Malasaña – Madridin yön kummajainen

Malasaña on täynnä katutaidetta. Kuva r2hox, Flickr CC

Saammeko esitellä patenttiratkaisun, joka sopii moneen vaivaan.

Esimerkiksi niille, jotka luulevat että a) Barcelonassa olisi Espanjan rennoin meno, b) että elämä on tylsää tai c) että Pedro Almodóvarin 1980-luvun elokuvien kohtaukset olisivat jotenkin liioiteltuja, ettei sellaista värikkyyttä muka oikeasti olisi olemassa.

Ratkaisun nimi on Malasaña. Malasaña on työväenluokkaistaustainen asuinalue Madridissa, joka tuli tunnetuksi diktaattori Francon kuolemaa seuranneen yöelämän vapautumisen, La Movidan, keskuspaikkana.

Malasañassa pyörivät transvestiitit, avantgardetaiteilijat ja muut friikit, jotka Almodóvar keksi ikuistaa filmeihinsä.

Malasañassa pyörivät transvestiitit, avantgardetaiteilijat ja muut friikit, jotka Almodóvar keksi ikuistaa filmeihinsä.

Malasaña on yhä Madridin yöelämän tärkeimpiä keskittymiä. Malasañassa on helppo uskoa väite, jonka mukaan Madridissa on enemmän baareja per asukas kuin missään maailmassa.

Tapahtumien keskipiste on kuitenkin Plaza del Dos de Mayo -aukio. Iltaisin aukiolle kerääntyvät punkkarit, reppureissaajat, jonglöörit, hasiskauppiaat ja katusoittajat.

Aasialaissiirtolaiset myyvät kylmälaukuistaan halpaa olutta. Bileet jatkuvat usein aamuun asti, eikä ole tavatonta nähdä puhtaanapitolaitoksen aamuvuorolaisten liittyvän seuraan.

Trendinenät ovat vuosikaudet olleet sitä mieltä, että Malasaña on jo passée ja että Lavapiés on uusi Malasaña. Ei kannata uskoa. Trendinenien tehtävä on väittää tuollaisia asioita (mutta on se Lavapiéskin mainiota seutua: kannattaa käydä kummassakin).

Lue lisää:Madrid – matkaopas