Patikointia Pyreneillä – matkavinkit Aragoniaan

Posets-Maladetan luonnonpuiston metsämaisemia. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Aragonia, Katalonian naapurissa oleva itsehallintoalue, on kiehtova paikka tutustua Espanjan ja Ranskan rajalla kohoavaan Pyreneiden vuoristoon. Jylhien, suorastaan alppimaisten maisemien lisäksi Pyreneille houkuttelee alueen koskemattomuus: vielä muutama vuosikymmen sitten syrjäisimpiin vuoristokyliin ei kulkenut edes maantietä.

Matkailijan onneksi pikkukylissä riittää myös majoitus- ja ravintolapalveluita. Casa rural -maaseutumajataloja ja pieniä perheomisteisia hotelleja riittää, ja ravintoloiden ruoka on kauttaaltaan hyvää ja usein suorastaan erinomaista.

Aragonian suurin kaupunki on Helsingin kokoinen Zaragoza, mutta vuoristomaisemat – ja tunnelmallisimmat kylät – löytyvät paljon pohjoisemmasta. Loistava valinta matkakohteeksi on Sobrarben alue, jonka vilkkain turistikeskus on lähes tuhat vuotta vanha Aínsan pikkukaupunki.

Teksti ja kuvat: Ville Palonen

Aínsa on hyvä tukikohta

Ainsan pikkukaupunki on Sobrarben turismin keskus. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Aínsan kauniisti entisöity keskusta kirkkoineen on rakennettu kukkulan laelle. Kirkon tornista avautuu maisema ohi virtaavan Cincajoen tekojärvi, Embalse de Mediano. Järvellä voi tehdä kanoottiretkiä ja kalastaa.

Ainsan keskiaikainen keskusta. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Aínsa sopii mainiosti patikointimatkan tukikohdaksi, sillä palvelut ovat kohdallaan. Aínsassa on monta majataloa ja ravintolaa, ja jos ei halua liikkua omalla vuokra-autolla, kylästä voi järjestää taksikyydin ympäristön vaelluspolkujen varteen.

Hyviä hotelleja Aínsassa ovat Hotel Sanchez ja Hotel Dos Rios. Hiukan kaupungin ulkopuolella on mökkikylä Ligüerre de Cinca.

Katso tarjoukset Aínsan hotelleihin.

Pikkukylien ihanat majatalot

Charon pikkuruisen kylän kunnostettu pääsisäänkäynti. Kylässä on huippuhyvä O Chardinet d’a Formiga -majatalo. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Viidentoista kilometrin päässä Aínsasta odottaa koko alueen ihastuttavin hotelli. O Chardinet d’a Formiga on biologi-valokuvaaja -pariskunnan perustama casa rural -majatalo, joka on remontoitu vuonna 1670 rakennettuun taloon pikkuruisessa Charon kylässä.

O Chardinet d’a Formiga -majatalon sisustusta. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

O Chardinet d’a Formiga – jonka nimi tarkoittaa ”Pienen puutarhan muurahainen” sopisi hyvin sisustuslehden sivuille. Kaikki huoneet on hiukan erilaisia: yhdessä on ranskalainen parveke, toisessa kattoikkuna. Vieraiden ja majatalon väen yhteisellä illallisella tunnelma on rento: pitkän ruokapöydän ääressä nauru raikaa ja paikallisista parraleta-rypäleistä valmistettu viini virtaa.

Muistakin Sobrarben pikkukylistä löytyy yllättävän laadukkaita yöpaikkoja, kuten esimerkiksi Buerbassa sijaitseva Casa Lisa. Hintatasoa on maltillinen: kahden hengen huone tunnelmallisessa majatalossa (casa rural) maksaa noin 40-80 euroa.

Chistaun laakso

Vieläkin tunnelmallisempi paikka on aivan Ranskan rajan tuntumassa sijaitseva Chistaun laakso. Kivitalojen ympärillä kohoavat niin jyrkät vuoret, että tuntuu kuin oltaisiin saavuttu Sveitsiin!

Chistaun laaksossa sijaitsevaan Planin kylään rakennettiin tie vasta 1900-luvulla. Nykyään vieraita riittää senkin edestä: hotellit ja ravintolat ovat laadukkaita mutta erittäin edullisia, joten viikonloppuvieraita riittää varsinkin rajan pohjoispuolelta Ranskasta.

Planissa ei kannata jättää väliin kylän (ja koko Sobrarben?) parasta ravintolaa. Vasta 2016 avattu La Capilleta on menestystarina, ja illan menua (lohitartaria, artesaanijuustoja ja Chistaun laakson lammasta) maistellessa tulee mieleen, että keittimestari taitaa tavoitella mainintaa Michelinin oppaassa. La Capilletan hinnat ovat vain hiukan korkeammat kuin muualla: illallismenu maksaa kokonaiset 20 euroa.

Hyvä majapaikka Chistaun laaksossa on Hotel Mediodia.

Vaeltaminen Pyreneillä

Puistonjohtaja Ana Ruiz patikoimassa Ordesan rotkolaakson reunalla Ordesa y Perdidon kansallispuistossa. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Pyreneiden maisemat kokee aidosti, kun vetää vaelluskengät jalkaan ja suuntaa jollekin alueen kymmenistä merkityistä patikointireiteistä.

Suurin osa Sobrarben alueen vaellusreiteistä on muutaman tunnin mittaisia. Vaelluspolut ovat hyväkuntoisia, joten niillä pärjää tavallisilla maastolenkkareilla. Kivikkoisissa rinteissä (ja sadesäällä) oikeat vaelluskengät ja vaellussauva tulevat tarpeeseen.

Osa patikointireiteistä kulkee jopa kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta: voimakkaaseen auringonpaisteeseen pitää varautua aurinkorasvalla ja kunnollisella päähineellä.

Alppimaisia maisemia löytyy Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistosta. Reilun kymmenen kilometrin pituisen Ordesan rotkolaakson pohjalla kohiseva joki virtaa 700 metrin korkeudessa, maisemaa hallitsevan Monte Perdidon huippu kohoaa 3355 metriin.

Ordesan rotkolaakso. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Lähes yhtä dramaattisia rotkomaisemia näkee parin tunnin mittaisella kävelyretkellä Entremon-kanjonin jyrkkiä rinteitä pitkin. Entremon-polku ei sovi korkean paikan kammoisille.

Entremon-kanjonin vaelluspolku kulkee huimissa maisemissa. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Sekä Ordesaan että Entremoniin voi tutustua päiväretkellä Aínsasta käsin. Metsän peittämään Posets-Maladetan kansallispuistoon kuljetaan syrjäisen Chistaun laakson kautta.

Refugio Viados on tyypillinen vuoristomaja. Sänky ja sapuska maksavat noin 30e. Aragonia, Espanja. Kuva: Ville Palonen

Posets-Maladetasta, upean vuorimaiseman keskeltä, löytyy mainio tukikohta: 1760 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva Refugio Viados on yksinkertainen mutta mukava vuoristomaja. Kunnostetussa vanhassa kivitalossa on yhteensä 58 vuodepaikkaa, joiden hinta on 12 euroa. Illallisen ja aamiaisen kanssa yösija maksaa 33 euroa.

Vastaavissa refugio-vuoristomajoissa yöpymällä on mahdollista tehdä useamman päivän mittainen vaellus. Telttailu luonnon helmassa on sallittu vain vuorikiipeilijöille ja muille etukäteen luvan hankkineille.

Paras aika matkustaa Pyreneille

Parhaita aikoja Pyreneiden rinteillä patikoimiseen ovat kevät ja syksy. Toukokuussa vuoristoniityt peittyvät kukkasiin, lokakuussa metsät hehkuvat ruskan väreissä.

Elokuussa on paitsi tukahduttavan kuumaa myös varsin ruuhkaista – elokuu on Etelä-Euroopan asukkaiden kesälomakuukausi.

Matka Pyreneille

Helpoin tapa matkustaa Aínsaan on lentää Barcelonaan ja jatkaa lentokentältä matkaa vuokra-autolla. Barcelonasta on kolmen tunnin ajomatka (270 km) Aínsaan.

Jos haluat käyttää joukkoliikennettä, matkusta ensin Huescan kaupunkiin junalla Barcelonasta ja Madridista. Loppumatkan Huescasta Aínsaan pääsee bussilla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Barcelonaan.

Vaellusmatkat Espanjaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Espanjaan aktiivimatkoja, jotka keskittyvät patikointiin Pyreneillä sekä pyöräilyyn Katalonian kuuluisissa pyöräilymaastoissa, maan maailmankuuluja kulinaarisia ja kulttuurielämyksiä unohtamatta.

Lue lisää: Aragonian aarteet – patikoimassa Pyreneiden vuoristossa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!