Kroatian parhaat matkakohteet

Kroatian parhaat matkakohteet

Brac-Kroatia
Bracin saarelta löytyy Kroatian kaunein ranta.

Kroatia on hurmannut suomalaisetkin matkailijat ja noussut kesän suosituimpien lomakohteiden joukkoon. Kroatia on suosionsa ansainnut: Kroatiassa rantaloma ja kulttuuriloma kohtaavat upean Adrianmeren rannalla sijaitsevissa tunnelmallisissa vanhoissa kaupungissa.

Kroatian vesi kuuluu maailman puhtaimpien joukkoon. Alueen vähäisen teollisuuden ja sopivien merivirtausten ansiosta meri on kristallinkirkasta. Rannan tuntumassa uidessa näkee vaivattomasti pohjaan asti. Snorklaamiseen ja sukeltamiseenkin on Kroatiassa hyvät mahdollisuudet.

Adrianmeren toisella puolen on Italia, joka on vaikuttanut paljon Kroatian kulttuuriin, etenkin Kroatian herkulliseen keittiöön. Maa onkin jännä sekoitus latinovaikutteita ja balkanilaisuutta. Ja kun Kroatian hintatasokin kohdallaan, niin voiko parempaa matkakohdetta kuvitella?

Kroatia ei ole saanut pauloihinsa ainoastaan lomailijoita: Kroatian maisemat ja linnoitetut kaupungit ovat niin eeppisen näköisiä, että ne ovat tulleet tutuiksi myös maailman suosituimmasta televisiosarjasta, Game of Thronesia.

Kannattaakin siis alkaa saman tien suunnitella Kroatian-lomaa – Kroatia on juuri niin upea matkakohde, millaiseksi sen etukäteen kuvitteleekin.

Kroatian parhaat nähtävyydet – Dubrovnik, Split ja Dalmatian saaret

Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Kroatia on muodoltaan kuin bumerangi, joka yksi lapa reunustaa Adrianmerta ja toinen tunkeutuu syvälle sisämaahan Unkarin, Serbian ja Bosnia Herzegovinan kainaloon. Kroatian-matkailu ja nähtävyydet ovat keskittyneet lähes kokonaan rannikolle.

Dalmatiaksi kutsutaan upeaa rannikkoa, joka jatkuu Zadarista Dubrovnikiin. Dalmatiassa riittää Adrianmeren kauniita saaria koluttavaksi.

Kroatian nähtävyyksistä kuuluisin ja suosituin on mahtavin muurein ympäröity, meren rannalla valkoisena kohoava Dubrovnik. Dubrovnikin vanhassakaupungissa ihaillaan Game of Thrones -sarjasta tuttuja maisemia. Suurin osa Dubrovnikin hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella. Jos haluaa asua keskustassa, tarjoaa kohtuuhintainen Apartments Amoret viihtyisiä huoneita vanhassa talossa ja Fresh Sheets värikästä, reppureissaajahenkistä tunnelmaa.

Dalmatiassa löytyy monta muutakin kaunista ja merellistä vanhaa kaupunkia kuten Split ja saarilla sijaitseva Hvar sekä Korcula.

 

Hvar Townin satama Fortica-linnoituksesta nähtynä. Kuva: Xenia Chowaniec / Shutterstock

Splitissä lumoaa rantojen lisäksi hämmästyttävä, roomalaisajalta periytyvä vanhakaupunki, joka turismista huolimatta henkii vahvasti paikallista tunnelmaa. Aivan Splitin vanhankaupungin ytimestä löytyy ihania hotelleja kuten upea, vanhaa aikaa henkivä Hotel Peristil ja edullisempi B&B Villa Kastel.

Hvar tunnetaan Kroatian bilekeskuksena, jossa lomaillaan jetset-hengessä. Korculasta löytyy puolestaan ihanaa rauhaa. Korculan kauniissa, vanhassa kaupungissa sijaitsee esimerkiksi historiallinen Hotel Korcula.

Splitin ja Dubrovnikin välin taittaa noin kolmessa tunnissa (ilman pysähdyksiä).

Pula ja ihana Istrian niemimaa

Rovinj, Istria. Kuva: Gaspar Janos / Shutterstock

Hyvä vaihtoehto Dalmatian-lomalle on pohjoisessa, Slovenian rajalla sijaitseva Istria, joka muistuttaa tunnelmaltaan ja kulttuuriltaan paljon Italiaa: Istria oli pitkään Adrianmeren vastarannalla sijaitsevan Venetsian alaisuudessa.

Istrian niemimaa on viehättävä matkakohde. Matkailijaa houkuttavat Istriaan komeat maisemat, kauniit vuoristokylät ja tunnelmalliset vanhat kaupungit.

Istrian keskus on noin 85 000 asukkaan Pula, jossa näkyy vahva antiikin roomalaisvaikutus: komean amfiteatterin lisäksi Pulan nähtävyyksinä on riemukaari ja Augustuksen temppeli. Pulan vanhankaupungin kadutkin on edelleen päällystetty roomalaisaikaisilla kivillä. Pulasta pääsee päiväretkelle suojellulle Brijunin saarelle, jolla Jugoslavian kommunistijohtaja Tito lomaili. Titon vieraana saarella kävi tietenkin myös Kekkonen.

Pulan maamerkki on roomalainen amfiteatteri. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Pulassa on kansainvälinen lentokenttä ja monipuolinen hotellitarjonta. Pulasta käsin tutustuukin helposti Istrian pittoreskeihin pikkukaupunkeihin – ja käy laivalla vaikka Venetsiassa päiväretkellä.

Istrian rannikon kohokohtia on boheemien asuttama Rovinj, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Jos ihastuu Rovinjiin, tunnelmallinen majapaikka on vanhaan venetsialaistaloon tehty Hotel Heritage Angelo D’Oro.

Istrian nähtävyyksiin kuuluu myös Porečissa sijaitseva Bysantin aikainen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde.

 

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Tunnelmallisimmillaan Istria on sisämaan pikkukylissä kuten Grožnjanissa, joka täytyy kesäisin musiikinopiskelijoista ja musisoinnista. Grožnjanin majataloista monet sijaitsevat kauniissa vanhoissa kivitaloissa.

Kvarnerinlahti – aktiivilomailua ja Kroatia lasten kanssa

Baska biitsi. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Tiedetään, tiedetään: ei ole kiva kertoa kotona viettäneensä lomaansa Baškassa, mutta tällä kertaa nomen ei ole omen. Kvarnerinlahdella Krk-saaren aurinkoisessa kärjessä sijaitseva Baška on mukava, kompakti lomakohde, joka on etenkin perheiden suosiossa kiitos kauniin hiekkarantansa. Vaaleansininen merivesi ja jylhät vuoret hallitsevat maisemaa, ja katujen iloinen meininki tempaa Baškassa mukaansa.

Baškan meriakvaario esittelee Adrianmeren pinnanalaista elämää. Krk-saarella annattaa käydä tutustumassa myös keskiaikaiseen Krk Towniin. Krk-saarelle pääsee mantereelta helposti sillan yli.

Toinen perheiden suosima Kvarnerinlahden saari on metsäinen Losinj, jonne houkuttelee perheitä ja aktiivilomailijoita mahdollisuus nähdä delfiinejä sekä hyvät patikointi- ja pyöräilymaastot.

Kvarnerinlahden ehkä hienoin saari on kuitenkin vähemmän tunnettu Rab, jossa odottavat komeat, luonnonkauniit maisemat, hiekkarannat, hyvät sukellusmaastot ja upea, vanhojen kellotornien koristama Rab Town. Loistava majapaikka on Rab Townissa sijaitseva Hotel Arbiana.

Kaupunkiloma Kroatiassa – kannattaako Zagrebiin matkustaa?

Zagrebin keskusaukio. Kuva: Dreamer4787 / Shutterstock

Kroatia on siitä erikoinen matkakohde, että vaikka Kroatian pääkaupunki Zagreb onkin hurmaava kaupunki, jättää suurin osa matkailijoista sen kokonaan väliin. Syy on yksinkertainen: Kroatian rannikon vetovoima on valtava eikä sisämaassa sijaitsevalla pääkaupungilla ole mitään niin erikoista tarjottavaa, että matkailijat suuntaisivat varta vasten Zagrebiin (vaikka Zagrebin turistiviranomaiset koettavatkin kovasti muuttaa tilannetta).

Zagrebissa viehättyy pittoreskista vanhastakaupungista, eläväisestä kahvilakulttuurista ja tunnelmallisista hotelleista kuten jugendloistossa kylpevästä Palace Hotelista. Zagrebista käsin voi tutustua Plitvicen upeaan kansallispuistoon tai Slovenian rajalla sijaitseviin linnoihin noin puolentoista tunnin matkan päässä Zagrebista. Tarkoscan linna on rakennettu uudelleen satulinnalta näyttävään uusgoottilaiseen asuun ja Veliki Tabor tarjoaa puolestaan keskiaikaisempia tunnelmia.

Kroatian rannikolle Pulaan on Zagrebista noin kolmen tunnin matka ja Splitiin neljä tuntia.

Kroatian luonto – Plitvicen vesiputousjärvet

Plitvicen kansallispuiston vesiputouksia. Kuva: Richard Guijt / Shutterstock

Jos Kroatian matkailu onkin keskittynyt pitkälti rannikolle, löytyy myös Kroatian sisämaasta ainakin yksi maailmankuulu matkakohde, Plitvicen kansallistpuisto. Tämän kauniimpaa maisemaa on vaikea kuvitella! Vesiputoukset yhdistävät toisiinsa Plitvicen kansallispuiston 16 smaragdinvihreää, metsien ympäröimää pikkujärveä. Maisema on kuin sadusta.

Plitviceen on parin tunnin ajomatka niin pääkaupunki Zagrebista kuin rannikon Zadaristakin. Jos haluaa yöpyä kansallispuiston lähellä, on Plitvicen edustalla runsaasti hotelleja ja majataloja kuten ihana Plitvice Ethno House.

Kroatia-matkaopaskirja

Jos Kroatiaan haluaa ostaa mukaan perinteisen opaskirjan, niin hyvä suomenkielinen perusteos on Kroatia – matkaopas (alkaen 14 euroa).

Todellinen matkakirjallisuuden klassikko on Rebecca Westin Black Lamb and Grey Falcon. Alun perin vuonna 1941 julkaistu teos tarjoaa upean, kaunokirjallisen lukuelämyksen koko Balkanin-alueelle.

Autonvuokraus Kroatiassa

Kroatia on loistava paikka vuokrata auto ja ajaa pitkin Dalmatian ihastuttavaa rannikkoa. Autolla pääsee myös monille saarille autolautoilla.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Kroatian pakettimatkat ja matkatarjoukset

Bracin ranta ylhäältäpäin. Kuva: Szabolcs Emich, Flickr CC

Suurin osa suomalaisista matkatoimistoista järjestää pakettimatkoja Kroatiaan. Hyviä tarjouksia ja halpoja äkkilähtöjä löytyy Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Suosittua aluetta pakettimatkoille on Makarskan Riviera, josta on helppo käydä päiväretkellä niin Splitissä, Dubrovnikissa kuin Dalmatian saarillakin. Viikon mittainen pakettimatka Makarskan Rivieralle, kauniiseen Brelan lomakohteeseen, maksaa alkaen 364 euroa. Hinta sisältää lennot ja majoituksen aamiaisella Bluesun Marina -hotellissa.

Halvat lennot Kroatiaan

Etsi halvimmat lennot Splitiin, Dubrovnikiin ja muualle Kroatiaan

Kroatian vinkit ja kokemukset

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omat vinkkisi ja kokemuksesi Kroatiasta matka- ja lomakohteena.

Kroatia oppaan tekemiseen on osallistunut Henna-Mari Koski.

 

EI KOMMENTTEJA