Espanjan parhaat matkakohteet

Espanjan parhaat matkakohteet

Alcazar-linna, Segovia. Kuva: Sorin Colac / Shutterstock

Espanja on yksi maailman ihmeellisimmistä matkakohteista – ainakin Unescon maailmanperintökohteilla mitattuna, joita on Espanjassa 44 (enemmän on vain Italiassa ja Kiinassa). Mutta eivät ihmiset matkusta Espanjaan lomalle ainoastaan nähtävyyksien perässä – vaan iberialaisen elämänrytmin ja asenteen hurmaamina. Voiko ihminen olla muuta kuin täydellisen onnellinen kiertäessään tapasbaarista toiseen herkullisen ruuan, juoman ja iloisen älämölön ohjaamina?

Espanja on valtava maa ja Espanjan parhaille matkakohteille kannattaakin matkustaa yksi matkailualue kerrallaan. Tee yksi matka keskellä Espanjaa pääkaupunkiin Madridiin, toinen Kataloniaan, kolmas Andalusiaan ja neljäs Baskimaalle. Niin koet Espanjan matkakohteet monipuolisimmillaan!

Espanjan parhaat nähtävyydet

Alhambran palatsi, Granada. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Espanjassa riittää maailman ihmeitä ihailtavaksi. Espanjan upeimmat historialliset nähtävyydet löytyvät Etelä-Espanjan Andalusiasta, jonne matkustaa kätevimmin Malagan kautta.

Granadassa sijaitseva maurien rakentama Alhambra on maailman kuuluisimpia palatseja. Córdoba oli puolestaan maurien aikaan runouden, filosofian ja lääketieteen kehto, jolle veti sivistyskaupunkina vertoja vain Bagdad. Muistona Cordoban suuruuden ajoista on 900 pylvään koristama moskeija La Mezquita, yksi Euroopan upeimmista esimerkeistä islamilaisesta arkkitehtuurista. Cordoban parhaita majoitusdiilejä on Hotel Mezquita, josta saa edullisesti avaran ja elegantin huoneen – ja vielä keskeisellä sijainnilla.

Uudempia maailman ihmeitä löytää puolestaan matkustamalla Pohjois-Espanjan Kataloniaan ja Baskimaalle. Katalonian keskuksen Barcelonan nähtävyyksistä ainutlaatuisimpia ovat arkkitehti Antonio Gaudin fantastiset rakennukset. Maailmassa on tuskin toista kaupunkia, johon yksi ihminen olisi jättänyt yhtä näkyvän jäljen. Juuri Gaudin rakennukset tekevät Barcelonasta ainutlaatuisen kaupungin ja matkakohteen. Ja keskeneräinen Sagrada Familia, no, se on maailman kiehtovin kirkko.

Jättimäinen hämähäkki vartioi Bilbaon Guggenheim-museota. Kuva: Mimadeo / Shutterstock

Madridin omat nähtävyydet eivät kuulu maailman ihmeiden joukkoon, vaikka kaupungissa hienoja museoita onkin. Mutta Madridista voi tehdä päiväretken upeisiin linnoitettuihin kaupunkeihin Toledoon ja Avilaan tai kauniista linnastaan kuuluisaan Segoviaan.

Espanjan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Sagrada Familia, Barcelona. Kuva: Natursports / Shutterstock

Espanjan suosituin kaupunkiloman kohde on monipuolinen Barcelona, jossa on niin paljon nähtävää (Sagrada Familia! Picasso! Miro!), että ainakin ensimmäiselle matkalle kannattaa varata useita päiviä. Nähtävyyksiensä lisäksi Barcelona tunnetaan herkullisesta ravintolatarjonnastaan. Katso tarjoukset Barcelonan hotelleihin.

Espanjan pääkaupunki Madrid puolestaan hurmaa matkailijan tunnelmallisilla kaupunginosillaan, jotka ovat täynnä ihanan rempseää espanjalaista elämänmenoa. Madridin tärkeimmät nähtävyydet ovat kolmikko upeita museoita: Reina Sofia, Prado ja Thyssen-Bornemiza, jotka ovat täynnä espanjalaisen taiteen merkkiteoksia El Grecolta, Velázquezilta, Goyalta, Picassolta, Mirólta ja Antoni Tàpiesilta. Madridin lumosta ehtii nauttii viikonlopunkin kaupunkilomalla.

Gran Via on Madridin kuuluisin ostoskatu. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Erinomainen hotellivalinta Madridin-matkalle on tyylikäs Posada del Dragón, joka sijaitsee La Latinan kaupunginosassa yhdellä Espanjan parhaista tapas-kaduista.

Madridin ja Barcelonan lisäksi Suomesta on suorat ja hyvät lentoyhteydet myös Malagaan, Aurinkorannikon tunnelmalliseen keskukseen. Málaga on niin mukava ja aito andalusialainen kaupunki, että siellä kannattaa käydä lyhyellä kaupunkilomalla, vaikkeivät Costa del Solin aurinkorannat kiinnostaisikaan. Pablo Picasson kotikaupunki panostaa paljon myös taiteeseen: viime vuosina Málagaan on avattu monta uutta, hienoa taidemuseota.

Pompidou-keskus Malagassa. Kuva: Pabkov / Shutterstock

Upea kaupunkiloman kohde Espanjassa on myös Sevilla, Andalusian pääkaupunki. Sevilla tunnetaan tietenkin flamencon kotikaupunkina, mutta Sevillan kauniissa vanhassa kaupungissa vaikuttaa myös löytöretkien henki: Sevillalla oli pitkään yksinoikeus kauppaan Espanjan siirtomaiden kanssa, ja monet löytöretkeilijät lähtivät matkoilleen juuri Sevillasta. Sevillan komeassa katedraalissa on Kristoffer Kolumbuksen hauta. Hotel Casa 1800 -hotellissa pääsee asumaan eleganteissa tunnelmissa Sevillan sydämessä. Edullisempaa majoitusta tarjoaa Pensión San Pancracio.

Espanjan parhaat rantakohteet

Lomakohteena Kanariansaaret on omaa luokkaansa rantojen määrässä ja upeissa vulkaanisissa maisemissaan. Jo foinikialaiset kuvasivat Kanariansaaria ”Onnellisten saariksi”, joilla asui sopuisia ihmisiä maailman ihanimmassa ilmastossa. Paljon on niistä ajoista muuttunut, mutta paljon myös pysynyt samana. Kanariansaarten valtteihin kuuluu edelleen upeiden rantojen ja luonnon lisäksi myös ilmasto – Kanariansaarilla voi viettää rantalomaa myös talvella.

Lue lisää Kanariansaarista.

Ilmaston ja säiden osalta hyvänä kakkosena Espanjan rantakohteista tulee Aurinkorannikko eli Costa del Sol, jossa voi nauttia auringosta ja vaikka golfista myös talviaikaan, vaikka merivesi olisikin turhan viileää uimisiin.

Malaguetan uimaranta Malagassa. Kuva: Mffoto / Shutterstock

Costa del Solia paljon kauniimpia rantoja löytää Baleaarien saarilta, jotka elävät Kanarian tapaan uutta matkailun kukoistuskautta. Mallorcasta on tullut jälleen trendikäs lomakohde, ja Ibiza vetää juhlijoita. Rauhallisesta lomatunnelmasta pääsee nauttimaan Menorcalla.

Lue lisää Mallorcasta.

Suosittuja rantakohteita Espanjassa ovat myös Costa Brava, Costa Dorada ja Costa Blanca. Kyllä: näissä nimissä menee helposti sekaisin!

Costa Bravan rannikko sijaitsee Barcelonasta koilliseen, lähellä Ranskan rajaa. Costa Bravan tunnetuimpia rantakohteita ovat Blanes, Lloret de Mar ja Tossa de Mar, mutta rannikolla on kaikkiaan parisensataa pienempää ja suurempaa rantaa. Osa rannoista on hiekkarantoja, toiset jyrkänteiden suojaamia pieniä kalliorantoja. Muista käydä Costa Bravasta myös tunnelmallisessa Gironan vanhassakaupungissa ja Figueresissa Salvador Dalin entisessä kodissa, joka on niin outo kuin Dalilta voikin odottaa!

Llevant-ranta Saloussa. Kuva: Nito / Shutterstock

Barcelonasta lounaaseen sijaitsee puolestaan Costa Dorada eli “Kultarannikko”. Costa Doradan keskus on Tarragona-kaupunki, jonka roomalaisajan rauniot ovat Unescon maailmanperintökohteita. Costa Doradan suosituin rantalomakohde on Salou, joka on erityisesti perheiden suosiossa. Saloun vieressä on Euroopan toiseksi suurin huvipuisto, mahtava Park Aventura.

Costa Blanca eli ”Valkoinen rannikko” sijaitsee puolestaan Espanjan kaakkoisosassa. Costa Blancan keskus on viihtyisä Alicanten kaupunki.

Makumatka Espanjaan

Mustekala-tapas. Kuva: Alvaro German Vilela / Shutterstock

Espanjaan kannattaa matkustaa myös ruuan perässä. Loistavia kohteita aidosta tapas-kulttuurista nauttimiseen ovat Madridin lisäksi Andalusian kaupungit Sevilla ja Granada.

Baskimaan versio tapaksista ovat hienostuneemmat pintxot, joista on kuuluisa etenkin viehättävä San Sebastián. San Sebastiánissa kaikki on hämmentävän nättiä – pintxoja ja upeaa hiekkarantaa myöten. San Sebastián tuntuu aikahypyltä sadan vuoden takaiseen Eurooppaan, ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen belle époquen aikakauteen. Jos matkustat San Sebastianiin heinä-elokuun huippusesongin aikaan, muista varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen! Katso tarjoukset San Sebastianin hotelleihin.

San Sebastian. Kuva: S-F / Shutterstock

Paellan koti löytyy Valenciasta, joka on muutenkin maagisen kiehtova, turhan vähälle huomiolle jäänyt kaupunki. Jos tarina Graalin maljasta on totta, niin Valencian katedraali on sen todennäköisin säilytyspaikka. Valencian ikimuistoisimpia majapaikkoja on vanhassa palatsissa sijaitseva ja silti kohtuuhintainen Caro Hotel Valencia, jonka huoneissa mondernit huonekalut yhdistyvät ikiaikaisiin puitteisiin.

Espanjan parhaat vaellukset

Teide-tulivuoren laelta aukeaa Teneriffan komein maisema. Kuva: Ville Palonen

Espanjan upeimmat vaellusmaastot löytyvät tuliperäisiltä Kanariansaarilta, joiden luonto on hyvin omanlaistaan.

Kulttuuripitoiseen vaeltamiseen sopii sen sijaan patikointi Galiciassa pitkin ”Santiago de Compostelan” -tietä, kristillisen maailman suosituinta pyhiinvaellusreittiä. Pyhiinvaellusreitti tarjoaa hitaan matkustamisen elämyksiä ja unohtumatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikille patikoinnista pitäville, uskonnollisesta suuntautumisesta riippumatta. Katso tarjoukset Santiago de Compostelan hotelleihin..

’El Caminito del Rey on huima reitti. Kuva: Alvaro Trabazo Rivas / Shutterstock

Maailman hurjin vaelluspolku löytyy puolestaan Andalusiasta läheltä Espanjan Aurinkorannikkoa. Caminito del Rey odottaa hurjapäitä vain reilun tunnin matkan päässä Malagasta. Polku oli vuosikaudet suljettuna vaarallisuutensa takia, mutta se on vihdoin avattu uudestaan yleisölle. Luvassa on ikimuistoinen matka pitkin vuorten reunaa kulkevia huimaavan kapeita vaelluspolkuja.

Espanjan parhaat matkakohteet perheille

Salou_Port_Aventura
Saloun lähellä sijaitsevassa Port Aventurassa pääsee testaamaan Euroopan hurjimpia vuoristoratoja.

Espanja on syystäkin suosittu matkakohde lasten kanssa. Hienojen rantojen ja viihtyisien hotellien lisäksi monessa rantakohteessa pääsee nauttimaan lapsille suunnatuista huvituksista kuten vesipuistoista.

Erinomaisia perhelomakohteita Espanjassa ovat Kanariansaarten ohella Mallorca ja Menorca sekä Costa Doradan Salou, jonka lähellä sijaitsee Euroopan toiseksi suurin huvipuisto.

Top10Matkatarjoukset myy edullisia pakettimatkoja Salouhin. Majoitus on neljän tähden Sol Costa Daurada -hotellissa, jonka tilaviin huoneisiin mahtuu koko perhe. Hotellista on alle kilometrin matka Port Aventura -huvipuistoon.

Jalkapallomatkat Espanjaan: liput La Liga -otteluihin

Kukapa ei haluaisi kokea tunnelmaa paikan päällä La Ligan jalkapallo-otteluissa, kun supertähtiä vilisevät Read Madrid tai FC Barcelona ottavat mittaa vastustajistaan? Liput La Ligan jalkapallo-otteluihin saaa kätevimmin ostamalla valmiin matkapaketin, joka sisältää lennot, majoituksen ja liput suosikkijoukkueen otteluihin. Top10Matkatarjoukset-sivun jalkapallopaketteihin kuuluu myös illallinen Hard Rock Cafessa.

Katso tarjoukset jalkapallomatkalle Real Madridin kotiotteluun.

Katso tarjoukset jalkapallomatkalle FC Barcelonan kotiotteluun.

Halvat lennot Espanjaan

Historian lisäksi Madrid katsoo tulevaisuuteen. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CCMadridin futuristinen lentokenttä on Espanjan hienoimpia. Kuva: dalbera, Flickr CC

Espanja on Euroopan suosituin matkakohde, ja Suomestakin pääsee lentämään moneen kaupunkiin Espanjassa. Lennot Espanjan sisällä ovat halpoja.

Katso parhaat lentotarjoukset Barcelonaan tai lentotarjoukset Madridiin.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Espanjaan

Espanjan Aurinkorannikolle ja Kanariansaarille vievät pakettimatkalle käytännössä kaikki suomalaiset matkatoimistot. Espanjan lomakohteisiin on myös paljon edullisia äkkilähtöjä.

Katso parhaat tarjoukset ja äkkilähdöt Espanjan lomakohteisiin Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Autonvuokraus Espanjassa

Espanjassa matkustaa kätevästi junalla ja paikallisbusseilla, mutta mikään ei voita autolla ajamisen vapautta. SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Espanjan vinkit ja kokemukset

Espanjassa on valtavasti nähtävää, enemmän kuin ehtii useillakaan Espanjan-matkoilla ja lomilla kokea. Jäikö meiltä mainitsematta omia suosikkikohteistasi Espanjassa? Auta muita matkaajia kertomalla alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia Espanjan-vinkkejäsi ja kokemuksiasi.

EI KOMMENTTEJA