Huono kokemus Halong Bayn risteilyllä

Halong Bayn maisemat ovat kuuluisinta Vietnamia. Kuva: Prince Roy, flickr

Halong Bay -risteilyn voi löytää Hanoin matkatoimistoista todella edullisesti – mutta silloin on syytä varautua yllätyksiin.

Teksti: Anna Järvinen

Ostin risteilyn Hanoista, paikallisten suosittelemasta matkatoimistosta, tammikuussa 2018. Minulle ja kaverilleni yritettiin aluksi myydä kaikenlaisia luksusristeilyjä, joiden hinta vaihteli 120-300 euron välillä. Myyjä kertoi, että tarjolla on myös halvempia vaihtoehtoja, mutta niitä hän ei suosittele.

Onnistuimme tinkimään kahden päivän ja yhden yön risteilyn hintaan 90 euroa per henkilö. Tähän sisältyi oma hytti ja oma vessa. Ainoa toiveemme oli, ettemme joutuisi minkäänlaiselle bileristeilylle.

Lippujen ostamisen jälkeen meidän piti palata takaisin toimistolle, sillä risteilyaluksen nimi oli unohtunut (tai ”unohtunut”) kirjoittaa kuittiin.

Ränsistynyt biletyslaiva

Lähtöpäivän aamulla meidät haettiin hotellilta sovittuun aikaan. Bussissa selvisi, että kyydissä oli useammalle eri alukselle menijöitä. Kun yksi oppaista alkoi nostattaa tunnelmaa kyselemällä ”are you ready for a party?”, ajattelimme, ettei kysymys koske meitä.

Muutaman tunnin bussimatka Hanoista Cat Ba -saarelle meni hyvin. Ongelmat alkoivat vasta perillä satamassa: meille kerrottiin, että valitettavasti meidän risteilyaluksemme, Gala Deluxe Cruise, on epäkunnossa – joten koko ryhmä lähteekin risteilemään Castaway Tourin biletyslaivalla!

Party boat oli melkoinen rotisko. Laivassa oli reikiä, kaiteita puuttui, eikä kyytiin päässyt edes kunnollisia portaita pitkin: kannelle kiivettiin köydestä ja autonrenkaista askarrellun virityksen avulla. Itse meinasin pudota mereen saman tien.

Osa matkustajista oli maksanut risteilystään vain 60 euroa, toiset taas 120 euroa. Hinta vaihteli sen mukaan, mistä risteily oli ostettu ja kuinka sinnikkäästi tingitty. Tämä otti päähän aika lailla.

Vietnamilainen ruoka on huippuhyvää, mutta tämän laivan matkustajille tarjoiltiin lähinnä ranskanperunoita sun muuta länsimaalaista roskaa. Tämäkin ruoka loppui kesken, joten aamupalalla jokainen matkustaja sai ainoastaan yhden kananmunan ja paahtoleipää! Castaway Tourin henkilökunnalla toki oli omat eväät: pho-keittoa, lihaa ja tuoreita kasviksia, joita me kateellisena kuolasimme vieressä.

Risteilyn nimi eli Party Cruise tuli siitä, että illalla oli tarjolla ilmaista kaljaa. Happy hour kesti tunnin tai puolitoista. Ilmainen juoma oli paikallista tuoreolutta, Bia Hoita, joka tosin maistui edellisen päivän kaljalta.

Onneksi illan biletys ei ollut kovin hurjaa. Päädyimme pelailemaan juomapelejä hollantilaisten, saksalaisten ja brasilialaisten matkustajien kanssa. Kukaan ei ollut kovin humalassa, ja suurin osa vetäytyi yöpuulle jo kymmenen aikoihin. Pessimistiset saksalaiset menivät nukkumaan pelastusliivit päällä.

Paremmat risteilijät viettivät yönsä melkein vierekkäin ankkuroituina. Me ja toinen ränsistynyt paatti keikuimme paljon kauempana, valot melkein sammuksissa.

Kajakilla melominen oli risteilyn kohokohta

Halonginlahdella pääsee melomaan luolien läpi. Kuva: Ville Palonen

Risteilyn ylivoimainen kohokohta oli melominen ensimmäisenä päivänä. Oli todella vaikuttavaa seikkailla kajakilla Halong Bayn karstikukkuloiden luolissa!

Melonta kuului risteilyn hintaan, mutta pelastusliivejä emme saaneet, koska erehdyimme kertomaan että osaamme uida. Vinkki: kajakkiretkeä varten mukaan kannattaa pakata uikkarit ja sellaiset sandaalit, joilla voi kahlata rantavedessä.

Toisena päivänä ohjelmassa oli kokkauskurssi, joka oli melkoinen fiasko. Käärimme itse yhdet kevätrullat –  ja sitten henkilökunta kääri ne uudestaan ennen paistamista!

Halong Bay oli upea paikka, mutta risteily ei vastannut odotuksia. Jos tekisin jotain toisin, niin lähtisin ainoastaan yhden päivän risteilylle, ja maksaisin retkestä korkeintaan 50 euroa.

Sääliksi kävi niitä, jotka joutuivat jäämään tuolle bileristeilylle vielä toiseksi yöksi!

Mistä löytää hyvän risteilyn Halong Baylle?

Halong Bay -risteilyjen hinta vaihtelee muutamasta kympistä useaan sataseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kaikkein halvimmissa risteilyissä on syytä varautua yllätyksiin (ja pettymyksiin).

Halvimmat Halonglahden risteilyt maksavat Hanoin matkatoimistoista ostettuna ainoastaan 50 euroa. Mieti tarkkaan, onko järkevää (tai edes turvallista) nousta kaikkein halvimman paatin kyytiin. Parempi ratkaisu voikin olla päiväristeily, joka maksaa 50-100 euroa. Hinta sisältää bussimatkat Hanoista, risteilyn ja yleensä lyhyehkön kajakkiretken.

Keskihintaisen kahden yön risteilyn saa noin 100-200 eurolla. Luksusristeilyt maksavat 200-300 eurosta ylöspäin.

Risteilyjä kannattaa vertailla etukäteen netissä – joskus luksusristeilyllekin voi päästä puoleen hintaan.

Katso tarjoukset Halong Bayn risteilyille.

Lue lisää: Halong Bay -risteilyt – vinkit ja kokemukset

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi