”Terveiset Prahasta!” – millaista on matkustaa korona-aikana?

korona matkustus Praha
Kaarlensilta on liki autio koronan aikaan.

Mailiini kilahtaa viesti suomalaiselta kaverilta: ”Terveisiä Prahasta! Ei nyt ehkä maailman paras idea, mutta täällä ollaan, ja ilmeisesti vieläpä jotenkin puolilaittomasti.”

Siis mitä ihmettä? Johan on extreme-matkailua. Eletään lokakuun loppua 2020, kun Tšekki on kärjessä Euroopan koronatartuntatilastoissa. Koronan ilmaantuvuusluku Tšekeissä on lähes 1400, kun Suomessa se on 50.

”Ollaan vihdoin kärjessä edes jossakin”, kuten yksi tšekkiläinen puolituttu totesi.

Kaverin valinta matkakohteeksi tuntuu aivan päättömältä – ainakin epidemologisesta näkökulmasta.

Ja silti, en osaa ystävääni oikein tuomitakaan. Kaverin työ on sellainen, että hän voi helposti viettää kotonaan karanteenin. Tuohtumuksen sijaan maili herättää uteliaisuutta. Millaista Prahassa on nyt, kun korona on Tšekeissä valloillaan? Eikö häntä pelota?

Tiedän hänet kyllä intohimoiseksi matkailijaksi, mutta silti minun on pakko laittaa mailia ja kysyä, miksei hän malta pysyä kotona, mikä ihmeen pakko hänellä on nytkin matkustaa? Hänen vastauksensa on hyvä.

Miksi matkustaa korona-aikana?

Prahan vanhankaupunginaukio koronasyksynä. Helppo pitää turvavälit.

”Heitän pallon takaisin ja kysyn, miksi ihmeessä en matkustaisi? Eurooppahan on juuri nyt parhaimmillaan. Olikohan joskus 1960-luvulla tällaista, että Amsterdam, Berliini ja Praha olivat kaupunkilaisten olohuoneita, joihin me vieraat saatiin vähän kurkata mutta joita emme vielä olleet valloittaneet? Oletko nähnyt Kaarlensillan käytännössä tyhjänä?”

Matkustaminen on hänen mukaansa nyt vaivattomampaa kuin pitkään aikaan – ja edullista.

”Lentokentälle voi mennä puoli tuntia ennen boardingin alkamista, koska missään ei ole jonoja. Lentokoneesta saa oman rivin. Vilnassa 300 euron hotelliyö maksoikin enää 100 euroa. Huone-upgreidejä on tullut useammassakin kaupungissa ilman mitään kanta-asiakaskortteja. Late check-out 5 PM? Oh yes, no problem. Eikä maksa mitään.”

Hän kertoo yksinkertaisesti tarvitsevansa matkustamista.

”Ensin täytyy lähteä, jotta voi palata. Nuuskamuikkunen taisi sanoa niin. Kyllä kotona kelpaa olla, ja joka reissun jälkeen sinne on kiva tulla, mutta onhan se nyt pidemmän päälle kuitenkin tylsää. Sitä samaa, tasaista arkea, jota jokainen meistä pakenee, kukin omalla tavallaan. Mulle breikki arkeen on ilman muuta maisemanvaihdos. Jos löydän halvat lennot ja kivan, edullisen hotellin, niin en vain voi olla lähtemättä.”

Sen jälkeen kun matkustusrajoitukset maaliskuussa astuivat voimaan, hän kertoo käyneensä myös Lontoossa, Tukholmassa, Amsterdamissa, Berliinissä, Vilnassa, Salzburgissa, Larnakassa, Minskissä, Edinburghissa, Las Palmasissa, Madridissa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

”Yritän myös suhteuttaa koronalukuja: jos Prahassa on noin miljoonaa asukasta ja koronan ilmaantuvuusluku on 1400 kahdessa viikossa per 100 000 asukasta, niin auki laskettuna se tarkoittaa sitä, että Prahassa reilut tuhat ihmistä saa koronan päivässä. Ei se kovin paljon ole miljoonasta.”

”Mä liikun lähinnä hotellihuoneessa ja ulkona kaupungilla, missä on hiljaista ja etäisyyksiä on helppo pitää. Rohkenen väittää, että jos breikki arkeen olisi perjantai yökerhossa ja lauantai pubissa Helsingissä, pilkkuun asti tietenkin, niin koronariski olisi aika paljon suurempi kuin täällä Prahassa.”

Millaista on koronan vaivaamassa Prahassa?

Näkymät Hotel Imperialin ikkunasta. Vähän kivempaa kuin kotilähiössä.

Ystäväni kertoo saapuneensa Prahaan lauantaina, ja samana iltana hänelle selvisi, että torstaina 22.10. oli raja mennyt kiinni eikä ulkomaalaisia enää päästetty maahan ilman hyvää syytä.

”Mutta eipä kentällä kukaan mitään kysellyt, passintarkastus oli ja Suomi-ID:tä vilkaistiin noin puoli sekuntia ilman yhtäkään kysymystä. Kiinnitin kyllä siihen
huomiota, että koneen 29 matkustajasta olin ainoa suomalainen…”

Paikan päällä hänelle paljastui, että kaupunkiin on määrätty tiukat turvatoimet. Ja että niiden valvomiseen suhtaudutaan, no, tšekkiläisellä leveäperäisyydellä.

”Ulkona ei saisi liikkua muuten kuin ruokakauppaan tai apteekkiin tai puistoon, mutta ei sitä kukaan valvo. Poliisi ei kysele keneltäkään mitään eikä käske käyttämään ulkona maskia. Ehkä puolet käyttää.”

Ystäväni lisää, että Prahan vanhakaupunki ilman turistimassoja on huikean näköinen.

”Täällä on rauhallista ja mukavaa. Välillä paistaa aurinko ja lämpötila nousee 16–17 asteeseen. Välillä on pilvistä ja 11 astetta.  Praha on prahalaisten, jotka ulkoilevat puistoissa kuka maski päässä ja kuka ilman. Turistit ovat lähestulkoon poissa, vaikka vähän saksaa kyllä kuulee.”

”Hotelli on hiljainen, mutta hotellin ravintola on auki ja tarjoilee herkullista ruokaa upeissa puitteissa. Hotel Imperial oli juuri oikea valinta. Viiden tähden huone, upgreidattuna executive-huoneeksi, maksoi 60 euroa ja antoivat vielä aamiaisenkin kaupanpäälle. Ovat iloisia jokaisesta vieraastaan.”

”Katselen mieluummin ikkunasta kauniita vanhoja kortteleita ja rämiseviä ratikoita kuin suomalaisharmaata lähiöloskaa. Totta kai se vaikuttaa matkan ohjelmaan, että museot, nähtävyydet ja kaupat ovat kiinni. Mutta kun asennoituu oikein, niin kyllä tämä piristää syksyä oikein mukavasti, vaikka ”aktiviteetit” on lähinnä vaeltelua koronan tyhjentämillä kaduilla.”

Entäpä kotiinpaluu Prahasta?

”Finnairilta tuli tekstari, että koko paluukoneellinen laitetaan Helsinki-Vantaalla koronatestiin.”

Seuraava kohde: Pakistan?

Kuulumisten jälkeen ystäväni pääsee varsinaiseen asiaansa. ”Oikeastaan mailasin kysyäkseni, oletko käynyt Lahoressa?”

Hän kertoo, että kaikista maailman maista juuri Pakistan on päättänyt päästää Suomesta ja Turkista maahan saapuvat ilman testejä ja karanteeneja maahan.

”Parin päivän googlailun perusteella Lahoressa olisi riittävän turvallista sekä aika paljon nähtävää. Turkish Airlines lentäisi kohtuullisilla aikatauluilla ja hinnoilla.”

Saa nähdä, minne tämä Nuuskamuikkunen seuraavaksi lähtee.

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kiersimme kesällä Keski- ja Etelä-Eurooppaa, kun koronatilanne oli hetkellisesti varsin hyvin hallinnassa ja kävimme silloin myös Prahassa. Täytyy todeta, että ”tšekkiläinen leveäperäisyys” koronan suhteen tuli kuitenkin hyvin esiin siinä mielessä, että jotakuinkin kaikissa muissa maissa oli maskit pakollisia ja ns. turvavälejä yritettiin pitää, mutta Prahassa ei noista ollut tietoakaan.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi