San Sebastian – Baskimaan hurmuri

San Sebastianissa kaikki on hämmentävän nättiä. Upean arkkitehtuurin kruununa on komea hiekkaranta, La Concha, josta eurooppalaisen rantalomailun sanotaan saaneen alkunsa. Baskimaassa sijaitseva San Sebastian on kaiken lisäksi Espanjan herkullisin kaupunki.

La Concha -ranta San Sebastianissa. Kuva: Lukasz Janyst / Shutterstock

Julia Roberts on kaupungissa.

Ja sen huomaa. San Sebastiánin ravintoloiden ja baarien televisioissa pyörii lähes tauotta filmitähden kuvia ja haastattelupätkiä.

Julia Roberts saapuu lentokentälle.

Julia Roberts elokuvafestivaalien avajaisissa.

Julia Roberts sanoo, että San Sebastián on hurmaavin kaupunki, jossa hän on koskaan vieraillut.

Se voi olla totta. Espanjan koilliskulmassa sijaitsevassa 180 000 asukkaan baskikaupungissa kaikki on hämmentävän nättiä.

San Sebastianista alkoi eurooppalainen rantalomailu

San Sebastian. Kuva: S-F / Shutterstock

Kaupunki on rakennettu Biskajanlahden suojaiseen poukamaan, vehreiden kukkuloiden keskelle, ja rantaviiva on lähes kokonaan auringonpalvojien ja uimareiden käytössä.

Kolmesta hiekkarannasta kuuluisin, La Concha, on kaupungin sydän. Itse asiassa eurooppalaisten rantalomailu sai alkunsa juuri täällä, niin baskit ainakin väittävät.

San Sebastiánin rannoille matkustettiin ulkomailta jo 1800-luvulla. Kaukaisimmat tulijat olivat venäläisiä aristokraatteja, ja kaupunki on yhä jetsetin suosiossa. La Conchan itäpäädystä löytyy niin kasino, jahtisatama kuin purjehdusklubin yksityisravintolakin.

Tämän lähemmäs Saint-Tropezia ei tunnelma Espanjan rajojen sisäpuolella muutu. Julia Roberts voisi olla kaupungissa ilman elokuvafestivaalejakin.

San Sebastianin upea arkkitehtuuri

Rannalla kulkiessa ei tiedä, minne silmänsä suuntaisi. Meri on aina meri, mutta rantabulevardia reunustava talorivistö vaatii osansa huomiosta. Kilometritolkulla kulmatorneja, ornamentteja, takorautaisia parvekkeita, pylväikköjä ja veistoksia.

Arkkitehtuuri onkin toinen syy San Sebastiánin hurmaavuudelle. On makuasia, viehättyykö enemmän uusklassisesta tyylistä, jugendista vai kenties gotiikasta – täältä löytyy kaikkea. Uusia ja rumia taloja on hämmästyttävän vähän.

Pelkästään lyhtypylväitä voisi ihastella kokonaisen päivän.

San Sebastian on kiireettömyyden kaupunki

San Sebastian. Kuva: Madrugada Verde / Shutterstock

San Sebastiánissa on helppo leikkiä vanhan maailman aristokraattia. Hankitaan hattu Leclercqin hattukaupasta Narrica-kadulta, istahdetaan suihkulähteen reunalle tai tehdään kävelyretki Urgull-kukkulan ympäri.

Ja jos niveliä kolottaa, lähdetään ottamaan hoitoja La Perlan thalassoterapeuttiseen kylpylään.

Paikallisetkin tuntuvat elävän jonkinlaisessa aikakuplassa. Kenelläkään ei ole kiire minnekään.

Kadunkulmissa seisoskelee pukumiehiä, jotka ovat pysähtyvät varttitunniksi vaihtamaan kuulumisiaan. La Concha -rannalla vanhemmat leidit makaavat tuntitolkulla aurinkotuoleissaan suut raollaan ja mustat lasit silmillään.

Tunnelma sähköistyy vasta pimeän laskeuduttua, kun on jokailtaisen pintxo-kierroksen aika San Sebastianin vanhassa kaupungissa, parte viejassa.

San Sebastianissa elää unelma itsenäisestä Baskimaasta

Aristokraattisen pinnan alta löytyy toki myös toisenlainen San Sebastián.

Seinäkyltti Aldamar-kadun savuisessa kuppilassa julistaa: »Turistit, muistakaa! Ette ole Espanjassa ettekä Ranskassa, olette Euskal Herriassa, itsenäisessä baskivaltiossa».

Teksti on kirjoitettu englanniksi, kaikki muu hinnastoa myöten onkin euskaralla, ikivanhalla baskikielellä, jonka alkuperä on kielitieteilijöille yhä tuntematon.

Asiakkaat tilaavat juomansa euskaralla. Tällaisissa nationalistibaareissa ei aina välttämättä suostuta ymmärtämään espanjaa. Seinällä on Palestiinan lippu ja valokuvia espanjalaisissa vankiloissa pitkiä tuomioitaan istuvista baskiseparatisteista.

Toisin kuin turisteille väitetään, Baskimaa ei tietenkään ole itsenäinen valtio, mutta sellaista täällä on haviteltu jo vuosikymmenten ajan, myös terrori-iskuin. ETA-järjestön iskuissa on kuollut vuoden 1968 jälkeen lähes tuhat ihmistä.

Baskit tarttuivat aseisiin kenraali Francon diktatuurikaudella (1939–75), jolloin esimerkiksi euskaran puhuminen oli kiellettyä. Hassua kyllä, baskeja avoimesti vihannut Franco vietti itse kaikki kesälomansa San Sebastiánissa aina kuolemaansa saakka.

2000-luvulla ETA:n kannatus – ja aktiivisuus – on romahtanut. Suurin osa baskeista ei hyväksy murhaiskuja, ja nykyisin se uskalletaan sanoa jo ääneen. Espanjan lehdissä puhutaan jo ETA:n lakkauttamisesta.

Turistille Baskimaa on aina ollut turvallinen. Joissakin kaupungeissa nuoriso saattaa vielä harjoittaa öisin kale borrokaa eli katutaisteluja, joissa hajotetaan espanjalaisten pankkien ikkunoita tai poltetaan autoja.

San Sebastiánin yössä törmää sen sijaan paljon todennäköisemmin kokovalkoisissa kulkevaan ylvääseen rouvaan, joka kantaa villakoiraa sylissään suojatien yli ja puhuu sille kuin ihmiselle.

San Sebastianin hotellit

Jos matkustat San Sebastianiin heinä-elokuun huippusesongin aikaan, muista varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen!

Pensión Aida on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majatalo.

Pensión Edorta sijaitsee loistavalla paikalla aivan keskustassa.

Katso tarjoukset muihin San Sebastianin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!