Maailman korkeimmat rakennukset – kautta historian

Korkeimmat rakenukset
Kun Eiffel-torni valmistui, se nosti ihmiskunnan rakennukset aivan uusiin korkeuksiin.

Ihmiskunta on kautta historiansa tavoitellut taivaita toinen toistaan korkeammilla rakennuksilla. Saammeko esitellä: historian korkeimmat rakennukset kautta aikojen!

Kheopsin pyramidi – 146 metriä

Gizan pyramidi
Kairon lähellä kohoavat pyramidit olivat vuosituhansien ajan historian korkeimpia rakennuksia.

Maailmanhistorian mahtavimmasta rakennuksesta ei ole epäselvyyttä. Se on 146 metriä korkea Kheopsin pyramidi, mahtavin kolmesta Gizan pyramidista. Kheopsin pyramidi oli lähes 4000 vuoden ajan maailman korkein rakennus (2570 eaa.–1300 jaa.).

Suomesta ei edelleenkään löydy mitään Kheopsin pyramidia korkeampaa rakennusta, jos mukaan ei lasketa televisiotorneja ja tuulivoimaloita.

Tampereen Näsinneulakin (134,5 metriä) jää toiseksi Gizan pyramidien rinnalla.

Lue lisää Egyptin-matkailusta.

Lincolnin tuomiokirkko – 160 metriä

Lincoln tuomiokirkko
Lincolnin tuomiokirkon keskimmäistä tornia ei koskaan rakennettu takaisin ennätyskorkeuteen.

Gizan pyramidi menetti maailman korkeimman tittelinsä vasta vuonna 1311, kun Lincolnin tuomiokirkko valmistui Englantiin kahdensadan vuoden urakan jälkeen. Tuomiokirkon keskustornin huippu kurotti 160 metrin korkeuteen.

Saavutus oli melkoinen. Lincolnin tuomiokirkko sai olla maailman korkein rakennus yli 200 vuoden ajan, kunnes sen tornin kärki romahti vuonna 1549, jolloin maailman korkeimmaksi rakennukseksi tuli kuin varkain Olevisten kirkko Tallinnassa (159 metriä).

Olevisten kirkonkin torni romahti aikanaan, minkä jälkeen korkeimman rakennuksen titteli poukkoili kirkolta toiselle, yleensä tornien sortumisen seurauksena. Alimmillaan käytiin 142 metrissä, kun titteliä piti Strasbourgin katedraali.

Lincolnin tornin kärkeä ei koskaan rakennettu uudestaan. Jos tuomiokirkon huippu ei olisi sortunut, olisi Lincolnin tuomiokirkko ollut korkein vielä pitkään, aina 1800-luvun lopulle asti.

Lue lisää Englannin parhaista matkakohteista.

Washington Monument – 169 metriä

Washingtonin nähtävyyksiä: Lincoln Memorial, Washington Monument, ja Arlington Memorial -silta. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Lincolnin katedraalin asettama 160 metrin raja rikottiin uudelleen vasta vuonna 1884, kun Washington Monument rakennettiin Yhdysvaltain pääkaupunkiin.

Saavutus ei tosin ollut enää kovin merkittävä, sillä viisi vuotta myöhemmin Pariisiin valmistui Eiffel-torni. Ja nyt puhutaan todellisesta ennätysten rikkomisesta.

Lue lisää Washingtonista.

Eiffel-torni – 300 metriä

Eiffeltorni hallitsee Pariisin siluettia. Kuva: Beboy / Shutterstock

300 metriä! Vuonna 1889 Pariisin maailmannäyttelyn vetonaulaksi valmistunut Eiffel-torni kurotti ihmiskunnan rakennukset aivan uusiin korkeuksiin.

Pariisilaiset eivät tosin olleet kovin innoissaan: Eiffel-tornin rakentaminen herätti laajaa vastustusta. Nyrpeiden pariisilaisten ensimmäinen reaktio oli, että torni pilasi Pariisin harmonisen kaupunkikuvan.

Tunteet tornia kohtaan lämpenivät kuitenkin nopeasti, ja väliaikaiseksi suunniteltu rakennus sai jäädä sijoilleen.

Lue lisää Pariisin nähtävyyksistä.

Chrysler Building – 319 metriä

Chrysler Building
Kauneudestaan huolimatta Chrysler Building jäi nopeasti Empire State Buildingin varjoon.

Maailman epäonnisin pilvenpiirtäjä. Sellaiseksi voi kutsua 319 metriä korkeaa Chrysler Buildingia. Vuonna 1930 valmistunut art deco -kaunotar Chrysler Building ehti olla maailman korkein rakennus vain vuoden ajan, kun New Yorkissa rikottiin jälleen ennätyksiä.

Empire State Building – 381 metriä

Empire State Building
Empire State Building hallitsee New Yorkin siluettia. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Empire State Building valmistui New Yorkiin vuonna 1931 keskellä suurta lamaa. Yhdysvaltain – ja koko maailman – talous oli kuralla, ja kesti pitkään, ennen kuin Empire State Building alkoi löytää vuokralaisia. Rakennuksen vitsailtiinkin olevan Empty State Building.

Empire State Buildingista sai myös alkunsa niin sanottu Skyscraper index, jonka mukaan lamakausia on voitu ennustaa aina sen mukaan, kun jossain päin maailmaa rikotaan ennätyksiä uudella, entistä korkeammalla pilvenpiirtäjällä.

Nykyisin vitsit tosin tuntuvat kaukaisilta, sillä Empire State Buildingista tuli vuosien saatossa maailman ikonisin pilvenpiirtäjä ja New Yorkin suosituimpia nähtävyyksiä.

Ostankinon televisiotorni – 540 metriä

Ostankinon televisiotorni
Ostankinon televisiotorni Moskovassa.

Empire State Building sai olla maailman korkein rakennus vuosikymmenten ajan, aina vuoteen 1967 asti, kun Moskovaan valmistui 540 metriä korkea Ostankino-televisiotorni.

Torni rakennettiin kunnioittamaan Lokakuun vallankumouksen 50-vuotisjuhlapäivää. Neuvostoliitossa ei kaiketi voinut sietää ajatusta, että maailman korkein rakennelma olisi kapitalistisessa maailmassa.

No, ei mennyt kuin kahdeksan vuotta, ja Torontoon valmistui 13 metriä korkeampi CN Tower.

Ostankino on edelleen Euroopan korkein rakennelma.

Lue lisää Moskovasta.

CN Tower – 553 metriä

Kanada matkailu
Toronton näkymiä hallitsee CN Tower.

Vuonna 1975 Torontoon valmistui tietoliikenne- ja näköalatorni CN Tower, joka sai olla maailma korkein rakennus aina vuoteen 2010 asti, kun Dubaihin valmistui Burj Khalifa. Tornista on tullut Toronton, ja oikeastaan koko Kanadan symboli.

Torni on aikamoinen ukkosenjohdatin – siihen iskee vuosittain keskimäärin 50 salamaa. Talvella 2007 tornin edusta jouduttiin sulkemaan, sillä poikkeukselliset sääolot synnyttivät torniin jättimäisiä jääpuikkoja, joiden pelättiin putoavan ihmisten ja kulkuneuvojen päälle.

CN Towerin maisematasanteen lattialla voi testata korkeanpaikan kammoaan: läpinäkyvä lattia on tehty lasista. Näkymät ovat huimaavat.

Lue lisää Kanadan parhaista matkakohteista.

Burj Khalifa – 828 metriä

Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Umar Shariff / Shutterstock

Vuonna 2010 Dubaihin valmistunut pilvenpiirtäjä Burj Khalifa pisti jälleen ennätykset kertaheitolla uusiksi. Erityisen komeaksi suorituksen tekee se, ettei kyseessä ole CN Towerin tapaan pelkkä torni, vaan oikea rakennus.

Ennen Burj Dubain valmistumista, maailman korkeimpia pilvenpiirtäjiä ehtivät olla Taipei 101 (508 metriä), Petronas Towers (452 m.), Willis Tower/Sears Tower (442) ja Empire State Building.

Pilvenpiirtäjä-indexiä kunnioittaen Burj Dubai valmistui keskellä maailmanlaajuista lamaa, ja sen rakentaminen olisi jäänyt kesken ellei Dubain naapuri, Abu Dhabin emiirikunta, olisi lopulta antanut rahoja pilvenpiirtäjän loppuun saattamiseksi.

Lue lisää Dubaista.

Jeddah Tower – 1008 metriä

Maailman korkeimman rakennuksen titteli on tuulinen paikka. Ja Burj Dubainkin päivät alkavat olla luetut. Saudi-Arabian Jeddahiin rakennettaan paraikaa Jeddah Toweria, joka tulee valmistuessaan rikkomaan maagisen kilometrin rajapyykin.

Pilvenpiirtäjän rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 2013 ja jos aikataulut pitävät, valmista pitäisi tulla vuonna 2020.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi