Espanjan parhaat matkakohteet

Espanjan parhaat matkakohteet

Segovian linnan sanotaan inspiroineen Walt Disneytä. Kuva Luis Antonio Fernández, Flickr CC
Segovian linnan sanotaan inspiroineen Walt Disneytä. Kuva Luis Antonio Fernández, Flickr CC

Espanja on yksi maailman ihmeellisimmistä matkakohteista – ainakin Unescon maailmanperintökohteilla mitattuna, joita on Espanjassa 44 (enemmän on vain Italiassa ja Kiinassa). Mutta eivät ihmiset matkusta Espanjaan lomalle ainoastaan nähtävyyksien perässä – vaan iberialaisen elämänrytmin ja asenteen hurmaamina. Voiko ihminen olla mitään muuta kuin täydellisen onnellinen kiertäessään tapasbaarista toiseen herkullisen ruuan, juoman ja iloisen älämölön ohjaamina?

Esittelemme alla Espanjan parhaat nähtävyydet ja matkakohteet. Näillä Espanjan-vinkeillä Espanjan-lomasta tulee taatusti ikimuistoinen!

Teksti Antti Helin

Madrid – matkakohteena Espanjan eläväinen pääkaupunki

Historian lisäksi Madrid katsoo tulevaisuuteen. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CC
Historian lisäksi Madrid katsoo tulevaisuuteen. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CC

Espanjan pääkaupunkiin mennään enemmän katsomaan ja kokemaan paikallista elämänmenoa kuin nähtävyyksiä, vaikka kaupungista löytyykin kolmikko upeita museoita: Reina Sofia, Prado ja Thyssen-Bornemiza. Kaikkien kolmen museon upeat kokoelmat ovat täynnä espanjalaisen taiteen merkkiteoksia El Grecolta, Velázquezilta, Goyalta, Picassolta, Mirólta ja Antoni Tàpiesilta.

Madridin lähellä on kolme upeaa päiväretken kohdetta: Toledo, Avila ja Segovia.

Hotel Meninas on supertyylikäs (ja julkkisten suosima) boutique-hotelli.

Posada del Dragón sijaitsee La Latinan kaupunginosassa eräällä koko Espanjan parhaista tapas-kaduista. Tyylikäs sisustus, bonuksena alakerrassta löytyy huippulaadukas ravintola.

Katso tarjoukset muihin Madridin hotelleihin.

Lue lisää Madridista.

Taiteilijoiden ja miekkojen Toledo

Toledon muurien sisällä taotaan kuuluisia miekkoja. Kuva M. Martin Vicente, Flickr CC
Toledon muurien sisällä taotaan kuuluisia miekkoja. Kuva M. Martin Vicente, Flickr CC

Maurit, juutalaiset ja kristityt elivät vuosisatojen ajan sovussa Toledon muurien suojissa. Toledon monikulttuurisuus ja vauraus houkutteli 1200–1400-luvuilla aikansa käsityöläismestarit töihin Toledon katedraalia rakentamaan. Toledon katedraalia pidetäänkin yhtenä maailman upeimmista goottilaisista rakennuksista.

Kaunis ja monikulttuurinen Toledo inspiroi sittemmin El Grecoa ja monia muita taiteilijoita. El Grecon kuuluisin maalaus, Kreivi Orgazin hautajaiset, roikkuu Inglesia de Santo Tome -kirkon seinällä. Taiteen lisäksi Toledo on tunnettu roomalaisjoista lähtien miekoistaan, joita yhä taotaan Toledossa – tosin nyt sotien sijaan turismin vuoksi.

Toledossa käy helposti päiväretkellä Madridista, mutta tunnelmallisimmillaan Toledo on, jos sinne jää yöksi. Mainio majapaikka on aivan keskustassa 1500-luvun talossa sijaitseva modernin minimalistinen Antidoto Rooms (2hh n. 70 €).

Case de Cisneros sijaitsee aivan katedraalin vieressä 1700-luvun rakennuksessa. Paikka henkii tyylikkäästi historiallista tunnelmaa – esimerkiksi puiset kattoparrut ovat alkuperäiset.

Abad Toledo antaa hyvän vastineen rahoille. Huoneissa modernit mukavuudet, ja vanhankaupungin nähtävyydet lähellä.

Ávila – maailman hienoin linnoitettu kaupunki

Avilan muurit ovat Espanjan jykevimmät. Kuva MARIA ROSA FERRE, Flickr CC
Avilan muurit ovat Espanjan jykevimmät. Kuva MARIA ROSA FERRE, Flickr CC

Näin komeita kaupunginmuureja näkee harvassa paikassa maailmassa! Madridista 100 kilometrin päässä sijaiseva Ávila on maailman upeimpia linnoitettuja kaupunkeja.

Keskiaikaisen kaupungin kiertävät, 1000–1300–luvuilla rakennetut muurit ovat kolme metriä paksut ja 12 metriä korkeat. Torneja on peräti 88. Kaupungin katedraalikin näyttää linnoitukselta. Muurit rakennettiin, koska keskiajan alussa muslimit ja kristityt olivat käyneet kaupungista kovia kamppailuja – mutta muurien valmistuttua kaupunki vaipui pian rauhalliseksi takapajulaksi.

Katso tarjoukset Avilan hotelleihin.

Segovia – Espanjan kaunein kaupunki?

Segovian akvedukti on todella komea näky. Kuva M.Peinado, Flickr CC
Segovian akvedukti on todella komea näky. Kuva M.Peinado, Flickr CC

Segovia Espanjan kauneimpia kaupunkeja. Vanhankaupungin kohokohtia ovat keskustan ylle kohoava komea, roomalainen akvedukti ja linnamainen Alcazar-palatsi, joka tuo mieleen Lumikin linnan Disneyn animaatiosta.

Mutta jos totta puhutaan, monelle suurin syy matkata Madridista 90 kilometrin päässä sijaitsevaan Segoviaan on satavuotias ravintola Meson de Candido, joka tarjoilee Espanjan herkullisimmaksi kehuttua imeväispossua, cochinillo asadaa. Grillatulla pikkuporsaalla ovat käyneet herkuttelemassa Hemingway, Salvador Dali ja useampi sukupolvi poliitikkoja, taiteilijoita ja tietenkin härkätaistelijoita.

La Gran Casa Mudejar on taidokkaasti kunnostetussa historiallisessa rakennuksessa. Uudemmasta siivestä aukeaa komea maisema vuoristoon. Bonuksena pieni kylpylä ja huippuhyvä ravintola.

Katso tarjoukset muihin Segovian hotelleihin.

Barcelona – Espanjan suosituin kaupunkikohde

Sagrada Familiaa rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa.
Sagrada Familiaa rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa.

Katalonian pääkaupunki on syystäkin Espanjan suosituin kaupunkikohde. Barcelonaan on monta syytä matkustaa (Picasso! Miro! Rannat! Ruoka!), mutta pohjimmiltaan Barcelona on arkkitehti Antonio Gaudin kaupunki. Maailmassa ei ole toista kaupunkia, johon yksi ihminen olisi jättänyt yhtä näkyvän jäljen. Gaudin rakennukset tekevät Barcelonasta ainutlaatuisen kaupungin ja matkakohteen. Ja keskeneräinen Sagrada Familia, no, se on maailman kiehtovin kirkko.

Lue lisää Barcelonasta tai katso tarjoukset Barcelonan hotelleihin.

Costa Brava – rantalomalle Barcelonasta

Costa Bravan on rentoa rantalomailua – eikä Barcelonaan ole kuin tunni matka. Kuva: Andrea Ciambra, Flickr CC
Costa Bravan on rentoa rantalomailua – eikä Barcelonaan ole kuin tunnin matka. Kuva: Andrea Ciambra, Flickr CC

Barcelonasta koilliseen, lähellä Ranskan rajaa on rantalomailijoiden suosima Costa Bravan alue. Costa Bravan tunnetuimpia rantakohteita ovat Blanes, Lloret de Mar ja Tossa de Mar, mutta rannikolla on kaikkiaan parisensataa pienempää ja suurempaa rantaa. Osa rannoista on hiekkarantoja, toiset jyrkänteiden suojaamia pieniä kalliorantoja. Muista käydä Costa Bravasta myös tunnelmallisessa Gironan vanhassakaupungissa!

Figueres ja Salvador Dali

Kivenheiton päässä Costa Bravan rannikolta on Figueres, jossa sijaitsee Salvador Dalin koti, Teatre-Museu Dalí. Kuten kuvitella saattaa Salvador Dalin kotimuseo on maailman oudoimpia taidemuseoita, jos sitä voi museoksi edes kutsua. Dalín itsensä mielestä hänen kotinsa oli pikemminkin kokonaisvaltainen taideteos.

Costa Dorada ja Port Aventuran huvipuisto

Salou_Port_Aventura
Port Aventurassa pääsee testaamaan Euroopan hurjimpia vuoristoratoja.

Barcelonasta lounaaseen on puolestaan Costa Dorada eli “kultainen rannikko”. Costa Doradan keskus on Tarragona-kaupunki, jonka roomalaisajan rauniot ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Costa Doradan suosituin rantalomakohde on puolestaan Salou, joka on erityisesti perheiden suosiossa. Saloun vieressä on Euroopan toiseksi suurin huvipuisto, mahtava Park Aventura. Lue lisää Salousta ja Park Aventurasta.

Valencia – Graalin maljan koti?

Valencian kulttuuri- ja tiedekeskus on kuin suoraan teiteiselokuvista. Kuva Juan Pablo Colasso, Flickr CC
Valencian kulttuuri- ja tiedekeskus on kuin suoraan teiteiselokuvista. Kuva Juan Pablo Colasso, Flickr CC

Jos Graalin malja on totta, niin Valencian katedraali on sen todennäköisin säilytyspaikka. Huikea moderni rakennuskokonaisuus löytyy puolestaan Valencian kulttuuri- ja tiedekeskuksesta, jossa toimii muun muassa Euroopan suurin meriakvaario. Valencia on muutenkin mukavan tunnelmallinen paikka – ja tietenkin paellan kotikaupunki.

Valencian ikimuistoisimpia majapaikkoja on vanhassa palatsissa sijaitseva, silti kohtuuhintainen Caro Hotel Valencia, jonka huoneissa mondernit huonekalut yhdistyvät ikiaikaisiin puitteisiin. Caron rakennus on Valencian vanhimpia, ja sijaitsee aivan katedraalin kulmilla.

Chill Art Jardin Botanico on taidetta pursuava pikkuhotelli, jota luonnehditaan termillä ”megacool”.

Katso tarjoukset muihin Valencian hotelleihin.

Lue lisää Valenciasta.

Baleraarit – Mallorca, Menorca ja Ibiza

Katalonian edustalla merellä sijaitsevat Baleaarit ovat suosiossa vain hieman Kanariansaarten perässä – ja Kanarian tapaan ne nauttivat uutta matkailun kukoistuskautta. Mallorcasta on tullut jälleen trendikäs lomakohde myös perheiden keskuudessa, kun Ibiza vetää juhlijoita. Rauhallisempaa saarilomailua löytää Menorcalta.

Katso tarjoukset Mallorcan hotelleihin.

Loma San Sebastianissa: kulttuuria, rantoja ja herkuttelua

san-sebastian-baskimaa
San Sebastianin rannalta alkoi eurooppalainen rantalomailu. Kuva Merve illeux, Flickr CC

Espanjan koilliskulmassa sijaitsevassa 180 000 asukkaan baskikaupungissa San Sebastianissa kaikki on hämmentävän nättiä. San Sebastián tuntuu aikahypyltä sadan vuoden takaiseen Eurooppaan, ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen belle époquen aikakauteen Upean arkkitehtuurin kruununa on komea hiekkaranta, La Concha, josta eurooppalaisen rantalomailun sanotaan saaneen alkunsa.

Kaiken lisäksi San Sebastian on Espanjan herkullisin kaupunki. San Sebastián ei ole suuri kaupunki. Kolmessa päivässä ehtii koluta kaikki vanhankaupungin kujat moneen kertaan ja syödä itsensä soikeaksi pintxoista.

Jos matkustat San Sebastianiin heinä-elokuun huippusesongin aikaan, muista varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen!

Pensión Aida on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majatalo.

Pensión Edorta sijaitsee loistavalla paikalla aivan keskustassa.

Katso tarjoukset San Sebastianin hotelleihin.

Santiago de Compostelan pyhiinvaellus

camino-de-compostela
Kengät ovat pyhiinvaeltajan tärkein varuste. Kuva: Neil Cummings, Flickr CC

Santiago de Compostela on kristillisen maailman kolmanneksi tärkein pyhiinvaelluskohde Jerusalemin ja Rooman jälkeen – ja pyhiinvaellusreittinä ”Santiago de Compostelan” -tie on kaikista suosituin. Pyhiinvaellusreitti tarjoaa hitaan matkustamisen elämyksiä ja unohtumatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikille patikoinnista pitäville, uskonnollisesta suuntautumisesta riippumatta.

Katso tarjoukset Santiago de Compostelan hotelleihin.

Rohkean arkkitehtuurin Bilbao

Guggenheimin museota vartioi jättiläishämähäkki. Kuva juantiagues, Flickr CC
Guggenheimin museota vartioi jättiläishämähäkki. Kuva juantiagues, Flickr CC

Baskimaan toinen tunnettu kaupunki, Bilbao, on aivan erilainen kuin vain 80 kilometrin päässä sijaitseva San Sebastian. Bilbao on puolestaan kurkistus tulevaisuuteen. Bilbao todistaa, kuinka kaupunki voi muuttaa kohtalonsa totaalisesti panostamalla rohkeasti moderniin arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Guggenheimin museo on vain yksi Bilbaon arkkitehtonisista ihmeistä.

Hotel Begoña (tunnetaan myös nimillä pensionaatti ja hostal) henkii boheemia leikkisyyttä: sisustuksessa ei ole säästelty värejä eikä taideteoksia. Yhteisten tilojen ansiosta Begoñassa on helppo tutustua muihin matkaajiin, joten paikka sopii varsinkin yksin matkustaville. Huoneen voi saada alle 60 eurolla.

Miro Hotel sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Guggenheimin museosta. Hotellin julkiset tilat on koristeltu valokuvataiteella, huoneet taas on sisutettu minimalistisen tyylikkäästi.

Katso tarjoukset Bilbaon hotelleihin.

Malaga – portti Aurinkorannikolle ja Andalusian ihmeille

Malagan kaduilla on tunnelmaa. Kuva: Nick Kenrick, Flickr CC
Malagan kaduilla on tunnelmaa. Kuva: Nick Kenrick, Flickr CC

Espanjan Aurinkorannikolla, Costa del Solissa, sijaitseva Malaga on portti Andalusian nähtävyyksille. Malagaan kun on hyvät ja edulliset lentoyhteydet Suomesta.

Malagasta on lyhyt matka Andalusian ihmeille kuten Granadaan ja Cordobaan, mutta Malaga on itsessäänkin viehättävä ja aito andalusialainen kaupunki, jossa meri ja kulttuuri yhdistyvät ikimuistoisesti. Pablo Picasson kotikaupunki panostaa paljon myös taiteeseen: viime vuosina Malagaan on avattu monta uutta ja upeaa taidemuseota.

Lue lisää Malagasta ja Aurinkorannikosta.

Caminito del Rey – maailman hurjin vaelluspolku

Tällaisissa maisemissa tasapainoillaan Caminito del Rey vaelluspolulla. Kuva: Traveler Photographer, Flickr CC
Tällaisissa maisemissa tasapainoillaan Caminito del Rey vaelluspolulla. Kuva: Traveler Photographer, Flickr CC

Maailman hurjin vaelluspolku Caminito del Rey odottaa hurjapäitä vain reilun tunnin matkan päässä Malagasta. Polku oli vuosikaudet suljettuna vaarallisuutensa takia, mutta se on vihdoin avattu taas yleisölle. Luvassa on ikimuistoinen matka pitkin vuorten reunaa.

Matkan flamencon ja löytöretkien Sevillaan

flamenco-valkoinen
Flamenco kukoistaa edelleen kotikaupungissaan. Kuva Malojavio El Saucejo, Flickr CC

Andalusian suurin kaupunki, 700 000 asukkaan Sevilla, tunnetaan parhaiten tietenkin flamencon kotikaupunkina. Mutta kaupungissa vaikuttaa myös löytöretkien henki: Sevillalla oli pitkään Kastilian eli Espanjan yksinoikeus kauppaan siirtomaiden kanssa, ja monet löytöretkeilijät lähtivät täältä matkoilleen. Sevillan komeassa katedraalissa on Kristoffer Kolumbuksen hauta.

Hotel Casa 1800 on elegantti hotelli historiallisessa rakennuksessa. Sijaiti Santa Cruzin kaupunginosassa Sevillan sydämessä tarkoittaa kävelymatkaa moniin nähtävyyksiin, kuten katedraalille ja Giraldan tornille.

Edullisempaa majoitusta Santa Cruzin alueella tarjoaa Pensión San Pancracio.

Katso tarjoukset Sevillan hotelleihin.

Lue lisää Sevillasta.

Granada, Alhambran koti

Kuva Julian Rejas de Castro, Flickr CC
Kuva Julian Rejas de Castro, Flickr CC

Granadaan mennään ihailemaan Alhambraa, yhtä maailman upeimmista palatseista. Ja samalla ihastutaan Granadan vilkkaaseen ja monipuoliseen iltaelämään, jota pidetään jopa Andalusian trendikkäimpänä.

Lue lisää Granadasta.

Cordoba ja maurien ajan ihme

Maurilaisaikaan Cordoba oli runouden, filosofian ja lääketieteen kehto. Sen ajan maailmassa Cordoballe veti sivistyskaupunkina vertoja vain Bagdad.

Menneistä suuruuden päivistä muistuttaa 900 pylvään koristama La Mezquita. Rakennusta pidetään yhtenä Euroopan upeimmista esimerkeistä islamilaisesta arkkitehtuurista, vaikka La Mezquita onkin aavistuksen outo hybridi: La Mezquita rakennettiin 700–900-luvuilla moskeijaksi, jonka keskelle rakennettiin 1500-luvulla katedraali, kun maurit oli karkotettu Espanjasta.

Casa de los Azulejos yhdistää andalusialaisen tyylin meksikolaiseen tunnelmaan. Vehreä sisäpiha, siirtomaahenkiset huoneet ja kaunis vanha lattialaatoitus (josta hotelli saa nimensä).

Hotel Mezquita on eräs kaupungin parhaista diileistä: hyvä sijainti, avarat ja elegantit huoneet, ja edullinen hinta.

Gibraltar ja katse Afrikkaan

Gibraltarin kallioilta näkee Afrikkaan.
Gibraltarin kallioilta näkee Afrikkaan.

Pakkohan täällä on käydä, apinoistaan kuuluisalla jyrkällä kallioniemellä, joka melkein koskettaa Afrikkaa. Vaikka jos tarkkoja ollaan, niin Espanjan nähtävyyksien sijaan Gibraltar kuuluu virallisesti Isoon-Britanniaan.

Kanariansaaret – onnellisten saaret

kanariansaaret luonto
Taburinten paratiisimainen kraatteri. Kuva Richard Gailey, Flickr CC

Kanariansaaria on kuvattu ”Onnellisten saariksi” jo foinikialaisten aikana. Antiikin aikana saarilla sanottiin asuvan sopuisia ihmisiä ja maailman ihanin ilmasto. Paljon on niistä ajoista muuttunut, mutta paljon myös pysynyt samana. Kanariansaaret eivät suotta ole yksi maailman suosituimmista matkakohteista – ja silti niillä on säilynyt paljon koskematonta luontoa.

Lue laaja Kanaria-oppaamme, jossa esitellään Kanariansaarten parhaat lomakohteet sekä kerrotaan mm. ruokakulttuurista, perhelomailusta ja vaeltamisesta. Lisäksi oppaasta löytyy käytännön vinkkejä mm. lauttaliikenteeseen, autonvuokraukseen jne.

Jalkapallomatkat Espanjaan: liput La Liga -otteluihin

Kukapa ei haluaisi kokea tunnelmaa paikan päällä La Ligan jalkapallo-otteluissa, kun supertähtiä vilisevät Read Madrid tai FC Barcelona ottavat mittaa vastustajistaan? Liput La Ligan jalkapallo-otteluihin saaa kätevimmin ostamalla valmiin matkapaketin, joka sisältää lennot, majoituksen ja liput suosikkijoukkueen otteluihin.

Jalkapallomatkapaketin varaaminen on helppoa: valitse ensin suosikkijoukkueesi ottelu, johon haluat mennä, minkä jälkeen valitset itsellesi mieluisen hotellin ja sopivat lennot mille tahansa päiville haluatkin.

Halvat lennot Espanjaan

Espanja on Euroopan suosituin matkakohde, ja Suomestakin pääsee lentämään moneen kaupunkiin Espanjassa. Lennot Espanjan sisällä ovat halpoja. Katso parhaat lentotarjoukset Barcelonaan tai lentotarjoukset Madridiin. Tai jos haluat vain lyhyelle kaupunkilomalle, edullisimmin pääsee usein ostamalla lennot+hotellit-paketin.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Espanjaan

Espanjan aurinkorannikolle ja Kanariansaarille vievät pakettimatkalle käytännössä kaikki suomalaiset matkatoimistot. Espanjan lomakohteisiin on myös paljon edullisia äkkilähtöjä. Kannattaa katsastaa myös nämä loistavat matkatarjoukset Espanjaan.

Autonvuokraus Espanjassa

Espanjassa matkustaa kätevästi junalla ja paikallisbusseilla, mutta mikään ei voita autolla ajamisen vapautta. SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Vinkit ja kokemukset Espanjasta

Espanjassa on valtavasti nähtävää, enemmän kuin ehtii useillakaan Espanjan-matkoilla ja lomilla kokea. Jäikö meiltä mainitsematta omia suosikkikohteistasi Espanjassa? Auta muita matkaajia kertomalla alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia Espanjan-vinkkejäsi ja kokemuksiasi.

Kommentoi