat myös Berliinin kehuttu eläintarha jääkarhuineen ja pandoineen sekä laaja akvaario. Berliinin eläintarhassa voi ihmetellä myös bonobo-apinoita, maailman kiimaisimpia kädellisiä.

Perinteistä saksalaista ruokaa

Kun muualla Berliinissä hallitsevat etniset ravintolat, on Charlottenburgin ja Schönebergin alue on hyvää seutua maistella perinteistä saksalaista ruokaa.

Ravintola Marjellchen tarjoilee preussilaista, pommerilaista ja sleesialaista keittiötä korttelin päässä Kurfürstendammilta. Valkoiset pöytäliinat tuovat arvokkuutta, mutta hintataso on silti edullinen (Mommsenstraße 9; puh. +49 30 883 2676).

Edellistä vaatimattomammat, vanhanaikaisen tunnelmalliset puitteet tarjoaa Berlinchen (Bayreuther Straße 44; puh. +49 30 21996177) eli ”pikku-Berliini” lähellä Wittenbergplatzia ja KaDeWen tavarataloa. Rarvintola on erikoistunut nimenomaan Berliinin alueen ruokiin, joskaan suomalainen ei välttämättä ymmärrä, mikä tekee paikan schnitzelistä juuri berliiniläisen…

Berlinchenin persoonallinen kokki ei voita asiakaspalvelupalkintoa, mutta ruoka on erinomaista ja suomalaisittain edullista. Ei luottokortteja.

Berliinin ostoskeskustan hotellit

Kurfürstendammin alue on hyvä paikka asua viikonloppuisin, kun arkisin liikemiesten täyttämät hotellit laskevat roimasti hintojaan.

Hotel Palace on perinteinen, yksityisomisteinen viiden tähden hotelli aivan Länsi-Berliinin ytimessä, Europa-Centerin talossa. Hinnat ovat yllättävän edulliset, aamiainen loistava ja spa-osaston uima-allas suosittu rentoutumispaikka. Ystävällinen palvelu.

Hotel Intercontinental valikoituu vaihtoehdoksi huipputarjoustensa perusteella. Kansainvälisen ketjuhotellin huoneet ovat yllättävän pienet, mutta kun liikemiehet ovat lomalla, hotelli laskee hintansa uskomattoman alas.

Welcome to the hotel California! Hotel California on keskitasoinen kolmen tähden hotelli Ku’dammilla, Länsi-Berliinin ytimessä. Pienehköt mutta siistit huoneet ja edulliset hinnat.

Lue lisää Berliinistä.

 

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi