Firenzen nähtävyydet

firenze matkailu
Duomon kellotorni on Firenzen nähtävyyksiä.

Taideta, taidetta ja lisää taidetta. Firenzen taidekokoelmat kuuluvat maailman laajimpiin. Mutta Firenzestä voi nauttia myös vapaasti kaupungilla haahuilemalla. Löytyyhän niitä upeita museoita muualtakin.

Yksi nähtävyys Firenzessä on kuitenkin ylitse muiden: Michelangelon David-patsas, maailman hienoin patsas, joka on nähtävä ainakin kerran elämässä.

David – maailman hienoin patsas

italia firenze david patsas
Daavid on maailman upeimia patsaita. Davidin alkuperäisellä paikalla on jäljennös – aito patsas on suojassa museossa.

Firenzen nähtävyyksien ehdoton kohokohta on Michelangelon vuosina 1501–04 veistämä yli viisi metriä korkea David-patsas, joka on esillä Accademian taidemuseossa. David on länsimaisen kuvataiteen tunnetuimpia ja eniten kopioituja töitä. Vaikka patsas on ikoninen, on sen näkeminen luonnossa huikea kokemus – toisin kuin on laita monen muun kuuluisan taideteoksen kohdalla.

Davidissa on maagista voimaa, joka on saanut monen taiteenystävän kyynelten partaalle. Kun patsasta lähtee kiertämään, katse seuraa perässä ja ilme muuttuu.

Lue lisää Daavid-patsaasta.

Firenzen katedraali – Santa Maria del Fiore

firenze matkailu
Firenzen Duomo on maailman suurimpia kirkkoja.

Firenzen kaupunkimaisemia hallitsee Firenzen katedraalin, Santa Maria del Fioren eli tuttavallisesti Duomon, mahtava kupoli. Renessanssin ajan lasketaan alkaneen siitä, kun Duomo valmistui 1400-luvulla.

Duomo on Euroopan viidenneksi suurin kirkko, jonka kupoli nousee yli sadan metrin korkeuteen. Katedraali on koristeellinen ulkoa, mutta yllättävänkin karu sisätiloiltaan.

Duomon sisälle ei välttämättä kannatakaan jonottaa. Sisätiloiltaan paljon mielenkiintoisempi on Firenzen toinen kuuluisa kirkko, Santa Groce.

Santa Croce – käy Michelangelon haudalla

firenze matkailu
Santa Crocen kirkkoon Firenzeen on haudattu monta renessanssin neroa.

Santa Crocen mahtavaan barokkikirkkoon on haudattu niin taidemaalari Michelangelo, tähtitieteilijä Galileo Galilei kuin filosofi Niccolò Macchiavellikin.

Galilei ei tosin itse halunnut tulla haudatuksi kirkkoon lainkaan, sillä katolinen kirkko katolinen kirkko ei niellyt hänen väitettään siitä, että planeetat kiertävät aurinkoa. Myös Michelangelo lepää kirkossa vastoin tahtoaan. Vanhoilla päivillään hän jätti kotikaupunkinsa, kun ei enää sietänyt medicien oikkuja.

Suurmiesten haudat ja niiden päälle pystytetyt näköispatsaat löytyvät helposti päälaivan seinustoilta. Muista myös ihailla Giotton maalaamia freskoja.

Juhannuksena Santa Crocen aukiolla pelataan erittäin väkivaltaista firenzeläistä historiallista jalkapalloa.

Palazzo Vecchio

firenze matkailu
Palazzo Vecchion torni on Firenzen maamerkkejä.

Kaupungin maamerkkejä on myös Palazzo Vecchio, Medicien hallitsijasuvun päämaja, joka toimii Firenzen kaupungintalona. Linnamainen palatsi on helppo tunnistaa 90 metriä korkeasta tornistaan.

Palatsin yhteydessä on Loggia della Signoria, jonka kaarien alla on useita hienoja veistoksia.

Uffizin galleria – Firenzen tärkein museo

Firenzen nähtävyyksistä suosituin on Uffizin galleria, jossa ovat esillä medicien laajat taidekokoelmat. Pääsylippu Uffizin galleriaan kannattaa hankkia etukäteen internetistä, jos ei halua jonottaa sisäänpääsyä tuntikaupalla.

Uffizin sokkeloisilla käytävillä voi nähdä kaikkien tärkeimpien renessanssimaalareiden töitä. Botticellille on omistettu kaikkiaan viisi huonetta, ja hänen maalauksensa Venuksen syntymä onkin Uffizin kokoelmien kuuluisin teos. Myös Michelangelon, Rafaelin ja Leonardo da Vincin maalausten ympärillä on jatkuva ruuhka.

Kokemaansa voi sulatella museovierailun päätteeksi Uffizin kattoterassin elegantissa kahvilassa.

Palazzo Pittin museot

Lisää museoita löytää Firenzen suurimmasta palatsista, Palazzo Pittistä, jossa on peräti seitsemän museota. Palazzo Pitti on yksi harvoista paikoista Firenzessä, jossa voi nähdä myös modernia taidetta.

Puutarhasta on hieno näkymä joen yli keskustaan.

Ospedale degli Innocentia – Firenzen koskettavin nähtävyys

Firenzestä voi löytää myös vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä, joilla ei tarvitse pelätä ruuhkia. Yksi Firenzen koskettavimmista nähtävyyksistä on Ospedale degli Innocenti, Viattomien sairaala, maailman ensimmäinen orpokoti.

Santissima Annunziata -aukion itälaidan peittävä rakennus oli renessanssiarkkitehtuurin suunnannäyttäjä: arkkitehti Filippo Brunelleschi oli ensimmäisiä, joka pylväitä ja päätykolmioita piirtäessään ymmärsi kunnolla geometrian päälle.

Kiinnostavinta on kuitenkin se, mitä tapahtui pylväiden ja holvikaarten takana.

Maailman ensimmäinen orpokoti avattiin helmikuussa 1445, ja kymmenen päivän kuluttua nunnien hoidettavaksi jätettiin ensimmäinen asukki, tyttövauva nimeltä Agata Smeralda.

Sata vuotta myöhemmin Ospedale degli Innocentissa asui jo 2 000 orpolasta. Useimmat heistä olivat palvelustyttöjen synnyttämiä ja heti syntymän jälkeen hylkäämiä. Orpokodin ovensuuhun rakennettiin rautakalterein suljettu häkki, jonne äidit saattoivat yön pimeydessä jättää vauvansa. Nunnat poimivat ne aamulla.

Ospedale degli Innocentissa asui orpoja yli 400 vuoden ajan. Nyt siellä toimii UNICEFIn lastenavun keskus sekä pieni museo, joka esittelee rakennuksen historiaa ja – tietysti – renessanssitaidetta. Lähes jokainen taulu kuvaa Neitsyt Mariaa ja pientä Jeesus-vauvaa. Ajatukset kääntyvät väkisin takaisin orpolapsiin.

Medicien villat ja puutarhat

Koko Firenzen vanha keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Firenzen seudun toisen Unescon maailmanperintökohteen muodostavat Medicien kaupungin ulkopuolelle rakennuttamat huvilat.

Villoja on kaikkiaan 12, puutarhoja kaksi.

Voit varata kätevästi netistä Firenzen museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lue lisää Firenzestä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi