Rasputinin Pietari

Rasputin oli köyhän maanviljelijän poika, josta tuli tsaariperheen vihattu neuvonantaja; kirkonmies, josta tuli Venäjän kuuluisin irstailija. Rasputinin kiehtovaan historiaan voi tutustua Pietarin Rasputin-kierroksella.

Teksti Antti Helin
Kuvat Dennis Jarvis, Flickr CC

Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Sen voi arvata vain kauneussalongin nimestä näyteikkunassa: Dom Rasputina. Muuta merkkiä ei ole sata vuotta vanhassa kerrostalossa Pietarin Gorokhovaja-kadulla siitä, että Grigori Rasputin asui talossa elämänsä viimeiset – ja legendaarisimmat vuodet.

Talon seinään ei ole ruuvattu sitä tavallista muistolaattaa, että suurmies asui täällä.

Ei, vaikka Rasputin oli 1900-luvun alun Venäjän vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Hän oli köyhän maanviljelijän poika, josta tuli tsaariperheen vihattu neuvonantaja; kirkonmies, josta tuli Venäjän kuuluisin irstailija.

Rappukäytävän kiviportaat ovat murtuneet sahalaitaisiksi, ja myrkynvihreä väri hilseilee seiniltä. Käytävällä lojuu tupakannatsoja, keksinjämiä ja juoppojen suosima halpa viinipullo, Portviini nro 18. Seinään on töhritty tussilla venäjäksi ”Pierussa”.

Toisessa kerroksessa on kaksi ovea. Vasemmanpuoleisen takana oli Grigori Rasputinin huoneisto. Ovessa ei lue nykyisen asukkaan nimeä.

Porraskäytävän alapäästä kuuluu ulko-oven narahdus ja hitaasti nousevien askelten ääni. Violettiin palttooseen ja villamyssyyn sonnustautunut mummo, neuvostomuisto, nousee toiseen kerrokseen.

Hän katsahtaa epäluuloisesti käytävässä maleksivaa toimittajaa ja livahtaa kotiinsa. Rasputinin ovi aukeaa hetkeksi – ja sulkeutuu narahtaen.

Rasputin oli vaikutusvaltansa huipulla asuessaan Gorokhovaja-kadulla. Tsaari Nikolai II johti rintamalla Venäjän joukkoja ensimmäisessä maailmansodassa, ja sisäpolitiikka oli jäänyt tsaaritar Aleksandran käsiin.

Rasputin oli tsaarittaren neuvonantaja ja uskottu.

Sanomalehdet kirjoittivat munkin jumalattomista orgioista, ja kaupungilla huhuttiin, että hän olisi tsaarittaren rakastaja. Mutta ei mennä asioiden edelle. Kurkistetaan sen sijaan pieneen, siperialaiseen kylään, josta kaikki alkoi.

Rasputinin nuoruus kului rötöstellessä

rasputin-2
Rasputinin tarinaan vahvasti liittyvässä Jusupovin palatsissa näkee tsaarinajan loistoa.

Maanviljelijän poika Grigori Rasputin syntyi Pokrovskoen kylään lähelle Jekaterinburgia vuonna 1869. Nuori Rasputin kävi vain vähän koulua. Sen sijaan hän oli jatkuvasti humalassa, varasteli ja tappeli kyläläisten kanssa.

Kunnes hänet hakattiin kerran hevosvarkauden jälkeen tavallista pahemmin. Pahoinpitely sai Rasputinin tuntemaan yllättävää onnea, ”nöyryytyksen ja kärsimisen iloa”.

Mies lähti vuosikausien pyhiinvaellukselle ympäri Venäjän luostareita. Tuhannet jalkaisin taitetut kilometrit Siperian takamailla karaisivat hänen ruumiinsa. Hän lopetti viinan juonnin ja lihansyönnin.

Vaelluksillaan Rasputin tapasi lukemattoman määrän ihmisiä ja oppi lukemaan näiden kasvoilta ilot ja surut, ihmismielen kätketyt ajatukset.

Siperialaiset kansanparantajat ja shamaanit opettivat hänelle menneiden aikojen parannustaitoja, ilmeisesti myös hypnotisoimista.

Pyhiinvaeltaja tutustui vaikutusvaltaisiin pappeihin, ja tarinat Rasputinin ennustajan- ja parantajanlahjoista levisivät. Vuonna 1903 Rasputin saapui Venäjän pääkaupunkiin Pietariin kuluneissa saappaissa, takinrievussa ja takkuisessa parrassa.

Rasputinin ennustus

Kirkonmiehet esittelivät kiertolaismunkin yläluokalle, joka otti palavasilmäisen miehen haltioituneena vastaan. Elettiin vuosisadan vaihdetta, dekadenssin aikaa, ja mystiikka kiehtoi tylsistynyttä yläluokkaa, varsinkin naisia.

Lopulta Rasputin kutsuttiin tsaarin luokse. Tsaari Nikolai II:n ja tsaaritar Aleksandran poika sairasti verenvuototautia, ja munkki sai pojan tilan paranemaan.

Mutta Rasputin voitti tsaariperheen suosion myös toisella tavalla.

Nikolai ja Aleksandra olivat kauhuissaan vuonna 1905 Venäjällä velloneen vallankumousaallon takia: työläiset lakkoilivat ja terroristit räjäyttelivät pommeja ja murhasivat ministerejä.

Kun Venäjää ristiin rastiin kiertänyt munkki vakuutti, että kansa rakastaa yhä tsaariaan, Nikolai ja Aleksandra olivat haltioissaan. He uskoivat, että Rasputin oli Jumalan valitsema pyhä mies, kansan profeetta.

Ja Rasputin ennusti: ”Niin pitkään kuin minä elän, dynastia pysyy pystyssä.”

Tuttu vieras Talvipalatsissa

”Kaalipiirakoita, lämpimiä ja maukkaita!” mummo houkuttelee Talvipalatsiin tungeksivia turisteja kärrynsä luokse. Vieressä nuoret miehet myyvät karvahattuja ja neuvostorihkamaa.

Sata vuotta sitten Rasputin oli tavallinen vieras Talvipalatsissa. Hän kävi hoitamassa kruununperillistä ja rukoilemassa tsaarittaren kanssa. Mutta toisin kuin tämän päivän turistit, Rasputin ei kulkenut palatsiin pääovesta.

Tsaarin kutsumanakin Rasputin joutui hiippailemaan sisään takaovesta. Sillä muu hovi ei katsonut hyvällä, että Rasputinin kaltainen, kouluja käymätön maalaisjuntti, oli läheisessä kanssakäymisessä hallitsijan kanssa. Eihän Rasputin osannut edes kirjoittaa kunnolla!

Ystävyys munkin kanssa kiristi uhkaavasti tsaariperheen ja muun yläluokan välejä: Venäjä oli repeämässä liitoksistaan.

Mutta tsaariperhe piti kiinni Rasputinista. Munkin voima oli siinä, että hän aavisti tsaarittaren toiveet ennakolta. Kun tsaaritar kysyi häneltä neuvoa, Rasputin osasi neuvoa tsaaritarta tekemään sen, mitä tämä oli sisimmissään toivonutkin.

Niin Aleksandra koki saavansa toimilleen jumalallisen siunauksen.

Tsaariperhe luotti Rasputiniin ja tuomitsi munkista kuulemansa juorut panetteluksi. Mitä enemmän muu yläluokka vastusti Rasputinia, sitä voimakkaammaksi tämä kasvoi.

Tsaaritar vaihtoi Rasputinin kanssa riitaantuneet poliitikot ja papit yksi toisensa jälkeen munkille uskollisiin miehiin.

Mutta maailma ympärillä oli tullut hulluksi.

Rasputin yritti pitää maansa erossa ensimmäisestä maailmansodasta, koska hän aavisti sen johtavan keisarillisen Venäjän tuhoon. Mutta sodan estäminen oli mahdotonta: koko Eurooppa tahtoi sotaa.

Napoleonin sodista oli kulunut jo sata vuotta, ja ihmiset olivat unohtaneet kyyneleet, veren ja kuolleiden mädän lemun.

Viinaa ja orgioita

Rasputin oli tuttu vieras Talvipalatsissa.
Rasputin oli tuttu vieras Talvipalatsissa.

Yläluokka syytti sodanvastaista Rasputinia maanpetturuudesta ja vehkeilystä Venäjää vastaan yhdessä saksalaissyntyisen tsaarittaren kanssa.

Rasputin pelkäsi henkensä puolesta ja alkoi ryypätä. Hän juhli kuin viimeistä päivää: munkin asunto täyttyi päivittäin mustalaisorkesterista ja juhlijoista, ja Rasputinin pelko katosi seuraavaan aamuun saakka.

Samalla Rasputin menetti lihan himonsa hallinnan. Munkki kuului kiellettyyn, kristilliseen khlystiläisten lahkoon, jonka jäsenet uskoivat, että synti voitiin ajaa pois synnillä, kun jumalainen henki laskeutuisi orgioiden päätteeksi uskovaisten puhdistettuun ruumiiseen.

Raspurin oli aiemmin harrastanut seksiä vain kaikkein uskollisimpien naispuolisten seuraajiensa kanssa. Hän uskoi pelastavansa seurakuntansa ottamalla aktilla heidän syntinsä kannettavakseen.

Mutta lopulta synnin paino kävi niin raskaaksi hänen päällään, että peto vei voiton pyhimyksestä.

Rasputin hankki luokseen prostituoituja ja alkoi vaatia seksiä maksuksi naisilta, jotka tulivat hakemaan häneltä, maan mahtavimmalta mieheltä, apua maallisissa askareissa.

Munkista tuli se, mitä hänen nimensä oli ennustanutkin. Rasputinin kantasana rasputnyi tarkoittaa irstailijaa.

Mutta tsaaritar Aleksandraan Rasputin ei koskaan juoruista huolimatta koskenut. Elostelustaan huolimatta hän piti rakkautta pyhänä, ja hän arvosti tsaariparin keskinäistä aitoa, yläluokan piirissä harvinaista rakkautta.

Rasputinin murha

Talviyönä, 16. joulukuuta 1916, Rasputin lähti hyvänä ystävänään pitämänsä ruhtinas Felix Jusupovin palatsiin, Moika-kanavan varrelle. Jostain syystä Rasputinin ihmistuntemus petti: hän ei huomannut hermostuneisuutta ruhtinaan kasvoilla.

Jusupov oli kutsunut Rasputinin tapaamaan sairastunutta vaimoaan. Mutta ruhtinas ei vienytkään Rasputinia suoraan vaimonsa luokse, vaan selitti, että vaimon seurassa oli vielä muita vieraita.

Jusupov ja Rasputin meinivät kellarikerrokseen paksujen kiviseinien ympäröimään oleskelutilaan odottelemaan vieraiden lähtöä.

Jusupov tarjosi Rasputinille syanidilla myrkytettyjä leivoksia ja viiniä. Tiukan ruokavalionsa takia Rasputin kieltäytyi makeisista – ja viiniin sekoitettu syanidi oli liian laimeaa.

Niinpä Jusupov haki yläkerrassa odottavien murhatoveriensa luota pistoolin ja ampui Rasputinia. Sitten hän palasi ystäviensä luokse juomaan voiton maljan.

Kun salaliittolaiset palasivat murhapaikalle, Rasputin oli kadonnut. Miehet löysivät munkin pihalta hoippumassa pakoon. He ampuivat Rasputinia uudestaan ja hakkasivat häntä seipäillä.

Lopulta he heittivät ruumiin jäiseen Neva-jokeen.

Kun Rasputin löydettiin pari päivää myöhemmin, ruumiinavaus paljasti hänen kuolleen vasta hukkumalla – hänen keuhkoistaan löytyi vettä.

Miten kävi Rasputinin murhaajien?

rasputin-3
Jusupovin palatsiin on lavastettu Rasputinin murha.

Tsaarittaren raivosta huolimatta murhaajat saivat vain nimellisen rangaistuksen. Rasputin oli kuitenkin vain maalainen – eikä maalaisilla ollut Venäjällä oikeuksia.

Kaksi kuukautta myöhemmin vallankumous vyöryi Pietarin yli. Tsaariperhe vangittiin ja teloitettiin.

Suuri osa Rasputinin tarinaan kuuluvista ihmisistä, hänen ystävistään ja vihamiehistään, sai surmansa bolsevikkien käsissä. Rasputinin hauta tuhottiin.

Mutta Felix Jusupov pakeni Ranskaan. Vaikka Rasputinin murhaaminen ei pelastanut ruhtinaan aikeista huolimatta Venäjää, se pelasti hänet itsensä.

Kun ylellistä elämää eläneen Jusopovin rahat loppuivat Ranskassa, hän kirjoitti kirjan Rasputinista ja tämän murhasta. Kirjasta tuli myyntimenestys.

Rasputin-kävelykierros

Peter’s Tour järjestää Pietarissa kaupunkiin liittyviä teemakierroksia. Rasputin-kierroksella oppaat näyttävät Rasputinin talon, kierrättävät munkkiin liittyvillä paikoilla ja kertovat hänen elämästään.

Rasputinin lisäksi Peter’s Tour järjestää kierroksia teemoilla Dostojevskin Pietari, vallankumous, maailmansota ja kommunismin aika.

Lue lisää: Pietarin paras kävelykierros

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!