Pietarin parhaat blinit

Blini eli paistettu lettu on venäläisen keittiön klassikko. Mutta mistä saa Pietarin parhaat blinit?

Teksti Yaroslava Troynich ja Antti Helin
Kuva Ville Palonen

Jos venäläinen epäonnistuu aluksi jossain uudessa asiassa, vaikka ajotunnilla, häntä saatetaan lohduttaa sanonnalla: ”Älä välitä ensimmäisestä blinistä.”

Venäläisten mukaan päivän ensimmäinen blini kun epäonnistuu aina kokeneeltakin paistajalta.

Sillä hyvän letun tekeminen voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa kyseessä on taiteenlaji: blinin onnistuminen riippuu monesta asiasta, kuten taikinasta, pannun kuumuudesta ja öljyn määrästä.

Blinien nimeen myös kirotaan. Blini muistuttaa bl-alkuista venäläistä kirosanaa ja sen huutamisen sijaan moni venäläinen parahtaakin: ”Voihan blini!”

blini lettu
Venäläinen blini on paistettu lettu, jonka täytteenä voi olla melkein mitä tahansa: juustoa, kinkkua, mätiä, sieniä, smetanaa, kaalia tai silliä. Kuva: Ville Palonen

Istumme Russkie Blini -ravintolan karuilla puupenkeillä. Ravintola on vielä puolityhjä näin tuntia ennen lounasaikaa, mutta parin tunnin päästä jono ulottuu ovelle asti, kun lounaalle saapuvat kulman takana olevan taidekoulun opiskelijat ja lähitoimistojen työntekijät.

Kukkatapeteilla vuorattu Russkie Blini on pieni ja vaatimaton blinnaya, letturavintola. Yli 20 vuotta sitten perustetusta paikasta saa monen pietarilaisen mielestä kaupungin parhaat blinit, täytetyt ohukaiset.

Vieressämme istuva Alexander Vodovozov, 36-vuotias rakennusfirman johtaja, kertoo sompailleensa keskustan helvetillisen liikenneruuhkan läpi päästäkseen syömään lettuja juuri Russkie Blinissä: ”Kävin täällä jo 15 vuotta sitten ollessani opiskelija. Matkalla luennolle tilasin yleensä kaksi suolaista ja yhden makean blinin. Sen jälkeen maha oli niin täynnä, että pystyin hädin tuskin raahautumaan yliopistolle.”

Vodovozov ei vaivaudu edes vilkaisemaan ruokalistaa, vaan tekee tilauksensa ulkomuistista.

Tällä kertaa mies ottaa vain kaksi lettua. Ensimmäisessä on täytteenä silliä, toisessa kaalia ja smetanaa – makea blini näyttää jäävän väliin.

”Letut eivät ole kovin terveellisiä, mutta käyn täällä silloin tällöin opiskeluaikoja muistelemassa.”

Toisin kuin ranskalainen crepe, venäläinen blini on paksu ja sienimäisen pehmeä, jotta se imisi sisäänsä voisulan tai smetanan mahdollisimman mehukkaasti.

Russkie Blinin ruokalistalta löytyy parikymmentä täytettä. Niistä suosituin ei ole klassinen kaviaari – vaan silli.

Russkie Blini

Vaatimaton pikkuravintola, josta saa kaupungin parhaat blinit. Jos saavut lounasaikaan, varaudu jonottamaan.

 Gagarinskaya 13 (metro Chernyshevskaya). Avoinna arkisin 11-18. Letut 2-4€.

Teremok

Pietarin suurin lettuketju, jolla on kymmeniä kioskeja ja pikaruokaloita ympäri kaupunkia, etenkin metroasemien lähistöillä. Älä anna ulkonäön hämätä, sillä Teremokin letut ovat herkullisia !

Avoinna aamusta klo 23 asti. Täytetyt letut noin 3€.

Lue lisää:

Pietarin ravintolat

Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!