Balut – Filippiinien kauhistuttava ankansikiö

balut
Caryl Estrosas, Flickr CC

Piditkö makkaraperunoita ällöttävänä aamuyön herkkuna? Filippiineillä usein baari-illan päätteeksi nautittu snägäriherkku balut on aivan toiselta planeetalta. Ennakkoluulottomimmaltakin ulkomaalaiselta tapaa mennä usko, kun eteen lyödään balut-muna.

Paikallinen porilainen on hedelmöitetty ankanmuna, jossa sikiö on kehittynyt noin 18 päivää. Sikiölle on saattanut jo kehittyä selvästi erottuvat räpylät ja höyheniä.

Muna keitetään ja tarjoillaan syötäväksi. Ensin rikotaan kuori ja imaistaan nesteet kurkusta alas. Sitten syödään puoliksi kehittynyt ankanpoikanen sitä ympäröivän valkuaisen kanssa.

”Yleensä ihmiset syövät kolme tai neljä balutia kerralla”, katukaupustelija kertoo Manilassa. Hän myy baluteja 15 pesolla kappale. ”Balut tekee vahvaksi.”

Ällöttävintä balutissa on ajatus ankansikiöstä ja herkun ulkomuoto. Maku on itse asiassa varsin hyvä, eikä eroa hirveästi tavallisesta kananmunasta.

Tai ei eroa ainakaan muistikuvieni mukaan. Sillä useista Filippiinien-matkoistani huolimatta en ole tohtinut maistaa balutia kuin kerran, vuosia sitten, uudenvuoden aattona, kun alkoholilla oli sopivasti osuutta asiaan.

Teksti Antti Helin

Lue lisää:

Filippiiniläinen keittiö

Filippiinit-opas