Delhi-matkaopas

delhi
Humayunin mausoleumi ja muut suurmogulien komeat mausoleumit muistuttavat Delhin satumaisesta historiasta.

Delhi yllättää jokaisen kaupunkiin matkustavan. Delhi on matkakohteena aivan erilainen paikka mitä Intian pääkaupungista osaisi etukäteen kuvitella. Ensimmäinen yllätys on se, että on olemassa kaksi vierekkäin sijaitsevaa keskustaa, Delhi ja New Delhi.

Toinen yllätys on se, että New Delhi on sekin tavallaan historiallinen keskusta. Kun vanha Delhi on mogulihallitsijoiden ajalta periytyvä kaoottinen, täyteen pakattu keskusta, rakennettiin New Delhi 1900-luvun alussa britti-imperiumin pääkaupungiksi.

Kolmas yllätys on se, että kuinka vehreä ja järjestäytynyt paikka New Delhi on. Se on kauniita siirtomaa-ajan huviloita, leveitä bulevardeja ja vehreitä puistoja, joissa sijaitsee mogulihallitsijoiden komeita mausoleumeja.

Neljäs yllätys on se, kuinka helppoa on liikkua Delhin ja New Delhin välillä: etäisyydet ovat lyhyet eikä ruuhkia pahemmin ole. Syynä on se, että vanhankaupungin asukkaat pysyvät kotikulmillaan – ja New Delhissä on vain vähän asukkaita.

Delhi paljastuu hyvin viehättäväksi, vehreäksi ja kauniiksi matkakohteeksi. Sellaista ei olisi ensimmäiseksi uskonut Intian pääkaupungista. Yllätys on sekin, että vaikka Delhillä on maine varsin tylsänä paikkana, on Delhi oikeasti erittäin kiehtova kaupunki.

Melkein kaikki, mitä Delhissä on nähtävää, kun on näissä kahdessa vierekkäin sijaitsevassa keskustassa.

Delhin parhaat nähtävyydet

delhi-moskeija
Intian suurin moskeija, Jama Masjid, kohoaa Delhin vanhankaupungin yllä.

Delhissä riittää nähtävää ja tehtävää. Delhin nähtävyyksistä hienoimmat ovat mogulihallitsijoiden ajoilta. Afganistanista lähtöisin olevasta islamilaista mogulidynastiasta tuli Intian legendaarisimpia hallitsijoita.

Mogulien kulta-aika kesti alle 200 vuotta 1500–1700-luvuilla, mutta he ehtivät siinä ajassa tulla yhdeksi maailmanhistorian tarunhohtoisimmista dynastioista ja rakennuttaa Delhiin huikeita linnoituspalatseja ja mausoleumeja. Mogulit elivät uskomattoman ylellisyyden keskellä taiteita harrastaen.

Delhi olisi itse asiassa maailmanluokan nähtävyyskaupunki, jos se sijaitsisi missä tahansa muualla maailmassa. Delhissä on komeita linnoja, mogulihallitsijoiden hienoja mausoleumeja ja värikkäitä temppeleitä täynnä eksoottista elämää.

Mutta koska Delhi sijaitsee Intiassa, maassa, joka on kukkuraisillaan nähtävää ja koettavaa, jäävät Delhin nähtävyydet helposti Intian muiden ihmeiden varjoon.

Mahtava Humayunin mausoleumi käy hyvästä esimerkistä: jos Taj Mahalia ei olisi olemassa, Humayunin mausoleumi olisi maailmanluokan nähtävyys. Mutta Humayunin mausoleumi jää totaalisesti Agrassa sijaitsevan maailmankuulun Taj Mahalin varjoon, jonka esikuvana Humayunin mausoleumi toimi.

Delhin Punaista linnoitusta paremmin säilyneitä linnoja löytyy puolestaan Rajasthanista vaikka kuinka monta. Tärkeämpiä temppeleitä löytyy puolestaan eri puolilta Intiaa.

Delhistä puuttuvatkin maailmanluokan huippunähtävyydet. Delhi on kuitenkin mainio paikka kokea Intian lumo yhdessä helposti lähestyttävässä kohteessa.

Lue lisää Delhin nähtävyyksistä.

Delhin kaupunginosat

Vanhan Delhin kutkuttavan eksoottista kaaosta.

Delhiksi kutsuttu alue on kaupungin historiallinen keskusta, jossa sijaitsevat kuuluisimmat nähtävyydet Punainen linnoitus ja vanhan kaupungin kaoottisten korttelien ympäröimä, huikea Jama Masjid -moskeija.

New Delhi on vanhan kaupungin vieressä sijaitseva viehättävä, kolonialismin ajan tunnelmaa henkivä kaupunginosa, jonka britit rakensivat hallintokeskuksekseen. Tiet ovat leveitä ja talot puutarhojen ympäröimiä.

New Delhi on niin vehreä, ettei siellä oikein uskoisi kaupungissa olevansakaan. Vehreyttä lisäävät laajat puistoalueet, joiden keskellä on mahtavien mogulihallitsijoiden mausoleumeja.

Näiden kahden historiallisen Delhin ympärille levittäytyy kehäteiden varsille moderni ja ilmeetön suurkaupunki, jättimäinen metropoli, joka tunnetaan parhaiten liikenneruuhkistaan. Delhin modernilla puolella on vähän jos lainkaan mitään tarjottavaa matkailijalle.

Delhin hotellit

Mukavinta aluetta asua Delhissä on vehreä New Delhi, jonka rauhassa on mukava rentoutua vanhan kaupungin kaaoksessa vietettyjen nähtävyyskierrosten jälkeen.

Reppureissaajat tapaavat asua New Delhin rautatieaseman takana majataloalueella, jota kutsutaan Pahar Ganjiksi.

Jos saat mahdollisuuden asustaa Delhin luksushotelleissa, olet onnekas. Niin hyvää palvelua saa tuskin missään muualla maailmassa. Hotellien henkilökunta on äärettömän kohteliasta ja huolehtivasta, tehden sen niin sulavasti, ettei huolenpidon kohde vaivaannu.

On hyvin tavallista esimerkiksi, että viimeisen hotelliaamiaisen päätteeksi henkilökunta oma-aloitteisesti kasaa hotellivieraan mukaan lentokentälle herkkulaukun täynnä croissanteja, hedelmiä ja muita herkkuja.

Eikä luksushotellissa asuminen välttämättä ole edes kallista Euroopan mittapuulla – jo reilulla sadalla eurolla/yö voi päästä nauttimaan todellisesta luksuksesta.

Delhin legendaarisin hotelli on vuonna 1931 avattu art deco -kaunotar The Imperial. Kuuluisia luksushotelleja ovat myös sekä Taj Mahal Hotel että Oberoi, tosin ovat ulkomuodoltaan hieman tylsiä jättihotelleja.

Edellisiä edullisempi – ja tunnelmaltaan rennompi – luksusvaihtoehto on Taj Vivanta, joka sijaitsee tyylikkäässä vanhassa funkkisrakennuksessa. Lisäksi sen sijainti on mainio aivan eläväisen Khan Marketin vieressä. Khan Market on täynnä hyviä ravintoloita ja tyylikkäitä putiikkeja.

Katso lisää hotelleja Delhistä.

Delhin ravintolat ja ostokset

Herkuttelu ja shoppailu tapaavat yhdistyä Delhissä, sillä parhaat ravintola-alueet ovat samalla myös ostosalueita. Poikkeuksen ostosten ja shoppailun yhteyteen Delhissä tekee Jama Masjid -moskeijan ympäristö vanhassa kaupungissa, mikä on loistava paikka nauttia mehevästä, grillatusta lihasta pienissä, perinteisissä tandoori-ravintoloissa.

Ja tandoori-ravintolat olisivat jo yksistään hyvä syy matkustaa Delhiin.

Lue lisää Delhin ravintola- ja ostosalueista.

Delhin hintataso

Hintatasoltaan Delhi on edullinen kuten Intialta sopiikin olettaa. Paikallista ruokaa syö Delhissä todella edullisesti, eikä länsimainenkaan ruoka ole kallista.

Delhin vaarat ja turvallisuus

Delhi on varsin turvallinen kaupunki matkustaa: pimeän tultua tulee noudattaa normaalia varovaisuutta. Vilkkailla basaarialueilla kannattaa olla tarkkana reppunsa ja lompakkonsa kanssa. Yksin matkustavien naisien kannattaa olla erityisen tarkkana, millaisen taksikuskin matkaan lähtevät.

Delhissä saa hyvin suurella todennäköisyydellä vatsataudin: Delhi belly -termiä ei ole tuulesta temmattu. Vatsatauteja voi koettaa välttää käsiä pesemällä ja syömällä paremman luokan ravintoloissa. Delhin vesijohtovedellä ei kannata pestä edes hampaitaan.

Delhi on maailman saasteisimpia kaupunkeja.

Liikkuminen Delhissä

Vanhassa ja Uudessa Delhissä (New Delhi) on helppo kiertää ja liikkua. Ruuhkia ei pahemmin ole, ja tuktukilla pääsee sadalla rupialla helposti minne vaan keskustan nähtävyyksille.

Näiden kahden historiallisen keskustan ympärillä ruuhkat voivatkin sitten olla hirmuiset. Onneksi matkailijan ei tarvitse niistä pahemmin välittää – lentokentällekin pääsee yleensä New Delhistä taksilla varsin sutjakasti.

Dehissä on myös laaja metroverkosto, jota on helppo käyttää. Metro on suosittu mutta harvemmin ahdistavan täynnä.

Delhin sää ja ilmasto

Parasta aikaa matkustaa Delhiin ovat alkukevät ja loppusyksy. Kuuma kausi alkaa huhtikuussa ja toukokuussa on jo tuskastuttavan kuuma: lämpötila nousee helposti 40 asteeseen ja yli. Sadekausi alkaa kesäkuun lopulla ja kestää syyskuulle.

Talvi ajoittuu vuodenvaihteeseen, jolloin Himalajan vuoristosta puskee kylmää ilmaa. Yöt voivat olla viileitä, eikä varsinkaan edullisissa majoituksissa ole yleensä lämmitystä. Kylmyyden tunnetta lisää kolea ja sankka sumu, joka myös aiheuttaa usein lentojen myöhästyisiä.

Matka Delhiin

Intian viisumi pitää hakea etukäteen sähköisesti.

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on todella edullisia tarjouksia (menopaluu alle 500 euroa).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Intia"
}