Pelmenit – Pietarin paras perinneruoka

Tätä et taatusti tiennyt venäläisistä pelmeneistä: ne olivat alun perin suomensukuisten udmurttien rituaaliruokaa, joka symboloi karjan uhraamista jumalille.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

Miltä kuulostaa neukkunostalgialla ratsastava ravintola Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla? Aivan. Yleensä tällaisten turistirysien ohi kannattaa kiirehtiä pysähtymättä.

Pietari_Venaja_65

Mutta ”Soviet Cafe” -kyltillä mainostava Kvartirka on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Sinne on syytä pistäytyä.

Ensinnäkin: annos pelmenejä – täytettyjä taikinanyyttejä – maksaa vain viisi euroa, ja hintaan sisältyy lasillinen vodkaa!

Toisekseen: sympaattinen pikkuravintola on kuin aikakone. ”Kvartirka” tarkoittaa kämppää, ja paikka onkin sisustettu 1970-luvun neuvostoasunnon tyyliin: seiniä koristavat kukkakuvioiset tapetit, pöytiä peittävät ruudulliset pöytäliinat, ja Leningradista kertovat valokuvakirjat vievät vuosikymmenten taakse.

Stereoissa soi neuvostorokki, ja katonrajaan ripustetussa tv-ruudussa pyörii vanha elokuva.

Ja mikä parasta: Kvartirkan ruokalistalta löytyy tusinan verran erilaisia pelmenejä. Nyytit on täytetty joko jauhelihalla, kalalla tai sienillä. Kaikki valmistetaan paikan päällä käsityönä.

Miten pelmenit tehdään?

Sanan pel’men juuret ovat suomensukuisessa udmurtin kielessä. Alkujaan se tarkoitti ”taikinakorvaa”, koska pelmenit muovattiin korvan muotoisiksi.

Pietari_Venaja_64

Pelmeni oli rituaalinen ruoka, jonka eri eläinten lihoista jauhettu täyte symboloi karjan uhraamista jumalille.

Italian raviolin ja Kiinan jiaozin sukuisen pelmenin alkuperästä on useita teorioita.

Suosituimman mukaan mongolien armeija toi Kiinassa kehitetyn herkun mukanaan valloittaessaan Venäjää 1200-luvulla.

Toisen mukaan Uralilla asuneet udmurtit opettivat venäläisille nyyttien valmistuksen salat.

Klassisessa pelmenissä on sian ja naudan jauhelihaa sekä hienonnettua sipulia. Lihapulla kietaistaan vehnätaikinan sisään ja keitetään mustapippurin ja laakerinlehtien kanssa.

Pelmenien kanssa tarjotaan smetanaa sekä tomaateista, valkosipulista ja chilistä tehtyä kastiketta.

Pietarista löytyy useita ainoastaan pelmeneihin erikoistuneita ravintoloita: niitä kutsutaan nimellä pelmennaya.

Volshebniy Vkus

Sivukadulle piilotettuun yksinkertaiseen pelmeniravintolaan ei osu sattumalta. Venäjänkieliseltä ruokalistalta löytyy yli 20 erilaista lihalla tai kalalla täytettyä pelmeniä ja perunoilla tai kirsikoilla täytettyä varenikia.

Kronversky prospekt 53 (metro Gorkovskaya). Avoinna arkisin 9-23, viikonloppuisin 10-23. Pelmeniannokset 3-5 €.

Kvartirka

Neuvostoaikaiseksi asunnoksi sisustettu rento Kvartirka tarjoaa pelmeneiden lisäksi venäläisiä klassikoita kuten borssikeittoa ja venäläistä salaattia.

Nevsky prospekt 51 (metro Mayakovskaya / metro Vladimirskaya). Avoinna 12-01. Annos pelmeneitä (sis. vodkapaukku) 5 €, pääruoat alk. 6 €.

Lue lisää:

Pietarin ravintolat

Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!