Mitä Vietnamissa pitää varoa?

Muista myös käyttää pyttyä oikein!
Muista käyttää pyttyä oikein!

Vietnamissa on varsin turvallista matkustaa, aivan kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa. Suurin vaara Vietnamissa on kaoottinen liikenne. Alla on kerrottu muista vaaroista, joita Vietnamin-matkalla voi kohdata.

Vietnam ja varkaudet: pidä huolta käsilaukusta, kamerasta ja älypuhelimesta

Suurimmissa kaupungeissa (etenkin Saigonissa) kannattaa pitää käsi- tai olkalaukusta huolta, sillä niiden ryöstöjä tapahtuu moottoripyörillä liikkuvien varkaiden toimesta.

Myös älypuhelimen kanssa on oltava tarkkana, eikä jättää sitä huolettomasti kahvilan pöydälle lojumaan kuten kotimaassa.

Varkauksia tiedetään tapahtuneen myös yöbusseissa matkustajien nukkuessa. Pidä tämä mielessä, ja arvotavarat hyvässä tallessa.

Ole tarkkana myös pankkiautomaatilla asioidessasi.

Onko Vietnamissa vaarallisia tauteja?

Malariaa esiintyy Vietnamissa Keski-Ylängöillä ja etelän syrjäseuduilla. Matkailijalla sairastumisriski on kuitenkin pieni kaupungeissa ja rantakohteissa. Malarialääkitystä tuskin kannattaa ottaa.

Paras tapa suojautua malarialta ja dengue-kuumeelta on suojautua hyttysten pistoilta. Hyttyset ovat aktiivisimmillaan auringonlaskun aikaan: suojaudu käyttämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia, vaalean värisiä vaatteita sekä hyttysmyrkkyä.

Vietnamissa esiintyy myös lintuinfluenssaa, vesikauhua ja japanin aivokuumetta. Vältä lähikosketusta elävän siipikarjan kanssa tuoretoreilla.

Sukupuolitaudit kuten b-hepatiitti ja hiv ovat Vietnamissa yleisiä. Muista käyttää kondomia, jos päädyt vällyjen väliin.

Pahan vatsataudin riski on pieni: Vietnamissa voi syödä huoletta paikallisissa ravintoloissa ja katukeittiöissä. Paras tapa estää vatsatauteja ja monia muitakin tauteja on pestä kädet usein ja aina ennen ruokailua.

Vesijohtovesi voi sisältää Vietnamissa epäpuhtauksia. Juo ainoastaan pullovettä.

Pitääkö Vietnamissa varoa miinoja?

Etenkin Keski-Vietnamissa Vietnamin sodan aikaisilla taistelutantereilla on edelleen maassa miinoja ja räjähtämättömiä ammuksia. Jos vierailet vanhoilla taistelualueilla, pysy merkityillä poluilla!

Turistialueet on raivattu miinoista jo aikapäiviä sitten.

Valitse Halong Bayn risteilylaiva huolella

Näitä Halong Baylla riittää: kauniita saaria ja pieniä risteilyaluksia. Kuva: Efired / Shutterstock

Halong Bayn risteilyt ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Kilpailu matkanjärjestäjien kesken on kova, eivätkä kaikki alukset ole parhaita mahdollisia. Laivoja on jopa uponnut Halong Bayn risteilyillä – vuonna 2011 tusina turistia hukkui, kun risteilyalus upposi keskellä yötä.

Älä valitse risteilylle halvinta mahdollista vaihtoehtoa, sillä se voi tarkoittaa seilaamista vanhalla ja huonokuntoisella laivalla.

Lue lisää Halong Bayn risteilyistä.

Yleinen huijaus Vietnamissa: kutsu vierailulle tuntemattoman kotiin

Varsin yleinen huijaus menee seuraavasti. Yltiöystävällinen paikallinen liittyy kadulla seuraan ja kertoo haluavansa harjoitella englannintaitojaan, tai muuten vain kutsuu matkailijan kotiinsa.

Joskus kyseessä on vilpitön kutsu, muttei aina. Kotivierailuilla on tapahtunut ryöstöjä. Toinen vaihtoehto on, että vierailulla tarjotusta teestä tai ruuasta yritetään vaatia kohtuuttoman suurta korvausta.

Etenkin Nha Trangin lomakohteessa kannattaa myös olla tarkkana baareissa ja yöllä liikkuessa, jottei joudu tyrmäystippojen avulla tehdyn ryöstön uhriksi.

Vietnamin huijaavat taksit

Varsinkin Saigonissa ja Hanoissa on paljon takseja, joiden mittari raksuttaa yllättävän nopeasti. Luotettavimmat taksiyhtiöt Saigonissa ovat Mai Linh ja Vinasun – käytä niitä ja unohda muut. Mai Linh ja Vinasun myös laittavat aina mittarin päälle.

Luotettavan taksin voi tilata hotellin vastaanotosta tai GrabBike-kännykkäsovelluksen kautta. Myös (ja etenkin) lentokenttätaksi kannattaa järjestää hotellin avulla.

Tarkkana setelien kanssa

Setä Ho hymyilee kuin joulupukki jokaisessa dongissa.

Seteleiden kanssa kannattaa olla tarkkana Vietnamissa, sillä varsinkin pimeässä ne näyttävät pelottavan paljon toisiltaan. Päivänvalossakin nollia on vaikea hahmottaa – esimerkiksi 10 000 dongin seteli näyttää kovasti 100 000 dongin seteliltä ja 50 000 dongia 500 000 dongilta. Katso seteleitä siis aina kahdesti.

Vietnam ja huumeet

Huumeiden hallussapito on Vietnamissa laitonta. Rangaistukset ovat kovat pienistäkin määristä.

Muista matkavakuutus Vietnamiin!

Pahan sairastumisen tai onnettomuuden sattuessa sairaalalaskusta voi tulla suuri – puhumattakaan siitä, että uhri pitäisi evakuoida syrjäseudulta kaupunkiin sairaalaan tai Suomeen asti. Hanki kunnollinen matkavakuutus.

Hätätilanteet Vietnamissa ja Suomen suurlähetystö

Hätätilanteeseen jouduttua kannattaa ottaa yhteyttä Suomen Vietnamin suurlähetystöön. Puh: +84 4 3826 6788.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi