Tästä Orwell pitäisi – Singaporen Speakers’ Corner

Speakers Corner ja taustalla upea, ekologiseen designiin erikoistunut Parkroyal on Pickering -hotelli. Kuva: Cristina Stoian / Shutterstock

Singaporen erikoisin nähtävyys on Speakers’ Corner, vaatimaton sananvapaudelle omistettu nurkkaus maassa, jossa sananvapaus ei ole sallittua.

Puhujainkulma avattiin Singaporeen vuonna 2000, jotta tiukkojen sensuuri- ja kokoontumislakien nuhteessa elävillä singaporelaisilla olisi edes yksi paikka ilmaista mieltään. Tosin täälläkin on kylttiin listattu pitkä lista sääntöjä, joita mielipiteenilmaisijoiden tulee noudattaa. Mieltä ilmaistakseen pitää rekisteröityä etukäteen, eivätkä palopuheet saa käsitellä uskontoa tai etnisyyttä. Puhumisoikeus on vain Singaporen kansalaisilla.

Ääntään ei siis pääse korottamaan kukaan niistä vajaasta miljoonasta siirtotyöläisestä, jotka tekevät Singaporessa kaikki raskaat ja likaiset työt. Indonesialaisilla ja filippiiniläisillä kodinhoitajattarilla saattaisi olla valittamista vaikka raskaustesteistä, joihin he joutuvat kerran puolessa vuodessa ennen työlupiensa uusimista.

Speaker’s Cornerissa ei ole paljoa nähtävää, mutta vatsanpohjaa kyllä kutittelee tunne siitä, että nyt on tultu aivan väärään paikkaan. Kolkko viheriö sijaitsee vilkkaiden autoteiden puristuksessa. Tyhjää nurmikenttää tuijottavat valvontakameroiden silmät, ja koteihinsa kiiruhtavat toimistotyöntekijät luovat yksinäiseen turistiin ihmetteleviä katseita. Jopa puistonpenkit on käännetty poispäin puhujain kulmauksesta.

Singaporen entinen pääministeri Goh Chok Tong on todennut, että puhujainkulman menestyksestä todistaa se, että niin harva on siellä puhunut. Tämän orwellilaisemmaksi ei nähtävyys muutu.

Jos kuitenkin käy niin, että joku singaporelainen sattuisi samaan aikaan paikalle saarnaamaan sielunsa kyllyydestä, on turistin parasta livetä paikalta. Mielenilmauksissa saavat olla läsnä vain Singaporen kansalaiset – muita uhkaa 10 000 Singaporen dollarin sakko.

Speakers’ Corner, Hong Lim Park, New Bridge Roadin ja Upper Pickering Streetin kulma.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi