Delhi-matkaopas

Delhi-matkaopas

Delhi on kummallinen kaupunki. Se yllättää jokaisen kaupunkiin saapuvan, joka tutustuu kaupunkiin hiemankin syvällisemmin. Delhi on aivan erilainen paikka mitä Intian pääkaupungista osaisi etukäteen kuvitella.

 

delhi
Mogulien mausoleumit muistuttavat Delhin komeasta historiasta.

Ensimmäinen yllätys on se, että on olemassa kaksi vierekkäin sijaitsevaa keskustaa, Delhi ja New Delhi.

Toinen yllätys on se, että New Delhi on sekin tavallaan historiallinen keskusta. Kun vanha Delhi on mogulihallitsijoiden ajalta periytyvä kaoottinen, täyteen pakattu keskusta, rakennettiin New Delhi 1900-luvun alussa britti-imperiumin pääkaupungiksi.

Kolmas yllätys on se, että kuinka vehreä ja järjestäytynyt paikka New Delhi on. Se on kauniita siirtomaa-ajan huviloita, leveitä bulevardeja ja vehreitä puistoja, joissa sijaitsee mogulihallitsijoiden komeita mausoleumeja.

New Delhi paljastuu viehättäväksi, vehreäksi ja kauniiksi kaupungiksi.

Neljäs yllätys on se, kuinka helppoa Delhissä on liikkua vanhankaupungin ja New Delhin välillä: etäisyydet ovat lyhyet eikä ruuhkia pahemmin ole. Syynä on se, että vanhankaupungin asukkaat pysyvät kotikulmillaan – ja New Delhissä ei asu juuri kukaan, vaan siellä on hajallaan valtion virastoja.

Delhi paljastuu itse asiassa hyvin viehättäväksi, vehreäksi ja kauniiksi kaupungiksi. Sellaista ei olisi ensimmäiseksi uskonut Intian pääkaupungista – jolla on vielä maine varsin tylsänä paikkana.

Oikeasti Delhi on erittäin kiehtova kaupunki.

Näiden kahden historiallisen keskustan ympärille toki levittäytyy kehäteiden varsille moderni, ilmeetön suurkaupunki, mutta siellä harva matkailija käy.

Melkein kaikki, mitä Delhissä on nähtävää, kun on näissä kahdessa vierekkäin sijaitsevassa keskustassa.

Ja Delhissä riittää nähtävää. Delhi olisi itse asiassa maailmanluokan nähtävyyskaupunki, jos se sijaitsisi missä tahansa muualla maailmassa. Delhissä on komeita linnoja, mogulihallitsijoiden hienoja mausoleumeja ja värikkäitä temppeleitä täynnä eksoottista elämää.

Mutta koska Delhi sijaitsee Intiassa, maassa, joka on kukkuraisillaan nähtävää ja koettavaa, jäävät Delhin nähtävyydet helposti Intian muiden ihmeiden varjoon.

Delhissä on linnoja, mogulien mausoleumeja ja temppeleitä täynnä eksoottista elämää.

Humayunin mausoleumi käy hyvästä esimerkistä: jos Taj Mahalia ei olisi olemassa, Humayunin mausoleumi olisi maailmanluokan nähtävyys. Mutta Humayunin mausoleumista jää totaalisesti Agrassa sijaitsevan maailmankuulun Taj Mahalin varjoon.

Ja Delhin Punaista linnoitusta paremmin säilyneitä linnoja löytyy puolestaan Rajasthanista vaikka kuinka monta.

Tärkeämpiä temppeleitä löytyy puolestaan eri puolilta Intiaa.

Delhistä puuttuvatkin maailmanluokan huippunähtävyydet. Delhi on kuitenkin mainio paikka kokea Intian lumo yhdessä helposti lähestyttävässä kohteessa.

Anna siis Delhille mahdollisuus – et tule pettymään.

Tämän oppaan on kirjoittanut Delhissä usein vieraileva matkailutoimittaja Antti Helin. Tästä oppaasta löydät parhata vinkit Delhiin.

Delhi ja New Delhi

Delhiksi kutsuttu alue on kaupungin historiallinen keskusta, jossa sijaitsevat kuuluisimmat nähtävyydet Punainen linnoitus ja vanhan kaupungin kaoottisten korttelien ympäröimä, huikea Jama Masjid -moskeija.

New Delhi on vanhan kaupungin vieressä sijaitseva viehättävä, kolonialismin ajan tunnelmaa henkivä kaupunginosa, jonka britit rakensivat hallintokeskuksekseen. Tiet ovat leveitä ja talot puutarhojen ympäröimiä.

New Delhi on niin vehreä, ettei siellä oikein uskoisi kaupungissa olevansakaan. Vehreyttä lisäävät laajat puistoalueet, joiden keskellä on mahtavien mogulihallitsijoiden mausoleumeja.

Näiden kahden historiallisen Delhin ympärille levittäytyy moderni metropoli, joka tunnetaan parhaiten liikenneruuhkistaan.

Delhin nähtävyydet

Delhin kiehtovimmat nähtävyydet ovat mogulihallitsijoiden ajoilta. Afganistanista lähtöisin olevasta islamilaista mogulidynastiasta tuli Intian legendaarisimpia hallitsijoita.

Mogulien kulta-aika kesti alle 200 vuotta 1500–1700-luvuilla, mutta he ehtivät siinä ajassa tulla yhdeksi maailmanhistorian tarunhohtoisimmista dynastioista ja rakennuttaa Delhiin huikeita linnoituspalatseja ja mausoleumeja.

Mogulit tunnetaan siitä, että he elivät uskomattoman ylellisyyden keskellä taiteita harrastaen.

Lue lisää Delhin nähtävyyksistä.

Delhin hotellit

Mukavinta aluetta asua Delhissä on vehreä New Delhi, jonka rauhassa on mukava rentoutua vanhan kaupungin kaaoksessa vietettyjen nähtävyyskierrosten jälkeen.

Reppureissaajat tapaavat asua New Delhin rautatieaseman takana majataloalueella, jota kutsutaan Pahar Ganjiksi.

Jos saat mahdollisuuden asustaa Delhin luksushotelleissa, olet onnekas. Niin hyvää palvelua saa tuskin missään muualla maailmassa. Hotellien henkilökunta on äärettömän kohteliasta ja huolehtivasta, tehden sen niin sulavasti, ettei huolenpidon kohde vaivaannu.

On hyvin tavallista esimerkiksi, että viimeisen hotelliaamiaisen päätteeksi henkilökunta oma-aloitteisesti kasaa hotellivieraan mukaan lentokentälle herkkulaukun täynnä croissanteja, hedelmiä ja muita herkkuja.

Eikä luksushotellissa asuminen välttämättä ole edes kallista Euroopan mittapuulla – jo reilulla sadalla eurolla/yö voi päästä nauttimaan todellisesta luksuksesta.

Delhin legendaarisin hotelli on vuonna 1931 avattu art deco -kaunotar The Imperial.

Kuuluisia luksushotelleja ovat myös sekä Taj Palace Hotel että Oberoi, tosin ovat ulkomuodoltaan hieman tylsiä jättihotelleja.

Edellisiä edullisempi – ja tunnelmaltaan rennompi – luksusvaihtoehto on Taj Vivanta, joka sijaitsee tyylikkäässä vanhassa funkkisrakennuksessa. Lisäksi sen sijainti on mainio aivan eläväisen Khan Marketin vieressä. Khan Market on täynnä hyviä ravintoloita ja tyylikkäitä putiikkeja.

Katso lisää hotelleja Delhistä.

Delhin ravintolat ja shoppailu

Herkuttelu ja shoppailu tapaavat yhdistyä Delhissä, sillä parhaat ravintola-alueet ovat samalla myös ostosalueita.

Poikkeuksen ostosten ja shoppailun yhteyteen Delhissä tekee Jama Masjid -moskeijan ympäristö vanhassa kaupungissa, mikä on loistava paikka nauttia mehevästä, grillatusta lihasta pienissä, perinteisissä tandoori-ravintoloissa.

Ja tandoori-ravintolat olisivat jo yksistään hyvä syy matkustaa Delhiin.

Lue lisää Delhin ravintola- ja ostosalueista.

Liikkuminen Delhissä

Vanhassa ja Uudessa Delhissä (New Delhi) on helppo kiertää ja liikkua. Ruuhkia ei pahemmin ole, ja tuktukilla pääsee sadalla rupialla helposti minne vaan keskustan nähtävyyksille.

Näiden kahden historiallisen keskustan ympärillä ruuhkat voivatkin sitten olla hirmuiset. Onneksi matkailijan ei tarvitse niistä pahemmin välittää – lentokentällekin pääsee yleensä New Delhistä taksilla varsin sutjakasti.

Dehissä on myös laaja metroverkosto, jota on helppo käyttää. Metro on suosittu mutta harvemmin ahdistavan täynnä.

Matka Delhiin

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on todella edullisia tarjouksia (menopaluu alle 500 euroa).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Intian viisumi pitää hakea etukäteen sähköisesti.

 

Intia-opas