Sri Lankan teeviljelmät

Sri Lankan teeviljelmät ovat upea näky. Kuva: My Good Images / Shutterstock

Sri Lankan keskiosien vuoristoa peittää teeviljelmien säihkyvä vihreys. Näky on ikimuistoinen. Teeviljelmät ovatkin suosittu matkakohde Sri Lankalla.

Teen sijaan Sri Lanka saattaisi kuitenkin olla yhtä hyvin tunnettu kahvista. Alun perin englantilaiset nimittäin yrittivät kasvattaa Sri Lankalla, silloisella Ceylonilla, nimenomaan kahvia.

Mutta tauti tuhosi kahviviljelmät. Samoihin aikoihin saarelle saapui muuan mursuviikisinen mies viidakkokypärä päässään. Hän osti halvalla taudin tuhoamia kahviviljelmiä ja istutti niille teetä.

Miehen nimi oli Thomas Lipton.

Hän järjesti viljelyksiltään teen pakkauksen ja kuljetuksen suoraan omistamiinsa teekauppoihin Isossa-Britanniassa. Näin hän sai leikattua monta väliporrasta teekaupasta ja pystyi myymään teetä hinnalla, johon tavallisillakin englantilaisilla oli varaa.

Edullisen hinnan lisäksi Lipton kasvatti teen menekkiä mainoskampanjoiden avulla, joissa näytettiin, kuinka Lipton tuotti teensä eksoottisella Ceylonilla.

Loppu on historiaa. Liptonista tuli maailman suurin teemerkki ja Ceylonista maailman kuuluisin teentuottaja.

Liptonin aikojen jälkeen Ceylon on muuttunut Sri Lankaksi, mutta teellä on edelleen tärkeä osa maan taloudelle.

Kaikissa alla esitellyissä Sri Lankan teekohteissa voi käydä tutustumassa teeviljelmien toimintaan.

Nuwara Eliyan teeviljelmät ja Maailman loppu

Nainen poimii teepensaan lehtiä Nuwara Eliyassa. Kuva: Itsmejust / Shutterstock

Nuwara Eliyan teeviljelmät ovat Sri Lankan kuuluisimmat. 1868 metrin korkeudessa sijaitsevan Nuwara Eliyan sanotaan tarkoittavan samaa Ceylonin teelle kuin Champagne ranskalaisille viineille.

Iso osa Nuwara Eliyan viehätystä ovat komeat kolonialismin ajan huvilat, joita on muutettu hotelleiksi kuten Grand HotelFerncliff ja St Andrew’s Hotel.

Teeviljelmien ihailun lisäksi Nuwara Eliyasta kannattaa käydä patikoimassa Horton Plains National Park -kansallispuistossa, jonka maisemat kuuluvat Sri Lankan kauneimpiin. Patikkareitti halki 2000 metrin korkeudessa sijaitsevien ruohikkoisten ylänkömaiden vie kohti ”maailmanloppua” eli jyrkännettä nimeltä World’s End. Jyrkänne sukeltaa suoraan 880 metriä alaspäin.

Matkaa World’s Endiin kertyy kansallispuiston portilta patikkapolkuna kymmenen kilometriä (kolmisen tuntia). Matkaan kannattaa lähteä aikaisin, sillä aamuyhdeksään mennessä maailmanloppu on yleensä peittynyt usvaan.

Viehättävä Ella

Teenpoimija. Ella, Sri Lanka. Kuva: Klemen K. Misic / Shutterstock

Reilun kilometrin korkeudessa sijaitsevasta Ellasta on tullut reppureissaajien suosikkikohde Sri Lankan teealueilla. Ellassa patikoidaan teeviljelmillä ja vesiputouksilla ja rentoudutaan ihanan vehreyden keskellä. Majatalot ovat edullisia, samoin ruoka. Tarjolla on myös ayerveda-hoitoja.

Parasta Ellassa on kuitenkin upea, seitsemän tunnin junamatka Kandysta Ellaan. Juna kulkee hissukseen vuoriston läpi aivan teeviljelmien viertä.

Katso hotelleja ja majataloja Ellasta.

Haputale ja Liptonin teeviljelmät

Teepensaan lehdet poimitaan käsin. Kuva: Melis / Shutterstock

Jos on erityisen kiinnostunut teeviljelijä Liptonista, voi käydä myös Sri Lankan kolmannessa teekohteessa, Haputalessa, jossa voi tutustua Liptonin teeviljelmiin Bambatenne Tea Factoryssa.

Teetehtaalta voi tehdä seitsemän kilometrin vaelluksen Lipton’s Seat nimiselle näköalapaikalle, josta teemies tapasi ihailla viljelmiään.

Tunnelmaltaan Haputalen pikkukaupunki jää tosin jälkeen Ellasta ja Nuwara Eliyasta.

Myös Haputalen ja Ellan välin voi taittaa tunnelmallisesti junalla.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi