Prenzlauer Berg – katumarkkinoita ja kauniita rakennuksia

Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg on arkkitehtuuriltaan Berliinin kauneimpia alueita. Kuva: Jonas Denil / Unsplash

Prenzlauer Berg lyhentyy berliiniläisten suussa usein Prenzlbergiksi. Se on paitsi mielenkiintoinen ja eläväinen kaupunginosa, myös historiallisesti merkittävä.

Prenzlauer Berg on entistä Itä-Berliiniä, ja juuri täältä alkoi se kehitys, joka lopulta johti Saksojen yhdistymiseen.

Jo 1970-luvulla alkoi täällä kehittyä hiljainen ja salainen DDR-oppositio. 1980-luvulle tultaessa oppositio kokoontui säännöllisesti Getsemane-kirkossa (Stargarder Straße 77), ja täältä käsin organisoitiin mielenosoituksia kesällä 1989.

Prenzlauer Bergissä sijaitsi myös Bornholmer Straßen rajanylityspaikka, joka oli ensimmäinen, joka Berliinin muurin murtuessa avattiin vapaaseen kauttakulkuun.

DDR:n aikaan Prenzlauer Berg oli hiljaista aluetta, ja rajan tuntumassa olevat kerrostalot oli tyhjennetty. Kun muuri murtui, muutti noihin tyhjiin taloihin vaihtoehtoväkeä.

Sittemmin asuminen on täällä kallistunut niin, että 1990-luvun boheemit nuoret ovat joutuneet antamaan tietä varakkaammille hipstereille ja menestyneimmille taiteilijoille.

Boheemiudesta ja rosoisuudesta on kuitenkin vielä jotain jäljellä, ainakin vesipiippubaarien muodossa, vaikka kahvilat ja viinibaarit ovatkin vallanneet alaa.

Prenzlauer Berg on mukavaa seutua myös perheille – täällä on useita hauskoja leikkipuistoja.

Berliinin vanhin biergarten ja legendaarisin Currywurst

Prenzlbergiin tutustuminen on hyvä aloittaa Eberswalder Straßen metroasemalta. Lähistön kadut ovat vilkkaita ja täynnä kauppoja ja ravintoloita.

Heti U-Bahn-aseman sillan alla sijaitsee Konnopke’s, Berliinin legendaarisin currywurst-kioski. Vuodesta 1930 toiminut makkaragrilli on selvinnyt läpi fasismin, toisen maailmansodan sekä sosialismin kurimuksen ja näyttää pärjäävän oikein hyvin myös kapitalismin aikana.

Melkein aseman vieressä, Kastanienalleella, sijaitsee myös Berliinin vanhin biergarten, jo vuonna 1837 avattu Prater Biergarten, jolla on oma nimikko-oluensakin. Prater pilsner -olutta voi nauttia ikivanhojen kastanjapuiden katveessa.

Restaurant Massai – afrikkalaista ruokaa

Etnisten ravintoloiden sarjassa Prenzlauer Bergin afrikkalainen ravintola Massai on omassa luokassaan. Miltä kuulostaisi malilainen tai eritrealainen ateria? Jos olet aina halunnut tietää, miltä seepra, kirahvi tai krokotiili maistuvat, täällä se selviää.

Lychener Straße 12, U Eberswalder Straßen vieressä; puh. +49 30 48625595

Mauerpark ja sunnuntain kirpputori

Berliinin muurin paikalla on nykyisin Mauerpark eli muuripuisto. Puistossa järjestetään sunnuntaisin kirpputori, jolla on myynnissä kaikenlaisen käytetyn sälän ja neukkunostalgian lisäksi paikallisten taiteilijoiden suunnittelemia vaatteita ja monipuolista street foodia.

Lukuisat katusoittajat luovat mukavan leppoisaa tunnelmaa sunnuntai-iltapäivään ja liikkeellä on kaikenikäistä väkeä, myös paljon perheitä.

Kollwitzplatzin luomumarkkinat

Kollwitzplatzilla järjestetään puolestaan joka torstai suuret Ökomarkt-luomumarkkinat, jonne jopa 50 pientuottajaa saapuu myymään luonnonmukaisesti viljeltyä ruokaa.

Valikoima ei rajoitu pelkästään vihanneksiin ja hedelmiin, vaan saatavilla on myös leipää, juustoja ja viiniäkin. Kaikki on lähellä tuotettua.

Jos piknik ei ole päivän ohjelmassa, niin toki luomumarkkinoilla voi myös syödä paikan päällä. Ruokakojut tarjoilevat muun muassa luomupizzaa.

Gedenkestätte Berliner Mauer – paras paikka tutustua Berliinin muuriin

Prenzlauer Bergin länsilaidalla sijaitsee kaupunginosan merkittävin nähtävyys. Gedenkestätte Berliner Mauer on Bernauer Straßen entistä rajalinjaa myötäilevä 1,4 km pituinen muistomerkki Berliinin muurille.

Paikalla on säilytetty muuria vartiotorneineen sekä vierailijoita varten rakennettu museo, jossa kerrotaan sanoin ja kuvin muun muassa muurin ali kaivetuista pakotunneleista sekä tavallisten ihmisten kovin erilaisesta arjesta muurin eri puolilla.

Prenzlauer Bergin hotellit

Poikkeuksellisen tyylikkäitä – mutta silti rentoja – majapaikkoja ovat huoneistohotellit Linnen ja Belfort sekä entiseen uimahalliin remontoitu Hotel Oderberger. Edullista majoitusta alueella tarjoaa erinomainen Pfefferbett Hostel, joka sijaitsee entisessä panimossa vain muutaman askelen päässä Senefelder Platzin metroasemalta.

Katso tarjoukset Prenzlauer Bergin hotelleihin.

Lue lisää Berliinistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi