Stalinin terrori ja Leningradin piiritys

On oikeastaan ihme, että Pietari yhä seisoo Nevan rannalla. Luonnonvoimien – joka syksyisten tulvien ja Nevalta piiskaavan viiman – lisäksi kaksi 1900-luvun julminta hirmuhallitsijaa on kohdistanut vihansa Pietariin.

Teksti Antti Helin

Stalin aloitti Pietarista Suuren terrorinsa. Neuvostodiktaattori vihasi kaupungin eurooppalaisuutta, kuninkaallisuutta ja taiteellisuutta.

Terrori levisi mielivaltaisesti. Ihmiset eivät saaneet nukutuksi: yöt kuluivat kuunnellessa, mihin kerrokseen hissi pysähtyy, kenen ovikelloa salaisen poliisin miehet soittavat.

”Miten voit juosta, jos et tiedä olevasi syyllinen?” Jevgeni Schwarz on kuvannut kauhun aikaa.

Kärsimys jalosti kaupunkia ja sen asukkaita. Mitä kovemmin pietarilaisia vainottiin, sitä rakkaammaksi kaupunki heille kävi.

Leningradin piiritys

Kun tuntui, ettei elämä voisi enää käydä vaikeammaksi, syttyi toinen maailmansota, ja saksalaisjoukot vyöryivät Pietarin porteille.

Hitler vannoi tuhoavansa Pietarin viimeistä kiveä myöten.

900 päivää kestäneen piirityksen aikana perheille jaettu päivän ruoka-annos oli kaksi ohutta palaa leipää.

Ensin asukkaat söivät lemmikkieläimensä, sitten pulut ja rotat. Sen jälkeen he keittivät nahkavyöt ja repivät liisterin tapeteista. Jopa likaa syötiin.

Pahimmassa vaiheessa nälkään kuoli päivittäin 30 000 henkeä. Kadut, kauput ja porrastasanteet täyttyivät ruumiista.

Puolet kaupungin kolmesta miljoonasta asukkaasta menehtyi.

Kärsimyksistään huolimatta pietarilaiset suojasivat kaupunkiaan tuholta: patsaat kaivettiin maahan ja kirkkojen kultakupolit maalattiin mustiksi.

Taistelun savun laskettua pommien tuhot korjattiin. Ehkä Stalin ei sietänyt ajatusta, että Hitler olisi hävittänyt Pietarin eikä hän itse.

Stalinin viha säästi kaupungin upean arkkitehtuurin, sillä Pietari jäi Neuvostoliitossa takamaan asemaan. Vanhaa ei purettu, koska uutta ei haluttu rakentaa tilalle.

Neuvostovenäjä unohti Pietarin, kauneimman kaupunkinsa, rapistumaan Nevan suistoon.

Lue lisää: Pietari-matkaopas

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!