Hongkong – opas tulevaisuuden kaupunkiin

Hongkong nähtynä Victoria Peakilta. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock.com

Matka Hongkongiin on kuin matka tulevaisuuteen. Hongkong kurottaa korkealle, on tupaten täynnä ihmisiä – ja muistuttaa länsimaisen ja kiinalaisen kulttuurin kiehtovaa sekasikiötä.

Ihastuttavan vanhanaikainen Star Ferry irtautuu laiturista Kowloonin puolelta ja alkaa seitsemän minuutin purjehduksensa Victoria Harborin yli Hongkongin bisneskeskustaan. Kaksikerroksinen lautta ei ole juuri muuttunut ulkonäöltään sitten 1900-luvun alun, toisin kuin ympäröivä kaupunki, joka luo nahkansa kerran vuosikymmenessä.

Taakse jäävät Kowloonin rantabulevardi ja Bruce Leen patsas, vanha kellotorni ja valtavalta, vaaleanpunaiselta skeittirampilta näyttävä Hongkongin kulttuurikeskus.

Bruce Leen patsas. Avenue of Stars, Hongkong. Kuva: Saiko 3p / Shutterstock.com

Edessä avautuu yksi huikeimmista ihmisen luomista maisemista: Hongkongin liikekeskustan pilvenpiirtäjät ovat puristuneet kapealle kaistaleelle meren ja jyrkkien kukkuloiden väliin.

Kaupungin uusimmat toteemit, kaksoistornit IFC2 ja ICC Tower, seisovat molemmin puolin sataman suuta kuin Herkuleen pylväät. Maailman neljänneksi korkein pilvenpiirtäjä ICC Tower näyttää 484 metrillään mallia, millaisiin korkeuksiin Hongkong seuraavaksi kurkottaa.

Solar Star -lautta. Kowloon, Hongkong. Kuva: Zhu Difeng / Shutterstock.com

Star Ferry on kuin aikakone, joka keikkuu menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ristiaallokossa. Tuskin mikään muu kaupunki kuin Hongkong vastaa yhtä hyvin tieteistarinoiden kuvaa maailmasta parinkymmenen vuoden päästä. Ja Hongkong on niin kompakti metropoli, että tulevaisuuteen ehtii kurkistaa vaikka yhden päivän aikana.

Hongkong on feng shuin kaupunki

Hongkongissa on yli 7 miljoonaa asukasta. Kuva: Lewis Cheng / Shutterstock.com

Kuten kunnon tieteisfantasian henkeen kuuluu, Hongkongissa on ymmärretty, ettei tiede selitä kaikkea, vaan mukaan tarvitaan myös sitä fantasiaa. Hongkongilaiset uskovat Feng Shuin oppeihin luonnossa virtaavasta elämänvoimasta, chistä, joka vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja menestykseen. Opin mukaan kaupungin vaurauden on taannut sen kiitollinen sijainti meren ja metsäisten vuorten välissä, missä energia virtaa poikkeuksellisen voimakkaasti.

Star Ferryn kyydissä voikin seurata titaanien taistelua. Vastarannalla bisneskeskustassa seisovat lähekkäin Feng Shuin oppeja noudattava perinteinen hongkongilaispankki HSBC sekä sen haastaja Mannerkiinasta, Bank of China, jota rakennettaessa vähät välitettiin chistä.

178 metriä korkea HSBC:n päämaja rakennettiin – kustannuksissa säästelemättä – pylväiden päälle, jottei rakennus tukkisi sen kohdalta virranneiden energioiden kulkua. Yli sata metriä korkeamman Bank of China katolla puolestaan sojottaa taivasta kohti kaksi antennia kuin riisikuppiin isketyt syömäpuikot, mikä on vanha aasialainen symboli kuolemalle.

Kokonaisuutena Bank of Chinan rakennus näyttää rukoilijasirkalta, joka on noussut kaupungin yläpuolelle uhkaavaan hyökkäykseen.

Pankkirakennusten välistä henkien taistelua on tulkittu vertauskuvaksi Hongkongin kamppailusta itsemääräämisoikeudestaan Kiinan vallan alla.

Molemmissa pilvenpiirtäjissä kannattaa piipahtaa sisällä. HSBC:n komeassa aulassa videoinstallaatio esittelee pankin taidekokoelmia, Bank of Chinassa voi puolestaan kiitää hissillä 43-kerrokseen ihailemaan Hongkongin keskustaa pankkiirin perspektiivistä.

Rullaportaat Hongkongin keskustan halki

Hongkongissa voi kulkea maailman pisimpiä ulkoilmassa olevia rullaportaita pitkin. Kuva: Benny Marty / Shutterstock.com

Tuskinpa missään muualla maailmassa on vastaavaa. Jyrkälle rinteelle kasvaneessa Hongkongissa ei käytetä rullaportaita ainoastaan ostoskeskuksissa ja metroasemilla, vaan Mid-Levels Escalatorin nimellä kulkevat, 800 metriä pitkät rullaportaat, nousevat ulkoilmassa keskustan halki.

Aamuisin ne rullaavat alaspäin vieden ihmisiä töihin, lopun ajan päivästä ne kulkevat ylöspäin.

Portaiden ympärillä kukoistaa trendikäs SoHon kaupunginosa, jossa on rinnakkain pastellinsävyisiä tapasravintoloita, eteerisiä vesipiippubaareja ja nuhjuisia nuudelikoppeja, designputiikkeja ja antiikkikauppoja.

Mukaan mahtuu myös perinteinen tuoretori täynnä kiinalaisherkkuja: merimakkaroita, kuivattuja merihevosia, jättisieniä ja taikaliemen näköisissä keitoksissa lilluvia juureksia.

Ihmisiä on kaikkialla. Muodikkaissa vaatteissaan he vaeltavat määrätietoisesti ohi rullaportaissa mukanaan elämänmittaiset tarinansa. Hongkongiin on ahtautunut kahdeksan miljoonaa asukasta alueelle, joka on vain neljäsosa New Yorkin pinta-alasta.

Silti väenpaljous ei ahdista: kaupunki on siihen liian hyvin organisoitu. Ja vaikka tilaa on vähän, puolet Hongkongin pinta-alasta on varattu puistoille ja metsille. Jos Hongkong todella on tulevaisuuden kuva, se on hyvin lohdullinen sellainen.

Victoria Peakin näköalapaikalle pääsee raiteita pitkin. Hongkong. Kuva: Zen S Prarom / Shutterstock.com

Jäljellä on vielä kaikkein ikimuistoisin Hongkong-kokemus. Illan koittaessa kannattaa astua rämisevään vaunuun, joka nousee äkkijyrkkiä kiskoja pitkin keskustan yläpuolelle Peak-kukkulalle.

Hongkongin paras nähtävyys: The Peak

Hongkong nähtynä Victoria Peakilta. Kuva: Earnest Tse / Shutterstock.com

Peakin näköalatasanteelta 400 metrin korkeudesta avautuvan maiseman on nähnyt lukemattomissa kuvissa ja elokuvissa, mutta edes se ei valmista näkyyn luonnossa. Pelkästään tämän takia kannattaa matkustaa Hongkongiin: kaupungin voi nähdä päivässä, mutta se on koettava ainakin kerran elämässä.

Alhaalla levittäytyvät meri ja Hongkongin pilvenpiirtäjät. Aurinko laskee, sininen hetki koittaa ja valot syttyvät yksitellen ikkunoihin. Kaupungista tulee oma tähtitaivaansa.

Ilmestyksen keskellä mielessä alkaa kummitella kaksi kysymystä. Kuinka korkealle Hongkong voi vielä nousta, nousevatko pilvenpiirtäjät vielä jonakin päivänä Peakiakin korkeammalle?

Ja seilaako Starferry vielä silloinkin kaupungin energiavirtojen laineilla, pelastusrenkaat laitoja vasten tanssien?

Hongkongin lentokenttäkuljetus

Hongkongin lentokentältä pääsee keskustaan vain puolessa tunnissa. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 40 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Hongkongissa.

Lue lisää: Hongkongin nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi