Pietari-matkaopas

Pietari-matkaopas

Pietarin palatsiaukio on pietarilaisten olohuone. Kuva: Ville Palonen.

Pietari on maailman upeimpia matkakohteita – ja aivan Suomen vieressä. Ensimmäisenä Pietarissa lumoutuu palatsien ja kanavien kaupungin kauneudesta – Pietaria ei suotta ole kutsuttu pohjoisen Venetsiaksi. Rakkaus Pietaria kohtaan syvenee entisestään, kun oppii tuntemaan kaupungin historiaa: vain hieman yli 300 vuoden isästään huolimatta Pietari on täynnä kiehtovia tarinoita!

Jo kaupungin perustaminen on aikamoinen tarina: suunnitelma Pietarin perustamisesta oli yhtä hullu kuin sen alkuunpanija, Pietari Suuri. Kaupunki rakennettiin vihamieliselle suolle lukemattomien työmiesten kuollessa projektissa. Siitä asti Pietaria on pidetty kirottuna kaupunkina, joka elää tuhon myyttien alla.

Pietarin asukkaiden kärsimys ei päättynyt kaupungin rakentamisen julmaan urakkaan. Sen jälkeenkin kaupunki on kokenut kovia Stalinin terrorin kourissa ja Leningradin piirityksen aikaan toisessa maailmansodassa.

On oikeastaan ihme, että Pietari on vielä pystyssä. Niin paljon pietarilaiset ovat kaupunkiaan rakastaneet, että he ovat kestäneet koettelemukset ja pitäneet kaupunkina pystyssä vaikeina aikoina. Pietarin henki onkin toisenlainen kuin minkään muun kaupungin: julma ja rakastava, kaunis ja karu, melankolinen ja riehakas.

Vaikeuksista pietarilaiset ovat selvinneet taiteen avulla. Sen liekki on palanut kaupungissa uskomattoman kirkkaana tuottaen mestariteoksia toisensa jälkeen. Anna Ahmatova valaisi salassa kopioiduilla runoillaan Stalinin terrorin synkkiä vuosia, ja Šostakovitš sävelsi Leningradin piirityksen aikana Seitsemännen sinfoniansa. Kaupungissa luotu lähes ylimaallisen kaunis taide on antanut pietarilaisille uskontoon verrattavaa voimaa kestää historian koettelemukset.

Jos pietarilaiset rakastavatkin taiteilijoitaan, eivät nämä ole aina rakastaneet Pietaria. Venäjän kansallisrunoilija Pushkin oli alituiseen kahnauksissa tsaarinvallan kanssa, ja Dostojevski haukkui Pietaria ”mädäksi ja limaiseksi” kaupungiksi.

Pietari on kaupunki, jossa taru ja totuus sekoittuvat omaksi, pietarilaiseksi todellisuudeksi.

Pietarin parhaat nähtävyydet

pietari palatsiaukio
Pietarin Palatsiaukio on maailman upeimpia aukioita. Kuva: Antti Helin

Pietari itsessään on yksi maailman ihmeistä. Vastaavanalaista laajaa ja yhtenäistä barokki- ja empire-tyylistä keskustaa ei ole maailmassa toista. Keskustassa kehinä kulkevat kanavat tuovat näkymiin avaruutta – taivasta näkyy paljon joka puolella.

Pietarin keskustasta löytyy myös upeita jugendrakennuksia – kuten Nevski Prospektin varrella sijaitseva Eliseyev, taatusti yksi maailman upeimmista ruokakaupoista.

Minne tahansa Pietarin keskustassa katsoo, silmä lepää kauneudessa. Pietari on hengästyttävän kaunis kaupunki!

Pietarin Palatsiaukio on maailman upeimpia aukioita, ja Palatsiaukiolla sijaitseva Eremitaasi yksi maailman upeimmista taidemuseoista. Kaikkein kiehtovimpia Pietarin museoista ovat kuitenkin kotimuseot, joissa pääsee lähellä Pietarin kuuluisimpia – ja traagisimpia – tarinoita, vaikkapa Pushkinin kuolinhetkiin.

Pietarissa on useita hienoja kirkkoja, mutta sisätiloiltaan upein kaikista on Kirkko Veren päällä, jonka tunnistaa helposti värikkäistä sipulikupoleistaan.

Pietarissa on paljon muutakin nähtävää – lue lisää Pietarin nähtävyyksistä.

Mariinski teatteri ja Pietarin kulttuurielämykset

Pietari on taiteen ja taiteilijoiden kaupunki. Pietarilaisvanhemmat kasvattavat lapsensa siihen, että he asuvat kulttuurikaupungissa. Lapset viedään pienestä pitäen oopperaan, konsertteihin ja teattereihin.

Tuskin missään muualla maailmassa taiteilijaa, hudosnik, rakastetaan yhtä paljon kuin Pietarissa. Ja juuri taiteen palo tekee Pietarista niin rakastettavan kaupungin.

Kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yksi ilta Pietarin Marinski-teatterissa, yhdessä maailman kuuluisimmista ooppera- ja balettitalojoista.

Pietari on myös ainoa oikea paikka kuunnella orkesteria esittämässä Šostakovitšin Seitsemäs sinfonia. Dimitri Šostakovitš sävelsi dramaattisen sinfoniansa Leningradin piirityksen aikana antamaan nälkiintyneille pietarilaisille voimia ja uskoa vaikeuksien voittamiseen.

Pietarin hotellit

Pietarin hotelleista klassisimpia on Belmond Grand Hotel Europe, entinen Hotel Evropeiskaya, jossa ovat yöpyneet niin Tšaikovski kuin Elton Johnkin.

Toinen legendaarinen hotelli on 1900-luvun alussa valmistunut Hotel Astoria, jonka huoneissa Rasputininkin kerrotaan elostelleen naimisissa olleiden rakastajattariensa kanssa. Kirjailja Mihail Bulgakov puolestaan vietti kuherruskuukauttaan huoneessa numero 412 ja kirjoitti samalla osan teoksestaan Saatana saapuu Moskovaan.

Valitetavasti molemmat hotellit ovat Pietarin parhaiden hotellien tapaan järkyttävän kalliita ja tavallisen matkailijoiden ulkopuolella. Onneksi kohtuuhintaisiakin hotelleja on Pietarissa tarjolla yllin kyllin.

Hyväksi kokemamme kohtuuhintainen hotelli on esimerkiksi Hotel Dostoevski.

Edullisten majapaikkojen mielenkiintoisimmasta päästä on Location Hostel, joka toimii kulttuurikeskus Loft Project Etagin yhteydessä.

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Pietarin kahvilat ja ravintolat

Pietarin ravintolat ja ravintolatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi pysyy: Pietarin-matkalla kannattaa ehdottomasti käydä syömässä gruusialaisissa eli georgialaisissa ravintoloissa.

Pietarin yöelämä

Pietarista löytää huikeita klubeja ja yökerhoja, mutta perinteiseen tapaan iltaa voi – ja kannattaa – viettää vanhan ajan votkabaarissa.

Lue lisää Pietarin vodkabaareista.

Ostokset Pietarissa

Jos totta puhutaan, ei Pietari ole mikään ostosparatiisi. Merkkituotteiden hinnat tapaavat olla korkeammat kuin Suomessa. Kannattaa kuitenkin käydä Nevski Prospektin varrella ihailemassa Gostinyi Dvoria – vuonna 1785 valmistunut ostoskortteli on yksi maailman vanhimmista ostoskeskuksista.

Toinen historiallinen ostospaikka Nevski Prospektin varrella on vuonna 1848 avattu, lasikattoinen Passazh-ostospasaasi.

Pietarin vinkit

Käytännön vinkkejä Pietarissa matkustamiseen kerrotaan sivulla Pietarin vinkit.

Matka Pietariin

Pietariin pääsee kätevästi junalla Helsingin rautatieasemalta. Muista hankkia viisumi etukäteen!

Viisumivapaat risteilyt ovat vaivattomin tapa matkustaa lyhyelle lomalle Pietariin. Lue lisää Pietarin-risteilyistä.

Lue lisää matkustamisesta Pietariin.

Kokemuksia Pietarista

Kerro omia kokemuksiasi Pietarista ja auta lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Pietarin-matka.