Malesia – opas orankien ja palmurantojen maahan

Sympaattiset ihmisapinat orangit ovat yksi Malesian vetonauloista. Kuva: Ville Palonen

Matkakohteena Malesialla on paljon valtteja: Malesia on seikkailullisempi kuin Thaimaa, helpompi matkustaa kuin Indonesia ja lähempänä kuin Filippiinit. Malesiassa on upeita paratiisisaaria rantapummille, historiallisia kaupunkeja kulttuurimatkailijalle ja vuoria sekä viidakoita aktiivilomailijalle. Seikkailijan kannattaa Malesiassa matkustaa eksoottisten alkuperäiskansojen vieraaksi.

Malesian matkailuvalteista suurin on Borneo, yksi maailman suurimmista ja eksoottisimmista saarista. Borneon sukelluskohteet ovat maailman huippua, ja saaren sademetsissä asuu niin orankeja kuin metsästäjä-keräilijäheimojakin.

Borneo voi kuulostaa eksoottiselta – mitä se onkin – ja kaukaiselta, mutta sinne on yllättävän helppo matkustaa. Borneolle lentää edullisesti Kuala Lumpurista tai Singaporesta vain muutamassa tunnissa.

Jos Malesiaa vertaa lomakohteena vaikkapa naapurimaahan Thaimaahan, ovat erot yllättävän suuria. Thaimaassa on monipuolisempi kattaus rantakohteita, mutta Malesia on upeampi luonto- ja seikkailukohde.

Tunnelmaan lyö eronsa myös uskonto: Thaimaassa ihmetellään oranssikaapuisia munkkeja, Malesiassa moskeijoiden minareetteja ja hindutemppeleitä. Lisäksi Malesiasta puuttuvat sellaiset matkailun näkyvät lieveilmiöt kuin seksiturismi ja pilven pössyttely.

Malesian parhaat nähtävyydet

Petronasin kaksoistornit Kuala Lumpurissa kohoavat 452 metrin korkeuteen. Kuva: Charnsitr / Shutterstock

Malesian pääkaupungin Kuala Lumpurin vaikuttavin nähtävyys Petronas Towers, maailman korkeimmat kaksoistornit, jotka olivat valmistuessaan 1996 hetken aikaa maailman korkeimmat rakennukset. 88-kerroksisilla torneilla on korkeutta 451,9 metriä. Tornien välissä kulkee korkeuksissa näköalatasanne, jolle pääsee lipun ostamalla (lippu kannattaa hankkia etukäteen).

Jos taas haluaa ihailla Petronas-torneja hotellin uima-altaalta, paras paikka on kohtuuhintainen The Face Suites. Tämän hienommiksi eivät uima-allasnäkymät käy!

Toinen korkea, käymisen arvoinen paikka on tv-torni Menara Tower. 421 metriä korkean tv-tornin näköalatasanteelta on komeat näkymät Kuala Lumpurin yli.

Pilvenpiirtäjämaisemien lisäksi Kuala Lumpurissa kuluu mukavasti pari päivää ostoskeskuksissa ja historiallisissa kortteleissa kierrellen. Perinteisellä Bukit Bintangin alueella on säilynyt paljon kapeita kujia ja matalia vanhan ajan taloja. Näistä Jalan Alorin valtaavat illalla katukeittiöt – nämä ruokamarkkinat ovat Kuala Lumpurin kuuluisimmat!

Suosittu päiväretkikohde on Batu Caves, mahtava luolasto, jonka sisällä on pyhä hindutemppeli. Apinoiden asuttama luolasto on vaikuttava nähtävyys. Batu-luolat sijaitsevat vajaan 15 kilometrin päässä Kuala Lumpurin keskustasta, ja niihin tutustuu kätevästi opastetuilla päiväretkillä.

Pääkaupungista pari tuntia kaakkoon on Malakka, jonka tunnelmallinen vanhakaupunki ja Portugalin siirtomaa-ajan rakennukset ovat Unescon maailmanperintökohteita. Malakkan vetonaulana on myös upea historiallinen hotelli, vanhaa aikaa henkivä ja silti hyvin kohtuuhintainen The Majestic.

Malakka on kooltaan pieni ja Malakkan nähtävyyksien näkemiseen riittää pari päivää – kohteeseen on helppo tehdä vaikka yhden yön retki Kuala Lumpurista.

Penangissa voi liikkua vanhanaikaisen polkupyöräriksan kyydissä. Kuva: Guntsoophack Yuktahnon / Shutterstock

Lisää vanhankaupungin romantiikkaa tarjoilee Malesian länsirannikolla sijaitseva saari Penang, jonka vanhakaupunki Georgetown on sekin Unescon maailmanperintökohde ja vielä Malakkaakin vaikuttavampi.

Myös Georgetownissa vanhoja taloja on muutettu tunnelmallisiksi hotelleiksi. Kuuluisin ja komein Penangin hotelleista on Eastern & Oriental. Penangissa kulttuuriloman voi myös yhdistää rantalomaan asumalla Batu Ferringhi -biitsin hotelleissa.

Malesian itärannikko on puolestaan islamilaisen malaijikulttuurin sydänmaata. Malesian islamilaiseen kulttuuriin voi tutustua päivän tai parin ajan Terengganussa matkalla Pulau Perhentian -saarille.

Entäpä Borneon heimokulttuurit? Entisten pääkallonmetsästäjien mailla matkaaminen on Malesian-matkan kohokohtia. Borneon osavaltioista Sarawak on paras paikka Borneon heimokulttuuriin tutustumiseen.

Osavaltion viehättävästä pääkaupungista Kuchingista voi järjestää retkiä dayak-heimon kyliin. Upeimmat elämykset heimokulttuurien parissa odottavat kuitenkin syrjäisellä Kelabitin ylängöllä.

Malesian rantakohteet

Teluk Pauh on Perhentian-saarten kaunein ranta. Kuva: Jaromir Chalabala / Shutterstock

Malesian saarivalikoima ei ole yhtä monipuolinen kuin Thaimaassa, mutta sopivia rantakohteita löytyy niin perheille, häämatkalle kuin reppureissaajillekin.

Malesian suosituin ja kuuluisin saari on Langkawi. Thaimaan suuriin saariin verrattuna Langkawi tuntuu hyvinkin rauhalliselta ja luonnonkauniilta – saaren nähtävyyksiä ovatkin vesiputoukset, mangrovemetsät ja viidakkoiset karstivuoret. Helpoimmin maisemia näkee opastetuilla päiväretkillä.

Langkawin-loman kruunaa asuminen huipputunnelmallisessa Temple Tree Resortissa, jonka vanhat huvilat edustavat erilaisia Malesian rakennustyylejä.

Langkawi
Sky Bridge on yksi Langkawin huimimmista nähtävyyksistä. Kuva: Nataliia Sokolovska / Shutterstock

Itsenäisille matkailijoille hyviä saaria ovat suurehko Pulau Tioman ja pieni ja kaunis Pulau Perhentian. Molemmista löytyy edullista majoitusta ja rannasta pääsee snorklaamaan haiden ja kilpikonnien asuttamille koralliriutoille. Valinnan saarten välillä voi tehdä senkin mukaan, kummasta löytää mieluisampaa majoitusta.

Katso tarjoukset Pulau Tiomanin ja Pulau Perhentianin majoitukseen.

Myös Borneolta löytyy rantakohteita. Esimerkiksi Sabahin osavaltion pääkaupungin Kota Kinabalun edustalla on kaunis meriluonnonpuisto Tunku Abdul Rahman Park, jonka suurimmalla saarella on viihtyisä Gaya Marine Resort.

Lue lisää Malesian parhaista saarista.

Missä Malesiassa voi nähdä orankeja?

Villi oranki Kinabatangan-joella Borneossa. Kuva: Ville Palonen

Matkailijan kannalta Malesian ainutlaatuisin vetonaula ovat orangit, punaturkkiset ihmisapinat, joita voi nähdä luonnossa vain Malesiassa ja Indonesiassa.

Malesiassa orangit asuvat Borneon saarella. Jokainen Borneoon matkaava haluaakin taatusti nähdä metsien miehen, orang utanin. Helpoimmin se onnistuu orankien kuntoutuskeskuksessa Sepilokissa, mutta eläintarhamainen kokemus kalpenee, kun sitä vertaa villin orangin bongaamiseen Kinabatanganjoella. Molemmat paikat sijaitsevat Sabahin osavaltiossa.

Kinabatanganjokea ympäröivässä sademetsässä asuu orankien lisäksi hullunkurisen näköisiä nenäapinoita ja Borneon norsuja.

Lue lisää Borneosta tai matkailusta Kinabatangjoella.

Malesian parhaat luontokohteet

Mount Kinabalun maisemat ovat karuja. Kuva: Ville Palonen

Borneo on luontoa rakastavan matkailijan päiväunien kohde. Maailman kolmanneksi suurimman saaren vetonauloja ovat orangit, kilpikonnat ja vaeltaminen sademetsässä viidakkoheimojen mailla.

Edellä mainittuun Kinabatanganjoella vierailuun kannattaa yhdistää patikointi Kaakkois-Aasian korkeimman vuoren, Mount Kinabalun huipulle (4095 m.). Vuoristovaelluksen lisäksi Kinabalulla pääsee kokeilemaan maailman korkeimmaksi kehuttua via ferrata -reittiä.

Kilpikonnia pääsee ihailemaan Sabahin rannikolla Selinganin saarella, jonka hiekkarannoille kilpikonnat saapuvat munimaan öisin. Selinganilla otetaan luonnonsuojelu tosissaan: iltaisin ulkona saa liikkua vain puistonvartijoiden seurassa, ja salamalla kuvaaminen tai muu kilpikonnien häiritseminen on ankarasti kielletty.

Sarawakin osavaltiossa voi puolestaan patikoida pitkin Headhunter Trailia ja tustutua yhteen maailman mahtavimmista luolista, Deer Caveen, josta lentää iltaisin ulos miljoonia lepakoita.

Sarawakin keskus on viihtyisä, reilun 300 000 asukkaan Kuching, jota koristaa pieni linnoitus, Fort Margherita. Myös tunnelmallisia vanhoja kiinalaisia kauppiastaloja on säilynyt muutaman korttelin verran. Katso tarjoukset Kuchingin hotelleihin.

Vaivattomia luontoelämyksiä Sarawakissa tarjoaa Kuchingin lähellä sijaitseva ihastuttava Bako National Park, jossa voi patikoida autioille hiekkarannoille ja ihailla nenäapinoita.

Nenäapinauros (nasalis larvatus) Bakon kansallispuistossa. Kuva: Yusnizam Yusof / Shutterstock

Matka Borneon luontokohteisiin kannattaa suunnitella tarkasti ja retket suosituimpiin kohteisiin varata etukäteen, sillä moni paikka rajoittaa vierailijoiden päivittäistä määrää.

Upeaa luontoa löytyy myös Manner-Malesiasta. Mahtavassa Taman Negaran kansallispuistossa voi patikoida viidakkopoluilla ja puiden latvustossa canopy walkilla. Sademetsän siimeksessä asuu edelleen myös metsästäjä-keräilijöitä.

Helpoimmin Taman Negaraan pääsee Kuala Lumpurista järjestettävillä pitkän päivän kestävillä opastetuilla retkillä.

Sukellus ja snorklaus Malesiassa

Poliisiveneen hylky on jännittävä sukelluskohde Perhentianilla. Kuva: Hasrull Nizam / Shutterstock

Sukeltajan kannalta Malesia vie voiton naapurimaa Thaimaasta (muttei Indonesian tai Filippiinien sukelluksista). Malesian legendaarisin sukelluskohde on Borneon itärannikolla sijaitseva Sipadan-saari, joka usein listataan maailman parhaiden sukelluskohteiden joukkoon.

Sipadanilla näkee merikilpikonnia, haita ja hyvällä onnella valtavia ”barrakuda-tornadoja”. Läheisen Mabulin saaren rantavedet tunnetaan erinomaisena makrosukelluskohteena.

Hyvää sukeltamista löytyy myös Pulau Perhentianilta sekä Pulau Tiomanilta ja varsinkin aloitteleville sukeltajille Langkawilta.

Malesian kulttuuri

Malesia Borneo Sarawak
Aidot tribaalitatuoinnit kuuluvat Borneon pääkallonmetsästäjien kulttuuriin. Kuva: Ville Palonen

Malesia tunnetaan kulttuurien sulatusuunina. Manner-Malesian jakavat keskenään malaijit, kiinalaiset ja intialaiset. Borneon saarella ovat sen sijaan näkyvästi läsnä heimokulttuurit.

Kulttuurit elävät sovussa rinnakkain, tosin tiukkojen ja epätasa-arvoistenkin lakien alla. Epätasa-arvoisuus näkyy siinä, että islamilaista malaiji-enemmistöä suositaan vähemmistöjen kustannuksella. Yritysten pitää esimerkiksi palkata töihin tietty määrä malaijeja, mitä selitetään sillä, että muuten ahkerina pidetyt kiinalaiset ja intialaiset kahmisivat kaikki työpaikat.

Uskonnonvapaus koskee puolestaan kaikkia paitsi muslimiperheeseen syntyneitä. Muslimin on Malesiassa erittäin vaikea vaihtaa uskontoa, joka on kirjattu hänen henkilökorttiinsa.

Etenkin Malesian kiinalaisten ansiosta maassa on alkoholia hyvin saatavilla – ja Kuala Lumpurissa vallalla suorastaan villi bilekulttuuri.

Malesia lasten kanssa

Malesia on siisti ja turvallinen lomakohde perheille. Malesian sisäiset lennot ovat edullisia, mikä tekee matkustamisesta vaivatonta lasten kanssa.

Perheille Malesian paras lomakohde on Langkawi, jossa on hyvätasoisia hotelleja ja monenlaista nähtävää ja koettavaa lapsille. Erinomainen hotelli perheille on Meritus Pelangi, jolla on upea uima-allas ja mahtava sijainti Pantai Cenang -rannan rauhallisessa päädyssä ja silti lähellä palveluita.

Myös pääkaupunki Kuala Lumpurissa on helppo matkustaa lasten kanssa. Pääkaupungin paras nähtävyys perheille on maailman suurimpiin kuuluva lintupuisto, jossa vierähtää helposti vaikka koko päivä.

Perheille Malesiassa on varattu sellainenkin yllätys, että Malesiasta löytyy Legoland! Huvipuisto tosin sijaitsee Malesian eteläosissa aivan Singaporen rajalla. Kun Singaporesta pääsee puistoon tunnissa, kertyy Kuala Lumpurista matkaa nelisen tuntia.

Toisaalta, miksei yhdistäisi Malesian-matkaan vierailua myös Singaporessa, jossa on lapsille vaikka kuinka paljon tekemistä: Universal Studios -teemapuisto, upea eläintarha ja paljon muuta.

Myös Borneo sopii matkakohteeksi perheille. Elämykset ovat taatusti ikimuistoiset! Orankeihin tutustuu helposti Sepilokissa, ja Kota Kinabalusta löytyy ikimuistoisen hyvä perhehotelli, Shangri-La’s Rasa Ria Resort, jossa on lapsille järjestetty monenlaista tekemistä.

Matka Malesiaan

Malesiaan lentää Suomesta suorimmin Singaporen kautta. Finnair lentää Helsingistä suoraan Singaporeen, josta on jatkolentoja eri puolille Malesiaa.

Kuala Lumpuriin voi lentää Helsingistä yhdellä vaihdolla Qatar Airwaysin, Lufthansan tai KLM:n matkassa.

Borneolle matkaava jatkaa Kuala Lumpurista kätevästi Air Asialla Kota Kinabaluun (Mount Kinabalu) ja Sandakaniin (Sepilok, Kinabatangan).

Thaimaan puolelta Malesiaan pääsee myös laivalla. Langkawilta on talven matkailusesongin aikaan päivittäinen lauttayhteys Etelä-Thaimaan Koh Lipe -saarelle.

Lue lisää matkustamisesta Malesiassa.

Tarvitseeko Malesiaan viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia lomamatkalle.

Malesian matkakohteet kartalla

Malesian matkakohteiden sijainnit näet Malesian-kartallamme.

Malesian kokemuksia

Tämän Malesia-matkaoppaan ovat laatineet Ville Palonen ja Antti Helin, joilla molemmilla on vuosien kokemus Malesiasta.

Lue vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin ja vinkkejä Malesian-matkan suunnitteluun.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi