Tallinnan muurit

Kaupunginmuurit kuuluvat Tallinnan tunnelmallisimpiin nähtävyyksiin.

Tallinnan kauneutta ja keskiajan tunnelmaa lisää entisestään vanhankaupungin muuri ja sitä koristavat tornit. 16 metriä korkeaa ja kolme metriä leveää kaupunginmuuria (Linnamüüri) on säilynyt kaikkiaan kahden kilometrin verran, ja tornejakin on yhä pystyssä parisenkymmentä.

Virun portti

Virun portti on niin tuttu kaikille Tallinnassa käyneille, ettei sitä tule usein ajatelleeksikaan osana keskiaikaisia puolustusmuureja.

Kahden kapean tornin muodostama Virun portti on usein ensikosketus Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Niiden läpi kävellään vanhaankaupunkiin, jos tullaan Viru-hotellin suunnasta.

Aivan näin heppoinen ei tosin Tallinnan puolustus aikoinaan ollut: tornit olivat vain osa paljon mahtavampaa puolustusrakennelmaa, joka purettiin 1880-luvulla.

Hellemannin torni

Hei alas sieltä! Tallinnan muureilla ikämieskin nuortuu kurittomaksi lapseksi.

Paras paikka tutustua Tallinnan kaupunginmuureihin on Hellemannin torni, joka sijaitsee Müürivahe-kadulla heti Virun portin jälkeen oikealle.

Pientä pääsymaksua vastaan Hellemannin tornissa pääsee kipuamaan korkealla muurin päällä kulkevaan puolustuskäytävään. Tunnelma ja näköalat ovat mahtavat – täällä voi melkein tuntea keskiaikaiseksi vartiosotilaaksi!

Vartiosotilaiden elämä ei tosin ollut entisaikaan järin jännittävää, se selviää vanhankaupungin toisella laidalla sijaitsevassa Kiek in die Kök -tornissa.

Kiek in die Kök

Näkymä Kiek in die Kök -tornista.

Jykevän, 45 metriä korkean tornin nimi on alun perin saksan murretta ja tarkoittaa keittiöön kurkistamista. Vartiosotilailla kerrotaan olleen niin tylsää, että heidän kerrotaan kurkkineen tornin ikkunoista kaupunkilaisten keittiöihin ja miettineen, mitä niissä mahdettiin kokata.

Torni on mukava vierailukohde, vaikka sisällä oleva näyttely onkin aika sekalainen kokoelma Tallinnan historiaa ja aseita eri aikakausilta.

Tornin ulkoseinässä voi edelleen nähdä kanuunankuulia muistona Iivana Julman joukoista, jotka piirittivät Tallinnaa 1500-luvun puolivälissä.

Tallinnan bastionit

Kaupunginmuurien lisäksi Tallinnaa suojaavat maavallit eli bastionit, joiden alle rakennettiin tunneliverkosto sotakäyttöön 1600- ja 1700-luvuilla. Kierroksen salakäytäviin voi varata Kiek in die Kökistä.

Neitsitorni

Neitsetornissa on nykyisin kahvila.

Kiek in die Kökin vieressä sijaitsee Neitsitorni, jossa sanotaan kummittelevan. Kummituksia voi koettaa bongailla torniin hiljan avatussa kahvilassa.

Aaveita näkee Neitsitornin edustalla ainakin hyytävien patsaiden muodossa.

Toompean linna ja Pitkä Hermanni

Saksalaiset ritarit rakensivat Toompean linnan. Nykyisin siellä kokoontuu Viron parlamentti.

Tallinnassa on myös ihan aito linna, saksalaisten ristiritarien Toompean mäelle rakentama Toompea loss. Linnassa kokoontuu Viron parlamentti, Riigikogu, eikä se ole avoinna yleisölle. Linnan torneista korkein on Pitkä Hermanni, yksi Tallinnan maamerkeistä.

Eppingin torni

Vanhaan puolustustorniin pääsee nousemaan myös Laboratooriumi-kadulla. Nähtävänä on keskiaikaisten aseiden ja haarniskoiden kopioita. Kuuden euron pääsymaksu.

Paksun Margareetan torni

Varoitus! Tallinnan vanhat muurit saattavat aiheuttaa erikoista käyttäymistä. Kuvassa Paksun Margareetan torni ja toinen Tallinnan säilyneistä kaupunginporteista.

Pikk-kadun päässä sijaitseva muhkea, pyöreä torni on nimetty osuvasti Paksun Margareetan torniksi. Sisällä toimii Viron merenkulkumuseo. Merenkulkuun kannattaa tosin tutustua mielenkiintoisemmassa Lennusadam-museossa, joten sisälle Margareetan torniin kannattaa tuskin varta vasten maksaa. Tallinn Cardilla pääsee ilmaiseksi. Vierailun kohokohtana on kesäkaudella tornin katolla toimiva jäätelökahvila, josta avautuvat mainiot näkymät.

Vaikkei sisälle aikoisikaan, kannattaa Paksun Margareetan tornilla käydä ihailemassa tornin vartioimaa Suurta rantaporttia. Se on Virun porttien ohella ainoa jäljellä oleva Tallinnan kaupunginmuurien portti. Aikoinaan portteja oli kaikkiaan kuusi.

Lue lisää:

Tallinnan vanhakaupunki

Tallinnan parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi