Punkkisota – arvostelussa elokuva borreolioosista

Ohjaaja Joonas Berghäll tunnetaan ehkä parhaiten Miesten vuorosta. Sen jälkeen hän on tehnyt dokumentteja hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta, jopa omista parisuhdeongelmistaan, tai pikemminkin niiden puutteesta. Nyt mennään vielä syvempiin vesiin.

Berghällin uusin dokumenttielokuva Punkkisota (The Red Ring) kertoo borrelioosista eli Lymen taudista, joka on varjostanut hänen elämäänsä jo vuosikymmenen ajan. Vaikka tautia on todettu esiintyneen jo Alpeilta löytyneeltä ja 5300 vuotta sitten eläneellä jäämies Ötzillä, sen ensimmäinen virallinen diagnoosi on vasta vuodelta 1975 Yhdysvaltain itärannikolta. Dokumentin mukaan Kiinan väestöstä jopa kuuden prosentin arvioidaan altistuneen punkkisairauksille. Kyseessä on todella globaali sairaus.

Berghäll arvelee saaneensa taudin 2011 ollessaan kuvausmatkalla Keniassa, mutta borrelioosin voi saada yhtä hyvin kotoiselta kasvimaaltaan. Punkkia voidaan pitää kai Suomenkin vaarallisimpana eläimenä. Sen jättämästä punaisesta renkaasta iholla saattaa alkaa loputon henkilökohtainen tragedia piinaavine kipuineen.

Lääketieteen ammattilaiset kiistelevät taudista. Kun yksille se on vakava pandemia, toiset kiistävät sen olemassaolon. Sairastuneet jäävät usein yksin. Heitä ei uskota tai heitä vähätellään. Lopeta pitsan syönti, ehdotti suomalainen lääkäri Berghällille.

Berghäll kiertää Eurooppaa tapaamassa asiantuntijoita sekä kohtalotovereitaan ja päätyy lopulta myös Yhdysvaltojen koilliskolkkaan Connecticutiin. Siellä sijaitsee pikkukaupunki Old Lyme, jonka mukaan tauti on nimetty.

Kaikki taudista kärsijät vaikuttavat hyvin toimeentulevilta ja useimmilla on ympärillään perhe tai muu tukiverkosto. Tämä tietenkin vaikuttaa myös resilienssiin. Herää kysymys: miten käy, kun taudin saa yksinäinen köyhä? Kattaisiko hyvinvointivaltion julkinen sektori lääkkeet tautiin, jonka olemassaoloon kaikki lääkärit eivät edes usko? Berghällin kaikki yhteydenottoyritykset Maailman terveysjärjestöön WHO torpataan, kun borrelioosi mainitaan.

Traagisimmassa tapauksessa jopa hän, joka lupaa seisoa rinnalla loppuun asti, väsyy ja lähtee.

Elokuva liikkuu sujuvasti yleiseltä tasolta yksityiselle. Välillä englanninkielisellä opetusfilmillä selostetaan miten bakteeri muuttaa muotoaan. Myös maisemakuvaus toimii, joten elokuva kannattaa käydä katsomassa valkokankaalta, kun se sinne tulee – näillä näkymin perjantaina 9.4.2021.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi